USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yiğidolara kenevir müjdesi

06-02-2021

Kenevir, insanlığın ilk çağlarından itibaren arkeolojik kazılarda 8000 yıllık geçmişi bulunan, ana vatanı Asya ve Anadolu toprakları olan yaratıcının varlıklara sunduğu  endüstriyel olarak yüzlerce sektörde kullanılan, ilaç sanayisi içinde 250 civarında hastalıkta kullanılabilecek ve  50.000 çeşit endüstriyel ürün yapılabilecek, tarımı endüstrileştirecek en mucize bitkidir.

29 Eylül 2016'da revize edilen 29842 sayılı Kenevir Yönetmeliği mevzuatındaki ekim serbestiyesi bulunan 19 vilayete Sn. Cumhurbaşkanımızın;2019 yılında Sivas'ı da dahil ediyoruz” açıklamasının mutluluğunu, geçtiğimiz günlerde onaylanan ve 20. vilayet olarak Anadolu'nun en geniş ve bereketli topraklarına sahip Sivas’ımızı da dahil etmesinin, tüm Sivaslılar camiasında müthiş heyecan yarattığını ifade eden Beylikdüzü Sivaslılar Dernek Başkanı Eyüp Günay, “Sivas halkımız çedeneyi iyi bilir, her sofrada olurdu, şifa kaynağı bitkidir, dünyada Omega 3-6-9 yağ asitlerini en yüksek düzeyde barındıran bu nebatımızı geçmişimizde yıllarca kumaş olarak kullandık ve bir dönem yasaklarını yaşadık, şimdi tekrar topraklarımızı bereketlendirme ve yatırım yapma zamanı” diye açıklamalarda bulundu.

Başta Sivas Valisi Sn. Salih Ayan, Belediye Başkanımız Sn. Hilmi Bilgin ve tüm emek sarf eden vekillerimiz, STK'larımıza, girişimci iş adamlarımız ve strateji merkezlerine teşekkürlerini arz eden Eyüp Günay, Sivasımız için kolları her zaman sıvadığını ve halkımızı bilgilendirmek, istihsal için uzmanlarla görüştüğünü, önümüzdeki günlerde de konferanslar organize etmek için çalıştığını, yiğit iş adamlarımızı teşvik edeceğini belirtti.

Günay, açıklamasında şunları da ifade etti:

Türkiye'deki ilk kenevir kitabını yazan ve 5 yıldır Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Kendir Enstitüsü Başkanı Dr. Erdem Ulaş'ın proje ve verilerine göre 4 yılda Anadolu topraklarındaki üretimi 2020 yılı sonunda tüm olağanüstü sıkıntılara rağmen 900 kat arttırarak  250-260 ton civarında tohum rezervine sahip olduğumuzu ifade ediyor ve Covid-19 akabinde kenevirin, tarımın dünya genelinde önde gelen bitkisi olacağını söylüyor ve 2023 yılındaki hedefi 1 Milyon ton tohum rezervi ile küresel güç merkezi olacağımızı öngörüyor.

Dr. Ulaş, Dünya genelinde kenevir ekimi 255 bin hektar civarında ve Çin, Kanada ve Fransa gibi ülkelerin kenevir üretiminde öne çıktığını bildirdi.”

Kenevir'in kullanıldığı ana sektörler:

- Tekstil sektöründe,

- Otomotiv endüstrisinde,

- İnşaatın her alanında,

- Kağıt & Karton yapımında,

- İlaç yapımında,

- Petrol ve Petrokimyanın kullanıldığı her alanda,

- Hayvan Yemlerinde ve Barınaklarda, Arıcılıkta

- Biyodizel yakıt ve Biyokütle enerji santralında,

- Sabun ve envai çeşit kozmetik ürün yapımında,

- Yemeklik binlerce gıda ürününde,

- Ev, Asfalt, Yol aklınıza gelen her alanda kullanılır.

Sadece bu kadar mı ?

1 Dönümlük kenevir tarlası, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir...

1 Dönüm kenevirden, 4 dönüm ağaca eşdeğer kağıt yapılır...

Bir ağaç 25-50 yılda yetişir, kenevir 5 ayda...

Kenevir, 8 kez kağıda dönüştürülebilir, ağaç 3 defa...

Kenevir her yerde yetişir, çok az suya ihtiyaç duyar, toprağı temizler, sinek-böcekten korur, tarım ilacına gerek bıraktırmaz, son derece dayanıklıdır.

Tarımı endüstrileştirerek her yıl ülkemize 100 Milyar Dolar kazanç sağlayacak mucize bitkidir kenevir.

Sivas için hayırlı olsun, bereketli olsun.

.

Dr. Erdem Ulaş, dikGAZETE.com

-Asam Kendir Enstitüsü Başkanı-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Ali Tosun
Ali Tosun 3 yıl önce
Hayırlı uğurlu olsun Sayın Eyüp Gunaya çok Teşekkürler.