?>

AB, ABD tarifesinin karşılıklı ticareti bitireceği görüşünde

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic, ABD'nin AB ülkelerinden ithal edilecek ürünlere yüzde 30 düzeyinde tarife uygulamasının ticareti imkansız hale getireceğini söyledi.

Dünya - 5 saat önce

Brüksel

Sefcovic, Brüksel'de AB ülkelerinin ticaret bakanlarının gerçekleştireceği toplantı girişinde basına açıklamalarda bulundu.

Toplantıda öncelikli konunun AB-ABD ticari ilişkileri olduğuna işaret eden Sefcovic, ABD ile ticaret anlaşması müzakerelerinin ileri seviyede devam ettiği bir ortamda ABD Başkanı Donald Trump'ın AB’ye gönderdiği mektubu "üzüntü ve hayal kırıklığıyla" karşıladıklarını vurguladı.

????

Sefcovic, AB'nin ABD ile ticaret anlaşması görüşmelerine iyi niyetle yaklaştığını ve buna yoğun biçimde odaklandığını anlattı.

"Dürüst olmak gerekirse yüzde 30'luk bir gümrük vergisi oranı fikri, karşılıklı ticareti fiilen önleyecek nitelikte." diyen Sefcovic, transatlantik ilişkinin işbirliği temelinde müzakereli bir çözümü hak ettiğini ifade etti.

Sefcovic, ABD yönetimi ile görüşmeleri sürdürdüklerini ve 1 Ağustos olarak belirlenen yeni son tarihe kadar müzakere edilmiş çözümlere öncelik verdiklerini belirtti.

AB'den misilleme hazırlığı

ABD ticaret temsilcileri ile bugün bir görüşme yapmayı planladığına işaret eden Sefcovic, "Haksız tarifelerin yol açtığı mevcut belirsizlik sonsuza kadar devam edemez. Bu nedenle, gerekirse transatlantik ilişkilerimizde dengeyi yeniden sağlamak için iyi düşünülmüş, orantılı karşı önlemler de dahil olmak üzere tüm sonuçlara hazırlıklı olmalıyız." dedi.

Sefcovic, üye ülke ticaret bakanları ile atılacak adımları istişare edeceğini anlattı.

ABD ile müzakerelerin geçen hafta çok "umut verici" göründüğünü anımsatan Sefcovic, "Bizim tarafımızdaki his bir anlaşmaya çok yakın olduğumuz yönündeydi. Bu prensip anlaşmasını haftalardır müzakere ediyoruz ve çok az kaldığını düşünüyordum." dedi.

Sefcovic, ABD mektubunun süreci farklı bir yapıya dönüştürdüğüne işaret ederek, mektuba rağmen müzakerelere devam edeceklerini anlattı.

Yüzde 30 veya yüzde 30'un üzerinde bir tarife oranının AB-ABD ticareti imkansız hale getireceğini yineleyen Sefcovic, "Bu oran pratik olarak ticareti yasaklıyor." dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, göreve gelmesinin ardından AB ülkelerinden çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 50, otomotiv sektörüne yüzde 25 ve diğer ürünlere de yüzde 10 gümrük vergisi tarifesi uygulamaya koydu.

Trump, hafta sonu AB’ye gönderdiği tarife mektubunda ise 1 Ağustos'tan itibaren AB ülkelerinden ABD'ye gönderilen tüm ürünlere sektörel tarifelerden ayrı olarak yüzde 30 gümrük vergisi uygulanacağını bildirdi.

AB üyesi ülkeleri ticari konularda AB Komisyonu temsil ediyor. Bu aşamada AB Komisyonu ile ABD yetkilileri, tarifeler konusunda anlaşma müzakereleri yürütüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İBB soruşturmasının şüphelisi Yıldız'a ait olduğu iddia edilen 4 bin 500 hediye market çekine el konuldu

2025-07-13 22:51 - Gündem

DMM'den Galata Kulesi'nde çekilen yanıltıcı nitelikteki videoya ilişkin açıklama

2025-07-13 22:46 - Medya

2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nı Chelsea kazandı

2025-07-14 00:28 - Spor

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminden bu yana 113 bin 837 zanlı tutuklandı

2025-07-14 11:17 - Gündem

Darbe girişimi davalarının ceza bilançosu

2025-07-14 11:37 - Gündem

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella'dan, AB'nin genişlemesine destek

2025-07-07 16:12 - Dünya

MASAK, FETÖ/PDY'nin mali yapılanmasının izini adım adım takip ediyor

2025-07-14 11:13 - Ekonomi

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde ulaşım ücretsiz olacak

2025-07-13 12:13 - Çevre & Seyahat

İşsizlik Sigortası Fonu'na ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de

2025-07-14 03:47 - Gündem

Altının onsu ilk yarıda yatırımcısının yüzünü güldürdü

2025-07-13 12:27 - Ekonomi

İlgili Haberler

Londra Southend Havalimanı'nda dün düşen küçük uçakta bulunan 4 kişinin öldüğü açıklandı

16:48 - Dünya

Şehit diplomat Dursun Aksoy, Brüksel'de anıldı

15:38 - Dünya

Bundesbank: Alman ekonomisinin rekabet gücü düştükçe ihracatçılar pazar payını kaybediyor

15:27 - Dünya

ABD'nin Massachusetts eyaletinde bir bakımevinde çıkan yangında 9 kişi hayatını kaybetti

15:22 - Dünya

Anket: Atom bombası mağdurlarının büyük kısmı, nükleer silah kullanım riskinin arttığını düşünüyor

14:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Yurt dışına kaçma planı yapan 7 FETÖ'cü MİT, jandarma ve emniyet operasyonuyla yakalandı

16:52 - Gündem

Londra Southend Havalimanı'nda dün düşen küçük uçakta bulunan 4 kişinin öldüğü açıklandı

16:48 - Dünya

Minguzzi cinayetine ilişkin tutuklanan 2 çocuk şüpheli hakkında iddianame hazırlandı

16:42 - Gündem

Marmaris'te darbecilerin 15 Temmuz'da zarar verdiği otel odasındaki izler muhafaza ediliyo

16:02 - Gündem

İzmir'de 20 gündür suları kesik olan mahalle sakinlerinden belediyeye tepki

15:57 - Gündem