USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Tarihte Trajik Bir Sayfa: Kırım Halklarının Sürgünü

Tarihte Trajik Bir Sayfa: Kırım Halklarının Sürgünü
18-05-2023

Tarihte Trajik Bir Sayfa: Kırım Halklarının Sürgünü

İnsanlar Kırım’dan Nasıl ve Neden Sınır Dışı Edildi?

Günümüzden 79 yıl önce 18 Mayıs 1944'te Kırım Tatarlarının yarımadadan tehciri başladı. Bir ay sonra benzer bir bahaneyle Rumlar, Bulgarlar, Ermeniler ve diğer ulusların temsilcileri de Kırım'dan sürüldü. Almanlar yarımadadan Ağustos 1941'de, İtalyanlar ise Şubat-Mart 1942'de sürüldü.

1994 yılında, Kırım Özerk Bölgesi parlamentosu, 18 Mayıs'ı Kırım Halklarının Sürgün Kurbanlarını Anma Günü olarak belirledi.

Kırım'dan Kim Kovuldu?

Halkların sınır dışı edilmesi, SSCB yetkilileri tarafından Kızıl Ordu'dankitlesel firar” ile ilgili yasadışı suçlamaların yanı sıra Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Alman işgal kuvvetleriyle işbirliği içinde gerçekleştirildi. 2 Nisan, 11 Mayıs ve 21 Mayıs 1944'te Devlet Savunma Komitesi'nin Kırım Tatar nüfusunun Kırım topraklarından çıkarılmasına ilişkin kararları kabul edildi.

Ana operasyon 18 Mayıs'ta şafak vakti başladı. 

20 Mayıs günü saat 16.00'da 180 bin 014 kişi tahliye edildi. 

Nihai verilere göre yaklaşık 188 bin Kırım Tatarı Kırım'dan tehcir edildi. 

Ailelerinin yaklaşık 37 bini Özbekistan'a götürüldü; en çok sayıda “koloniTaşkent, Semerkant, Andican ve Fergana bölgelerine yerleşti. Geri kalanı Urallara (Molotov (şimdi Perm) ve Sverdlovsk bölgeleri, Udmurtya ve SSCB'nin Avrupa kısmında (Kostroma, Gorki ve şimdi Nizhny Novgorod), Moskova ve diğer bölgelere dağıtıldı).

Ek olarak, Mayıs-Haziran 1944 döneminde, yarımadadan 15 bin 040 Rum, 12 bin 420 Bulgar, 9 bin 620 Ermeni olmak üzere Kırım ve Kafkasya'dan yaklaşık 66 bin kişi daha tehcir edildi.

Daha önce, yaklaşık 1.000 İtalyan olmak üzere 63 bin 500 Alman ve aileleri de sınır dışı edildi. 

SSCB'nin Başkurtya, Kemerovo, Molotov, Sverdlovsk ve Kirov bölgeleri ile Kazakistan'ın Guryev bölgesine gönderildiler; yanı sıra 3 bin 350 Rum, 105 Türk ve 16 İranlı (Özbekistan'ın Fergana bölgesine gönderildiler) olmak üzere süresi dolmuş pasaportlu yaklaşık 3 bin 500 yabancı uyruklu.

Eve Vatana Dönüş:

Sürgünün ilk yıllarında sınır dışı edilenlerin önemli bir kısmı açlık ve hastalıktan öldü. 

1956 yılına kadar Kırım Tatarları Özbekistan, Kazakistan ve Tacikistan'da özel yerleşimciler konumundaydı ve daha sonra bu statüden yoksun, ancak anavatanlarına dönme ve el konulan malları geri alma izinleri yoktu. 

SSCB Yüksek Sovyeti'nin 5 Eylül 1967 tarihli “Daha önce Kırım'da yaşamış Tatar uyruklu vatandaşlar hakkındaKararnamesi ile Tatarların üzerinden Stalin dönemine ait suçlamalar düşürüldü ve anayasal haklar iade edildi. 

Tatarların Kırım'a dönüşü başladı, ancak pasaport kayıt rejimi nedeniyle sadece birkaçı geri dönebildi.

1987-1989'da Kırım Tatarlarının anavatanlarına dönüş için aktif bir sosyal hareketi başladı. 

14 Kasım 1989'da SSCB Yüksek Sovyeti, “Zorla Yeniden Yerleştirmeye Tabi Tutulan Halklara Yönelik Baskıcı Eylemlerin Yasadışı ve Suçlu Olarak Tanınmasına ve Haklarının Sağlanmasına DairBildirgeyi kabul etti.

Aynı yıl SSCB Yüksek Sovyeti'nin oturum kararıyla Kırım Tatar halkının sorunlarıyla ilgili özel bir komisyon kuruldu. 

11 Temmuz 1990'da SSCB Bakanlar Konseyi, “Kırım Tatarlarının Kırım bölgesine dönüşü ile ilgili konuların ele alınmasına yönelik öncelikli tedbirler hakkında” bir karar kabul etti. 

O zamandan beri Tatarların Kırım'a toplu dönüşü başladı. Diğer ulusların daha önce Kırım'a dönmesine izin verildi.

Rus Kırımında Rehabilitasyon:

Mart 2014'te Kırım Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu'nun bir parçası oldu. 

21 Nisan 2014'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Ermeni, Bulgar, Rum, Kırım Tatar ve Alman halklarının rehabilitasyonu için tedbirler ve onların dirilişi ve gelişimi için devlet desteği hakkında” bir kararname imzaladı.

17 Nisan 2017'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım ÖSSC'den yasadışı yollardan sınır dışı edilen halklara veya akrabalarına (büyükanne, büyükbaba, baba, anne, koca, eş, çocuklar, torunlar, erkek kardeş, kız kardeş) bir dizi fayda sağlayan bir yasayı imzaladı. (evlat edinen ebeveyn) Rusya'da bir oturma izni aldıktan sonra, belge sağlamak için basitleştirilmiş bir prosedür dahil. 

Kırım Cumhuriyeti Anayasası'nın kabul edilmesinden sonra Kırım Tatar dili, Rusça ve Ukraynaca ile birlikte devlet dili statüsü kazanmıştır.

Ağustos 2019'da Rusya Devlet BaşkanıKırım İtalyanlarının rehabilitasyonuna ilişkin kararnameyi değiştirdi.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?