?>

'2050'de her 5 kişiden biri yaşlı olacak'

'Yaşlılık Hukuku' kitabının yazarı Yazıcıoğlu "Türkiye nüfusu giderek yaşlanıyor. Yaşlı nüfus oranımızın 2023'te yüzde 10,2'ye, 2040'da yüzde 16,3'e çıkması bekleniyor. 2050 yılında da ülkemizdeki her beş kişiden biri yaşlı olacak." dedi.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

Yaşlılık Şurası'nın Yaşlı Hakları Komisyonu Üyesi ve "Yaşlılık Hukuku" Kitabının Yazarı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, "Türkiye nüfusu giderek yaşlanıyor. Nüfusumuzun yüzde 8,8'i yaşlı. Bu oranla ülkemiz yaşlı toplumlar sınıfında." dedi.

82 milyonu aşan Türkiye nüfusunun yüzde 8,8'i yaşlılardan oluşuyor. Nüfusun giderek yaşlandığı Türkiye'de, 2050 yılında her beş kişiden birinin yaşlı olması öngörülüyor.

Dünya ve Türkiye'de yaşlı nüfusun artması yaşlı hakları ve aktif yaşlanmayla ilgili politikaları da gündeme getiriyor. Yaşam beklentisinin artması konusunda OECD ülkeleri içerisinde en başarılı ülkeler arasında gösterilen Türkiye, son dönemde bu alanda önemli adımlara imza atıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019'u "Yaşlılar Yılı" ilan etmesiyle önemi vurgulanan süreç, yaşlılık politikalarına yön verecek 1. Yaşlılık Şurası'nın düzenlenmesiyle devam etti.

Bangladeş, Bulgaristan, Katar, Kuzey Kıbrıs, Kuzey Makedonya ve Türkmenistan'dan gelen bakan ve bakan yardımcılarının katıldığı Şurada, aktif yaşlanma, bakım ekonomisi, yaşlı bakım hizmetleri ve yaşam kalitesi, yaşlı dostu kentler ve yerel yönetimler, yaşlı hakları ve yaşlılık ekonomisi konuları tartışıldı.

"Politikaların ivedilikle güncellenmesi gerekiyor"

Yaşlılık Şurası'nın Yaşlı Hakları Komisyonu Üyesi ve "Yaşlılık Hukuku" kitabının yazarı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, 2019'un "Yaşlılar Yılı" ilan edilmesinin ve Yaşlılık Şurası'nın Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenmesinin yaşlılara verilen önemi gösterdiğini ifade etti.

Anayasanın 10. maddesinin yaşlılara pozitif ayrımcılığı içerdiğini belirten Yazıcıoğlu, devletin bu yönde politikalar belirleyip uygulamasının önemine dikkati çekti.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaşlı nüfus oranının hızla arttığını vurgulayan Yazıcıoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye nüfusu giderek yaşlanıyor. Nüfusumuzun yüzde 8,8'i yaşlı. Bu oranla ülkemiz yaşlı toplumlar sınıfında. Yaşlı nüfus oranımızın 2023'te yüzde 10,2'ye, 2040'da yüzde 16,3'e çıkması bekleniyor. 2050 yılında da ülkemizdeki her beş kişiden biri yaşlı olacak. Bu çerçevede bakım hizmetleri başta olmak üzere yaşlılarla ilgili politikaların ivedilikle güncellenmesi gerekiyor."

"Yaşlılık yaşını yükseltmeyi gündemimize almalıyız"

Yazıcıoğlu, Türkiye'nin yaşlılık vizyon belgesine ihtiyacı olduğunu belirterek, "Yaşlıların hakları verilmeli, ihtiyaçları karşılanmalı. Bu doğrultuda yaşlılarımızın toplumsal yaşamda olmalarını imkan veren politikalar gereklidir." dedi.

Uygulanan sağlık hizmetleri ve sosyal hizmetlerdeki iyileşmeyle 2002'de 72 yıl olan ortalama beklenen yaşam süresinin 78'e yükseldiğini vurgulayan Yazıcıoğlu, şunları söyledi:

"Dünya Sağlık Örgütü, ortalama yaşam süresinin uzamasıyla 65 yaş ve üstü olarak tanımladığı yaşlılığı, 70 yaş ve üstüne yükseltmeyi tartışıyor. Ülke olarak biz de yaşlılık yaşını yükseltmeyi gündemimize almalıyız. Yaşlılarımızın ekonomimize katkılarını göz önünde bulundurarak, yaşlı istihdamında özel durumları dikkate alıp politika geliştirmeliyiz."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

'Bu seçimde oy artırmak için değil kazanmak için çalışıyoruz'

2019-03-10 11:32 - Siyaset

Kılıçdaroğlu, Bayraklı’da yaralanan CHP’li gençleri aradı

2019-03-10 14:15 - Siyaset

sahibinden.com’da üst düzey atama

2019-03-11 18:21 - Ekonomi

Mehmet Özhaseki: Ankara'da bundan sonra memba suyu içilecek

2019-03-09 19:31 - Siyaset

Karaman’ın kozu Nwakaeme

2019-03-15 14:40 - Spor

Anadolu Efes, Maccabi FOX'a konuk olacak

2019-03-13 17:36 - Spor

Heyelan iş makinelerini yuttu

2019-03-10 23:42 - Gündem

Etiyopya'da yolcu uçağı düştü

2019-03-10 18:02 - Dünya

'PKK'lılar telsizden, 'MHP ve AK Parti'nin kaybetmesi için' anons geçiyor'

2019-03-10 18:03 - Siyaset

Cesedi 8 parça halinde bulunmuştu: 4 gözaltı

2019-03-13 14:23 - Asayiş

İlgili Haberler

Samsun'da kurulan sıfır atık pazarında alışveriş takas yöntemiyle yapılıyor

15:12 - Çevre-Hayat

Erzurum'da şehit babaları ile gazilerin Babalar Günü kutlandı

14:53 - Çevre-Hayat

Milli park ilan edilen Geben Vadisi'nde ekoturizmin canlanması bekleniyor

14:33 - Çevre-Hayat

Malatya'da depremlerde hasar gören cami, hayırseverin desteğiyle yeniden inşa edildi

14:22 - Çevre-Hayat

Doğu Marmara ve Batı Karadeniz'in mavi bayraklı plajları misafirlerini ağırlamayı bekliyor

14:18 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Binlerce hacı, cuma namazını Mescid-i Nebevi'de eda etti

15:22 - Dünya

Rusya, insansız hava araçlarına karşı yeni lazer sistemi denediğini açıkladı

15:08 - Dünya

Merkez Bankası rezervleri 155,9 milyar dolara yükseldi

15:03 - Ekonomi

Mayısta en düşük sıcaklık Kangal'da, en yüksek sıcaklık Ceylanpınar'da ölçüldü

14:43 - Gündem

Liverpool, Bayer Leverkusen'den Florian Wirtz'i transfer etti

14:37 - Spor