USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türk - Çin İpekyolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği’nde (TUÇİDER) neler oluyor?

Türk - Çin İpekyolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği’nde (TUÇİDER) neler oluyor?
10-01-2023

"China's Ministry of State Security” - MSS Türkiye'de nasıl çalışıyor?

Çin İstihbaratı MSS, Türk kamuoyunda pek bilinmez. Türkiye ve Çin'in birbirine siyasi, askeri ve ekonomik rakip olmaktan uzak profillerinin bu bilinmezliğe katkısı büyük. Çin İstihbaratının, Türkiye’deki saha faaliyetlerinde insan kaynakları sıkıntısı çektiği malûm. Bu sorunu aşmak için ilk elden başvurdukları yöntem, para ve şantajla İstanbul, Kayseri gibi metropollerde yaşayan Doğu Türkistan orijinli mültecilerden casus yamakları devşirmek.

Her çekik gözlünün Çinli sanıldığı Türkiye’de, Çinli casusların etnik biyolojik özellikleri nedeni ile kolay deşifre olmaları istihbarat faaliyetlerini zorlaştırdığından bu açığı telafi etmek için, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan vatandaşları arasından eleman temin etme yoluna gidiyorlar.

Çin gizli servisinin, Türkiye’den devşirdiği birçok ajanını uluslararası Pekin radyosunun Türkçe bölümünde istidam ederek, Türkiye için yapılan Türkçe yayınlarda propaganda ajanı olarak kullandığı iddiaları söz konusu. Sessiz ve derinden ilerleyen Çin gizli servisi, çok iyi Türkçe ve Arapça konuşan Çinli gazetecileri bu bölgede görevlendiriyor. Çin istihbaratı, yurtdışındaki Çinli öğrenci, bilim insanı ve kalifiye çalışanları, “amatör-casus” olarak görevlendiriyor.

TUÇİDER ne der?

Türk-Çin İpekyolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği (TUÇİDER), Türk kamuoyunda çok bilinmeyen bir sivil toplum kuruluşu. Dernek Başkanı Zeyneş İsmail, Çin'de doğmuş Kazak asıllı bir kişi. Prof. Dr. Zeyneş İsmail, 1982 yılında Çin’in başkenti Pekin’de Milletler Üniversitesi’nin Dil – Edebiyat bölümünü bitirdikten sonra 1991 yılına kadar aynı üniversitede okutman, araştırma görevlisi, yardımcı doçent ve doçent olarak Kazak Dili ve Edebiyatı, Türk Lehçeleri ve Çin Dili Edebiyatı dersleri verdi.

Zeyneş İsmail, Doçentlik unvanını Çin’in başkenti Pekin Milletler Üniversitesi’nden, Profesörlük unvanını 1997 yılında Doğu Kazakistan Devlet Üniversitesi’nden aldı. 1998 yılında Kazakistan Cumhuriyeti Bilimleri Akademisi’nden Ordinaryüs Profesör unvanını alan Zeyneş İsmail’in Kazakça, Türkçe, Çince yayınlanmış 18 kitabı ve 100’den fazla makalesi mevcut. Kendi sahasında üretken birisi. Ayrıca Çin Devlet Konseyi Kongresi’nde II. Dönem Onursal Milletvekili seçilmişliği var. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından kendisine Kazak Dili Hizmet Ödülü verildiği söyleniyor.

Doğu Perinçek’i kıskandıracak şekilde Çin ile yakınlık kurdu…

Zeyneş İsmail; Türkiye’ye geldikten sonra istisnai şekilde Türk vatandaşlığını alarak TRT Kurumunda Mütercim Spiker olarak çalışmaya başladı. 2002 yılından beri TRT dış yayınlarında mütercim spiker olarak görev yaptı. 1991-2008 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, TÖMER ve Bilkent Üniversitesi’nde Kazakça, Kırgızca, Türk Lehçeleri ve Çince dersleri verdi

Türk-Çin İpekyolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği (TUÇİDER), TRT Kurumunda Mütercim Spiker olarak çalışan Kazak asıllı Zeyneş İsmail başkanlığında bir grup tarafından 2011 yılında kuruldu. Dernek faal olarak çalıştığı yıllarda aktifliğini sürdürmüş ve gelirler elde etmişti.  Zeyneş İsmail'in, bu dernek kuruluşuna “Türkiye'deki Çin Büyükelçiliği destekliyor diyerek üye topladığı yakın çevresinde iddia edilmişti.

Zeyneş İsmail’e Çin ile yakınlığından dolayı 'Çin Casusu' denilmişti!..

Durup dururken ona Çin Casusu denilmedi? Çin Halk Cumhuriyeti'nin resmi politikası doğrultusunda Türkiye'de yaşayan Çin'den göç etmiş Doğu Türkistanlılar arasında ayrılıkçı bir çizgi oluşturdu. Uygurlara karşı Kazakçılık yaptı.

Çin Halk Cumhuriyeti ona o kadar güveniyordu ki, 2012’de Pekin’de düzenlenen Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı 11. Ulusal Komitesine davet edilmişti.

"China Today" dergisi muhabirine; Türkiye, Suriye, Irak, İran, Bahreyn, Katar, Umman ve diğer ülkelerde Çinlileri temsil ettiğini, 22 yıldır Ankara'da çocukları ile beraber yaşadığını, İki ülkenin ortak noktalarını ileriye taşıyacak bir platform oluşturmak amacıyla Türkiye-Çin İpek Yolu Ekonomik, Ticari, Kültür ve Sanat İşbirliği Derneği'ni (Türkiye-Çin İpek Yolu Ekonomik, Ticaret, Kültür ve Sanat İşbirliği Derneği) kurduğunu söylemişti.

Bu tarihten bir yıl sonra başkanlığını yaptığı Türk-Çin İpekyolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği ve Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu işbirliğinde Çin’e gezi düzenlendi.

Hatta Çin’in Ankara Büyükelçiliği 24 Mayıs 2018’de, Ankara’nın merkezi Kızılay’da bulunan bir ‘lokanta’da iftar yemeği vermiş, bu iftara dönemin Çin Büyükelçisi Yo Hungyang eşi ile birlikte katılmıştı.

İftar yemeğinde Zeyneş İsmail de hazır bulunmuş, bir konuşma yapmıştı.  Zeyneş İsmail’in Çin Halk Cumhuriyeti ile yakın ilişkileri, Türkiye’de yaşayan Kazak asıllılar arasında farklı değerlendirmelere yol açmış, Çin Casusluğu ile itham edildiği duyulmuştu.

Gelsin paralar!..

Zeyneş İsmail'in Çin ile dirsek temaslarını yoğunlaştırdığı dönemde, Türkiye’de 31.12.2013 tarihi itibarıyla büyük çoğunluğu toptan ve perakende ticaret sektöründe faaliyet gösteren 540 adet ÇHC sermayeli şirket kayıtlı ve ÇHC menşeli 23 adet de irtibat bürosu vardır. Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre 2007-2014 Mart arasında Çin sermayeli şirketler için 20 adet teşvik belgesi düzenlenmiştir.

Daha sonra Türkiye'den birçok ticari heyeti defalarca Çin'e götürmüştür. Çin'den de birçok heyeti Türkiye'ye getirmiştir. Çin ve Türkiye bağlantılarını ranta dönüştürerek her iki taraflı organizasyonlarda hem Çinli hem de Türk iş insanlarına adamlarına ücret mukabili hizmet vermiştir.

Kendisi ile ilgili bir yazıda, “ödüllere doymayan, sosyal sorumluluk projelerinde ön saflardaki yerini kimseye kaptırmayan” denilen Zeyneş İsmail; söz konusu para olunca, hizmette sınır yoktur anlayışı ile hareket ederek, Çin Büyükelçiliği’nin ve Çin'den gelen desteklerle Ankara'da alternatif Çin Tıp Merkezi kurarak derneği farklı sahaya yöneltmiştir.

Bu işlerden sağladığı kazançları, kendi menfaatine kullandığı için dernek üyeleri rahatsız olmuştur. Bu süreçle birlikte 2017 yılından itibaren derneğin 3 dönem kongresini yapamamıştır. Dernek faaliyetleri merkez yeri olmadan ve faal adresi bulunmadığından dernek mevcudiyetini kaybetmiştir.

Daha sonra Ankara Valiliği Dernekler Dairesi, dernek hakkında soruşturma açmıştır. Soruşturma sonucunda dernek ve başkanı Zeyneş İsmail, mahkemeye gidecek aşamasında derneği sahte kongre, sahte imzalarla tek başına kendisi 2022 yılı içinde kapatmıştır. Böylelikle dernek, mahkemeye gitmekten kurtulmuştur. İleriki zamanda dernek kurucularından bir kişi, derneği Ankara Valiliği’ne şikayet etmiştir. Ankara Valiliği, şikayet eden kişiyi “Mahkemeye dava ” diye yönlendirmiştir.

Kamu adına ve derneğin diğer üyeleri adına bu usulsüzlük ve haksızlığın giderilmesi gerekmektedir. Dernek başkanı Zeyneş İsmail'in kamu görevlisi olması, evrakta ve işlemde sahtekârlık yapması, başkaları adına imza atması pervasızlığının ve kanunsuzluğun bir örneğidir. Bu konu ile ilgili evrak arşivi mevcuttur; istenildiği takdirde ilgili makamlara arz edilebilecektir.

Ayrıca Zeyneş İsmail, bu dernek adına yurt dışı ve yurt içi seyahatlerine TRT Kurumundan resmi izin almadan gitmiştir. Seyahatlerinin çoğunda sağlık raporu kullanmıştır. Yurt dışı ve yurt içi seyahatleri incelendiğinde bu durum açıkça görülecektir.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

http://tr.china-embassy.gov.cn/tur/news/

http://blog.trilyerestaurant.com/trilye-den-esintiler/dostluk-kopruleri-kuranlar/

http://www.chinatoday.com.cn/ctchinese/second/2012-03/07/content_433297.htm

https://bilgece.net/ankara-ili-turk-cin-ipek-yolu-ekonomik-ve-kulturel-isbirligi-dernegi

http://www.tugik.org.tr/tugik-ve-tucider-isadamlari-heyeti-cine-gidiyor/basin-bulten/31

https://turkistanpress.com/page/dogu-turkistan-da-orucu-yasakladi-turkiye-de-iftar-verdi/207

https://www.dikgazete.com/yazi/cin-istihbarati-mss-nin-turkiye-faaliyetleri-ve-mit-makale,3269.html-3269.html

https://www.trt.net.tr/azerbaycan/konul-cografiyasindan-turkiy/2020/02/10/dedelerim-anadolu-ya-muhacirlik-yoluyla-gelmis-turkce-video-roportaj-1356398

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?