USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ukrayna krizi ve Fransa faktörü

Ukrayna krizi ve Fransa faktörü
21-01-2024

Ukrayna Krizi ve Fransa Faktörü

Batılı ülkelerin Ukrayna’ya silah tedarik etmeye dönük hamleleri ülkede krizi tırmandırdı. Ukrayna ordusu, güçlerinin neredeyse yarısını, ülkenin doğusundaki çatışma hattına yığdı. 2021’de Ukrayna’ya 650 milyon dolardan fazla askeri yardım sağlayan ABD, Kiev’e silah göndermeyi sürdürüyor.

Rusya, Fransız paralı askerlerin oluşturduğu Harkov’daki yabancı militanları etkisiz hale getirdiğini duyurmuştu. Paralı askerlerin Ukrayna’daki varlığı konusunda Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı ve Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı olarak uyarıda bulundum. Avrupa’da giderek artan Neo-Nazi hareketlerinin Avrupa’daki gençleri kandırdığını belirttim.

Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre Fransız paralı askerlerinin başını çektiği Harkov şehrinde bulunan askeri garnizon, yüksek hassasiyetli silahlarla vuruldu. Tabii bu haber, ülkemizde pek ilgi çekmedi. Ama yaşanan gelişmeler, Ukrayna’daki durumu gözler önüne seriyor.

Rus yetkililerin bu açıklamasının ardından, Fransız televizyonu TF1 de, Ukrayna’da gerçekten Fransız paralı askerlerin savaştığını doğruladı.

Bu bilgilere göre, Ukrayna’da 60-70 Fransız vatandaşı bulunuyor. 200-300 kişinin de Ukrayna-Fransa çifte vatandaşı olduğu belirtiliyor.

Ukrayna ordusu, artık insan gücünü karşılayamıyor!..

Uzun süredir çatışma halinde olan Ukrayna ordusu, artık insan gücünü karşılayamıyor. Çatışmalardan kaçan genç erkek nüfus, vicdani ret hakkını savunanlar, hayatlarını kaybedenler derken Ukrayna’nın ciddi bir asker sorunu olduğunu görüyoruz.

Tabii bu gibi çatışma bölgelerine dünyanın birçok yerinden kah ideolojik kah psikolojik sebeplerle katılımlar oluyor. Bunu daha önce DAEŞ’e katılan gönüllülerde de gördük.

Fransız lejyonerlerinin katılımını ise Avrupa’da artan Neo-Nazi hareketlerine bağlamak mümkün.

Neo-Nazi ideolojisine inanan birçok Avrupalı gencin Ukrayna’ya çeşitli dönemlerde gidip, orada ön cephelerde savaştığını daha önce Avrupa basınında, özellikle Alman basınında sıkça okuduk.

Toplum olarak gençlere sahip çıkmalıyız!..

Öte yandan bu gibi çatışma bölgelerine gidip, kendilerini ön plana çıkarmak isteyen, videolar çekip bunu ‘Instagram’, ‘Tik-Tok’, ‘Twitter/X’ ve ‘Facebook’ gibi sosyal medya platformları aracılığıyla paylaşan, ilgi bekleyen gençler de var.

Bu durumda insanlığın önünde önemli bir görev var: Toplum olarak gençlere sahip çıkmak ve onların yaşadığı sorunlarla mücadelelerinde destek olmamız lazım.

Bu örnek, bugün Fransızlar için geçerli olabilir. Ancak ülkemizdeki gençler için de yakın gelecekte böyle benzer bir durum yaşanamaz diyemeyiz. O açıdan herkesin daha sağduyulu davranması gerekiyor.

Rusya’nın vurduğu Fransız paralı askerler, Paris’in vekalet savaşındaki aktif rolünü kanıtlıyor…

Rusya Savunma Bakanlığı, geçen gün onlarca Fransız paralı askerin bulunduğu bir tesise yüksek hassasiyetli silahlarla bombardıman gerçekleştirdiğini, 60’tan fazla kişinin öldüğünü ve 20’den fazlasının da yaralandığını duyurdu.

Ekim 2023’te yayınlanan özel raporda, bir Fransız askeri istihbarat ajanının, Donbass krizinin Rusya’nın da dahil olduğu tam teşekküllü vekalet savaşına dönüşmesinden yaklaşık iki yıl önce, Ukrayna’da faaliyet gösteren paralı askerlerle temas halinde olduğunu ortaya çıkardı.

Sonuç olarak Emanuel Macron yönetimindeki Fransa, Ukrayna’ya yalnızca 2014 ile 2020 yılları arasında yaklaşık 1.6 milyar Euro değerinde silah yardımı gönderdi.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Koordinasyon Kurulu Üyesi-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?