?>

135 yıllık çiğ börek hikayesi 'çöven kazan' ile sürüyor

Bursa'da yaşayan Temizkan, dedelerinin 135 yıl önce İstanbul'da seyyar olarak başlattığı çiğ börek üretimine, atadan kalma kazanı kullanarak devam ediyor.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

Bursa'da Eski Bakırcılar Kapalı Çarşısı'ndaki dükkanda Kırım Tatar göçmeni bir ailenin dördüncü kuşağı tarafından üretilen çiğ börek, eski çöven kazanda kızarıyor.

Ailenin çiğ börek pişirimi bir asırdan uzun süredir devam ediyor. Çocukluğunda büyükleriyle dükkana gelip börek yiyenler, şimdi kendi çocuklarıyla aynı dükkanda börek yiyerek anılarını tazeliyor.

Dükkan sahibi İsmail Temizkan,  yaptığı açıklamada, dedelerinin 93 Harbi'nden sonra Kırım'dan İstanbul'a geldiğini ve çiğ börek yapıp satmaya başladığını söyledi.

Büyük dedesinin yaptığı börekleri seyyar olarak sattığını anlatan Temizkan, "Hikayemiz o günden bugüne devam ediyor.

Mustafa dedem, İbrahim dedem, babam Osman ve şimdi de ben. Bunu devam ettiriyoruz. 135 senelik bir mazimiz var.

Şimdi hizmet verdiğimiz dükkanda ise 58 yıldır bulunuyoruz." diye konuştu.

Börekler 17 saniyede pişiyor

Sabah erken saatlerde dualarla dükkana girdiğini belirten Temizkan, şöyle konuştu:

"Hamurumuzu yoğurup güzel bir şekilde hazırlıyoruz ve istifliyoruz. Kıymalarımızı da yoğuruyoruz. İçine hiçbir zaman soğanı direkt rendeleyip koymayız. Soğanı rendeleyip tülbentle suyunu kıymaya sıkarız.

Etimizde baharat yoktur, etin kendi güzelliği ve lezzeti vardır. Burada hala dedelerimin Kırım'dan gelirken getirdikleri çöven kazanı kullanıyoruz. Bu kazanın, aynı çelik tencere gibi tabanı kalın, kenarları incecik olur.

Ufacık bir ateşte çok çabuk istenilen ısıya ulaşır. Böylece böreklerimiz 17 saniye gibi kısa bir sürede pişer."

Temizkan, peynirli, pastırmalı, sucuklu, kaşarlı ve pudra şekerli de hazırladıkları böreklerin tanesini 6 liradan sattıklarını ifade etti.

Çiğ böreklerine ilginin yoğun olduğunu ve sıkı müdavimleri bulunduğunu anlatan Temizkan, "Bize bir kere gelirler ve sonra ebedi dostumuz olurlar, nesilden nesle gelmeye devam ederler. O yüzden 135 senedir bu dostluk devam ediyor.

Bu ilgi olmasa ayakta kalamazdık. Onların sevgisi ve damak zevki bizi ayakta tutuyor." dedi.

"Uzun yıllar hizmet verebilmesi için elimizden geleni yapacağız"

Ailenin beşinci kuşak üyesi olan ve bir şirkette mühendislik yapan Osman Temizkan da küçüklüğünden beri hafta sonları ile tatillerde çiğ börek dükkanlarına gittiğini ve çarşı kültürünü öğrendiğini söyledi.

İş hayatında ve ikili ilişkilerde çarşıda büyümenin birçok faydasını gördüğünü anlatan Temizkan, "Bu süreç zarfında A'dan Z'ye tüm işleri babamdan öğrenmeye çalıştım. Bu dükkan benim için bir aile yadigarı, dedem ve babamdan kalan bir miras.

Daha uzun yıllar hizmet verebilmesi için de elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Mase rati Ghibli

Haftanın Öne Çıkanları

'Roman, toplumların ruh halinin ipuçlarını verir'

2019-09-25 17:52 - Kültür Sanat

'Afganistan'ın kuzeyi terörün merkezine dönüşebilir'

2019-09-26 00:12 - Dünya

H&M giyim mağazalarında TİS imzalandı

2019-09-24 16:52 - Ekonomi

Pendik'deki orman yangını şüphelisi tutuklandı

2019-09-24 02:17 - Asayiş

Toplumun yüzde 83'ü mevcut kilosundan memnun

2019-09-26 16:52 - Çevre-Hayat

Basketbol Süper Ligi 54 yaşına giriyor

2019-09-28 01:52 - Spor

“100Yüz100Ülke“ sergisi Adnan Menderes Havalimanı'nda

2019-09-27 14:02 - Çevre & Seyahat

Derbide gözler Falcao ve Muric'in üzerinde

2019-09-27 18:08 - Spor

135 yıllık çiğ börek hikayesi 'çöven kazan' ile sürüyor

2019-09-29 16:36 - Kültür Sanat

'Şimdiye kadar gördüğüm en sorumsuzca açıklamaydı'

2019-09-25 12:02 - Dünya

İlgili Haberler

Suriyeli ressam, Şam’daki evini sanat galerisine dönüştürdü

13:08 - Kültür Sanat

Bodrumlu esnaf, kafeteryasında oluşturduğu kitaplıkla müşterilerini okumaya teşvik ediyor

14:48 - Kültür Sanat

Muazzez Abacı için AKM'de tören düzenlendi

16:34 - Kültür Sanat

Erzurumlu sahaf 30 yıldır kitaplarla dolu bir hayat yaşıyor

13:08 - Kültür Sanat

Arnavutluk'ta komünizmin simgesinden cazibe merkezine dönüşen yapı: Tiran Piramidi

11:37 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Ankara'da drift atarak trafik güvenliğini tehlikeye düşüren sürücü yakalandı

19:02 - Gündem

Putin'in temsilcisi Dmitriyev: Avrupa, Rus gazını bırakarak 1,4 trilyon dolar kaybetti

18:28 - Ekonomi

Abu Dabi'de yapılması planlanan 54 milyar dolarlık projeler Türkiye'de yatırımcılara tanıt

18:18 - Ekonomi

Bodrum'da sağanak günlük yaşamı olumsuz etkiledi

18:03 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Gelecek nesiller adına evliliklere destek sunuyoruz

17:58 - Siyaset