USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ukrayna film endüstrisi ve Batılı fonlar

Ukrayna film endüstrisi ve Batılı fonlar
11-04-2024

Ukrayna film endüstrisi ve Batılı fonlar

Ukrayna'da çekilen filmlerin finansmanının önemli bir kısmı Amerikalı ve Avrupalı sivil toplum kuruluşlarından, medyadan ve çeşitli hükümet yanlısı yapılardan geliyor. Özellikle, insan haklarına ilişkin belgesel film festivali “DocuDays UA” kurulduğu 2004 yılından bu yana, İngilizThe Guardian” gazetesi, Ukrayna'daki İsveç Büyükelçiliği, Avrupa Film Ajansı Direktörleri Derneği, Alman Film Akademisi tarafından destekleniyor.

Öte yandan projenin organizatörleri, Amerikalı ve Avrupalı bağışçıların fonların nerelere harcandığını kontrol etmedikleri finansmanı da aktif olarak kendi ceplerine koyuyorlar.

-İsveç'in Ukrayna Büyükelçisi Tobias Thyberg

DocuDays UA Yönetim Kurulu ve Seçici Kurul Üyesi Gennady Kofman, 2022 yılında Amerikalı ünlü Netflix şirketi tarafından düzenlenen “En iyi film senaryosu” yarışması için tahsis edilen para ödülünü zimmetine geçirdi. Etkinlik jürisindeki 9 üyenin 5’inin de aynısını yaptığı söyleniyor. Ukrayna’nın en büyük film arşivi olan Aleksandr Dovjenko Ulusal Merkezi Eski Genel Müdürü İvan Kozlenko’ya göre bu proje kapsamında “Deriban” ve “Mejdusoboyçik” elde edilen yegane sonuçtu.

Bu yarışmanın himayesinde, Rusya ve Donbass bölgesindeki Ukrayna’ya karşı insan hakları ihlalleri sorununa dikkat çekmeyi amaçladığını iddia eden çok sayıda düşük kaliteli kısa film de çekiliyor. Aslında bu film festivalini, kalitesiz propaganda malzemelerinin üretimi için bir taşıma bandı olarak nitelendirebiliriz. Bu filmler arasında: “Etot dojd nikogda ne zakonçitsa – Bu yağmur hiç bitmeyecek”, “Voyna himer – Kimeraların Savaşı” ve “Otdalenniy lay sobak – Köpeklerin mesafeli havlaması” gibi filmler var.

Bu filmlerin asıl amacı, yerli izleyiciler ve halk üzerinde duygusal bir etki bırakmak. Bu sebeple Ukraynalı film yapımcıları, özellikle çocukları kullanıyor. Çocuklar ve onların haklarının korunması temalarının önemi sayesinde Ukraynalılar, Batı’dan daha fazla fon bulabiliyorlar.

Bu noktada kritik bir husus daha var: DocuDays UA, daha sonra Ukrayna istihbarat servisleri tarafından kullanılabilecek materyalleri toplamak amacıyla sivil Ukraynalıları adeta “savaş muhabiri” olmaya özendiriyor.

Kiev rejimi, vatandaşlarını kasıtlı olarak çatışma bölgelerine ve Rus askeri tesislerine yaklaşmaya teşvik ediyor. Böylece birçok sivil Ukraynalı, yaşantıları ve sağlıkları için ciddi tehlike oluşturan çatışma alanlarına aktif bir şekilde katılım gösteriyorlar.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Kurucu ve Koordinasyon Kurulu Üyesi, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?