?>

'2023'te milli gelirin yüzde 8'ini turizm oluşturacak'

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, "Muhtemelen bu sene milli gelirimizin yüzde 4'ü turizm gelirlerimizden oluşacak. Hedefimiz 2023'e kadar bunu yüzde 8'lere çıkarmak." dedi.

Ekonomi - 7 yıl önce

AYDIN

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, muhtemelen Türkiye'nin bu yılki milli gelirinin yüzde 4'ünün turizm gelirlerinden oluşacağını belirterek, "Hedefimiz 2023'e kadar bunu yüzde 8'lere çıkarmak, ciddi oranda arttırmak. Buradaki en büyük konsantrasyonumuz kişi başı gecelik geliri arttırmak." dedi.

Kuşadası'nda sektör temsilcileriyle buluşmasının ardından Kuşadası Limanı'nı gezerek yetkililerden bilgi alan Ersoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, turizmdeki hızlı büyümenin devam ettiğini, Türkiye'nin kriz öncesi rakamları bu yıl yakalayacağını söyledi.

Gelirde kişi sayısı hedeflerinin devam ettiğini belirten Ersoy, şunları dile getirdi:

"Öncelikli hedefimiz kişi sayısı değil. Bizim öncelikli hedefimiz kişi başı geliri arttırmak. Hedef kriterlerini koyarken de turizmin milli gelire oranıyla ölçüyoruz. Muhtemelen bu sene milli gelirimizin yüzde 4'ü turizm gelirlerimizden oluşacak. Hedefimiz 2023'e kadar bunu yüzde 8'lere çıkarmak, ciddi oranda arttırmak.

Buradaki en büyük konsantrasyonumuz kişi başı gecelik geliri arttırmak."

"3,5 yıl aradan sonra zam yapıldı"

Müze giriş ücretlerinin artırılmasına ilişkin eleştirilere değinen Ersoy, en son 2015'te zam yapıldığını söyledi.

"3,5 yıl gibi bir süre geçti üzerinden, kriz sebebiyle yapılamıyordu." diyen Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bu müzelere bakmak, onarmak durumundayız, tadilatlarını yapmak zorundayız. 3,5 yıl aradan sonra yapılan zam yüksek bir zam değil. Ayrıca, özellikle Türk ziyaretçileri koruyan müze kart sistemimiz var. Müze kart sisteminin zamdan sonra fiyatı 70 lira, bir yıl boyunca bakanlığımıza bağlı müzelere sınırsız giriş hakkı tanıyor. Çok daha fazla girebilir ama yani ayda bir kere girdiğiniz zaman ortalaması 6 liraya geliyor. 6 lira, dünya ortalamalarının çok çok altında bir rakam ancak burada konuşulacak bir şey görmüyorum ben. 2015 yılından beri çok gecikmiş bir zam vardı, onu yaptık, uygulamaya soktuk.

Sonuçta biz bu müzelerin tadilatını, bakımını ve temizliğini yapmak zorundayız. Türkiye'nin de değerlerini, özellikle yabancı ziyaretçi alıyoruz, biliyorsunuz, değerlerini bedava vermek gibi bir şansı yok. Değerlerinin karşılığı olan parayı almak zorunda. Bunları da tekrar yatırıma çevirip turizmin hizmetine sunmak zorunda. Maalesef şartlar geçmiş yıllarda yaşanan krizden dolayı bu zammı geciktirdi, gecikmiş bir zammın uygulanması."

"Kişi başı geliri iki katına çıkarmamız lazım"

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Türkiye'nin 2023 yılı açıklanmış turist hedefinin 50 milyon kişi ve 50 milyar dolar olduğunu anımsattı.

Ersoy, şunları dile getirdi:

"Açıklanmış bir hedefimiz var. Bu, bir kenarda dursun. Biz bunu başarı olarak addetmiyoruz artık. Açıkçası turist sayısını çoğaltmak kendiliğinden gelişmesi gereken bir şey ama konsantrasyonumuz kişi başı gelir. Biz sadece buna konsantre oluyoruz. Bu sene 700 dolar civarlarına yakın bir gelir çıkacak, 700 doları biraz geçer diye düşünüyorum. Bizim çok çok daha üstünde olması lazım, bin 200 - bin 300 dolarlara yani bunu ikiye katlamamız gerekiyor.

Konsantrasyon, tamamen geliştireceğimiz politikalar, uygulamalar, projeler, planlamalar, bunun üzerine olacak."

Ersoy, İzmir'in hava trafiğinin arttırılması ve sezonun 12 aya çıkarılması için çalışma yürüttüklerini, havayolu şirketleriyle görüştüklerini, ekim ayında da konuya ilişkin açıklama yapacakları bilgisini paylaştı.

Turizm bölgelerindeki altyapı sorunlarına ilişkin planlamalar da yaptıklarına dikkati çeken Ersoy, bu konuda önceliği elini taşın altına koyan sektör ve belediyelere vereceklerini kaydetti.

"Uyarma hakkımızı da kullanmamız lazım"

Ersoy, turizmdeki sorunların çözümüne yönelik toplumun her kesimine görevler düştüğünü dile getirdi.

"Herkes turizmin parçası, bu şekilde yapılması gerekiyor." ifadesini kullanan Ersoy, sözlerini şöyle tamamladı:

"Toplum olarak şikayet etme hakkımızı çok rahat kullanıyoruz ama anayasal hakkımızı kullanırken de uyarma hakkımızı da kullanmamız lazım. Yanlış yapan birini gördüğümüz zaman en azından hiçbir şey yapmıyorsak uyarmamız lazım. Bunu da yapmıyorsak o zaman şikayet etme hakkımızdan da vazgeçmemiz lazım. Benim toplumdan en büyük beklentim, herkesin otokontrol mekanizmasının parçası olması lazım. Yanlış davranış yapan, yeri kirleten, turiste yanlış davranan, fahiş fiyat uygulayan kişileri herkesin otokontrol mekanizması içinde en azından uyarması lazım.

Tabii ki kimse polisçilik oynamayacak ama en azından bir uyarıda bulunması lazım."

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, daha sonra Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy'u ziyaret etti.

Kuşadası'ndaki Kadıkalesi kazı alanını gezen Ersoy, çalışmalara ilişkin Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz'den bilgi aldı.

Muhabir: Eşber Ayaydın

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakteriyle savaşta yeni dönem

2018-09-05 20:22 - Teknoloji

Samandağ'da tarım alanı yangını

2018-09-05 07:02 - Asayiş

Almanya Başbakanı Merkel Makedonya’da

2018-09-08 20:32 - Dünya

Dünyada 750 milyon kişinin okuma yazması yok

2018-09-07 20:27 - Dünya

Otele icra geldi turistler tahliye edildi

2018-09-05 01:57 - Gündem

Ayder kayak tesisinin ihalesi yapıldı

2018-09-05 15:32 - Spor

'2023'te milli gelirin yüzde 8'ini turizm oluşturacak'

2018-09-08 22:22 - Ekonomi

'Beyaz cennet'te yerli turist yoğunluğu

2018-09-02 09:02 - Çevre-Hayat

Son bir haftada 62 terörist etkisiz hale getirildi

2018-09-07 20:37 - Gündem

Hasan Ruhani: 'ABD görüşmelere başlamak için mesaj gönderiyor'

2018-09-08 13:42 - Dünya

İlgili Haberler

Konya'da 4. Tarihi Bedesten Alışveriş Günleri başladı

19:57 - Ekonomi

AB otomobil üretiminde öncü konumunu korumak istiyor

16:58 - Ekonomi

Perakende Zirvesi 2025 sona erdi

15:03 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Hazardağlı Yeni Nesil Kavşağı, modern ulaşım anlayışımızın göstergesidir

14:18 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Çeltikte 2025 yılı için 988 bin tonluk bir rekolte bekliyoruz

14:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Duran'dan 12 Eylül darbesinin 45'inci yılına ilişkin pay

21:17 - Gündem

NATO doğu kanadının savunmasını güçlendirmek için entegre sistem kuruyor

21:03 - Dünya

İsrail'in Sana'ya düzenlediği saldırılardan Yemen Ulusal Müzesi de hasar gördü

20:58 - Dünya

Bakan Göktaş Batman'da '2025 Aile Yılı Şenliği'nde konuştu

20:32 - Siyaset

BM'den Tunus'ta Küresel Sumud Filosu'na ait gemilerin hedef alınmasına ilişkin soruşturma

20:12 - Dünya