?>

2023'e kadar Türkiye genelinde 1,6 milyar fidan toprakla buluşacak

Orman Genel Müdürü Karacabey, orman bilincinin artırılmasına yönelik olarak 28 bölge müdürlüğü ile bazı illerde, eğitim kurumları öncülüğünde çeşitli fidan dikimi ve dağıtımı programları yaptıklarını söyledi.

Gündem - 4 yıl önce

Ankara

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, AA muhabirine, Orman Haftası dolayısıyla kurumun çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) 1971 yılında 21 Mart tarihini Dünya Ormancılık Günü ilan ettiğini belirten Karacabey, 1975'ten beri Türkiye'de de bu günün kutlandığını, 21-26 Mart'ın da Orman Haftası olarak kabul edildiğini dile getirdi.

Karacabey, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle toplu etkinlikler düzenleyemediklerini hatırlatarak, orman bilincinin artırılmasına yönelik olarak 28 bölge müdürlüğü ile bazı illerde, eğitim kurumları öncülüğünde çeşitli fidan dikimi ve dağıtımı programları yaptıklarını söyledi.

Ormanların değerinin, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkilerinin artmasıyla çok daha fazla anlaşıldığına işaret eden Karacabey, şöyle konuştu:

"Ormanlar bir ülkenin, bir milletin malı değil tüm dünyanın ortak değeri haline geldi. Bugün, temiz, solunabilir havanın ve içilebilir suyun en önemli depo kaynağıdır. Ormanlar azaldıkça, kaliteli, solunabilir havamız ve içilebilir sularımız da azalmaktadır. Orman varsa hayat vardır. Bu neden ormana ve doğaya adanmış her gün ve hafta toplumsal farkındalığın artırılması açısından büyük önem taşımaktadır."

"1999'dan sonra orman varlığında olağanüstü bir artış sağlandı"

Karacabey, dünya genelinde orman varlığının sürekli azaldığına ilişkin bir algı olduğunu ancak Türkiye'de bunu tersine çevirdiklerini belirterek, son 20 yılda ormanlık alan varlığını 2,1 milyon hektar artırdıklarını bildirdi.

Yıllar itibarıyla bakıldığında özellikle 1999'dan sonra orman varlığında olağanüstü bir artış sağlandığını dile getiren Karacabey, orman varlığının, ağaçlandırma, erozyonla mücadele, rehabilitasyon çalışmaları ve çeşitli eylem planlarıyla her sene düzenli olarak arttığını ifade etti.

Türkiye'nin bu başarısının FAO tarafından 5 yılda bir hazırlanan Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi (FRA) raporuyla da tescillendiğini bildiren Karacabey, rapora göre ülkelerin orman varlığı açısından yapılan sıralamada Türkiye'nin 46'ncılıktan 27'nciliğe yükseldiğini söyledi.

Karacabey, orman varlığını ülke çapında artırmak ve yarınların bugünden daha iyi olması için gayret gösterdiklerini belirterek şunları kaydetti:

"Şu an 22,9 milyon hektar orman alanımız var, ülkemizin yüzde 29,4'ü ormanlarla kaplı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bize gösterdiği hedefler doğrultusunda 2023'e kadar ülkemizin yüzde 30'unu ormanlarla kaplı hale getireceğiz ve son 20 yıllık periyotta dünya nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturmuş olacağız. Biz şu ana kadar 5,4 milyar fidanı toprakla buluşturduk, gelecek 2,5 yıl içinde de 1,6 milyarlık kısmını tamamlayacağız. Bunun için bütün fizibilite çalışmalarımızı tamamladık."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Almanya'da Müslüman kuruluşların başkanları ırkçılıkla daha etkin mücadele edilmesini istiyor

2021-03-22 16:34 - Gündem

İtalya'da Kovid-19 vaka sayıları artmaya devam ediyor

2021-03-19 02:31 - Dünya

İsrail’de oy sayımı sürerken Netanyahu öncülüğündeki sağ blok, koalisyonu kurabilecek sayının altına düştü

2021-03-24 15:40 - Gündem

2023'e kadar Türkiye genelinde 1,6 milyar fidan toprakla buluşacak

2021-03-25 14:21 - Gündem

Eski Sudan Cumhurbaşkanı Beşir'in yargılandığı '1989 darbesi' davası 28 Mart'ta

2021-03-24 03:56 - Dünya

Ilgaz Dağı'nda çığ ve kurtarma tatbikatı yapıldı

2021-03-23 16:35 - Gündem

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Genelkurmay Başkanlığına Davtyan'ın atandığını duyurdu

2021-03-22 13:31 - Dünya

TSPB 7. Kamera Elinde Geleceğin Cebinde Kısa Film Yarışması'na son başvuru 26 Nisan olarak belirlendi

2021-03-22 14:32 - Genel

Acil tıp teknisyeni ve teknikerleri Kovid-19 salgınında yoğun mesaide

2021-03-22 14:56 - Sağlık

Kolombiya'da şiddetli yağışların yol açtığı sellerde 45 kişi öldü

2021-03-25 08:11 - Dünya

İlgili Haberler

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek hayatını kaybetti

18:03 - Gündem

İstanbul'da bayramın son gününde toplam 79 kişi hastanelere başvurdu

16:52 - Gündem

Gazze'ye insani yardım taşıyan Madleen gemisine İsrail'in saldırısına Türkiye ve dünyadan tepkiler çığ gibi

13:53 - Gündem

İnebolu'dan Kastamonu'ya 95 kilometrelik Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü başladı

13:48 - Gündem

İsrail’in Gazze'ye insani yardım taşıyan Madleen gemisine saldırısına Türkiye ve dünyadan tepki

13:27 - Gündem

Günün Manşetleri

İran ile ABD arasındaki nükleer görüşmeler 15 Haziran'da Umman'da devam edecek

08:42 - Dünya

A Milli Futbol Takımı, Meksika karşılaşmasına hazır

04:18 - Spor

Türkiye, savunma sanayisindeki başarısını diğer sektörlere yaymayı hedefliyor

01:48 - Ekonomi

Hindistan: Provoke edilirsek Pakistan'a saldırı düzenlemeye hazırız

00:47 - Dünya

2026 Dünya Kupası elemelerinde Hırvatistan, Çekya'yı 5-1 yendi

00:27 - Spor