USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Pentagon'un yeni Tom Amcası General Charles Q. Brown

Pentagon'un yeni Tom Amcası General Charles Q. Brown
25-07-2023

ABD ordusu/United States Army, son zamanlarda, cinsel tercihlerin ve çeşitliliğin en önde olduğu askeri yapı olmaya özen gösteriyor.

United States Army, sanki LBGT özel kuvvetleri gibi. Nitekim Biden yönetiminin çeşitliliğin savaşta 'stratejik avantaj' sağladığı iddiası ile silahlı kuvvetlerde cinsiyet ve cinsel tercih açısından çeşitliliğe aşırı odaklanması dikkatlerden kaçmıyor.

Joe Biden, Donanma Operasyonları Başkan Yardımcısı kadın Amiral Lisa Marie Franchetti'yi bir sonraki deniz operasyonları şefi olarak resmen aday göstermesi, bunun gibi bir şey.

Ayrıca ABD Başkanı Joe Biden, siyahi Hava Kuvvetleri Komutanı Charles Brown da Eylül ayında emekli olacak Mark Milley'in yerine Genelkurmay Başkanı adayı gösterdi.

Senato tarafından onaylanırsa, 60 yaşındaki Brown, Genelkurmay Başkanı olacak. 

Etnik farklılığı cinsel tercihle dengeleme uzmanı!..

Müstakbel ABD Genelkurmay Başkanı General Charles Q. Brown; ABD ordusunda iyi temsil edilmeyen farklı ırk ve marjinal grupları kapsayıcı bir anlayışın bir ABD ordusunda egemen olması için bastıracak. Çünkü farklı ırk ve cinsel tercihleri olanların ordu kademesinde yükseltilmesinde proaktif olunması gerektiğini düşünüyor.

Ona göre ABD ordusu; cinsellik, ırk ve cinsiyete ilişkin yeni ulusal saplantı; yetenek veya hizmetten çok benliğe odaklı ve bunun değişmesi gerekiyor. Brown, ABD kamuoyunda ırkçılık ve eşitsizlik konusundaki ulusal tartışmayı sıkı bir şekilde askeri alana taşımakla itham edilmişti.

Ancak bu durum, ABD’de çok da kolay atlatılabilecek bir durum sayılmaz. Çünkü daha şimdiden Biden'ın Genelkurmay Başkan adayı, muhafazakâr grup tarafından orduda 'ırk temelli' işe alım yapmakla suçlandı. Gen. Brown'ın ırka dayalı (beyaz harici siyahi ağırlıklı) işe alma ve terfi takıntısı, son derece rahatsız edici görülüyor.

ABD’nin ilk siyahi genelkurmay başkanı…

İlk siyahi Hava Kuvvetleri Komutanı Charles Brown; ABD ordusu/ United States Army tarihinde hava kuvvetlerinin ilk siyahi genelkurmay başkanı değil. Bu alandaki ilk siyahi; 1989-93 arasında ABD Genelkurmay Başkanlığı yapan; ailesi 1937'de New York'ta Afrika ve İskoç kökenli, Jamaika'dan göç etmiş bir anne babanın çocuğu Colin Luther Powell.

Tom Amca Colin; 1 Ekim 1989'dan 30 Eylül 1993'e kadar Savunma Bakanlığı'nın en yüksek askeri pozisyonu olan Genelkurmay Başkanlığı’nı yaptı. Powell, bu süre zarfında 28 kriz yönetti. Bu görevi sırasında General Manuel Noriega'nın devrildiği Panama'ya yönelik ABD işgalinin (1989) ve Körfez Savaşı'yla ilgili “Çöl Kalkanı ve “Çöl Fırtınası Harekâtlarının (1991) planlanmasında önemli rol oynadı.

Bütün bu askeri harekâtlara rağmen uluslararası krizlerde askeri müdahaleyi nadiren ilk seçenek olarak savunması nedeniyle 18 Ekim 2021’de ölünceye kadar “The Reluctant Warrior” (Gönülsüz Savaşçı) lakabıyla anıldı. 

Charles Brown'ın askeri geçmişi…

Charles Brown, ordu askerlerinden oluşan bir aileden geliyor. Büyük babası, II. Dünya Savaşı'nda seçkin bir ordu birimine liderlik etti ve babası, bir topçu subayı ve Vietnam Savaşı gazisiydi. Babası; 19 Aralık 1972'de Vietnam Ulusal Kurtuluş Cephesi ya da Vietkong tarafından Kuzey Vietnam'daki savaşta esir alındı. 29 Mart 1973'te serbest bırakıldı. 2004 yılında ABD Hava Kuvvetlerinden Albay rütbesi ile emekli oldu. Mevcut ABD Hava Kuvvetleri Komutanı Brown, ona bir görev duygusu aşılamaya yardımcı olan birkaç askeri üste büyüdü.

Charles Brown İnşaat mühendisliği derecesini aldıktan ve 1984'te subay olarak görevlendirildikten sonra, sonunda F-16'lar üzerinde eğitim vermek için 1986'da Fla., MacDill Hava Kuvvetleri Üssü'ne gitti.

General Brown, 1984 yılında Texas Tech Üniversitesi'nde ROTC programının seçkin bir mezunu olarak görevlendirildi. ABD Hava Kuvvetleri Silah Okulu'nda F-16 Savaşan Şahin Eğitmenliği görevi de dahil olmak üzere filo ve kanat seviyelerinde çeşitli pozisyonlarda görev yaptı.

1990'ların başında Nevada, Nellis Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki Hava Kuvvetleri Silah Okulu'nda F-16 eğitmen pilotuydu. Görevinin sonunda, 130'u savaşta olmak üzere 3.000'den fazla uçuş saatine ulaşacaktı.  

General Brown, bir savaş filosuna, ABD Hava Kuvvetleri Silah Okuluna, iki savaş kanadına ve ABD Hava Kuvvetleri Merkez Komutanlığına komuta etti. Hava Kuvvetleri Komutanı olmadan önce General Brown, Pasifik Hava Kuvvetleri Komutanı ve ABD Hint-Pasifik Komutanlığı Hava Bileşeni Komutanıydı. 

United States Air Force; USAF/ Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri Komutanı; Genelkurmay Başkanlığı'nın bir üyesi olarak, Savunma Bakanı, Milli Güvenlik Kurulu ve Cumhurbaşkanı'nın askeri danışmanı olarak görev yapar. Bu nedenle Joe Biden yönetimi, danışmanlık hizmeti vermesinden dolayı Brown'ı yakından tanıyor; meziyetlerini biliyor.

George Floyd'un ölümü, onu Hava Kuvvetleri Komutanı yaptı…

Senato, oybirliğiyle dört yıldızlı generali ABD Hava Kuvvetleri Komutanı olarak 98'e karşı 0 oyla atamıştı. Bu tarihi onay, Amerika Birleşik Devletleri’nin ırksal adaletsizlik geçmişiyle ve siyah topluluklara kolluk kuvvetleri tarafından sistematik olarak kötü muamele edildiği süreçte gelmişti.

Brown'ın Hava Kuvvetleri Komutanlığı onayı, George Floyd'un ailesinin cenaze merasimini Houston'da düzenlediği gün gerçekleşmişti.

Floyd'un ölümü, Amerika Birleşik Devletleri'nde ve birçok ülke başkentlerinde protestoları ateşlemişti. Siyahi/Zenci Floyd, beyaz bir Minneapolis polis memurunun yaklaşık dokuz dakika boyunca boynuna diz çökmesi sonucu ölmüştü.

CQ” lakaplı Tom Amca Brown; George Floyd'un öldürülmesi sonrası gerçekleştirilen protestolar hakkında konuşmuş ve hem büyürken hem de orduda görev yaptığı sırada karşılaştığı ırkçı uygulamalarla ilgili kendi deneyimlerini sözde eleştirel yaklaşımla paylaşmıştı.

Brown'ın konuşması sonrası “Amerika için tarihi bir gün!” diye sözlerine başlayan Trump “Bir vatansever ve Büyük Lider olan General Brown ile daha da yakın çalışmaktan heyecan duyuyorum!” demişti.

United States Army, Charles Brown’u dört gözle bekliyor!..

Brown, eski dışişleri bakanı ve dört yıldızlı emekli general Colin Powell'ın 1989'dan 1993'e kadar başkan olarak görev yapmasından bu yana Genelkurmay Başkanlığı'na oturan ilk siyah üye olacak.

Brown; Pasifik Hava Kuvvetleri Komutanlığı döneminde ağırlıklı olarak Alaska, Guam, Hawaii, Japonya ve Kore'de görev yapan 46.000'den fazla havacıyı denetleyen, madalyalı bir generaldi.

Genelkurmay Başkanlığına bir Hava Kuvvetleri Komutanının atandığında ABD medyası, hiç şüphesiz Brown'ın silahlı kuvvetlerin bir koluna -hava kuvvetlerine- liderlik eden ilk Afrikalı Amerikalı olduğu gerçeğine odaklanacaktır.

Ancak, Brown'ın bir sonraki Genelkurmay Başkanı olmasının asıl nedeni bu değil. Atanmasının mantığı diğer kurumsal, stratejik ve operasyonel hususlarda yatmaktadır. Peki General Brown neden özellikle General Milley'in halefi için en iyi seçim? 

Brown için bu durum ABD'nin dört kaygısına indirgeniyor: kurumsal eşitlik, stratejik güncellik, operasyonel uygunluk ve mizaç uygunluğu.

Şu anda ABD ulusal savunma stratejisi, Çin Halk Cumhuriyeti'nin ABD'nin ekonomik ve askeri hakimiyetine meydan okuduğu Batı Pasifik'e özel vurgu yapılarak, esas olarak büyük güç rekabetinin geri dönüşüne odaklanıyor.

Hava-cıva değil “The U.S. Air Force”!..

ABD hava gücü, büyük güç rekabetiyle kara veya deniz gücünden daha fazla ilgilidir. Çünkü ABD Hava Kuvvetleri, ulus savunmasının önemli bir unsurudur. Bundan dolayı Hava Kuvvetleri Bakanlığı, ABD Hava Kuvvetlerinin tüm unsurlarını bünyesinde barındırır.

ABD eski Başkanı Harry S. Truman'ın 1947 Ulusal Güvenlik Yasasını imzalamasıyla kurulan Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 18 Eylül 1947'de, yürürlüğe girdi. Milli Güvenlik Yasası uyarınca, Kara Kuvvetleri Komutanlığına verilen görevler Hava Kuvvetleri Komutanlığına devredildi. Yasa, bu işlevlerin yanı sıra mülk, personel ve kayıtların düzenli bir şekilde iki yılda devrini sağlandı.

Pasifik savaşına hazırlık!..

Hava Kuvvetlerinin, Çin ile potansiyel bir çatışmadaki rolü göz önüne alındığında, Pasifik'te, geniş mesafeler, saldırganlığa hızlı bir şekilde yanıt vermek için uzun menzilli uçakların kullanılmasını zorunlu kılarken, Çin'in artan ateş gücü, potansiyel olarak savunmasız savaş gemilerinin kullanımını sınırlıyor.

ABD ordu yapılanması ve stratejisine göre Kara Kuvvetleri ikincil öneme sahiptir. Büyük ölçüde Hava Kuvvetleri departmanında bulunan uzun menzilli silah ve araçlar, Çin kıyılarında ortak iletişim ve keşifleri sürdürmek için kritik öneme sahip.

Büyük güç rekabetinin diğer ana arenası olan Avrupa'da, deniz hizmetlerinin uygulanabilirliği coğrafi faktörlerle sınırlıdır. Akdeniz’de Avrupalı müttefiklerin rızası olmadan ABD donanmasının üstünlük sağlaması sadece hayalden ibarettir.

ABD Ordusunun hava ve uzay gücü tarafından sağlanan üst koruma olmadan karadaki saldırganlığı caydırmada öncü bir rol oynama ihtimali oldukça düşüktür. Böylesi bir durumda ABD ordusunun Rus kuvvetlerine karşı galip gelme yeteneği tartışmalıdır ve hatta başarısızlığa mahkûmdur. Hava Kuvvetleri liderliği bu nedenle, tıpkı Çinhindi'ndeki savaş sırasında Ordu liderliğinin olduğu gibi, mevcut stratejik anla benzersiz bir şekilde ilgilidir.

ABD silah endüstrisinin adamı!..

Brown, ABD silah endüstrisinin istediği türden konuşuyor.

Soğuk Savaş dönemi envanterinin uyuşmadığı hipersoniklere, insansız hava araçlarına ve uzay silahlarına karşı koyma çabaları kapsamında yeni nesil silahların ABD ordusunun kullanım listesine girmesi için uğraşıyor.

Brown'ın aynı zamanda kendisini hükümetin üst düzey kademelerinde çeşitliliği artırmaya adamış bir yönetimde hizmet veren ilk Afro-Amerikan Hava Kuvvetleri Komutanı olduğu gerçeği göz ardı edilmemeli. Bu çeşitlilikten kast edilen LBGT’li asker bireylere rahat çalışma ortamı hazırlanması.

Joe Biden'in önceki Başkan Trump'ın orduda ve transseksüel birliklerde çeşitlilik eğitimi yasağını kaldırmak için hızla harekete geçtiği süreçte “tencere-kapak” misali bir atama ile ABD kamuoyu, yüzleşme fırsatı yakaladı.

Bırakın tadını çıkarsınlar!..

Belki Tom Amca, yalandan da olsa siyahilerin insanca yaşayabileceği bir ortam hazırlar. Ama boş-beleş düşünmeyelim; Barack Hussein Obama, ABD Başkanı oldu da ne oldu?

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://valor.militarytimes.com/hero/27745

https://analystique.co.in/lisa-franchetti-biography/

https://www.airandspaceforces.com/air-force-gen-charles-q-brown-what-to-know/

https://people.com/human-interest/voices-against-racism-general-charles-q-brown-jr

https://breakingdefense.com/2021/04/rumint-csaf-brown-on-deck-for-joint-chiefs-chair/

https://www.af.mil/About-Us/Biographies/Display/Article/108485/charles-q-brown-jr/

https://www.forbes.com/sites/thomasbostick/2021/02/23/black-history-is-american-history/ ?

https://history-state-gov.translate.goog/departmenthistory/people/powell-colin-luther?

https://www.af.mil/About-Us/Fact-Sheets/Display/Article/104613/the-us-air-force/

https://www.defense.gov/About/Biographies/Biography/Article/2318211/general-charles-q-brown-jr/

https://breakingdefense.com/2023/07/biden-taps-a-pioneer-adm-lisa-franchetti-to-become-navys-next-leader/

https://www.pbs.org/newshour/politics/watch-live-biden-nominates-gen-charles-q-brown-as-joint-chiefs-chair

https://edition.cnn.com/2023/05/24/politics/c-q-brown-joint-chiefs-of-staff-chairman-nomination-biden/index.html

https://www.forbes.com/sites/lorenthompson/2022/11/28/why-the-next-chairman-of-the-joint-chiefs-should-be-from-the-air-force/

https://www.foxnews.com/us/who-is-air-force-gen-charles-q-brown-jr-likely-replacement-gen-milley-joint-chiefs-staff-chair

https://thehill.com/policy/defense/3991201-what-to-know-about-air-force-gen-charles-q-brown-jr-the-next-potential-joint-chiefs-chair/

https://sputniknews.com.tr/20230723/biden-pentagona-karsi-gelip-kadin-amirali-deniz-kuvvetleri-komutanligina-aday-gosterdi-1073863942.html

https://www.npr.org/sections/live-updates-protests-for-racial-justice/2020/06/10/873705397/senate-unanimously-confirms-first-black-chief-of-a-u-s-military-service

https://www.foxnews.com/politics/biden-joint-chiefs-chairman-nominee-air-force-general-charles-q-brown-jr-accused-race-based-hiring-military-conservative-group-american-accountability-foundation

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Gelişi güzel
Gelişi güzel 9 ay önce
Bize ne? Zenciler adam olsa kapitalist sisteme baskaldirír
ayıp olmuş
ayıp olmuş 9 ay önce
aynısını bize deseler zoruna gitmez mi?
Henry Peter
Henry Peter 9 ay önce
What are you
 varis
varis 9 ay önce
Eşek olana semer vuran çok olur