USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Uluslararası Yuvarlak Masa Kararı: Kırım Tatarları ile Yurtdışındaki Yurttaşlar Arasındaki Bağların Geliştirilmesi

Uluslararası Yuvarlak Masa Kararı: Kırım Tatarları ile Yurtdışındaki Yurttaşlar Arasındaki Bağların Geliştirilmesi
01-12-2023

Uluslararası Yuvarlak Masa Kararı: "Kırım Tatarları ile Yurtdışındaki Yurttaşlar Arasındaki Bağların Geliştirilmesi"

Rusya Federasyonu Kırım Cumhuriyeti’nin Yalta şehrinde Foros Hotel’de 16 Kasım 2023 tarihinde yapılan “Kırım Tatarları ile Yurtdışındaki Yurttaşlar Arasındaki Bağların Geliştirilmesi” adındaki forumda aşağıdaki kararlar alındı ve kamuoyuyla paylaşıldı.

Şu anda anavatanları Kırım'da yaşayan Kırım Tatarları, Rusya Federasyonu'nun tam vatandaşıdır ve modern Rusya'nın sivil toplumunun ayrılmaz bir parçası olarak halkın ulusal ve kültürel kimliğinin korunmasını sağlayan tüm haklara sahiptir.

Rusya'nın Müslüman halklarının ailesine dönüş, Kırım Tatar kültürü ve geleneğinin korunması ve geliştirilmesinde etkileyici bir insani atılımın gerçekleşmesine yol açtı.

Kırım Tatar dili, Kırım Cumhuriyeti'nin devlet dillerinden biri olarak kabul edilmektedir. Okul çocuklarını ve öğrencileri aktif olarak ana dilinde eğitilir ve sosyal açıdan önemli edebiyat ve medya yayınları yapılır.

Kırım Tatar tarihini, dilini ve kültürünü korumak amacıyla Cumhuriyette; Kırım Tatar Devlet Akademik Müzik ve Drama Tiyatrosu, Kırım Tatar Kültürel ve Tarihi Miras Müzesi ve İsmail Gasprinsky (Gaspirlı)'nin adını taşıyan Cumhuriyet Kırım Tatar Kütüphanesi faaliyet göstermektedir.

Öncelikli alanlardan biri de rehabilite edilen halkların rehabilitasyonunun iyileştirilmesi ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalardır.

2014'ten 2023'e kadar olan dönemde, Rusya Federasyonu "Kırım Cumhuriyeti ve Sevastopol şehrinin sosyo-ekonomik gelişimi" Devlet Programının uygulanması kapsamında 1028 aileye yeni konut verildi. Devlet Programının uygulanmasının sonuna kadar rehabilite edilen 1.262 aileye yeni inşa edilen tesislerde konut sağlanacak.

Ayrıca, rehabilite edilen vatandaşlara arsa tahsis ediliyor ve gaz, kanalizasyon ve elektrik ağlarına bağlantı için tazminat sağlanıyor.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Vladimiroviç Putin'in himayesinde ve Kırım Cumhuriyeti Başkanı Sergey Valerieviç Aksenov'un desteğiyle, Simferopol'deki Kırım'ın ana Katedral Camii'nin inşaatı tamamlanıyor. Nesne kesinlikle Kırım'ın alamet-i farikası haline gelecek ve diğer dini etkinliklerle birlikte çokuluslu yarımadayı süsleyecektir.

Son haftalarda Ortadoğu'da yaşanan olaylara ilişkin dünya kamuoyunda tartışmalar hız kesmeden devam ediyor. Ne yazık ki hepimiz sivillerin, çocukların, kadınların, yaşlıların yaşadıkları zulme ve acılarına tanık oluyoruz.

Bugünkü olaylar, dünya toplumunda uzun yıllardır süren ve sözde "altın milyar" ülkelerin onayıyla ortaya çıkan adaletsizlik ve çifte standartların sonucudur.

Onların politikaları sayesinde dünya, yüzlerce ve binlerce masum sivilin kurbanı olduğu küresel bir krizle karşı karşıyadır. Bu çatışma alanlarından biri de uzun yıllardır Filistin topraklardır.

Yuvarlak Masa katılımcıları olarak sivillere karşı güç kullanılmasını kınıyoruz. Milyonlarca sivilin hiçbir marjinal grubun veya siyasi yapının eylemlerinin esiri olmaması gerektiğine inanıyoruz.

İnsani bir felakete yol açabilecek eylemlere kesinlikle katılmıyoruz.

Uluslararası topluma, Filistin-İsrail anlaşmazlığının çözümü için gerekli tüm diplomatik önlemleri almaya çağrıda bulunuyoruz.

Aşağıdaki sözlerini söyleyen Başkanımız Vladimir Vladimiroviç Putin'in pozisyonunu tamamen destekliyoruz: "Filistin-İsrail anlaşmazlığını müzakere yoluyla çözülmesi gerektiği ve başka bir alternatifi olmadığı inancından yola çıkıyoruz. Hedefleri, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsiz bir Filistin devletinin kurulmasını içeren iki devletli formülünün BM tarafından uygulanmalıdır."

"Filistin-İsrail anlaşmazlığını müzakere yoluyla çözmenin alternatifi olmadığı gerçeğinden yola çıkıyoruz. Amaç, başkenti Doğu Kudüs'te olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını içeren BM'nin iki devletli formülünün uygulanması olmalıdır.”

Güncel olaylar, dünyanın herhangi bir bölgesinde etno-mezhepsel çelişkilerin şiddetlenmesini önlemenin önemini ve ilişkileri Rusya Kırım’da var olanların ruhuna uygun hale getirmeye yönelik çabaların arttırılması ihtiyacını daha da vurgulamaktadır.

Yarımadadaki Kırım Tatarları ile yurtdışındaki yurttaşlarının yapıcı zihniyetli kesimi arasındaki bağların sürdürülmesine, ulusal benlik bilincinin geliştirilmesine, meşru hak ve çıkarlarının korunmasına, tarihi ve etnik anavatanlarıyla yakın etkileşim kurulmasına yönelik ortak çalışmanın önemini vurguluyoruz.

Kırım Tarihi, Rusya'nın tarihi ve kaderiyle yakından iç içedir Kırım, yabancı diasporaları, Kırım Tatar meselesini olumsuz bir bağlamda kullanmayı bırakmaya ve Rusya Federasyonu'nda yasaklanan ve Kırım Tatarlarını jeopolitik spekülasyonlarda kullanmaya çalışan Meclis örgütüne destek vermemeye çağırıyoruz.

Kırım Cumhuriyeti başkanlığındaki Kırım Müslümanları Kurultayı tarafından Kırım Tatar Konseyi'nin seçilmesinden sonra "Meclis"in tüm meşruiyetini kaybettiğini vurguluyoruz.

Kırım Cumhuriyeti'nde etnik nefreti kışkırtmayı ve dinler arası uyumu istikrarsızlaştırmayı amaçlayan eylemlerinin yıkıcı niteliği herhangi bir şüphe uyandırmamaktadır.

Yuvarlak Masa katılımcıları, halkın korunması ve gelişmesinin yalnızca kendi anavatanlarında, Rusya’da Kırım'da mümkün olduğuna ve Kırım Cumhuriyeti Başkanı Sergey Valerieviç Aksenov'un, Devlet Başkanı Vladimir Vladimiroviç Putin'in özel ilgi ve desteğine sahip olduğuna duydukları güveni dile getiriyorlar.

Rusya Federasyonu ve Kırım Cumhuriyeti Hükümeti'ni, yurtdışındaki yurttaşları birleşmeye ve etnik gruplar arası ve dinler arası uyumu ve Kırım’ın ekonomik ve kültürel refahını güçlendirmeyi amaçlayan ortak projelerin uygulanmasında aktif iş birliği ve etkileşimi teşvik etmeye çağırıyoruz.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Kurucu Üyesi-

-Kırım Cumhuriyeti Bahçesaray Tarihi ve Arkeoloji Müzesi Han Mezarlığı, Salaçık Bahçesaray Kırım

-Kırım'da Han Saray Ziyareti Bahçesaray Kırım

-Kırlangıç Kalesi Yalta Kırım

-Kırım Tatarları ve Yurtdışında Yaşayan Yurttaşlar Forumu, Foros Hotel Yalta Kırım Rusya

-Katedral Cami Akmescit Kırım

-Ünver Sel, Kırım Yalta'da Kırım Tatarları ve Yurtdışında Yaşayan Yurttaşlar Forumu, Foros Hotel, Yalta, Kırım

-Kırım Yalta'da Kırım Tatarları ve Yurtdışında Yaşayan Yurttaşlar Forumu, Foros Hotel, Yalta, Kırım

-Yalta Valisi Ziyareti

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?