?>

80 yıllık ekmek teknesi

Uşak'ın Karahallı ilçesinde 1930 yılların teknolojisi ile kumaş ütüleme işi yapılmaya devam ediyor. İşyeri sahibi Ahmet Bodur baba mesleği olan kumaş ütüleme işinin son temsilcilerden biri.

Gündem - 9 yıl önce

Uşak'ın Karahallı ilçesi Uşak' ta tek organize sanayi bölgesi olan ilçe. Dokuma sektöründe oldukça eski bir geçmişi olan ilçenin tekstil sanayisi gelişmiş durumda. Buradaki tekstil emekçilerinden biri de Ahmet Bodur. Babasının 40 yıl yaptığı işi devam ettiren ve 30 yıldır da bu işten ekmek yiyen Bodur mesleği ve makinesi hakkında şu bilgileri verdi; "Bu makine ütüleme işi yapar 1930'ların makinesidir. Alman malıdır. Karahallı'ya da bu yıllarda gelmiştir. Bu benim baba mesleği. Babam 40 yıl yapmış. Ben de 30 yıldır bu işi yapıyorum. Dokuma atölyemiz ve boyahanemiz de var."

Bu işi yapan son birkaç kişiden biri olduğunu söyleyen Bodur emekli olduktan sonra işyerini kapatacağını belirtti. Bodur; "Burada görmüş olduğunuz tüp üst topu ısıtır. Elektriklidir çark üzerine çalışır. Kumaşı iki topun arasından geçirmek suretiyle ütüleme yapar. Tüple çalıştığı için yakılamayan gaz baca vasıtasıyla dışarıya atılır. Tüpten üst silindirin içine gaz verilerek pürmüz sayesinde ısıtma yapar. Eskiden gaz yağıyla çalıştırıyorduk. Gazı bidonlara katardık, basmayla kızdırmayla, yakmayla üst topu ısıtıyorduk. Gaz ile çalışan artık kalmadı, zaten maliyeti yüksek. Burada bir arkadaş daha var bizim gibi kendi malını işliyor. Eski fason işi yok, para kazanamıyorum emekliliğimi doldurmak için yapıyorum, 6 ayım kaldı emekli olmama ondan sonra kapatacağım." dedi.

Kumaş ütüleme işinde teknolojiye ayak uydurma noktasında Karahallı'da yapılacak bir yatırımın karşılığı olmayacağını vurgulayan Bodur; "Şimdi bu sistemin daha modernleri boyahanelerde çalışıyor. Onlar geniş kumaşları 2,20 metre kumaşları ütülemek için kullanılıyor, daha dar kumaşlar da bu eski makinelerde ütüleniyor. Genellikle Karahallı dar kumaş çalışıyor, enli kumaş çalışan yok, onun için bu makinelerin yenilerine gerek duymadık. Alsak bile müşterimiz olmayacak çalıştıramayacağız" ifadelerini kullandı.

Bayram Keleş  

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD ile Venezuela arasında üst düzey temas

2016-09-27 11:32 - Dünya

İngiltere Hazine Bakanı O'Neill istifa etti

2016-09-23 19:20 - Dünya

'Abdülhamit’in portresi asıldığı haberleri gerçek dışı'

2016-09-22 20:22 - Gündem

EXPO 2016 Antalya'da ziyaretçi sayısı 3 milyonu aştı

2016-09-25 13:49 - Genel

Babanın cesedini Ankara'dan gelen özel jandarma ekibi buldu

2016-09-25 15:52 - Asayiş

İnsan yüzlü balık görenleri şaşırtıyor

2016-09-24 14:32 - Çevre-Hayat

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Geçmişte siyasileri idam ettiğimiz için pişmanız

2016-09-24 16:37 - Siyaset

Her derde deva bitki: Kapari

2016-09-24 17:47 - Sağlık

Bir kamyon dolusu çalıntı bisiklet ele geçirildi

2016-09-25 16:02 - Asayiş

Suud Krallığı doymuyor! 2. kez hac veya umreye gidenlere ek harç geliyor: 530 Dolar!

2016-09-24 12:22 - Dünya

İlgili Haberler

Gaziosmanpaşa'da İETT otobüsünün emniyet şeridinde ilerlediği anlar kamerada

23:47 - Gündem

1 Mayıs'taki izinsiz gösterilerde 418 kişi gözaltına alındı

23:07 - Gündem

Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı yarın gece kapalı olacak

22:58 - Gündem

"Yaren" leyleğin 2 yavrusu yumurtadan çıktı

22:07 - Gündem

Tuzla'da park halindeyken freni boşalan kamyonun araçlara çarpma anı kamerada

22:02 - Gündem

Günün Manşetleri

Amazon'un kurucusu Bezos, 25 milyon adet hisse satmayı planlıyor

01:12 - Dünya

Türk lirasını destekleyecek yeni adımlar devreye girdi

00:37 - Ekonomi

İsrail, Suriye'de hava saldırıları düzenledi

00:32 - Dünya

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Deyrizor'daki varlığını azaltıyor

00:27 - Dünya

Manchester City, Vitor Pereira'nın 6 maçlık galibiyet serisini bitirdi

00:18 - Spor