USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÖZNE OL, YÜKLEM OLMA..

09-05-2019

İki-üç bardak su, susuz bir insan için faydalıdır.. Ancak bir tanker su insanı boğar.. O yüzden hiçbir insana hak ettiğinin üstünde değer verme.. Hak ettiğinin üstünde sana değer verenlere de aldanma.. 

Seni sende olmayan özelliklerle methedenler, gün gelir seni sende olmayan özelliklerle zemmedebilirler.. 

Hayatı sarkacın uçlarında yaşamak, tehlikedir.. İfrat ve tefritten daima sakın.. 

Dilenciliğin en kötüsü, sevgi dilenciliğidir..

Senden değer almayan sen, hiç kimsenin yanında da değer bulamaz.. Gerçekle ne kadar erken yüzleşirsen, hedefe o kadar erken varırsın.. Acılardan korkma.. Bazen acılar, ilaçlardan daha tesirli şifa dağıtır..  

Hayatını sahiplen.. "Ben hayatımı idare edemem” deme!..

Unutma; kendi plânlarının öznesi olmazsan, başka plânların yüklemi olursun.. Sorumluluklarını, meçhul yarınlara ertelersen, yenilgiyi bir yaşama tarzı haline getirirsin.. Yarın için yapılacak en iyi plân, “Şimdi"yi ve “Burada"yı yaşamanın bilincine varmaktır.. 

Dün tecrübedir, ders al.. 

Yarın gelecektir, plânla.. 

Şimdi ve burada ise, hakikî ömründür, onu yaşa..

Sorumluluk almadığın hiçbir şeye sahip olmamalısın.. 

Çünkü; bedelini ödemediğin hiçbir şey senin değildir.. 

Başkalarına minnet ederek yaşıyorsan, özgürlüğü rüyalarında bile göremezsin.. 

Dünyada en pahalı su, gülsuyu değil, yüzsuyudur.. Gülsuyunu bol bol döktükçe, mis gibi kokular yayılır.. Yüz suyunu döktükçe de zillet, meskenet saçılır.. Yüz suyunu, alın teriyle karıştırırsan, gül suyu gibi güzel kokar.. 

Devam edelim;

Sana en büyük kötülüğü, yine sen yaparsın.. 

Senin sana musallat ettiğin en büyük kötülük, alışkanlıklarındır.. Alışkanlıklarının sana verdiği zararı, atom bombası tepende patlasa veremez..

Her an, ayrı bir ölümle ölürsün.. 

Esaretin en korkuncu, zincirsiz olanıdır.. Böylelikle hem esir olduğunu bilmezsin, hem de yaşadığın her an alışkanlığı beslemeye devam edersin.. 

Zaman seni ihtiyarlatırken alışkanlıklarını gençleştirir. Zaman seni güçsüzleştirirken, alışkanlıklarına güç katar… Artık seni ilahî bir nefhadan başka hiçbir şey kurtaramaz.. O yüzden, şimdi küçüktür deme. Şimdi büyük olan sen, bir zamanlar küçük bir damlaydın.. O yüzden, nice küçükler, bünyesinde nice büyükleri barındırır..

Alışkanlıkları besleyen güç, lezzet konusunda şimdici, sorumluluk konusunda sonracı, olan nefistir.. Nefsin bu kaypaklığına dikkat et.. Nefs, sandalye gibidir.. Ayaklarının altına alırsan yücelirsin, başının üzerine koyarsan alçalırsın..

Netice-i kelam;

Gaflet uykusundan uyanmamakta ısrar edenleri, ancak İsrafil’in Sur’u uyandırır.. Kendini iyi tanıyamamak, kendini geç tanımak veya kendini yanlış tanımak, kişiye çok zararlar verebilir.. 

Dostunu yanlış anlarsan, dostunu kaybedersin.. Kendini yanlış anlarsan, kendini kaybedersin.. Kaybettiğin dostların yerine yenisini bulmak belki kolay olabilir..  Ancak kendini kaybedersen, bir daha zor bulursun..

Şunu iyi bil, düşün, bu hayatın akışı..

Böyledir, her baharın mutlak vardır bir kışı, demiş şair..

Evet, bir gün gelecek, parıltılı, debdebeli, saltanat içinde geçen hayatın da bir sokak fenerinin söndüğü gibi sönecek..

Bunu da aklından hiç çıkarma.. 

Vesselam...

.

Sami Özey, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?