USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Rus ordusu, Ukrayna’daki askeri operasyonların son aşamasına hazırlanıyor!

Rus ordusu, Ukrayna’daki askeri operasyonların son aşamasına hazırlanıyor!
01-01-2024

Rus ordusu, Ukrayna’daki askeri operasyonların son aşamasına hazırlanıyor

MOSKOVA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla 24 Şubat 2022 tarihinde Rus ordusu, Ukrayna’ya özel askeri operasyonlar başlattı. Bunun ilk sebebi Ukrayna ordusunun Donbass’taki sivillere yönelik saldırıları ve Kırım’a sürdürdüğü tacizlerdi. Aynı zamanda NATO eliyle batılı ülkeler, Ukrayna üzerinden Rusya’ya tacizlerini arttırmıştı.

Rus ordusu, başlattığı operasyonların ilk günlerinde büyük aşamalar kaydederken benim de hatalı bulduğum stratejik hata ile kontrol altında tuttuğu bazı kentlerden geri çekilme kararı aldı.

Geri çekilme kararları, ilk dönemlerde Ukrayna halkının zarar görmemesi nedeniyle gerçekleşirken bir süre sonra Rus ordusunda başlayan çözülmeler nedeniyle de askeri stratejik kararlar ile geri çekilmeler yaşandı. Ancak Rus ordusu çabuk toparlanmayı bildi.

Ukrayna’nın hemen hemen tüm saldırıları geri püskürtüldü. Ukrayna ise sivil alanlar da dahil olmak üzere Rus toprakları üzerinde devlet terörünün tarifini uygularcasına çirkin saldırılar gerçekleştirdi.

Daha geçtiğimiz günlerde, yeni yıl arifesinde Ukrayna ordusu, Rus kenti olan Belgorod’un şehir merkezindeki sivil alanları ve sivilleri hedef aldı. Çok sayıda Rus vatandaşı öldü ve yaralandı. Bunların arasında çocuklar dahi vardı.

BM’den bu duruma basit bir kınama gelirken, batılı ülkeler, devlet terörünü sürdüren Ukrayna’ya silah sevkiyatlarını sürdürdüler veya Kiev rejimine destek planlarını tartışmaya devam ettiler.

Ancak Ukrayna’da son noktayı Rus ordusu koyacak gibi duruyor.

Bu çatışmalarda Donbass Bölgesi’nin büyük bir kısmını kontrol altında tutan Rus ordusu, planın son aşamasına gelmiş gibi görünüyor.

Ukrayna ordusu tüm gücüyle taarruzlar gerçekleştirirken bu taarruzlar Rus ordusu tarafından bertaraf edildi.

Ukrayna ordusu enerjisinin büyük bir kısmını son taarruzlarında harcadı. Artık Ukrayna ordusu, 60 yaş üstü Ukraynalı erkeklere muhtaç kalmış durumda.

Batılı ülkeler zaten Rus füzeleri ile vurulan silahlarını Ukrayna’ya göndermekten çekinir oldu.

Tüm dünya artık Ukrayna’nın bu savaşı kazanamayacağına inandı. Batılı ülkelerden paralı askerler, Ukrayna ordusuna katılmaktan çekiniyor.

Ukraynalı gönüllüler çatışmalardan sonra soluğu ya Türkiye’de aldı ya da Polonya’da. Avrupa ülkelerine kaçan Ukraynalıların sayısı da bir hayli fazla. Ukrayna halkının da inancı kalmadı.

Ukraynalı politikacıların güvenilirliklerini yitirmesi, batılı ülkelerin Ukrayna’yı kendi amaçları için maşa olarak kullanma hedefleri artık Ukrayna halkı tarafından fark ediliyor.

Ukrayna’nın önünde devlet başkanlığı seçimleri var.

Siyasi krizler şimdiden başladı. Cephede Ukrayna ordusu zaten başarısız. Kiev rejiminin beslediği milis – terör grupları, Rus kentlerine insanlık dışı saldırılar sürdürüyor. Ukrayna ekonomisi bitik durumda.

Tüm bunların karşısında Rus ordusu yeni bir seferberlik bile düşünmüyor.

Gücünü koruyan Rus ordusu, modern silahlar ile sivil hedefleri ayırt ederek Ukrayna’nın stratejik tesislerini vurmaya devam ediyor.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun açıkladığı strateji raporuna göre Ukrayna’daki çatışmalar 2025 yılında sona erecek.

Artık 2024 yılındayız.

Bu yıl, gücü tükenmiş bir Ukrayna’ya karşı Rus ordusunun geniş çaplı bir operasyon yapması için hazırlandığını anlayabiliriz.

Ukrayna’nın neredeyse tüm kentlerindeki stratejik hedeflerin vurulacağı bir gerçek. Rus ordusu buna başladı bile.

Rus hava kuvvetleri geniş çaplı hava operasyonlarına başlayabilir. Cephede ise Rus ordusunun büyük bir taarruza hazırlandığı anlaşılıyor.

Rus ordusunun operasyonlarını büyük bir dikkatle yapacağına ve sivillerin bu operasyonlarda zarar görmeyeceğine inanıyorum. Zaten Kiev rejimi, isteseydi Rus ordusu, çatışmaları bu aşamaya getirmezdi.

Müzakere masasını terk eden ve hala masaya oturmaktan kaçınan Kiev rejimi, batılı müttefiklerinin emirlerini uygulamaya devam ediyor. ABD ve İngiltere’nin desteğiyle terör saldırıları düzenleyen Kiev rejimi, aslında daha çok kan dökülmesine neden oluyor.

Ancak müzakere masası ortada.

Rus ordusunun bu yıl gerçekleştirmesi olası olan büyük taarruzların ardından Ukrayna tarafının başka seçeneği kalmayacak.

Masaya her defasında tekme atan ve masayı deviren Ukraynalı politikacılar, bu kez kendi istekleriyle masaya oturacak ve Rusya’nın bu masaya oturması için büyük bir çaba göstereceği bir gerçek. Ancak Rusya için operasyonlar tamamlanmadan müzakere masasına oturması olası değil. Öncelikle Donbass’ta tam güvenlik sağlanacak, diğer Ukrayna kentlerinde de Rusya’ya tehdit oluşturacak silah yığınakları imha edilecek.

Söylemekte fayda var; Rusya’nın operasyonların ilk gününden beri Ukrayna’yı ele geçirmek gibi bir amacı yoktu. Rusya’nın amacı Donbass’ta yaşayan sivillerin güvenliğini sağlamak ve kendisine karşı oluşan batılı tehditleri ortadan kaldırmaktı.

Bu nedenle 2024 yılında şahit olacağımız şey Ukrayna’daki savaşın sonlanacağı olabilir. 2025 yılına uzamadan Rusya’nın operasyonlarını tamamladığını duyuracağı bir açıklama yapılabilir.

Eğer bu iyimser tablo gerçekleşebilirse Ukrayna halkı, mülteci statüsünden çıkıp kendi ülkelerinde kendi kimlikleriyle büyük garantiler altında yaşamını sürdürecek. Bölgede refah ve huzur tekrar sağlanacak. Belki Ukrayna hemen toparlanamayacak ama Ukrayna’nın geleceği daha güzel olacak.

.

Erhan Altıparmak, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?