USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yunan basını “Ekrem İmamoğlu: Erdoğan’ı yenen adam Atina’da” başlıkları ile çıktı!

22-09-2021

Türk basını; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, inşaatı yaklaşık 4 yıldır süren New York'taki 36 katlı yeni Türkevi binasının açılışına odaklı. Gazetecilerin merak ettiği bir başka konu ise ABD Başkanı Joe Biden ile Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sürpriz bir görüşme yapıp yapmayacakları?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD çıkartmasının gölgesinde kalan Atina ziyareti, bu harala-gürele içinde Türk medyasında pek yer bulmadı.

Belki de sosyal medyada hakkında “Pontuslu” yorumları yapılan İmamoğlu’nun, Atina ziyaretinin, yandaş medyanın pek fazla dallandırıp budaklandırmadığı akla gelmiyor değil.

Çünkü belediye başkanlığı yaptığı dönemde Beylikdüzü’ne, eski Kıbrıs Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı ve Başpiskopos III. Makarios’un rölyeflerinin bulunduğu “Kıbrıs Anıtı”nı yaptırması nedeni ile sosyal medyada topa tutulmuş, etnik kökeni hakkında ileri-geri iddialar ortaya saçılmıştı.

Müesses nizam, yeni aktörleri sahaya sürüyor!..

Bununla birlikte Türkiye’deki müesses nizam; AK Parti hükümetlerinin zora soktuğunu düşündüğü dış politik kulvarları, farklı  politik aktörleri sahaya sürerek aşmaya çalışıyor.

Yunanistan-Türkiye ilişkileri açısından kritik bir zamanda Atina'yı ziyaret eden Ekrem İmamoğlu’nun temaslarını da bu perspektiften değerlendirmek yerinde olabilir.

Hatırlarsanız daha önce de CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı başkanlığındaki heyet, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ile Erbil'de bir araya gelmişti. Salıcı başkanlığındaki CHP heyeti, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ve Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Mesut Barzani ile de  görüşmüşlerdi.

Ardından CHP Heyeti Kerkük'e geçmiş, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Hasan Turan ve yetkilileri ziyaret etmiş, temaslar sırasında Irak Türkmenlerinin yaşadığı sorunlar ele alınmış, CHP'nin Irak Türkmenlerinin mücadelesinde yanında olduğu açıklanmış, ayrıca CHP'nin, Irak Türkmenlerinin hak ve hukukunu korumak için her türlü desteği sunacağı ifade edilmişti.



Ekrem İmamoğlu, Yunanistan ziyaretini, Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis’in davetlisi olarak gerçekleştiriyor. Kostas'ın annesi Theodora "Dora" Bakoyannis de Yunanistan’da tanınmış bir siyasi figür. 

Bakoyannis ailesinin hemen hemen bütün kuşakları, Amerika’nın emrindeki “Albaylar Cuntası”nın mağdurlarından. Kostas Bakoyannis, aynı zamanda mevcut başbakan Kiryakos Miçotakis'in de yeğeni olduğundan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Başbakan Kiryakos Miçotakis ile görüşmesini sağladı. 

Kiryakos Miçotakis, 1989-92 yılları arasında Başbakanlık yapan Konstantin Miçotakis'in oğlu, eski Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin de kardeşi, son yerel seçimlerde büyük bir oy çoğunluğu ile Atina Belediye Başkanı seçilen Kostas Bakoyanni'nin de dayısı. 

Ayrıca 1897 ve 1905 yıllarındaki “Girit İsyanları”nın lideri, Balkan Savaşları döneminde Yunanistan Başbakanı ve Birinci Dünya Savaşı sonunda Osmanlı Devleti'nin parçalanma metni olan Sevr Antlaşması'nı imzalayan modern Yunanistan'ın en önemli siyasetçilerinden, Mustafa Kemal Atatürk döneminde Yunanistan Başbakanı olan Girit Hanyalı, Elefterios Venizelos'un akrabası.

21 Nisan 1967 günü Albay Papadopulos, Albay Makarezos ve General Pattakos, yönetime el koymuş, Konstandinos Miçotakis, Albaylar Cuntası’nın hapishanesine atılmıştı. 

O dönemde Türkiye'de Adalet Partisi iktidardaydı. Konstandinos Miçotakis'in Türkiye’ye ılımlı yaklaşımı ve Türk diplomatlarla dostane ilişkileri, Türk makamlarını harekete geçirmiş, Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil, durumu Başbakan Süleyman Demirel'e iletmişti. MİT Müsteşarı Fuat Doğu’yu çağıran Demirel, Miçotakis'in Türkiye’ye kaçırılması talimatını vermişti.

Ekrem İmamoğlu Atina’da ne konuştu?

Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis’in davetlisi olarak Yunanistan'a iadei ziyarette bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Bu ziyaret için çok mutluyum. Ve Bay Bakoyannis'in ziyaretini çok faydalı ve değerli buluyorum. İki ülke ve iki şehir arasındaki ilişkilerin güçleneceğine inanıyorum. Bir araya gelen çok önemli iki şehrin iki belediye başkanıyız. Ben iki ülke (biz) arasındaki ilişkilerin çok değerli olduğunu düşünen biriyim.

Aynı zamanda bir siyasetçi olarak da onları değerli görüyorum çünkü Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin en iyi şekilde çözülmesi ve çözüme kavuşturulması. Sorunların çevrede olumlu huzur ve sükûnet duyguları ileteceğini düşünüyorum, bu yüzden bu ilişkilere önem veriyorum” dedi.

Ayrıca, Mikis Theodorakis'in Aziz Nesin, Yaşar Kemal gibi önde gelen Türk aydınlarıyla yaptığı "simgesel işbirliğine" övgüde bulunurken, iki tarafın "sinikliğin, hoşgörüsüzlüğün  karanlık güçlerine karşı" güçlerini birleşmesi gerektiğini de vurguladı.

Mikis Theodorakis'e değinen İmamoğlu, ölümünün ülkesinde de üzüntüye yol açtığını belirterek, "yapıtlarının sesleriyle birçok Türk vatandaşının kalbinin attığını" söyledi. Belediye başkanları olarak iki büyük şehrin, iki metropolün sorunlarına doğru çözümler bulmak gibi korkunç bir sorumluluğun kendilerine emanet edildiğine dikkat çekti.

İstanbul ve Atina'nın "ortak bir tarihi kaderle birbirine bağlı iki şehir olduğunu ve inşa etmeye çalıştığımız bu köprüyü derin bir sorumluluk duygusu ve karşılıklı yarar ilkesine dayalı olarak sürdürmemiz gerekiyor"  değerlendirmesinde bulundu. 

İlk olarak Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis ile bir araya gelen İmamoğlu, daha sonra Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Maksimos Sarayı’nda görüştü.

İmamoğlu’nun ziyareti, Bakoyannis’nin geçen Mayıs ayında yaptığı İstanbul ziyaretinin ve iki belediye başkanının imzaladığı kültür ve turizm alanlarındaki işbirliği anlaşmasının devamı olarak gerçekleşti. 

Yunan medyası ise Ekrem İmamoğlu’nu yere göğe sığdıramıyor.

Hemen her gazete, aynı başlıkla çıkmış. Yunan basını neredeyse söz birliği etmişçesine “Εκρέμ Ιμάμογλου: Ο άνθρωπος που «νίκησε» τον Ερντογάν, στην Αθήνα / Ekrém Imámoglou: O ánthropos pou «níkise» ton Erntogán, stin Athína / "Ekrem İmamoğlu: Erdoğan'ı 'yenen' adam Atina'da" başlığı ile çıkmış.

-Daha önce de Yunanistan’ın büyük ve ana akım gazetesi olan Ethnos, İmamoğlu hakkında “İstanbul’u Erdoğan’dan alan Pontuslu ile bir gün” manşeti ile büyük bir haber yapmıştı.-

Ve hemen hemen bütün gazetelerde aynı kalemden çıktığı kabak gibi belli olan "Erdoğan, ülkenin en büyük iki belediyesi olan Ankara ve İstanbul'u rakip Kemalist Cumhuriyet Halk Partisi'nin halihazırda popülaritesi önde gelen politikacılarına kaptırdığı gerçeğini hazmedemiyor." yorumları yapılıyor. 

Ortodoks Yunanlılarda Ortodoks Sırp korkusu!..

Yunanistan el altından İngilizlerin, açıktan Avrupa Birliği'nin  kışkırtmaları ile Türkiye’ye meydan okumaya zorlanıyor. Deniz kıta sahanlığını, uluslararası deniz hukukunu hiçe sayan şekilde 12 mil olarak ilan edince, Türkiye’nin nasırına bastıklarını sanıyorlar. 

Türkiye’nin dostları, onların düşmanı gibi algılayan bir kolektif algıya sahipler. Bu nedenle Atina, Ankara ve Belgrad yönetimlerinin yakınlaşmasından ve bu işbirliğinden duyduğu rahatsızlığı saklamıyor.

Nitekim birkaç gün önce Yunan basınında yayınlanan haberlerde Sırbistan, Balkanlarda adeta “Türkiye'nin Truva atı” gibi takdim edilmişti. Yunan medyası, “Truva atı” demiyor onun yerine “Sırbistan Türk Kadırgası” olarak tanımlanıyor.

Sırbistan’ın Türkiye çizgisinde yer alması, Türkiye’ye yönelik Ortodoks - Haçlı ittifakına indirilmiş bir darbe gibi algılanıyor ve Sırplara “Türklerin kadırgası” yaftası vuruluyor. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic  ile ilgili analizlerde; Σερβικές γαλιφιές στην Τουρκία… Βουτσιτσ: Ειναι Μια Υπερδυναμη Με Ρολο Στισ Σχεσεισ Μεταξυ Εθνικων Κοινοτητων  /  Servikés galifiés stin Tourkía… Voutsıts: Eınaı Mıa Yperdynamı Me Rolo Stıs Scheseıs Metaxy Ethnıkon Koınotıton / “Vutsıc: Ulusal Topluluklar Arası İlişkilerde Rolü Olan Bir Süper Güç değerlendirmesi dikkat çekiyor.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://www.amerikaninsesi.com/a/new-yorkta-yeni-turkevi-binasi-acildi/6236172.html

https://www.dikgazete.com/mavi-takkeli-cemaatin-muntesibi-erdoganin-gizli-muttefiki-ekrem-imamoglu-makale,3395.html

https://www.forbes.com/lists/list-directory/#49bfd7b0b274

https://www.dikgazete.com/yunanistanda-turkiye-dusmanlari-mevzi-kaybetti-makale,1553.html

https://www.dikgazete.com/istihbaratta-makas-acildi-irak-suriye-ve-turk-istihbarat-baskanlari-bagdatta-toplaniyor-makale,3872.html

https://www.naftemporiki.gr/story/1779022/ekrem-imamoglou-o-anthropos-pou-nikise-ton-erntogan-stin-athina

https://tr.sputniknews.com/20210921/imamoglu-atinada-yunanistan-basbakani-micotakis-ile-bir-araya-geldi-1049103686.html

http://www.kerdos.gr

https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/politiki/stin-athina-simera-o-dimarchos-konstantinoypolis-e-imamogloy/

https://www.kathimerini.gr/politics/561506992/mpakogiannis-imamogloy-ta-provlimata-mporoyn-na-ta-lysoyn-oi-laoi/

https://www.amna.gr/home/article/586968/

https://www.eleftheria.gr//item/298212-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Halit
Halit 3 yıl önce
müesses nizam ekreme kaldıysa vay o müesses nizamın haline