USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz öldü diyorlar!

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz öldü diyorlar!
17-12-2023

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz öldü diyorlar!

Azrail, Arap ülkelerinde tebdili kıyafet kol geziyor, fazla mesai yapıyor. Arap hanedanları, “temizlik imandandır” deyip, aile içi fazlalıklarını tasfiye ediyorlar. Ama bu yeni sayılmaz uzun süredir rutin bir durum.

Hatırlarsanız yaşantılarını Avrupa'da sürdüren ve Suudi hükümetini eleştiren açıklamalar yapan 3 Suudi prens 2015-2017 yılları arasında ortadan kayboldular. Bir daha onlardan ne diri ne ölü olduklarına dair haber alınamadı. O keşmekeşte gazeteci Cemal Kaşıkcı da payına düşeni aldı, asit varilinde mineral oldu. Bedeviler, at tımar eder gibi insan idare etmeyi siyaset sanıyor.

Suud Kraliyet ailesinin, ulusal petrol şirketi Aramco, 161,1 milyar dolar kâr ile hac ve umre ziyaretlerinden elde ettiği 12 milyar dolardan fazla geliri, kimseyle paylaşmak istemiyor. Bu Bedeviler de “Rabbena hep bana” modundalar.

Bu fistanlıların bir eli balda bir eli yağda, Gazze falan umurlarında değil. Anadolu'da bir söz var bilirsiniz, “çobanın yağı çok olursa çarığına sürer diye. Yanıbaşlarında Gazze'de kıyamet kopuyor, Sudan’da insanlar ölüyor, umurlarında değil. Ama petro-dolarları Avrupalı, Amerikalı dostlarına bavul bavul dağıtıyorlar.

Bir Suud geleneği: Ölümle gelen ölümle gidiyor!..

Suudi Arabistan'ı Ortadoğu'yu karıştıran İslamcı ve demokratik güçlerden izole eden Suudi Arabistan Kralı Abdullah ibn Abdülaziz, 2015’te doksan yaşında ölmüş, yerine 79 yaşındaki Suudi Veliaht Prensi Salman bin Abdülaziz el-Suud yeni kral seçilmisti. Yeni veliaht prens Muhammed bin Nayif bin Abdülaziz Al Suud olmuştu. 21 Haziran 2017'de kraliyet emriyle veliahtlıktan alındı ve yerine kuzeni ve Selman bin Abdülaziz Al Suud'un oğlu olan Muhammed bin Salman getirilmişti.

-Muhammed bin Nayif bin Abdülaziz Al Suud, Prens Selman

Suudi Arabistan'da veliaht prensliğinden alınan Muhammed bin Nayif'in korumalarının değiştirilmiş ve Cidde'deki sarayından çıkartılmadığı gündeme gelmişti. Hatta prensin yurtdışına çıkışına da izin verilmediği biliniyordu. Bin Nayif'in sarayından ve ülkesinden çıkmasına getirilen engellemeler ile yeni veliaht prense karşı herhangi bir muhalif hareketin önlenmesinin amaçlandığı söyleniyordu.

Kraliyet ailesi helikopter veya uçak kazasına meftun!..

Suud Kraliyet ailesinin birçok ferdi, İngiliz Kraliyet Akademisinden mezun. Çoğunun pilot eğitimi var. Bu nedenle göklerde ölmek, aile onuruna yakışır diye düşünüyor olmalılar. Oysa bizde adet daha farklı. Türk İmparatorluklarında Kağanlar, çocukları ve hanedan mensupları, soyun kanı kutsal sayıldığından akıtılmaz, yere düşürülmez, ok yayı ile boğularak öldürülürlerdi.

6 Kasım 2017’de, Suudi Prens Mansur bin Mokren, Yemen sınırındaki bir helikopter kazasında hayatını kaybetmişti. Asır Eyaleti'nin vali yardımcısı olan Mansur bin Mokren, eski veliaht prenslerinden Mukrin el-Suud'un da oğluydu.

Suudi Arabistan'da düşen helikopterde hayatını kaybeden Prens Mansur'un, eski veliaht prens bin Naif'e olan yakınlığı ve babasının da veliaht prens olması, ölümündeki şüpheleri artırmıştı.

Çünkü Prens Mansur, Suudi Arabistan'ın kurucu lideri Kral Abdülaziz bin Suud'un oğlu, veliaht prens Mukrin bin Abdülaziz'in oğluydu. Yani babası, uzun yıllar tahtın varisiydi. Ayrıca şu anki Kral Selman bin Abdülaziz'in de yeğeniydi.

8 Aralık 2023'te Suudi Arabistan'ın batısındaki Zahran kentinde bulunan Kral Abdülaziz Hava Üssü'nde rutin eğitim görevi yürüten F15SA tipi savaş uçağı düşmüş ve aralarında Suudi Prens Talal bin Abdulaziz bin Bandar Al Saud'un da olduğu iki kişi hayatını kaybetmişti.

Suudi hanedanında işler karışık!..

Mevcut Suudi Arabistan veliahd prensi Muhammed bin Selman, bu ülkenin en güçlü lideri olarak görülüyor. Kendisine biat etmeyen diğer hanedan üyelerinin mallarını müsadere ettirdi, servetlerine el koydurdu çoğunu hapse attırdı. Bu nedenle aile içinde pek sevilmediği söylenebilir. Veliaht Prensin tahta geçme hırsını, Avrupa ve ABD gizli servisleri, zaaf görüyor…

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz öldü mü?

Kral Selman, 20 Temmuz 2020'de bazı tıbbi kontrolden geçmek üzere hastaneye kaldırılmış, 3 gün sonra safra kesesinden başarılı bir ameliyat geçirmişti. Kral’ın Mart 2022’de kalp pili değiştirilmişti. Mayıs 2022’de 86 yaşındaki Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud, sağlık kontrolünden geçmek üzere Cidde kentinde hastaneye kaldırılmıştı. İlerlemiş yaşı ve yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle zaman zaman sosyal medyada kralın öldüğüne dair haberler yayınlanıyor.

-Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah

Birkaç gün önce, Kuveyt Emiri Şeyh Nawaf, üç yıl iktidarda kaldıktan sonra 86 yaşında öldü. Yerine Kuveyt veliaht prensi Şeyh Meşal yeni emir olarak atandı. Hatta Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz ve oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Salman, Kuveyt Emiri'nin vefatı sebebi ile taziye mesajı yayınladılar.

Lakin Riyad yönetimine yakın Batılı ülkelerin diplomatları ve Riyad’da konuşlu gizli servis çalışanları, özellikle birkaç gündür Suudi Arabistan Kralı’nın ölmüş olabileceğine dair başkentlerine “acil” koduyla rapor geçmeleri, gözlerden kaçmıyor. Ölüm hak, miras helal ama ülkenin birkaç parçaya bölünme ihtimali söz konusu.

Bu nedenle Suudi Veliaht Prensi'nin karşı karşıya olduğu tehlikeli zorluklar var.

Özellikle ABD hükümeti, Suudi Arabistan'daki mevcut kritik durumdan faydalanıp, Muhammed bin Nayef’in destekçileri ile birlikte Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a karşı darbe yapabilir.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-40442099

https://www.vox.com/2015/1/22/7875029/saudi-king-abdullah-dead

https://tr.euronews.com/2017/11/06/suudi-prens-helikopter-kazasinda-yasamini-yitirdi

https://www.wsj.com/articles/saudi-arabias-king-abdullah-dies-1421969658

https://houseofsaud.com/saudi-royal-family-profiles/muqrin-bin-abdulaziz-al-saud/

https://www.haberler.com/guncel/helikopter-kazasinda-olen-suudi-prens-mansur-un-10211243-haberi/

https://www.tasnimnews.com/tr/news/2022/05/15/2711116/suudi-kralın-hastalığı-ve-iktidarın-el-değiştirmesi-ile-ilgili-belirsizlikler

https://www.gazeteduvar.com.tr/suudi-arabistanda-ucak-dustu-prens-abdulaziz-bin-bandar-oldu-haber-1652046

https://english.alarabiya.net/News/saudi-arabia/2023/12/16/Saudi-King-Salman-MBS-offer-condolences-to-Kuwait-over-Emir-Sheikh-Nawaf-s-death

https://www.dikgazete.com/amp/yazi/cia-kiskirtti-veliaht-prens-suudi-arabistan-krali-babasina-suikast-plani-yapti-makale,1243.html-1243.html

https://www.dikgazete.com/yazi/prens-selman-a-gun-dogdu-babasi-suud-kralinin-korumasini-cidde-de-oldurduler-mekke-de-gomduler-makale,1768.html-1768.html

https://www.dikgazete.com/haber/kuveyt-emiri-seyh-nevvaf-el-ahmed-el-cabir-es-sabah-vefat-etti-866724.html

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
vahabi
vahabi 4 ay önce
suudun derdi bizi niye gerdi. ülkeyi zaten salman yönetiyor sıkıntı ne.
Müşahit
Müşahit 4 ay önce
Katil veliaht prense göre Türkiye'ye bakişı ehven de gebersin. Vehabi keçi sakallı ve İngiliz, USA hizmetkârı...