?>

2016 yargıda reform yılı oldu

İstinaf mahkemelerinin kurulduğu, çeşitli suçlarda ceza oranlarının artırıldığı 2016, yargıda birçok konuda yeni düzenlemelerin hayata geçirildiği bir yıl oldu. - Anadolu Ajansı

Gündem - 9 yıl önce

ANKARA-Kemal Karadağ

AA muhabirinin Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanlığının hazırladığı rapordan derlediği bilgilere göre, yargıda iş yükünün azaltılması, alternatif çözümlerin etkinleştirilmesi, çeşitli suçlardaki cezaların artırılması gibi birçok alanda değişiklikler yapıldı.

Kişisel verilerin işlenmesinde başta özel hayatın gizliliği olmak üzere bireylerin temel hak ve özgürlüklerini korumak, kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülükleri ile uyacakları usul ve esasları düzenleyen Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, 7 Nisan'da yürürlüğe girdi. Böylece, temel hak ve özgürlüklerin korunması, kişisel verilerin güvence altına alınması hedeflendi.

Bilirkişiliğin kurumsal yapıya kavuşması amacıyla hazırlanan Bilirkişilik Kanunu da 24 Kasım'da yürürlüğe girdi. Bu kanunla bilirkişilerin görevlerini dürüstlük kuralları çerçevesinde bağımsız, tarafsız ve objektif olarak yerine getirmelerine ilişkin hükümler konuldu.

İş yükünün "alternatif çözümlerle" azaltılması hedeflendi

İş yükünün azaltılması, soruşturma ve kovuşturma aşamalarının hızlandırılmasının amaçlandığı Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, TBMM'de kabul edildi.

Bu kanuna göre, ön ödeme, uzlaştırma ve kamu davası açılmasının ertelenmesi gibi alternatif çözüm yollarının etkin şekilde uygulanmasına ilişkin düzenlemelere de hükmedildi. Öte yandan, söz konusu kanunla cinsel istismar, uyuşturucu, bilişim sistemlerini kullanarak dolandırıcılık, fuhşa aracılık suçlarının da cezaları artırıldı.

Yargıda "istinaf dönemi" başladı

Kamuoyunda "istinaf" olarak bilinen bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri ise 20 Temmuz'da faaliyete geçirildi.

İstinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle iki dereceli yargılama dönemi başladı. Söz konusu mahkemelerin kurulmasıyla hak arama yollarının çoğaltılması ve hukuki güvencenin artırılması amaçlandı.

Adli Tıp Kurumunun da yapısında değişikliklere gidildi. Bu yıl kurum bünyesinde bilişimle ilgili konularda gerekli incelemeleri yapmak üzere "Adli Bilişim İhtisas Dairesi" kuruldu. 2002 yılında 6 olan grup başkanlığı sayısı, bugün itibarıyla 9'a, 18 olan şube müdürlüğü sayısı da 66'ya çıkarıldı.

"Davam ne zaman biter?" sorusu tarih oluyor

Adalet Bakanlığı, Türkiye'de ilke imza atarak, vatandaşların "Davam ne zaman biter?" diye beklemelerine son verecek "Yargıda Zaman Yönetimi Projesi"ni hayata geçirmek için çalışmalarını tamamladı. 23 Temmuz'da yürürlüğe giren 6723 sayılı Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile hedef sürelerin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) görüşü alınarak Adalet Bakanlığı tarafından belirleneceği hükme bağlandı.

Gelecek yıl başlayacak yeni uygulamaya göre, davalar ve soruşturmaların ne zaman biteceğinin öngörüldüğü tarihler taraflara önceden bildirilecek.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Rusya'da enflasyon tarihin en düşük seviyesinde'

2016-12-15 16:02 - Dünya

Kayseri'deki terör saldırısına ilişkin 1 gözaltı

2016-12-21 13:22 - Gündem

Alzaymır tedavisi için yeni umut

2016-12-20 19:07 - Teknoloji

Osmanlıspor evinde yenildi

2016-12-21 23:17 - Spor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Halep'e destek

2016-12-21 14:57 - Gündem

Hasan bebek helikopterle hastaneye ulaştırıldı

2016-12-18 22:52 - Asayiş

Fındık üreticilerine ek ödeme yapılacak

2016-12-15 19:57 - Ekonomi

Batman'da 4 terör örgütü üyesi yakalandı

2016-12-21 17:27 - Gündem

"Çocuklar katlediliyor, o 'Demokrasi' diyen ülkelerin sesi çıkmıyor"

2016-12-15 20:47 - Gündem

'İftira ve karalamalar basın özgürlüğü kapsamında değil'

2016-12-19 01:52 - Dünya

İlgili Haberler

Fethiye'de sağanağın ardından gökyüzünde "Mammatus Bulutları" görüldü

20:33 - Gündem

İstanbul'un bazı bölgelerinde yağmur etkili oluyor

20:08 - Gündem

Cumhuriyet'in 102. yılı kutlamaları 21 pare top atışıyla bugün başlayacak

17:37 - Gündem

MSB 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı ülke genelinde düzenleyeceği etkinliklerle kutlayacak

17:28 - Gündem

İstanbul Boğazı'ndaki köprülere Türk bayrakları asıldı

17:03 - Gündem

Günün Manşetleri

TFF Hukuk Müşavirliği, 152 hakemi "bahis oynama" gerekçesiyle PFDK'ye sevk etti

21:08 - Spor

NATO Genel Sekreteri Rutte'den hava sahası ihlal edilen Litvanya'ya destek mesajı

21:03 - Dünya

Fethiye'de sağanağın ardından gökyüzünde "Mammatus Bulutları" görüldü

20:33 - Gündem

İstanbul'un bazı bölgelerinde yağmur etkili oluyor

20:08 - Gündem

AB savunma atılımlarında başarılı olmak için Nordik ülkeleriyle işbirliği istiyor

20:02 - Ekonomi