USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Rusya'yı karıştıran Dugin suikastinin perde arkası!

Rusya'yı karıştıran Dugin suikastinin perde arkası!
23-08-2022

Hatırlarsanız bir önceki yazımda; “Ukrayna savaşı üzerinden Rusya’ya yönelik küresel kuşatma ve ambargo programı uygulayan  Londra  ve Washington, savaşın devamını arzuladıklarını her fırsatta belli etmekten çekinmiyorlar. Enerji tedarik krizi yaşayan Avrupa  ülkelerin büyük çoğunluğu ise gıda ürünlerinin artan fiyatlarından olumsuz etkilenmemek için savaşın bir an önce sonlanmasına yönelik adımlar atıyor. Bu kapsamda NATO üyeliği vaadiyle savaşın öncesinden  ABD ile  İngiltere’nin  kuklası pozisyonuna düşürülen Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky’in her türlü yöntem denenerek görevinden uzaklaştırılması dahi planlarına dahil.” demiştim.  

Ukrayna’da ilk adım çoktan atıldı. 

Ukrayna’nın Kirovohrad bölgesindeki Güvenlik Servisi Başkanı Alexander Nakonechny dün akşam evinde ölü bulundu. Alexander Nakonechny’nin kendini kafasından vurarak intihar ettiği öne sürüldü. 

Alexander Nakonechny’in intihar süsü verilerek öldürülmesinin arkasında Ukrayna’da at koşturan CIA/MI-6 gibi gizli servislerin işi olabileceği söyleniyor.

Sebeb?

Bir iddiaya göre; Alexander Nakonechny, Aleksandr Dugin'in kızının ölümünü gerçekleştiren bombalı tuzağı Rus istihbaratına haber vermesi, diğer iddia ise tam tersi şekilde suikastın tertipçisi olması.

Daha önceki ilgili bir değerlendirmemde de; Rusya Federasyonunda iki güçlü isim arasında rekabet eksenli eşgüdüme dayalı bir paydaşlık olduğunu, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Vladimiroviç Putin ile Güvenlik Konseyi Sekreteri General Nikolai Platonovich Patrushev ilişkisinin, yasaların belirlediği statü farklılığına rağmen, su yüzüne çıkmasa da uluslararası konularda beliren anlaşmazlığın yönetim işleyişine kısmen yansıdığını belirtmiştim.

Ayrıca, bazı diplomasi kulislerinde, şimdiden tüm hızıyla Kremlin koridorlarında sinsice ilerleyen darbenin, Putinizm dönemiyle bağlantılı her şey gibi perde arkasında ve hatta hibrit olacağı konuşulduğunu, akla gelen tek ismin ordunun, güvenlik güçlerinin ve istihbarat birimlerinin ipini elinde tutan Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patrushev olduğuna gönderme yapmıştım.

Dugin suikastının anatomisi…

Rus Milliyetçisi, strateji uzmanı, gazeteci Aleksandr Dugin'e ait olan ve kızı Daria Dugina'nın direksiyonda olduğu SUV Land Cruiser Prado/Toyota Land Cruiser model araç, 20 Ağustos akşamı geç saatlerde Moskova yakınlarındaki Bolshie Vyazemy köyü yakınlarında Odintsovo semtindeki Mozhayskoye karayolunda ilerlerken patladı.

Olayı araştıran iç güvenlikten sorumlu Rusya Federal Güvenlik Servisi İç Güvenlik Servisi Federalnaya slujba bezopasnosti/FSB yetkilileri, arabaya yerleştirilen el yapımı patlayıcının uzaktan kumanda ile infilak ettirildiği bilgisini paylaştı. Patlama, o kadar çok güçlüydü ki, araç ve ceset paramparça oldu.

Rus medyasında baş şüpheli olarak Ukrayna istihbaratı gösteriliyor!..

Rusya'da çoğu kişi Moskova yakınlarındaki trajedinin "Ukrayna köklerine" inanma eğiliminde. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Daria Dugina cinayetinin patlaması, kısa sürede tüm dünyada duyuldu.

Aynı zamanda, Amerika Birleşik Devletleri ve Büyük Britanya'daki medya, düz metin olarak ve acımasız bir övünme ile bu hain suikasti duyurdu; yanlış olanı öldürdüler!

Uluslararası Terörle Mücadele Eğitim Kuruluşu Başkanı Joseph Linder, Dugina'nın kullandığı Toyota Land Cruiser model aracın Aleksandr Dugin'e ait olduğunu ve asıl hedefin Dugin olabileceğini, otomobiline yerleştirilen bombayı yalnızca profesyonel eğitim görmüş birinin yapabileceğini açıklamıştı. Dugina'nın arabasındaki patlayıcıların, takipçilerinden birinin yaptığı telefon görüşmesiyle tetiklenmiş olabileceği üzerinde duruldu. Daria'nın SUV'sinin, iddia edilen maden sahasından patlama sahasına kadar takip edildiği, telefon faturasının tanıklığıyla kanıtlanıyor. İlginç olan arabanın patlamasından sonra, takip eden suikastçıların telefonlarının ağdan kaybolmasıydı.

Suikastin yankıları…

Devlet Duma Güvenlik ve Yolsuzlukla Mücadele Komitesi başkanı Vasily Piskarev , soruşturma sırasında cinayetin siyasi nefret veya düşmanlık kaynaklı versiyonlarına özel dikkat gösterilmesi gerektiğini söyledi. Federasyon Konseyi uluslararası ilişkiler komitesi birinci başkan yardımcısı Vladimir Dzhabarov , Rus halk figürü Alexander Dugin'in kızı 30 yaşındaki Darya Dugina'nın ölümünün, babasının faaliyetleri veya "Ukrayna olayları" ile ilgili olabileceğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı Kamu Konseyi Üyesi Igor Yurievich Korotchenko  ise  suikastın Türk - Rus yakınlaşmasını hedef aldığını, Anglosakson güçlerin Dugin suikastı ile Ankara ve Moskova'daki siyasi elitlere mesaj verdiklerini söylüyor.

Ermeni istihbaratçılar ise Aleksandr Dugin’in kızı Daria Dugina'nın Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'a ait olduğunu söylediği bu nedenle Ermeni halkının sempatik bulmadığı Daria Dugina'ya yönelik bombalı suikasta üzülmediklerini, bu suikastin Rus özel servisleri tarafından yapılmış anlamına geldiğinde ısrarcılar.

Bununla birlikte belki de bu, “Amerikalılar ve İngilizlerle yakın işbirliği içinde çalışan Ukrayna özel servisleri tarafından yapılmış olabilir” diyorlar. Ermeni kaynakları, Kiev resmi kaynaklarının suikastta rollerini kabul etmediklerini ayrıca Kırım'daki patlamalarla da ilgilerinin olduğu  suçlamalarını kesin bir dille yalanlıyorlar.

Avrupa medyasının Dugin suikastina yaklaşımı, timsah gözyaşlarını çağrıştırıyor. Mesela Daily Mail gazetesi "Daria Dugina babasına yönelik bir suikast girişiminde öldürüldü " diye yazdı. Reuters ise "Ukrayna'nın Rusya tarafından ele geçirilmesini savunan bir Rus ideologunun kızı, Cumartesi akşamı Moskova yakınlarında bir bomba yüklü araç patlamasında öldü " diyor.

Almanya’da Der Spiegel ise “İdeolog Alexander Dugin'in kızı, Moskova yakınlarında iddia edilen bir suikast girişiminde öldürüldü. Koşullar, saldırının babasına yönelik olduğunu gösteriyor ” diye yazıyor. Alexander Dugin'e göre, kendisi ve kızı son zamanlarda Ukraynalı milliyetçilerden sosyal ağlar aracılığıyla çok sayıda tehdit aldı, ancak bunlara hiç önem vermediler.

Ukrayna, “suikast ile ilgimiz yok” açıklaması yaptı…

Daha önce, Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı Denis Pushilin, Ukraynalı teröristleri gazeteci Daria Dugina'nın ölümüyle suçladı. Bu görüş, Zaporozhye bölgesinin askeri-sivil yönetiminin ana konseyinin bir üyesi olan Vladimir Rogov tarafından desteklendi. Dugin'in ve kızının Peacemaker web sitesinde "Ukrayna düşmanları" listesinde yer aldığı biliniyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in danışmanı Mihail Podolyak, gazeteci ve siyaset uzmanı Daria Dugina'ya düzenlenen bombalı suikast ile Ukrayna’nın alakası olmadığını savundu. Ukrayna Telemaratonu’nun canlı yayınında konuya ilişkin açıklamada bulunan PodolyakUkrayna’nın bu olayla alakası yok diye konuştu.

Suikastı Ulusal Cumhuriyet Ordusu  (NRA) üstlendi!..

Rus propagandacı ve ideolog Aleksandr Dugin’in kızı Daria Dugina’nın arabasına konulan bombanın patlaması sonucu öldürülmesinin sorumluluğunu Natsional'naya Respublikanskaya Armiya/ Ulusal Cumhuriyet Ordusu üstlendi. Vladimir Putin rejimine karşı olan Rus aktivistler, asker ve partizanlardan oluşan Ulusal Cumhuriyet Ordusu’ndan yapılan açıklamada NRA üyelerinin Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşa karşı oldukları kaydedildi.

NRA, Rusya'da Putin rejimini şiddetle devirmek için çalışan Ruslardan oluşan bir yeraltı partizan grubudur. NRA sözcülüğünü üstlenen Eski Devlet Duması milletvekili İlya Ponomarev halen ABD'de yaşıyor. 

Ponomarev, Mart 2014'te Kırım'ın Rusya Federasyonu'na "ilhakına" karşı oy kullanan tek Rus milletvekiliydi.

Putin’in bir kardeş savaşı başlattığının vurgulandığı açıklamada “Başkan Putin’i iktidar gaspçısı ve Slav halkları arasında kardeşçe bir savaş başlatan ve Rus askerlerini kesin ve anlamsız ölümlere gönderen bir savaş suçlusu ilan ediyoruz. Bazıları için yoksullar ve tabutlar, diğerleri için saraylar onun politikasının özüdür.” denildi.

Aranılan günah keçisi bulundu!..

Rusya Federal Güvenlik Servisi/ Federalnaya slujba bezopasnosti FSB, bombalı tuzakla suikasti gerçekleştiren teröristi tespit ettiklerini açıkladı. 

Kim bu?

Bombalı terör eylemini gerçekleştirdikten sonra Estonya'ya kaçan Ukrayna vatandaşı Natalia Vovk.

Bu hain saldırı, 23 Temmuz'da DNR uçuş numarası ile Rusya'ya gelen ve Moskova'yı Ermeni  pasaportu ile dolaşan, 1979 doğumlu Ukrayna vatandaşı Natalya Pavlovna Vovk tarafından işlendi. Vovk'un yanında dikkat çekmemek için 12 yaşındaki kızı Sophia Shaban'da bulunuyordu.

 FSB, her ikisinin de Daria Dugina'nın yaşadığı aynı apartmanda kiralık bir daireyi kiraladıklarını belirti. Ayrıca, kadın ve kızının Dugin'in sahne aldığı ve ardından kızının öldüğü bir vatanseverlik festivaline katıldıkları ve onu adım adım takip ettikleri ifade edildi.

FSB'ye göre, cinayetten sonra Vovk ve kızı, Moskova'da kullandıkları araç ile Rusya Federasyonu topraklarından ayrıldılar, ancak plakalarını Ukrayna plakası ile değiştirdiler. Pskov bölgesinde Estonya sınırını geçtiler. 1979 doğumlu Ukrayna vatandaşı Vovk Natalya 'Failin bir Mini Cooper kullandığı, aracın Rusya'ya Donetsk Halk Cumhuriyeti plakalı, Moskova'dayken Kazakistan Cumhuriyeti plakalı, Pskov bölgesinden Estonya'ya giderken ise Ukrayna plakalı araç kullandığı söylendi.

Dugina'nın kullandığı Toyota Land Cruiser Prado'nun kontrollü patlamasını gerçekleştirdikten sonra, Vovk ve 2010 doğumlu kızı Sofia Mikhaïlovna Chaban, Rusya'yı Pskov bölgesi üzerinden Estonya'ya  geçerek terk ettiler. 

Türkçesi; Rus gizli servisi kuşu elinden kaçırdı.

Sormazlar mı? Madem kısa sürede bu kadar bilgi topladınız , madem terörist arkasında bu kadar iz bıraktı, neden yakalamadınız?

Bombalı saldırı kime mesaj?

Dugin ve kızı, İngiltere'nin yaptırımlarının hedefi olmuştu ve Londra onları “Ukrayna hakkında bir dezenformasyon kaynağı olmakla ve “Ukrayna'daki durumu istikrarsızlaştırmaya yönelik politikaları veya eylemleri” desteklemek veya teşvik etmekle suçluyordu.

Aleksandr Dugin’in genelde Rusya Devlet Başkanı Putin'in adamı olduğu sanılır. Türkiye'de bu kanı oldukça yaygın. Hatta Putin'in politik söyleminin arka planına nüfuz eden Rus Milliyetçiliğinin jeopolitik kuramcısı olarak tanınıyor. Lakin, Duma’nın başkanı Gennady Seleznyov’un ve “Birleşik Rusya” adlı partinin yöneticilerinden Sergey Narişkin’in danışmanlığını yapıyor. Bu saldırının bir iç hesaplaşma olabileceği hiç de yabana atılacak gibi durmuyor.

Daria Dugina neden hedef oldu?

Aleksandr Dugin’in kızı 30 yaşındaki Daria Platonova olarak da bilinen Daria Alexandrovna Dugin, Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesinden 2015'te mezun oldu.

-Ölümünden iki saat önce-

Daria Dugin, Alexander Dugin'in filozof Natalya Melentyeva ile ikinci evliliğinden olan kızıdır. 1992 doğumlu, Moskova Devlet Üniversitesi Felsefe Fakültesi'nden mezun oldu ve Uluslararası Avrasya Hareketi'nde siyasi gözlemci olarak çalıştı.

Daria Platonova takma adıyla Russia Today , Zvezda ve Tsargrad gibi devlet ve hükümete bağlı medya için gazeteci olarak çalıştı. Çok iyi derecede Fransızca biliyordu. Marion Maréchal-Le Pen'i tanıyordu ve araları oldukça iyiydi. Hatta 2017 Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce Dugina, Rusya’ya yaptırımları kaldırmak için Marine Le Pen ile görüşmeler gerçekleştirmişti.

Gazeteci olarak da bilinen Dugina, "Uluslararası Avrasya Hareketi" sivil toplum kuruluşunda siyasi gözlemci olarak görevini sürdürüyordu. Rus siyaset uzmanı, sosyolog ve filozof Aleksandr Dugin ise Uluslararası Avrasya Hareketi'ne başkanlık ediyor. Dugin, Rus hükümetinde resmi bir görevde bulunmasa da Putin'in büyük destekçisi olduğu biliniyor. Neo Avrasyacılık akımını benimseyen Dugin, 2014 yılında Foreign Policy dergisi tarafından "Modern Dünyanın 100 Küresel Düşünürü" listesine dahil edilmişti. Ayrıca, Dugin, 2010 itibarıyla ABD, Kanada ve Avrupa Birliği'nin yaptırım listelerinde yer alıyor. 

Darya Dugina, ABD ve İngiltere tarafından, online dezenformasyon yaydığı gerekçesiyle yaptırımlara maruz kalmıştı.

Dugin, İslâm ile Ortodoksluğu aynı kefeye koyuyor!

Moskova Devlet Üniversitesi'nde profesör olan Dugin, uzun yıllardır, Moskova'nın kendisini küresel sahnede daha agresif şekilde ortaya koyması gerektiğini savunuyor ve Rusça konuşan bölgelerin bir "Rus imparatorluğu" altında birleşmesini savunuyor. 

Onun takipçileri, bugünün Rus muhafazakarları, Batı liberalizminden çok İslami gelenekle daha fazla ortak noktaya sahip olduklarını iddia ediyorlar. Alexandr Dugin, örneğin; “İslam ve Ortodoks geleneklerinde hemen hemen her şey karşılık gelir. İkimiz de laik, Batılı, Avrupalı, bireyci insan hakları anlayışının belirli yönlerini reddediyoruz.” der.

Rus Ortodoks Metropolitan Kilisesi Patriği Kirill, “insan haklarından daha az önemli olmayan değerler olduğunu söylüyor. Bunlar inançtır, ahlaktır, ayinlerdir, Vatandır.”

Alexander Dugin'in dış politika konusunda yaşanan sıkıntılarda Kremlin'e yardımcı oluşu ve Ankara ile Moskova arasındaki ilişkilerin düzeltilmesinde oynadığı rol, Rus jetinin düşürülmesi sonrasında Erdoğan ve Putin arasında ortaya çıkan krizin giderilmesinde Dugin'in etkili bir rolü olduğuna dair iddiaların İsmail Hakkı Pekin tarafından doğrulandığı söylenirken, Pekin'in 2015 Aralık ayında Dugin tarafından Moskova'da düzenlenen dört günlük bir toplantıya katılan isimler arasında olduğu anımsatılıyor.

Dugin'e yönelik suikast girişimi tüm Ruslara bir mesajdır: Avrasya-emperyal saçmalığınız, egemen bir Rusya hayalleriniz, küresel postmodern projeyi kırma ve çok kutuplu bir dünya yaratma girişimleriniz başarısızlığa mahkumdur denilmek isteniliyor.

Görünüşe göre, Rusya Federasyonu'nun tüm vatandaşlarına söylemek istedikleri buydu. Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana ‘oligark’ olarak nitelendirilen Rus işadamlarına yönelik suikast listeleri oldukça kabarıktı. Suikast listeleri, Sergey Protosinya, Vladislav Avayev, Alexander Tyuliakov ve Vasily Melnikov gibi Rus makamlarının desteğiyle büyük servet edinen iş insanlarıyla sınırlı değildi.

Bazı oligarklar Avrupa ve Rusya’daki evlerinde ölü bulundular, soruşturmaların çoğundan sonuç çıkmadı. Gizemli suikast dalgası, acaba şimdi de Putin’in politikalarına etki eden siyaset teorisyenlerine mi uzanıyor?

Kiev’in, Kırım Yarımadası’nda bir dizi başarılı saldırı gerçekleştirmesi, Rusya’nın hedeflerine ulaşmakta zorlandığını ve savaşın gidişatının Kiev'in lehine dönme olasılığının arttığını düşündürüyor. Barış girişimleri sonuçsuz kalırken, çatışmalarının şiddetinin daha da artacağı öngörülüyor. 

Dugin ne oldu da son dakika kendi arabasına binmedi?

Trajedinin 20 Ağustos akşamı Moskova bölgesinin Odintsovo kentsel bölgesindeki Bolshie Vyazemy köyü yakınlarında meydana geldiğini hatırlayın. 

Bir Toyota Land Cruiser'da patlayıcı bir cihaz patladı, ardından araba, alev aldı. Yabancı otomobil kullanan 29 yaşındaki Daria Dugina, başka bir otomobille kendisini takip eden babasının gözü önünde olay yerinde hayatını kaybetti.

Asıl hedef olduğu söylenen Dugin'in, son dakikada karar değişerek başka bir araçla yolculuk yaptığı kaydedildi.

Rus devletinden koruma talep etmeyen Dugin'in güvenlik önlemlerine uygun hareket ettiği biliniyor. Bununla birlikte onu terör saldırısından bir kaç dakika önce başka araca binmeye hangi saik, etken veya istihbari bilgi ikna etti?

Rusya’nın tanınmış siyaset teorisyeni Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina’nın suikasta maruz kalarak hayatını kaybetmesi, Rusya-Ukrayna savaşında bir dönüm noktası oluşturabilir. Bu suikastın Rusya ve Ukrayna’da bir dizi tasfiye eyleminin yolunu açacağı ve savaşı yeni ve zorlu bir boyuta taşıyacağı değerlendiriliyor.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://tass.ru/proisshestviya/15529321

https://tass.ru/proisshestviya/15524559

https://www.armenianreport.com/ru/pubs/325669/

https://www.rudaw.net/turkish/world/21082022

https://www.bbc.com/turkce/articles/cqqdw1z5vz5o

https://www.gazeta.ru/social/news/2022/08/22/18379256.shtml

https://www.odatv4.com/guncel/kim-bu-dugin-0402171200-109128

https://www.gazeta.ru/culture/news/2022/08/21/n_18374414.shtm

https://www.aspen.review/article/2017/on-the-wrong-and-right-ukrainians/

https://www.pravda.ru/news/society/1737292-vzryv_mashiny_dari_duginoi/

https://en.mehrnews.com/news/190537/Ukrainian-special-services-behind-murder-of-Daria-Dugina

https://ruprop.live/the-fsb-solved-the-murder-of-russian-journalist-daria-dugina-the-crime-was-prepared-and-committed-by-the-ukrainian-special-services/

https://www.cumhuriyet.com.tr/dunya/aleksandr-dugin-kimdir-aleksandr-duginin-kizi-kimdir-daria-dugina-neden-oldu-1972068

https://newsnetdaily.com/the-fsb-accuses-ukrainian-special-services-of-having-organized-the-murder-of-daria-douguina-rt-in-french/

https://tuoitre.vn/nga-to-dac-nhiem-ukraine-dung-sau-vu-gai-bom-xe-o-matxcova-20220822185807866.htm

https://francais.rt.com/international/100447-fsb-accuse-services-speciaux-ukrainiens-avoir-organise-meurtre-daria-douguina?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

https://www.5-tv.ru/news/398860/drugogo-inezdali-zapadnye-smi-zloradno-otreagirovali-naubijstvo-dari-duginoj/

https://www-mk-ru/incident/2022/08/22/ubiyca-duginoy-vmeste-s-dochkoy-sbezhala-iz-rossii.html

https://www.newsweek.com/what-russias-anti-putin-national-republican-army-darya-dugina-1735541

https://www.ukrhaber.com/blog/daria-dugina-cinayetinin-sorumlulugunu-ulusal-cumhuriyet-ordusu-ustlendi/#.YwM8YnZByM8

https://tr.euronews.com/2022/08/21/putinin-beyni-siyaset-uzmani-duginin-kizi-darya-aracindaki-patlamada-oldu

https://live24.ru/politika/russkaya-vesna-v-chem-smyl-pokusheniya-na-filosofa-aleksandra-dugina-i-ego-doch.html

https://turkish.aawsat.com/home/article/3828891/ukraynalı-güvenlik-servisi-başkanı-intihar-etti

https://www.aydinlik.com.tr/haber/darya-dugina-suikasti-aleksandr-dugin-turkiye-rusya-dostluguna-suikast-334047

https://www.5-tv.ru/news/398826/aleksandr-dugin-soobsil-obugrozah-sukrainy-pered-ubijstvom-doceri/

https://turkrus.com/2235955--dugin-ukraynali-asiri-milliyetciler-tehdit-ediyordu-xh.aspx

https://sputniknews.com.tr/20220822/suikasta-kurban-giden-duginanin-babasi-ukraynali-asiri-milliyetcilerden-tehditler-aliyorduk-1060218572.html

https://turkish.aawsat.com/home/article/3830031/darya-duginanın-öldürülmesi-savaşın-çirkin-bir-aşamasının-başlangıcı-mı?

https://sputniknews.com.tr/20220821/zaharova-dugina-suikastinde-ukrayna-izi-bulunmasi-kievin-devlet-teroru-politikasini-dogrular---1060204019.html

https://www.dikgazete.com/yazi/erdogan-in-kritik-ukrayna-ziyareti-ve-volodymyr-zelensky-i-bekleyen-trajik-son-4757.html

https://www.dikgazete.com/yazi/putin-patrushev-catismasinda-rusya-ve-ukrayna-da-hain-ilan-edilen-istihbaratci-generaller-4400.html

https://www.dikgazete.com/yazi/moskova-da-putin-e-kim-darbe-yapar-neden-yapar-4309.html

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Sabetay Doğramacı
Sabetay Doğramacı 2 yıl önce
Vatikan ?