USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ukrayna Nazilerine direnen adam Sergei Valerievich Aksenov!

Ukrayna Nazilerine direnen adam Sergei Valerievich Aksenov!
14-05-2024

Ukrayna Nazilerine direnen adam Sergei Valerievich Aksenov!

Her ülkenin efsaneleri ve kahramanları vardır. Rus asıllı Moldova doğumlu Kırım Cumhurbaşkanı Sergei Valerievich Aksenov da bunlardan biri. Onunki mensubu olduğu Rus halkına ve Kırım Cumhuriyetine bir adanmışlığın öyküsü. Aslında bu, babasından kendisine intikal eden bir misyon.

Bu adanmışlığın izlerini yaşantısının tüm aşamalarında görmek mümkün. Bakmayın şimdiki Prezentabl hallerine? Bugünkü resmi görevine özverili bir mücadelenin sonrasında gelebildi. Sergei, her zaman bir politikacı değildi; 90'lı yıllarda gıda koruma alanında iş yapıyordu.

Ural’dan Almanya'ya Moldova’dan Kırım’a adım adım…

Sergei Valerievich Aksenov'un biyografisi 26 Kasım 1972'de Moldova’nın Balti-Balçık şehrinde doğması ile başlıyor. Başkent Kişinev'in 127 kilometre (79 mil) kuzeyinde yer alan ‘kuzeyin başkenti’ diye bilinen Baltı, Moldova’nın başkenti Kişinev'den sonra ikinci büyük şehir.

Rumence Bălţi adının anlamı "balçık"tan gelir. Şehirde Moldov - Ukraynalı ve Ruslar yaşıyor. Az da olsa Yahudiler, Gagauzlar ve Romenler de yerleşik. İki dünya savaşı arasında, Bălți'deki Yahudi topluluğu, ticaret, sanayi ve kültür, siyasi partiler ve gençlik hareketlerinden oluşan canlı bir nüfusa sahipti.

Bălți, Besarabya'nın ikinci en büyük nüfuslu şehriydi ve en büyük ikinci Yahudi nüfusu vardı. Eylül 1941'de Bălţi Yahudilerinin sonuncusu (yaklaşık 2.800 kişi) Mărculești Kampına sürüldü ve şehrin Yahudi nüfusu ortadan kalktı. geri kalanlar da Transdinyester'e sürüldü.

Ancak Sergei Valerievich Aksenov’ın ailesinin tüm bu anlatılanlarla ilgisi yok. Aksenov ailesi bir dönem  burada yaşasa da aslen Ural bölgesinden.  Muhtemelen Lenin gibi Kalmuk veya Çuvas Türkü bir aileden geliyor olabilir. Çuvaş Türkleri, günümüzde Rusya Federasyonu’na bağlı Çuvaşistan Özerk Bölgesinde yaşamakta olup Hristiyanlığın Ortodoks mezhebine bağlıdırlar.

GRU mensubu babanın oğlu yurt savunmasında!..

Kırım Cumhurbaşkanı Sergei Valerievich Aksenov ve babası Valery Nikolaevich Aksenov; Rusya Silahlı Kuvvetler Genelkurmayına bağlı askeri istihbarat teşkilatı GRU’nun personeli. Sergei’nin büyük babası da Sovyet askeri istihbaratında görevliydi. Sergei'nin babası Valery Nikolaevich Aksenov, 21 Şubat 1949'da Doğu Almanya Potsdam doğumlu.

Soyadına bakılırsa aile köklerinde Çuvaş/ Kalmuk veya Kazak/Kozak geni olabilir. Valery Nikolaevich’in babası II. Dünya Savaşında subaydı. Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Ural Tank Gönüllü Kolordusu'nun bir parçası olarak savaşmıştı.

Bir tank kolordu oluşturma fikri, Nazi birliklerinin Stalingrad'daki yenilgisinin tamamlandığı günlerde Urallarda ortaya çıktı.Bölgelerin yerel koşulları ve kaynaklarına dayanarak Sverdlovsk, Molotov, Çelyabinsk, Nizhny Tagil, Alapaevsk, Degtyarsk, Troitsk, Miass, Zlatoust, Kus ve Kyshtym'de birlikler ve kolordu birimleri kuruldu. Gönüllülerin çoğunluğu, 1924-1925 doğumlu, bekar, evlenmemiş,  çocuksuz işçilerden oluşuyordu.

30. Ural Gönüllü Tank Kolordusu, Vasily Mihayloviç Badanov komutasındaki 4. Tank Ordusuna bağlandı. Savaş rotası, Orel'den Prag'a kadar 2.000 km'si savaş dahil olmak üzere 5.500 km'nin üzerindeydi. Ural Gönüllü Tank Kolordusu Oryol, Bryansk, Proskurov-Chernivtsi, Lviv- Sandomierz, Sandomierz-Silezya, Aşağı Silezya, Yukarı Silezya, Berlin ve Prag saldırı operasyonlarına katıldı.

Günümüzde Büyük Vatanseverlik Savaşı yıllarında Ural Gönüllü Tank Kolordusu'nun oluşumu için Ulusal Başarı Günü" ve her yıl 11 Mart'ta kutlanıyor.

Aksenov’un Büyükbabası, Almanya'daki Sovyet Kuvvetleri Grubunda görevliydi…

Ukrayna kaynaklarına göre Sergei Aksenov'un biyografisinden de bilindiği gibi, SSCB'ye döndükten sonra aile, Moldova'nın Balti şehrine yerleşti. Valery Aksenov, Balti'deki bir fabrikada çalışıyordu.

Ordudan sonra Valery Aksenov, uzun yıllar Balti'deki Lenin fabrikasında çalıştı. Fabrikada hem sivil hem de askeri ürünler üretildi. Dolayısıyla Valery Nikolaevich'in çalışma biyografisi SSCB'nin askeri-sanayi kompleksi ile yakından bağlantılı. Valery Aksenov’un çalıştığı tesis Evpatoria yakınlarındaki Uzun Menzilli Uzay İletişim Merkezi'ydi.

Sergei'nin annesi 1949 doğumlu  Nina Semenovna Valery Nikolaevich ile Teknik okula giriş sınavları sırasında tanıştılar. Daha sonra aynı şirkette çalışmaya başladılar. Ve sonunda evlendiler. Nina Semenovna da eşi ile aynı  tesiste işletmede tasarım mühendisi olarak çalıştı.

Seksenlerin sonu ve doksanların başında Moldova'da milliyetçilik yükselişe geçtiğinde Valery Aksenov siyasete girdi. İlk olarak, Rusça konuşan nüfusun çıkarlarını savunan Moldova Sosyalist Partisi'ne üye oldu. Bu arada baba Aksenov, o yıllarda Transdinyester'in gelecekteki başkanı Igor Smirnov ile tanıştı.

Smirnov, Avrupa'da bulunan, tek taraflı bağımsızlığa rağmen uluslararası alanda Moldova'nın bir parçası olarak görülen Transdinyester'de 1990 ile 2011 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştu.

1995 yılında, sosyalistlerin seçimlerdeki zaferinden sonra Valery Aksenov, Balti belediyesinin kamu hizmetlerinden sorumlu belediye başkan yardımcılığına (yani yürütme komitesi başkan yardımcılığına) seçildi. Dört yıl bu pozisyonda çalıştı ve ardından yedi yıl daha şehrin sıhhi temizliğini sağlayan motorlu araç filosunun direktörlüğünü yaptı. Yani Valery Nikolaevich, işleri düzene koyma ve kamu hizmetlerinin çalışmalarını organize etme konusunda sağlam bir deneyime sahip.

Valery Aksenov, Moldova'nın Rusça konuşan nüfusunun çıkarlarını savundu. Birleşik Avrupa taraftarı Neo Nazilerin tepkisini çekti. Moldova’daki  Rus Beltsy topluluğu, Aksenov'u 10 yıl boyunca bu görevi sürdürecek şekilde başkan olarak seçti. Ve 2000 yılında Valery Nikolaevich, Moldova Rus Toplulukları Konseyi başkan yardımcılığına seçildi.

Altı yıl sonra Valery ve Nina Aksenov, oğulları Sergei ile birlikte yaşamak için Kırım'a taşınmaya karar verdiler. bunun  en büyük sebebi, oğulları  Sergei Aksenov’un Kırım’da ikamet etmeye başlamasıydı.

Valery Nikolaevich, Kırım'a taşındıktan sonra Kırım Rus Topluluğu'nun faaliyetlerinde aktif rol aldı. Kırım’ın AB ve ABD destekli Ukrayna’dan ayrılıp, Rusya’ya ilhak olmasında önemli rol üstlendi.

Valery Nikolayevich; Moldova'da Ortodoksluğu desteklediği için Moldavya Ortodoks Kilisesi'nin "St. Passion" madalyası da dahil olmak üzere ödülleri var. Moldova, Transdinyester, Ukrayna, Rusya Federasyonu pasaportları var.

Valery Nikolaevich Aksenov, önceki yıllarda Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Konseyi İnşaat, Konut ve Toplumsal Hizmetler Komitesi Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Eylül 2014'ten sonra Kırım Cumhuriyeti Devlet Konseyi milletvekilliği yaptı.

En önemlisi eşi Nina Semenovna Aksenova ile birlikte Sergei Valerievich Aksenov gibi Rusya Federasyonu’na ve Kırım Cumhuriyetine hizmet eden bir evlat yetiştirdiler.

Valery Aksenov, ailesinin Moldova’dan Kırım’a göç etmesiini şöyle anlatıyor; "Sergei, Simferopol'deki askeri okuldan mezun oldu ve o zamana kadar Kırım'a sağlam bir şekilde yerleşmişti. Moldova'ya dönmeye niyeti yoktu. Aile birleşimini düşündük. Oğlumuzla istişarede bulunduk ve taşınmaya karar verdik.”

Sergei Valerievich Aksenov’un hayatından kesitler…

Sergei, 1989 yılında Kırım'a taşındı ve askeri mühendislerin girdiği bir üniversiteye kaydoldu. Kızıl Ordu subayı olmak için akademiden mezun olamadan, Sovyetler Birliği'nin dağılması olayı meydana geldi. 1993 yılında Simferopol Yüksek Askeri-Politik Yapı Koleji'nden mezun oldu.

Ukrayna ordusuna meydan okudu!..

Sergei Aksenov, okuldan gümüş madalyayla mezun oldu. Sertifika aldıktan sonra Simferopol yüksek askeri okuluna girdi. Mezuniyeti biraz tartışmalı. 1993 yılında geleceğin politikacısı, tüm sınavları geçti ve okuldaki eğitimini tamamladı ancak diploma alamadı. Aksenov, yemin etmeyi reddettiğini ve gelecekteki yaşamını Ukrayna ordusuna bağlamak istemediğini söyleyerek bunu kendisi açıkladı. Çünkü ona göre Ukrayna, Kırım'ın üvey annesiydi.

Kırım Başkanı Sergei Aksenov, 1993 yılında tüm sınavları geçerek Simferopol Yüksek Askeri-Siyasi İnşaat Okulu'nda (SVVPSU) eğitimini tamamladı, ancak Ukrayna yemini etmeyi ve Silahlı Kuvvetlerde hizmet etmeyi reddettiği için diploma alamadı.

Kırım'ın başkanı Sergei Aksenov, 1993 yılında Simferopol Yüksek Askeri-Siyasi İnşaat Okulu'ndan mezun oldu. Daha sonra Ekonomi ve Yönetim Üniversitesi'nden onur derecesiyle mezun oldu ve “İşletme Ekonomisi” alanında lisans, ardından “Finans ve Kredi” alanında yüksek lisans derecesi aldı.

1993 yılında tüm sınavları geçmesine rağmen Ukrayna yemini etmeyi ve Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinde hizmet etmeyi reddetmesine rağmen kendisine diploma verilmedi. Ukrayna Savunma eski Bakanı Stepan Poltorak'a göre disiplinsizlik nedeniyle ihraç edildi.

Bu arada anne ve babası da GRU’nun gördüğü lüzum üzerine Moldova'dan Kırım’a göç etmişlerdi. Taşınmanın ardından Valery Aksenov, Kırım'daki Rus topluluğunun çalışmalarına aktif olarak dahil oldu. Yarımadanın bu en eski Rus örgütü, Sergei Aksenov liderliğindeki genç Rus Birlik Partisi ile birlikte Kırım Baharı'nın zeminini aktif olarak hazırladı.

Sergei Aksenov, Kırım’ı Rusya'ya hazırladı!..

Aksenov, diploma almadan iş yapmaya başladı. Hayatının bu döneminde gıda ürünleri, muhafazası ve yurt dışına tedariki ile uğraştı. Bu kapsamda 1993'ten 1998'e -Hellas kooperatifinin müdür yardımcısı. Ekim 1998'den Mart 2001'e kadar- Asterix LLC'nin Müdür Yardımcısıydı.

GRU’nun talimatları doğrultusunda ekibi ile aynı zamanda Kırım’ın Ukrayna işgalinden kurtulması ve Rusya’ya bağlanması için çalışıyordu. Gayrimeşru alemde racon kestiği de oldu.

-Aksenov ve Putin

O dönemde ona ele avuca sığmayan, kontrol edilemeyen anlamına gelen ‘Goblin’ lakabı takılmıştı. Aksenov, Kırım'daki birçok eğlence mekanını ve işyerlerini Ukrayna istihbaratının organizesindeki suç örgütlerinden koruyor, haraç almalarını engeliyordu.

Böylelikle bu sektörde istihdam ettikleri aynı zamanda özgür Kırım için gönüllü milis oluyordu. Sergei Aksenov, 1997 yılında silahlı saldırıya uğradı. Yaralandı, hastaneye kaldırıldı. Sergei'nin arabasına kimliği belirsiz kişiler ateş etti. Bu arada onun hayatına yönelik tek suikast girişimi bu değildi; daha sonra evine patlayıcılar yerleştirildi, etkisiz hale getirildi.

Sergei Aksenov, 2008 yılından bu yana Kırım'daki Rus Topluluğu partisinin bir üyesidir ve bu şaşırtıcı değildir, çünkü Sergei'nin babası, bu partinin başkanıydı. Daha sonra S. Aksenov, “Kırım Sivil Faaliyetleri” kamu kuruluşunun üyesi oldu ve aynı zamanda “Kırım'da Rusya Birliği İçin!” Koordinasyon Konseyinin eş başkanı seçildi.

2008 yılında ilk olarak Kırım'ın Rusya'nın birleşmesine katıldı ve yarımadanın Rusya'ya ilhakında rol oynadı. Kırım Özerk Cumhuriyeti Yüksek Konseyi'nin milletvekiliydi ve Kırım, Rusya'nın bir parçası olduktan sonra lider bir görev aldı.

2010 yılında Sergei Valerievich,Kırım Rus Topluluğu”, “Kırım Sivil Aktivisti” ve “Tüm Kırım HareketiRus Birliği'ni birleştiren Tüm Kırım sosyo-politik hareketi “Rus Birliği”ne başkanlık etti. Aynı yıl Sergei Aksenov, Kırım Özerk Cumhuriyeti Yüksek Konseyi'nin milletvekili oldu ve 2012 yılında Ukrayna Verkhovna Rada seçimlerinde tek görevli seçim bölgesinde dördüncü sırada yer aldı.

Sergei Aksenov, siyasetle uğraşırken sporla da ilgilendi. 2010 yılında Sergei Valerievich, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Greko-Romen güreşinin başkanı seçildi. Kamu faaliyetlerinde aktif olarak yer alan Kırım Cumhurbaşkanı Sergei Aksenov halen Kırım'daki Greko-Romen güreş federasyonunun başkanlığını sürdürüyor. Kırım'da Avcı dernekleri kurulmasında öncü oldu

Özerk Cumhuriyet Bakanlar Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. Mart 2014'te Sergei Aksyonov, Kırım Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı oldu. Nisan ayında Kırım Cumhuriyeti'nin başkan vekili olarak atandı. Ekim 2014'te cumhuriyetin başına seçildi. Kırım referandumunun olağanüstü organizasyonu ve 2014 yılında yarımadanın Rusya ile yeniden birleşmesi nedeniyle S. Aksenov'a Anavatan Liyakat Nişanı, 2015 yılında ise Kırım Fahri Vatandaşı unvanı verildi.

2014 yılında Kırım ve Sevastopol'un Rusya Federasyonu topraklarına ilhakına ilişkin referandumun ardından milletvekilleri, Aksenov'un bölgesel hükümet başkanlığı için uygun bir aday olduğunu oylamayla kararlaştırdılar. 2014 sonbaharında Sergei Aksenov, Kırım Cumhuriyeti Başkanı ve Kırım Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı pozisyonlarını birleştirerek Kırım Cumhuriyeti Başkanı seçildi.

-Sergei Aksenov, Sergei Naryshkin, Vladimir Konstantinov

Kiev yetkilileri ne Kırım referandumunu ne de Kırım Cumhuriyeti Başkanı Sergei Aksenov ile Kırım Cumhuriyeti Devlet Konseyi Başkanı Vladimir Konstantinov'un eylemlerini tanımadı ve onları suçlular listesine dahil etti.

ABD, ayrıca Aksenov ve Konstantinov'a da yaptırım uyguladı. Ukrayna Başsavcılığı, Kırım milletvekilleri ve Kırım Özerk Cumhuriyeti yetkilileri S. Aksenov ve V. Konstantinov'un mülklerine el koydu.

Özel hayatı ve ailesi…

-Sergei Aksenov, eşi Elena Aksyonova ile birlikte

Sergei Aksenov; 1975 doğumlu, evlenmeden önce Dobrynya soyadını taşıyan Elena Aleksandrovna Aksenova ile Mayıs 1992’de tanışıp evlenmişler. Bayan Elana; Kırım Tarım Akademisi İktisat Fakültesi'nden mezun. Başarılı bir iş insanı. Aksenov'ların iki çocuğu var; kızı Christina (1994) ve oğlu Oleg (1997). İkisi de prestijli üniversitelerin öğrencileri.

Sergei Aksenov'un kişiliği…

En önemli özelliği Ukrayna neo nazilerine karşı verdiği mücadele. Kırım’ın Birleşik Avrupa’nın bir sömürgesi olmasını önledi. Sporcu bir kişiliği var. Lafı dolandırmayı sevmiyor. Aksiyoner. Sonuç odaklı çalışıyor. Rusya Federasyonu Başkanı Putin ile sıcak ilişkileri var.

Sergei Aksenov'un karısı, kocasını hem iş hem de politikadaki tüm çabalarında her zaman destekledi. Aile, işten boş zamanlarında seyahat etmeyi seviyor. Ayrıca Sergei Valerievich yeni bilgi trendlerini takip ediyor; Kırım'ın başkanının Facebook'ta kendi sayfası var. Elena Aksenova, güzel bir kadın ve fotoğrafları sıklıkla sosyal ağlarda ve Kırım medyasında yer alıyor.

Sergei Aksenov, inançlarında daha çok monarşisttir. Aksenov'a göre monarşi, Rusya Federasyonu'nun Batılı meslektaşlarının eylemlerine daha sert tepki vermesini sağlayacak. Ayrıca Kırım lideri, Ortodoksların çoğunluğunun yaşadığı Rusya'da "Batılı" demokrasi biçiminin iyi bir şey vermeyeceğini düşünüyor.

Türkiye'ye yaklaşımı:

Kırım Cumhurbaşkanı Sergey Aksenov, Kırım'ın Ukrayna zamanında Türkiye'nin politikalarını tasvip etmeyen hatta karşı olan bir kişidir. Kırım, Rusya'ya katıldıktan sonra Türkiye ile dialog kurmak için çok çaba sarfettiği biliniyor. Ancak Türkiye'den karşılığını bulamadığı söylenebilir. Buna rağmen Yalta Uluslararası Ekonomik Forumuna, Türk iş çevrelerini davet etti.

-Kırım Cumhuriyeti Başkanı Sergey Aksenov Rusya Federasyonu Devlet Başkan Yardımcısı DimitriKozak ve Ünver Sel birlikte

Kırım ve Türkiye arasında kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için çabaladı.  Bu süreçte Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Kurucu ve Koordinasyon Kurulu Üyesi, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ünver Sel öncülüğünde Kırım'a sürekli Türk iş adamı, sosyal kültürel ve toplumsal heyetler gitti. Aksenov, bu çalışmaları destekledi.

Bir öneri:

Kırım Cumhurbaşkanı Sergei Aksenov'un, iki ülke arasındaki siyasi, ticari ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi noktasında Türkiye ile ilgili bir temsilci veya danışman ataması uygun olacaktır.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

омюр челикдёнмез, Дикгазете

Seçilmiş Kaynakça

http://svvpsu.ru/

http://crimea.gov.ru/deputy/310

https://xn--80aah0car.xn--p1ai/?p=19716

https://svpressa.ru/persons/sergey-aksenov/

https://www.pnp.ru/person/sergey-aksenov/

http://www.ruscrimea.ru/2016/03/29/4660.htm

https://newdaynews.ru/moskow/245753.html

https://m.lenta.ru/tags/persons/aksenov-sergey/

https://museum.uspu.ru/newssite/191-boevoj-put

https://www.crimea.kp.ru/daily/26698/3726296/

https://crimea-news.com/other/2014/09/04/42332.html

https://rk.gov.ru/articles/f5f95e4b-49da-4a89-94a5-e6a90865fbac

https://m.infox.ru/usefull/254/209698-sergej-aksenov-glava-kryma

https://www.tudev.org.tr/idil-ural-bolgesi-tatarlar-baskurtlar-cuvaslar/

https://glava.rk.gov.ru/heads/aec1e4d6-78ed-41ce-aea0-4f26af2e9c3a

https://ipress.ua/articles/sergey_aksenov_dose_y_kompromat_54378.html

http://politika-crimea.ru/images/images/persons/aksenov_v/aksyonov_v7.jpg

http://www.yadvashem.org/yv/en/exhibitions/communities/balti/overview.asp

https://www.opensanctions.org/entities/NK-BN3eUFvdLFUvdDdMyEJ7Zp/

https://alabanza.ru/sergej-aksyonov-biografiya-lichnaya-zhizn-semya-zhena-deti-foto/

https://museum-kamensk.ru/nauchnye-stati/nauchnye-stati/spisok-uchastnikov-10-go-uralskogo-dobrovolch

https://topwar.ru/110772-kak-uralcy-sozdali-tankovyy-korpus-kotoryy-bil-gitlerovcev-ot-kurska-do-pragi.html

https://news.allcrimea.net/news/2015/9/21/v-krymu-obyasnili-pochemu-aksenov-ne-imeet-diploma-voennogo-uchilisha-45460/

https://www.xn--b1azcy.xn--p1ai/opornyj-kraj-derzhavy-2/istoriya-sozdaniya-uralskogo-dobrovolcheskogo-tankovogo-korpusa-2/

http://politika-crimea.ru/a/229-aksenov-valerij-nikolaevich-dose/95313-voprosy-kosmicheskogo-masshtaba-i-obshchechelovecheskoj-znachimosti

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?