USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Oslo sürecini başlatan DPI,  Kürt oylarını manipüle etmeye hazırlanıyor!

07-05-2018

Düşünce kuruluşu denilince ülkelerin politik karar alma süreçlerinde yöneticilere doğru ve gerçekçi politikalar belirleyebilmeleri amacıyla çeşitli tavsiyelerde bulunan, raporlar yayınlayan araştırma merkezleri akla gelir. 

Londra merkezli Demokratik İlerleme Enstitüsü/Democratic Progress Institute bunlardan biri.

11 Guilford Street London WC1N 1DH” adresinde faaliyet gösteriyor.

Demokratik İlerleme Enstitüsü (DPI); uluslararası uzmanlar ile çatışma çözümü ve demokratik ilerleme konusunda istişare içinde kurulan bağımsız bir sivil toplum örgütü görünümünde.

DPI, güçlendirilmiş kamusal diyalog ve katılım yoluyla barışı ve demokrasiyi geliştirmeyi amaçlıyor.

 Teorik temelleri ve uzmanlık paylaşımını, konferanslar ve değişim için diğer platformlar gibi pratik yaklaşımlarla birleştiren eşsiz bir program modeli sunuyor.

Çalışmaları, politika uzmanlarından akademisyenlere ve insan hakları uzmanlarına kadar uzanan, önde gelen uluslararası uzmanlardan oluşan bir Uzmanlar Konseyi tarafından desteklenmekte. (1) 

PARTNERLERİ ANADOLU EĞİTİM VE DAVET GÖNÜLLÜLERİ…

Türkiye’de el atmadıkları ya da partneri olmadıkları sivil toplum kuruluşlarının sayısı bir elin parmağını geçmez. 

Kendilerini “bilgiye dayalı iman hareketi, gaye olarak ta “Dinimizin ve kültürümüzün güzel gördüğü temel ahlaki özellikleri taşıyan insanlarla; açıklık, verimlilik, üretkenlik niteliklerine sahip kurumlarla; erdemli, ahlaklı, dayanışmacı bir toplum üzerinden; huzurlu, güvenli, yaşanabilir bir dünyanın imar ve inşasına çalışan bir platform olmak” diye açıklayan Anadolu Eğitim ve Davet Gönüllüleri Platformu bu partnerler arasında. (2)

Demokratik İlerleme Enstitüsü (DPI) Anadolu Eğitim ve Davet Gönüllüleri Platformu ile  2 Mayıs 2013’te İstanbul’da “Çatışma Çözümünde Sivil Toplumun Rolü” konulu bir toplantı düzenlemişti.

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün.

GEÇTİĞİMİZ MART AYINDA İSTANBUL’DA…

Mesela; Demokratik Gelişim Enstitüsü (DPI) tarafından 15-17 Temmuz 2016 tarihleri arasında Ankara’da ‘Kadınların Çatışma Çözümü ve Barış Sürecine Katılımı’ konulu etkinlik gerçekleştirmişti. 

Geçtiğimiz Mart ayında -2-4 Mart 2018- İstanbul’da ‘Yuvarlak Masa Toplantısı’nda  “Kadınların zor zamanlardaki diyalog ve çatışma çözümlerinde oynadığı rol. Ortak ilgi alanlarını ele almak için birlikte çalışmak.” ele alınmıştı. 

DPI DİREKTÖRÜ KERİM YILDIZ VE ÖCALAN’IN LORDLAR KAMARASI ÜYESİ İNGİLİZ AVUKATI…

Demokratik İlerleme Enstitüsü direktörü Kerim Yıldız, 1992 yılında Londra merkezli kurulan; Kurdish Human Rights Project / Kürt İnsan Hakları Girişimi'nin Başkanı.

Kürt İnsan Hakları Girişimi (KHRP) Kerim Yıldız'la birlikte Abdullah Öcalan'ın Avukatı Mark Muller Stuart tarafından kurulmuş. 

KHRP'nin onursal başkanı ise İngiltere Lordlar Kamarası Üyesi Lord Eric Avebury.

Öcalan, 1999 yılında yakalandığı zaman yapılan sorgusunda Lord Eric Avebury ile yüz yüze görüştüğünü ifade etmişti. 

KHRP, AİHM'de Kürtlerle ilgili Türkiye aleyhine açılan davaları takip etmesiyle tanınıyor. 

İnternet sitesinde Türkiye, Suriye, İran ve Irak'ta toprakları olan bir Kürdistan haritası yer alıyor.

TÜRKİYE’DEN TANINMIŞ İSİMLER DE ÖCALAN’IN “LORD” AVUKATININ KURUCUSU OLDUĞU DPI’DE…

DPI'nın Uzmanlar Kurulu  listesinde Türkiye'den tanıdık isimler mevcut.

Cengiz Çandar, Taraf yazarı Prof. Dr. Mithat Sancar, Kürdistan Ulusal Meclisi (KUM) Üyeliği yapmış Prof. Dr. Sevtap Yokuş uzmanlar kurulunda. 1995-1997 yıllarında İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliğini yapan Sir Kieran Prendergast da, DPI'nın Uzmanlar Kurulu'nda yer alıyor.

Eric Lubbock, 4th Baron Avebury (Lord Avebury), 1971'den beri İngiliz Lordlar Kamarası Üyesi.

İngiltere Lordlar Kamarası Üyesi Lord Eric Avebury;  Öcalan'la yakalanmadan önce yüz yüze görüşmüş. Kürt İnsan Hakları Girişimi (KHRP)'nin onursal başkanı. Leyla Zana ile birlikte Dünya Kürt Kongresi'nin kurucu üyesi. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından 27-28 Şubat 2010’da Diyarbakır’da düzenlenen “Uluslararası Müzakare ve Çözüm Deneyimleri Konferansı”nın fikir babası. 

DTK'nın Demokratik Gelişim Enstitüsü ile aynı paralelde faaliyet göstermesine taraftar olduğunu açıklamıştı. (3)

KİMİN ELİ KİMİN CEBİNDE BİLİNİYOR!… HER ŞEY ORTADA… KİMSE “BİLMİYORDUM… KANDIRILDIM…” DİYEMEZ!..

Kürt İnsan Hakları Girişimi başkanı ve “Democratic Progress Instute” (Demokratik Gelişim Enstitüsü) koordinatörü Kerim Yıldız; Irak, İran, Suriye, Kafkaslar, Türkiye ve diaspora Kürtleri üzerine kitaplar yazdı, 5 Ekim 1921'de İngiliz yazar Catherine Amy Dawson Scott ile John Galsworthy ve arkadaşları tarafından Londra'da kurulan Uluslararası PEN Kulübü, Uluslararası yazarlar birliği üyesi. (4)

Görüldüğü gibi kimin eli kimin cebinde biliniyor. 

Her şey ortada ve kimse bunlarla masaya oturup ta “bilmiyordum, kandırıldım” diyemez.

İngilizler, iktidar partisine de muhalefete de göz kırpıyor. 

Kendi çıkarları gerektirirse bunları birleştiriyor veya çatıştırıyor. 

Nasıl mı?

2017, 5-9 Aralık'ta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İngiltere'nin başkenti Londra'da temaslarda bulundu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 5 Aralık'ta Londra ziyareti kapsamında Birleşik Krallık Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan ve İngiliz İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn ile bir araya gelmişti.

Chatham House ve Democratic Progress Institute düşünce kuruluşlarında konuşan Kılıçdaroğlu, Birleşik Krallık'taki Türk ve yabancı iş çevrelerinin temsilcileriyle ayrı ayrı toplantılara katıldı.

Ziyaret kapsamındaki görüşmelerde, Türkiye-Birleşik Krallık ilişkileri, Avrupa Birliği ve Ortadoğu başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası konular ele alındı. (5)

“YENİ BİR OSLO VE YENİ BİR ÇÖZÜM SÜRECİ Mİ OLACAK!..”

Kemal Kılıçdaroğlu, muhalefet kontenjanından Demokrasi Geliştirme Enstitüsü’nün konuğu olmuştu. 

İktidar kontenjanı için de Demokrasi Geliştirme Enstitüsü, 11 Nisan 2018’de İngiltere’nin başkenti Londra’da eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, eski Enerji Bakanı Taner Yıldız ve eski Tarım Bakanı Mehdi Eker’in katıldığı bir toplantı düzenledi.

Oslo görüşmeleri sürecinin de yürütücüsü olan Enstitü'nün girişimi 'yeni bir çözüm süreci mi?' tartışmalarına neden oldu.

Toplantı, biz bize değildi. 

Toplantıya eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’in eski danışmanlarından Jonathan Powell, arabuluculuk konusunda uzman Jonathan Cohen, İngiltere’nin Kuzey İrlanda Ofisi’nin eski siyasi direktörlerinden Sir Bill Jefrey, eski İrlanda Dışişleri Bakanlarından Dermot Ahern gibi uzmanlar da katıldı.

Bu toplantının kamuoyunda “yeni bir Oslo süreci veya yeni bir çözüm süreci mi olacak” tartışmasına dönüşmesinin nedenlerinden biri seçim döneminde düzenlenmesi olabilir mi?  

Bir diğer neden ise 2008’de İngiltere’nin girişimiyle başlayan ve PKK yöneticileri ile devlet görevlilerinin aynı masa etrafında buluşarak yürüttüğü Oslo sürecinin de DPI tarafından düzenlenmesi. (6)

Demokrasi Geliştirme Enstitüsü; Kraliçenin talimatıyla dünyada tüm siyasi sorunları taraflar arasında arabuluculuk yöntemiyle çözmeye çalışıyor. 

Kürt sorunu konusunda da Oslo başta olmak üzere pek çok kez çalışmaları oldu.

Eski İç İşleri Bakanı Efkan Ala, eski Enerji Bakanı Taner Yıldız ve eski Tarım Bakanı Mehdi Eker’in Demokrasi Geliştirme Enstitüsü’ne davet edilmesi onların görüşünü almak mı yoksa onlara Kürt seçmenin sandık başında seçmen davranışının nasıl olabileceği konusunda bilgilendirmek mi? Bilemiyorum. 

Üç eski bakanın katılımıyla düzenlenen toplantının 24 Haziran seçiminde Kürt seçmenlerin ve Kürt siyasal hareketinin seçimde nasıl bir strateji izleyeceği ‘liberal Kürt’ Kerim Yıldız ve ekibi tarafından öngörülmeye çalışılıyor.

Yoksa Kürt oyları tanıdık bildik bir partiye mi yönlendirilecek?

.

Bakınız:

1- http://www.democraticprogress.org/about-us/

2- https://www.anadoluplatformu.org.tr/anadolu-platformu-yeni/

3- https://www.habervaktim.com/haber/239043/kim-bu-kerim-yildiz.html

4-  http://www.democraticprogress.org/team-details/kerim-yildiz/

5-  http://www.milliyet.com.tr/londra-ya-chp-cikarmasi-siyaset-2566113/

6- https://ahvalnews.com/tr/soylesi/hatip-dicle-turkiyeyi-daha-buyuk-bir-kaosun-bekledigi-asikar

Ömür Çelikdönmez
Twitter: @oc32oc39

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Turan Tümtürk
Turan Tümtürk 6 yıl önce
Kürtlerin dikkatine 1950'li yıllarda Siirt merkeze bağlı Ekmekçiler köyünde çok sayıda adamıyla dağlara çıkarak eşkıyalık yapan ve 'Eşkıya Hamido' lakabıyla bilinen Hamit Aydemir, ikamet ettiği Bahçelievler Mahallesindeki apartman dairesinde 104 yaşında hayatını kaybetti. Aldemir'in cenazesi otopsinin ardından Şeyh Süleyman Mezarlığında defnedildi. 1967 yılında silahını bırakarak, teslim olan Aldemir, cezasını çektiği cezaevinden tahliye olduktan sonra güvenlik korucusu olarak, terör örgütü PKKya karşı mücadele vermişti.
meliha opsiyon
meliha opsiyon 6 yıl önce
Ayhan Kiraz haklı, doğrsunu yazmış bende öyle düşünüyom
Barzan nevcihan
Barzan nevcihan 6 yıl önce
Ne yani Kürtlerin aklı yokmu?
ayhan kiraz
ayhan kiraz 6 yıl önce
Ömür Hocam, Kürt oyları hangi partiye giderse gitsin sonuçta hepsi emperyalizmin kurduğu masada yer alıyor!
Barzan nevcihan
Barzan nevcihan 6 yıl önce
Ulusların kendi kader haklarını tayin etmesi İnsan hakları kapsamındadır. Ne yani Kürtlerin aklı yokmu?