USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ukraynacı Mustafa Cemiloğlu, Türkiye'deki Kırım Tatar Derneklerini böldü

Ukraynacı Mustafa Cemiloğlu, Türkiye'deki Kırım Tatar Derneklerini böldü
11-12-2022

Türkiye'deki Kırım Tatar Türklerinin nüfusu, Rusya ve Ukrayna'daki soydaşlarından daha fazla. Öyle ki Kırım mı yoksa Türkiye mi diaspora tartışılabilir.  O nedenle Türkiye'deki Kırım Tatar Derneklerinin sayısı ve  faaliyetleri her zaman diğerlerine fark atmıştır.

O nedenle dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın Kırım Tatarları, Türkiye'yi merkez kabul ederler. Türkiye'nin desteğini onemserler. Nitekim 6 Kasım 2022'de Kırım Tatar Milli Meclisi koordinasyonuyla İstanbul’da açılan Koordinasyon Merkezi Temsilciliğinin ardından  İstanbul’da yapılan toplantıda Kırım Tatar sığınmacıların sorunları ele alınmıştı.

Ukrayna'da yaşayan Mustafa Cemiloğlu ile birlikte, Ukrayna yanlısı KTMM Başkanı Çubarov, KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Umerov, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Nedilskıy ve çok sayıda ismin katıldığı toplantıda, Kırım Tatar sığınmacılar için birlik ve beraberlik vurgusu yapılmıştı.

Bu toplantı öncesi 14 Kasım 2022’de Eskişehir’de yapılacak olan Kırım Tatar Teşkilatları Platformu İstişare Toplantısı, T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından iptal edildiği duyurulunca, İstanbul'daki toplantının düzenlendiği anlaşılmıştı.

Bu toplantının iptal edilmesinin ikonik bir anlamı vardı. İlk kez Türk makamlarının açıktan Ukrayna eksenli Kırım Tatar Politikasına sıcak bakmadıklarını hissettirdiğini, Ukrayna savaşında tarafsızlığını koruyan Türkiye’nin, Rusya aleyhine yorumlanabilecek bu tür etkinliklere izin vermemesinin, reelpolitik bir tutum olarak görülebilceğine daha önce değinmiştim.

Eskişehir Toplantısında Mustafa Cemiloğlu ile yolların ayrıldığı ilan edildi...

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu, 19 Kasım 2022 tarihinde Eskişehir’de toplandı. Türkiye’deki Kırım Tatar Teşkilatlarının bir araya geldiği toplantıda, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın son gelişmeleri ve Rus işgalindeki Vatan Kırım’ın son durumu konuşuldu.

Eskişehir Park Dedeman’da Türkiye’deki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantı sonrası, Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt'un, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Genel İstişare Toplantısında kabul edilen sonuç bildirisine imza atmaması dikkat çekti. Oysa toplantının sponsoru kendisiydi.

19 Kasım 2022  Tarihli İstişare Toplantısı Sonuç Bildirisinin Beşinci Maddesi...

"…Kamuoyumuzu son günlerde meşgul eden, Millî Meclis adına yapıldığı ifade edilen koordinasyon merkezleri kurma çalışmalarını usul ve esas yönüyle doğru bulmuyoruz.

Neredeyse tam bir asırdır Türkiye’de sivil toplum kuruluşları etrafında teşkilatlanan ve Türk kamuoyunun büyük bir muhabbetle bağrına bastığı dernek ve vakıflarımız ile en ufak bir istişare yapılmadan başlatılan bu girişim, en hafif ifadesi ile saygısızlıktır.

Mevcut birikim ve çalışmaları göz ardı eden, Türkiye’deki Kırım Tatar halkının meşru temsilcisi durumunda olan sivil toplum kuruluşlarına danışmadan yapılan bu girişimlerin bizlerin nezdinde hiç bir karşılığı yoktur.

Kolektif çalışma anlayışımıza uymayan bu oluşumların dikkate alınmayacağı ve muhatap kabul edilmeyeceğini ilk ve son defa ilan ediyoruz…

Eskişehir Toplantısında bu kararın alınmasında ki en önemli etken, hiç şüphesiz Mustafa Cemiloğlu ve Refat Çubarov'un itiraf ettikleri husustur.

O husus nedir?

İstanbul’da kurulan Koordinasyon Merkezinin olumlu bir adım olduğunu ifade eden Kırımoğlu, Türkiye’deki derneklerin tepkisine neden olan konu hakkında yaptığı açıklamada, “Hem Kırım Derneği Genel Merkezi, hem Kırım Derneği İstanbul Şubesinin bazı memnuniyetsizlikleri var. Bunun farkındayız. Belki burada bizim de bir eksiğimiz vardır. Koordinasyon Merkezinin kurulumu aşamasında belki de önce onlarla müzakere edilmesi lazımdı. Ama neyse olan oldu.” dedi.

Evet gerçekten olan oldu, Kırım Tatar Türklerinin güç birliği yara aldı. 25 Ekim 2022’de KTMM İstanbul Koordinasyon Merkezi Temsilciliği faaliyete geçti. Temsilcilik, ilk toplantısını da Kırım Tatarı Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile yaptı. Türkiye’deki Kırım Tatar diasporasının çatı organizasyonu Kırım Tatar Teşkilatları Platformu bünyesinde bu faaliyetlere yönelik bir açıklama yapılmış ve bildiride bazı itirazlar dile getirilmişti.

Sonuç;

Mustafa Cemiloğlu son KTMM İstanbul Koordinasyon Merkezi Temsilciliği açma girişimi ile Türkiye merkezli Kırım Dernekleri ile yollarını ayırmıştır.

Bu konuda Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı ve Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Ünver Sel'in ne kadar haklı olduğu ve reel politik bir duruş sergilediği bir kez daha tarihin tanıklığında ortaya çıkmıştır.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://qha.com.tr/haberler/kirim-tatar-milli-meclisinden-istanbul-da-kirim-tatar-siginmacilar-icin-birlik-ve-beraberlik-toplantisi/455996/

https://qha.com.tr/haberler/qha-turkiye-de-acilan-kirim-tatar-milli-meclisi-koordinasyon-merkezi-hakkinda-gorusleri-derledi/456186/

https://www.dikgazete.com/yazi/cia-kirim-tatar-derneklerini-kac-parcaya-boldu-5005.html

https://www.kirimdernegi.org.tr/dernek/yonetim-kurulu/team/1

https://www.dikgazete.com/haber/ukrayna-milletvekili-mustafa-abdulcemil-kirimoglunun-ankarada-509576.html

https://www.tum-haberler.com/haber/muthis-iddia-ukrayna-heyeti-uyesi-rustem-umerov-cia-ajani-mi-26450

https://haber.sol.org.tr/haber/ukrayna-heyetinin-icinde-gulen-baglantili-abd-casusu-iddiasi-328910

https://www.sehitlerolmez.com/ukrayna-milletvekili-rustem-umerov-fetocu-mu

http://www.gencbayrak.com.tr/ukrayna-milletvekili-rustem-umerov-fetocu-mu/

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
kısas
kısas 1 yıl önce
ukrayna dünya gündeminden düştü, siz ısıtıp getiriyorsunuz. petrol fiyatlarına bakın görürsünüz. küreselci ülkeler kafalarında bu savaşı çooooktan bitirdiler. başka şeyler yazmak lazım.