USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Putin, seçime hazırlanıyor!

Putin, seçime hazırlanıyor!
01-02-2024

Putin, seçime hazırlanıyor

MOSKOVA

Sovyet istihbarat servisi KGB’nin selefi olan VÇEKA'nın kurucusu, deneyimli devrimci Polonya asıllı Feliks Dzerjinski'nin meşhur bir sözü vardır: “Ancak soğukkanlı kafası, sıcak kalbi ve temiz elleri olan bir kişi güvenlik görevlisi olabilir.”

Rus akademisyen, emekli dış istihbarat albayı Andrey Bezrukov, televizyon programlarında konuşurken, kendisini çok dikkatli dinlerim. Bezrukov ve eşi Yelena Vavilova, 2010 yılında ABD'de gözaltına alınan ve ardından takas yoluyla Rusya'ya iade edilen 10 Rus gizli servis görevlisi arasında yer alıyordu.

-Andrey Bezrukov, Yelena Vavilova

Sovyet ve Rus istihbaratçısı Bezrukov'un televizyon programlarındaki konuşmalarında dikkatimi çeken en önemli hususlarından biri, olaylara getirdiği farklı bakış açısı.

Bezrukov, olayları analiz ederken, kendine has ses tonuyla durumu aktarıyor.

Üstelik soğukkanlılıkla…

Uzun yıllar yurtdışındaki gizli görevi nedeniyle zengin tecrübe kazandığı hemen belli oluyor. Genel itibariyle dünyada yaşananları analiz etmekte zorluk çekmiyor.

İyi bir gözlem yeteneğine sahip. Hatta bir keresinde Rus devlet televizyonu Rossiya-1 kanalında soruları yanıtlayan Bezrukov ve Vavilova, Amerika'da gizli görevdeyken 1991 yılında SSCB'nin dağıldığını duyduklarında ağladıklarını anlatmıştı.

- Andrey Bezrukov ve Yelena Vavilova, KGB ajanı olarak ABD’de iken...

Bezrukov; “Bizim için çok ağır oldu. Kremlin'deki Sovyet bayrağı indirilince ağladık. Olayları anlamakta güçlük çekiyorduk. İnsanların ne yaptıklarını bildiklerini umuyorduk ama sonradan bilmedikleri anlaşıldı... Sovyetler’in yıkılmasını ihanet olarak görüyoruz. Profesyonel olarak bunu başka türlü nitelendiremiyoruz. O dönem, iktidarda olanlar, şahsi çıkarlarını, kendilerine emanet edilen ülkenin çıkarlarından üstün tuttular” diyerek dönemin Sovyet yöneticilerini suçlamıştı.

Bunları neden anlatıyorum?..

Malum, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeniden Devlet Başkanlığı seçimlerine hazırlanıyor. Putin'in, Mart ayında yapılacak devlet başkanlığı seçiminde bağımsız adaylığı, Merkez Seçim Komisyonu tarafından da onaylandı.

17 Mart'ta yapılacak seçimlerde Rusya'yı bir dönem daha yönetmeye talip olan Putin, geçtiğimiz günlerde seçim kampanyasında kendisi için çalışma yapacak vekilleriyle bir araya geldi.

Putin, Rusya'nın kalkınma ve egemenliğinin güçlenmesi açısından çok önemli ve zor bir dönemden geçtiğini belirtti.

Putin, Özel Askeri Operasyonu'na vurgu yaparak, “Rusya'nın kendi çıkarlarını silahlı mücadeleye de girişerek korumak zorunda olması bağlamında günümüzde yaşananlar ve tarihi Rusya'nın ayağa kalkması, her şeye rağmen ülkemizdeki eğitimin temelinin sağlam ve güçlü olduğunu ortaya koyuyor.” dedi.

2000 yılından bu yana ülkeyi yöneten Putin'in eski bir istihbaratçı olduğunu herkes çok iyi biliyor.

Putin'in iktidara geldiği 2000 yılındaki Rusya'nın durumunu hatırlayan var mı?

Rusya, dünya arenasında siyasi, ekonomik, askeri açıdan perişan durumdaydı. Batı, Rusya'nın tıpkı Sovyetler Birliği gibi parçalanmasını planlıyordu. Ama olmadı.

Eski istihbaratçı Putin devreye girdi. Olayları geniş şekilde mercek altına aldı. Neler olup bittiğini anlamaya çalıştı. Soğukkanlılıkla yeni taktik ve stratejiler geliştirmeye başladı. İstihbarat kökenli olması da Putin'in çalışmalarında başarılar sağladı.

Putin, ülkesine yönelik gizli oyunlara karşı mücadelesinde karşı hamleler geliştirdi. Gizli oyunları bozmayı başardı. Putin, sonuna kadar gitmekte kararlı bir lider.

Putin'in en önemli özelliği, karşı taraftaki rakibinin ne yapmaya çalıştığını hissetme yeteneğidir.

Dikkat ederseniz aradan 23 yıl geçse de Batı, aynen Rusya'ya yönelik planlarından vazgeçmiş değil.

Bugün kollektif Batı, Rusya'ya karşı birleşti; Ukrayna'ya gereken askeri yardımı sağlıyor. Bugün Rusya'ya yönelik bir savaş ilan edildi. Bu koşullarda eski istihbaratçı Putin, tekrar Devlet Başkanlığı seçimlerine hazırlanıyor.  Batı ile bu zor mücadelede Rusya'yı deneyimli biri yönetmeli. Çünkü Rusya'nın çevresinde yaşananları hepimiz çok iyi görüyoruz.

Bu savaşı ancak tecrübeli, kararlı ve vatanını seven, vatansever bir lider kazanabilir.

Belli ki Putin'in bu zorlu mücadelede bir planı var. İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyet istihbaratının Nazi Almanyası istihbaratına karşı mücadelesini anlatan “Apostol” adlı bir Rus dizi filminin son bölümünde güzel bir söz vardır: “Savaş ağır bir iş. Bu işi de çok iyi yapan kazanır!”

Bu yazıya da burada bu sözlerle nokta koymak istiyorum.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?