?>

'180 milyon çocuğun geleceği ebeveynlerine göre daha karanlık'

UNICEF dünya genelinde 180 milyon çocuğun geleceğinin ebeveynlerine göre daha karanlık olacağı uyarısında bulundu.

Dünya - 8 yıl önce

CENEVRE

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), küresel ölçekteki ilerlemeye rağmen dünya genelinde 180 milyon çocuğun geleceğinin ebeveynlerine göre daha karanlık olacağı uyarısında bulundu.

UNICEF, "20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü" dolayısıyla bir analiz yayımladı.

Analize göre, 37 ülkeden 180 milyon çocuk 20 yıl öncesine göre aşırı yoksulluk, okula gidememe ve şiddetten kaynaklı ölüm riskini daha fazla yaşıyor.

Analizde, çatışmaların ve kötü yönetimlerin hüküm sürdüğü Benin, Kamerun, Madagaskar, Zambiya ve Zimbabve gibi 14 ülkede, günde 1,90 dolardan daha az kazanarak yaşayanların payının arttığı, Suriye ve Tanzanya gibi finansal krizin, hızlı nüfusun ve silahlı çatışmaların yaşandığı 21 ülkede ise ilkokula kayıt yaptıran çocukların sayısında büyük düşüş görüldüğü kaydedildi.

"Her 12 çocuktan birinin geleceği ebeveynlerine göre daha karanlık"

Suriye başta olmak üzere, Orta Afrika Cumhuriyeti, Irak, Libya, Güney Sudan, Ukrayna ve Yemen'de ise 19 yaşından küçükler arasında şiddet olaylarına dayalı ölümlerde artış gözlendiği aktarılan analizde, küresel ölçekteki tüm ilerlemelere rağmen dünyadaki her 12 çocuktan birinin geleceğinin ebeveynlerine göre daha karanlık olacağı uyarısında bulunuldu.

UNICEF Veri, Araştırma ve Politika Direktörü Laurence Chandy, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dünyadaki çocukların büyük çoğunluğunun daha önce görülmemiş kazanımlar elde etmesine rağmen, unutulmuş bir azınlığın çocuklarının bu kazanımlardan mahrum olduğuna dikkat çekti.

Çocuklar görüşlerine önem verilmemesinden şikayetçi

UNICEF'in 14 ülkede 9-18 yaş grubundan çocukları kapsayan ve bugün yayımlanan başka bir araştırmasına göre çocuklar, şiddet, terörizm, çatışma, iklim değişikliği, sığınmacı ve göçmenlere karşı kötü davranışlar ve fakirlik gibi küresel konulara ilişkin derin kaygı duyuyor.

Araştırma, Türkiye, Brezilya, Hindistan, Japonya, Kenya, Malezya, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Nijerya, Mısır, Güney Afrika Cumhuriyeti, İngiltere ve ABD'den 11 binden fazla çocuğun katılımıyla yapıldı.

Araştırmaya göre, 14 ülkedeki çocukların yarısı da gelecekleriyle ilgili bir karar alındığında kendi görüşlerine önem verilmemesinden şikayet ediyor. Araştırmada, Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki çocukların yüzde 73'ü, İngiltere'de ise yüzde 71'i kendilerine önem verilmeme duygusunu en fazla oranda hisseden ülke çocukları olarak ön plana çıkıyor.

14 ülkedeki çocuklar, dünya liderlerinden, terörizm, yetersiz eğitim ve yoksulluk gibi en önemli küresel sorunlara bir çözüm bulunması için harekete geçilmesini istiyor.

Çocukların sığınmacı endişesi

Söz konusu ülkelerin tamamındaki çocuklar, terörizm ve yetersiz eğitimden eşit derecede kaygı duyarken, Türkiye'deki ve Mısır'daki çocuklar küresel terörizmi önemli bir sorun olarak görüyor.

UNICEF'in araştırma yaptığı 14 ülkenin tamamında, her 10 çocuktan 4’ü dünya genelinde sığınmacı ve göçmen çocuklara yönelik kötü muameleden büyük endişe duyuyor. Türkiye ve Brezilya'daki çocukların yarısından fazlası, Meksika'da da yaklaşık her 5 çocuktan 3'ü dünya genelindeki sığınmacı ve göçmen çocuklara haksız muamele yapılmasından en çok kaygı duyanlar olarak ön plana çıkıyor.

.

Haftanın Öne Çıkanları

Doğu Akdeniz-2017 Davet Tatbikatı

2017-11-14 17:23 - Genel

Süper Mario film oluyor

2017-11-15 14:32 - Teknoloji

İHH'dan Irak'taki depremzedelere yardım

2017-11-15 00:41 - Genel

Norveç Savunma Bakanı Jensen Türkiye'den özür diledi

2017-11-18 01:20 - Genel

Harvard'da Türk profesörden tıp dünyasını heyecanlandıran kolesterol buluşu

2017-11-19 18:27 - Genel

'180 milyon çocuğun geleceği ebeveynlerine göre daha karanlık'

2017-11-20 19:37 - Dünya

Devlet korumasındaki 43 bin genç kamuda istihdam edildi

2017-11-14 14:49 - Genel

Sarı-kırmızılı futbolculardan Galatasaraylılar Yurdu'na ziyaret

2017-11-17 23:02 - Spor

Kardeşini infaz eden DEAŞ'lı ile irtibatlı 4 kişi tutuklandı

2017-11-18 14:02 - Gündem

Türk Telekom, Kurumsal Girişim Sermayesi şirketi kuracak

2017-11-15 14:30 - Genel

İlgili Haberler

BAE ve Ürdün, bazı Avrupa ülkelerinin desteğiyle kıtlıkla boğuşan Gazze'ye havadan yardım malzemesi indirdi

04:01 - Dünya

Trump, Witkoff'un Gazze ziyaretinin 'kıtlık ve gıda temini' konusuna odaklandığını söyledi

01:36 - Dünya

KDC ve Ruanda barış anlaşmasının uygulanması için ekonomik büyüme konulu iki toplantı düzenlendi

02:48 - Dünya

Kamçatka'da bir saat içinde büyüklükleri 5 ila 6,2 arasında değişen 3 deprem oldu

01:27 - Dünya

Yunanistan-İsrail voleybol maçında Filistin bayrağı açanlara polis müdahalesi

01:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Terör örgütü DEAŞ'a yönelik 14 ildeki operasyonlarda 26 şüpheli yakalandı

09:18 - Asayiş

Belediye ‘Konuşanlar’ı, yalanlanan haber ve konuşmuyorlar mı?!. -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

07:04 - En Son Yazılar

BAE ve Ürdün, bazı Avrupa ülkelerinin desteğiyle kıtlıkla boğuşan Gazze'ye havadan yardım malzemesi indirdi

04:01 - Dünya

KDC ve Ruanda barış anlaşmasının uygulanması için ekonomik büyüme konulu iki toplantı düzenlendi

02:48 - Dünya

Trump, Witkoff'un Gazze ziyaretinin 'kıtlık ve gıda temini' konusuna odaklandığını söyledi

01:36 - Dünya