?>

24 Haziran seçimleri Washington'da masaya yatırıldı

SETA DC tarafından Washington'da gerçekleştirilen panele katılan uzmanlar, 24 Haziran seçimlerinin ardından Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir dönemin başlayabileceğine vurgu yaptı.

Dünya - 7 yıl önce

WASHINGTON

Washington'da düzenlenen "24 Haziran Sonrasında Türkiye'nin İç ve Dış Siyaseti" konulu panelde konuşmacılar, Münbiç anlaşması ile başlayan yeni dönemde Türk-Amerikan ilişkilerinde olumlu gelişmeler yaşanabileceğini söyledi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Washington Ofisi (SETA DC) tarafından düzenlenen panele SETA Genel Koordinatörü Burhaneddin Duran, California Üniversitesi Berkeley'den Mujeeb Khan, ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Princeton Üniversitesinden Michael Reynolds ve Johns Hopkins Üniversitesinden Daniel Serwer konuşmacı olarak katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise SETA DC Araştırma Direktörü Kılıç Buğra Kanat yaptı.

Panele Türkiye'den video konferans yoluyla bağlanan Burhaneddin Duran, seçimleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk turda kazandığını hatırlatarak, bununla birlikte AK Parti'nin oy kaybının masaya yatırılacağını ve analiz edileceğini belirtti.

Türkiye'nin önünde 5 yıllık bir istikrar dönemi olduğunu dile getiren Duran, ancak burada MHP'nin önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

"Türkiye'de seçimler iyi izlenmiştir"

ABD'de bazı çevrelerin ve medyanın Türkiye ile ilgili demokrasi ve insan hakları konularını fazlasıyla abarttığını kaydeden Mujeeb Khan ise "Türk demokrasisinin zayıf olduğu yönündeki algıyı bir kenara koymamız lazım. Türkiye'de seçimler uluslararası örgütler tarafından her zaman çok iyi izlenmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Michael Reynolds da 24 Haziran seçim sonuçlarının tutarlı ve tartışmasız olduğuna değinerek, bu konudaki tartışmaların gereksiz olduğuna dikkati çekti.

"Türkiye YPG konusunda haklı"

Reynolds, "ABD'nin PKK bağlantılı YPG'yi desteklemesi ikili ilişkileri gerdi. Açıkçası Türkiye bu konuda haklı. Türkiye, Meksika sınırında El Kaide bağlantılı bir grubu destekleseydi ABD kendini nasıl hissederdi acaba?" diye konuştu.

İkili ilişkilerinin düzelmesi noktasında öncelikle ABD'nin Türkiye'yi daha yakından tanıması belirten Reynolds, ABD'nin Türkiye'ye saygı duyması gerektiğini ifade etti.

Reynolds, ABD'de son dönemde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kurumlarıyla ilgili bazı yolsuzluk iddialarının da gündeme geldiğini ve bunların incelenmesi gerektiğini anlattı.

"Türk-Amerikan ilişkilerinde Münbiç konusu iyi gidiyor"

James Jeffrey ise "Türk-Amerikan ilişkilerinde Münbiç konusu iyi gidiyor, Fetullah Gülen konusunda da ilerlemeler var. Ben gidişattan iyimserim." değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Vladimir Putin'den ziyade Fransa'nın eski cumhurbaşkanlarından Charles de Gaulle'e benzettiğini dile getiren Jeffrey, Erdoğan'ın kendine has bir yol çizmeye çalıştığını ifade etti.

ABD ile Türkiye'nin Suriye, İran ve Rusya konularında beraber çalışabileceğini kaydeden Jeffrey, ABD Kongresinde Rusya konusunda net bir tavır olduğunu ve Ankara'nın S-400'leri alması halinde Kongre yaptırımıyla karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

Türkiye'nin coğrafyasının en önemli avantajlarından biri olduğuna dikkati çeken Daniel Serwer da Münbiç anlaşmasının şu ana kadar iyi işlediğini ve bundan sonra aynı şekilde devam etmesini umduğunu dile getirdi.

Muhabir: Hakan Çopur

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cuma mesajları! En yeni ve güzel cuma mesajları... (29 Haziran 2018 cuma mesajları)

2018-06-29 01:27 - Gündem

Endonezya’da yerel seçimler yarın yapılacak

2018-06-26 12:32 - Dünya

24 Haziran seçimleri Washington'da masaya yatırıldı

2018-06-29 15:27 - Dünya

"e-Nabız" uygulaması için kamu spotu

2018-06-28 22:32 - Sağlık

Suriye'nin güneyindeki muhaliflerden "direnişe devam" kararı

2018-06-27 18:52 - Dünya

Hem hizmet yapılıyor hem borç ödeniyor

2018-06-22 19:49 - Çevre-Hayat

Sigaraya vedanın 5. yılında kanser riski de azalıyor

2018-06-22 19:56 - Çevre-Hayat

Türkiye'de nadir vaşak türleri tespit edildi

2018-06-28 15:40 - Genel

Arap aydın ve siyasiler Erdoğan'ın seçim başarısını kutladı

2018-06-26 21:32 - Gündem

Diyanete 9 bin 500 sözleşmeli personel alınacak

2018-06-23 15:32 - Gündem

İlgili Haberler

KKTC'nin seçmen sayısı 218 bin 313 oldu

01:42 - Dünya

Mısır ve Katar, Trump'ın Gazze Planını Hamas'a iletti

01:37 - Dünya

Trump'ın Gazze planına dünyadan tepkiler

00:22 - Dünya

ABD Başkanı Trump, 20 maddelik Gazze planını Netanyahu ile açıkladı

23:33 - Dünya

İngiltere'de iktidar partisi üyeleri hükümeti Gazze'de soykırımı kabul etmeye çağırdı

20:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump'ın Gazze girişimlerine ilişkin ortak açıklama

01:47 - Gündem

KKTC'nin seçmen sayısı 218 bin 313 oldu

01:42 - Dünya

Mısır ve Katar, Trump'ın Gazze Planını Hamas'a iletti

01:37 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Arap mevkidaşlarıyla telefonda Trump'ın Gazze planını görüştü

00:28 - Gündem

Trump'ın Gazze planına dünyadan tepkiler

00:22 - Dünya