?>

6 Ocak Kongre baskınının 3. yıl dönümünde Cumhuriyetçiler Trump'a daha fazla güveniyor

ABD'de 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınının 3. yıl dönümünde yapılan bir anket, ülkedeki Cumhuriyetçilerin 3 yıl öncesine kıyasla dönemin ABD Başkanı Trump'a daha fazla destek verdiğini ve baskına karışanlara daha fazla "sempati" duyduğunu gösterdi.

Dünya - 2 yıl önce

Washington

Washington Post gazetesi ile University of Maryland ortaklığında yapılan anket, seçim yılında Amerikalı seçmenin 6 Ocak Kongre baskınına bakışına ilişkin önemli verileri ortaya koydu.

3 yıl önceki anketlerde baskından Trump'ı sorumlu tutanların oranı yüzde 60 iken güncel ankete göre bu oran yüzde 53'e gerilemiş durumda. Aynı soruya cevap veren Cumhuriyetçiler arasında Trump'ı sorumlu tutanların oranı 3 yıl içinde yüzde 27'den yüzde 14'e gerileyerek yarı yarıya azaldı.

Ankete katılan Cumhuriyetçilerin büyük çoğunluğu, benzer sorulara verdikleri yanıtlarda, Trump'ın baskının sorumlusu olmadığını ve başta FBI olmak üzere bazı federal kurumların görevini iyi yapamadığına yönelik görüşlerini ifade etti.

Kongre baskınının barışçıl mı yoksa şiddet içeren bir eylem mi olduğuna ilişkin soruyu yanıtlayan Amerikalıların halen yarısı, eylemin şiddetli olduğuna inansa da bu oranın da gerilemesi dikkati çekti.

Öte yandan Cumhuriyetçiler arasında ise 2021'de yüzde 26 olan oranın bugün yüzde 18'e indiği ve Trump'a oy veren bu kitlenin büyük oranda Kongre baskınının şiddet içeren bir eylem olmadığını düşündüğü sonucu ortaya çıktı. Benzer şekilde baskına katılan kişilerin ceza alması gerektiğini düşünen Cumhuriyetçilerin oranında da kayda değer bir düşüş gözlemlendi.

Cumhuriyetçi seçmenin sadece 3'te 1'i, Biden'ın başkanlığını meşru görüyor

Joe Biden'ın 2020'deki seçimleri meşru şekilde kazandığına inanan Amerikalıların oranı da 3 yıl içinde yüzde 69'dan yüzde 62'ye gerilerken, bu oranın Cumhuriyetçiler arasında yüzde 39'dan yüzde 31'e inmesi de dikkati çekti. Bu sonuçlara göre, her 3 Cumhuriyetçi seçmenden sadece 1'i Biden'ın başkanlığının meşru olduğuna inanıyor.

5 Kasım 2024'te yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde kamuoyundaki desteği yüzde 30'lar seviyesine inen Biden'ın, genel anketlerde de Trump'ın 2 puan gerisinde çıktığı kaydediliyor.

ABD'de seçim anketlerini yayımlayan Real Clear Politics haber sitesinde yer alan güncel anketlerin ortalamasına göre, Trump'a olan destek yüzde 46,6 düzeyinde seyrederken, bu oran Biden için yüzde 44,3 olarak gerçekleşti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023 yılında 17 Kabine Toplantısına başkanlık etti

2023-12-30 11:37 - Siyaset

Türk Ticaret Bankası, 2024'ün ikinci yarısında ihracatçının hizmetinde olacak

2023-12-28 13:57 - Ekonomi

Trabzonspor'da Abdülkadir Ömür'ün gol suskunluğu

2023-12-28 11:42 - Spor

1. Lig'de devreyi son sırada tamamlayan Altay'da 25 futbolcu forma giydi

2023-12-28 14:37 - Spor

Sakaryaspor, geçen sezonu "geride" bıraktı

2023-12-29 12:22 - Spor

6 Ocak Kongre baskınının 3. yıl dönümünde Cumhuriyetçiler Trump'a daha fazla güveniyor

2024-01-02 22:03 - Dünya

Almanya, 2023'te silah ihracatında rekor kırdı

2023-12-27 14:53 - Dünya

2023'e damga vuran keşif ve buluşlar, bilim dünyasında yeni kapılar araladı

2023-12-31 11:47 - Teknoloji

Yurt dışından emeklilerin yabancı plakalı taşıtları için sağlanan süre uzatımı Resmi Gazete'de

2023-12-28 10:37 - Ekonomi

Ukrayna: Dnipro kentine yapılan füze saldırısı sonucu 6 kişi öldü

2023-12-29 17:32 - Dünya

İlgili Haberler

BM: Gazze'de servis edilen günlük öğün sayısı 1,2 milyonu aştı

23:03 - Dünya

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Sudan'daki çatışmaların dünya kamuoyunda ihmal edildiğini belirtti

21:48 - Dünya

ABD Yüksek Mahkemesinde Trump'ın tarife davası görüldü

21:38 - Dünya

İsrail ordusu, Suriye'nin Kuneytra ilindeki ihlallerini sürdürüyor

20:42 - Dünya

DSÖ ve ortakları, Gazze'de 44 bin çocuk için aşılama ve diğer sağlık hizmetleri sunmaya başlayacak

20:38 - Dünya

Günün Manşetleri

TBMM Genel Kurulunda HSK üyeliğine Havvanur Yurtsever yeniden seçildi

23:07 - Siyaset

BM: Gazze'de servis edilen günlük öğün sayısı 1,2 milyonu aştı

23:03 - Dünya

CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

22:18 - Gündem

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Sudan'daki çatışmaların dünya kamuoyunda ihmal edildiğini belirtti

21:48 - Dünya

Fenerbahçe Teknik Direktörü Tedesco: 3 puanı almak istiyoruz, bunun için de her şeyi deneyeceğiz

21:42 - Spor