USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Oleksiy Arestoviç düşerse Zelenskiy de düşer

Oleksiy Arestoviç düşerse Zelenskiy de düşer
17-01-2023

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başdanışmanı Oleksiy Arestoviç

MOSKOVA

Daha önceki yazılarımda 2023 yılında Ukrayna'da siyasi krizlerin ortaya çıkabileceğini, Ukraynalı oligarkların Zelenskiy'i düşürmek için hamlelerde bulunabileceğini yazmıştım. Ukrayna'yı yönetemeyen Zelenskiy, Ukraynalı oligarkların kasasını boşaltmaya başladığından beri Ukrayna siyasetinde kamuoyuna yansımayan gerginliklerin olduğu tahmin ediliyordu.

Ekranların sempatik yüzü Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'nın başına geçtikten sonra da mesleği gereği 'Rol' yapmaya devam etti. Ancak bu alışkanlığından vazgeçmeyen Zelenskiy, komedi alanındaki rolünü "Dram" alana yöneltti. 

Rusya'ya karşı iftiralarını demogoji yaparak destekleyen Zelenskiy, elindeki imza yetkisi ile kimsenin fark etmediği şekilde siyasi birliği yok eden adımlar attı. 

Ukrayna'daki muhalefet bloğunu ortadan kaldırması, oligarkların mallarına çökmesi, siyasi gücünü bir tehdit aracı olarak kullanarak halkın üzerinde baskı kurması Zelenskiy'in geleceği için büyük tehlike oluşturuyor.

Ukraynalı muhalif politikacı Viktor Medvedçuk, Ukrayna istihbaratı tarafından aşağılanarak gözaltına alındı.

Medvedçuk'u şartaj aracı kullanan Zelenskiy yönetimi, bu adımının ne kadar yanlış bir adım olduğunu bu yıl net bir şekilde anlayacak.

Viktor Medvedçuk, Rusya'da yayın yapan bir basın kuruluşuna yazı yazdı. Bu yazısında Soğuk Savaş döneminde batılıların Rusya'ya karşı sürdürdükleri savaş, Ukrayna toplumu üzerinde oluşturulan batılı ideolojilerin etkisi, ülkedeki sosyolojik durum, Ukrayna'daki politik hatalara dair çok yönlü olarak düşüncelerini aktardı. 

Tam bir profesyonel olan Viktor Medvedçuk, gerçekten de hem yakın tarihi hem de Ukrayna'daki durumu çok güzel özetlemiş.

Mesela bu yazı, Ukrayna halkı tarafından okundukça Zelenskiy hükümetinin saçmalıkları halk tarafından daha da sorgulanacak.

Ukrayna'da üstün düzeydeki politikacıların yerini artık egoist politikacılar aldı. 

Aslında bu bir beyin göçü olarak tarif edilebilir. 

Ukrayna politikası, egoist siyasetçiler nedeniyle yakın zamanda çok kötü durumlar yaşayabilir.

Bunun en güzel örneği Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başdanışmanı Oleksiy Arestoviç oluyor. Daha önce Ukrayna askeri istihbaratında görev yapan, Donbass'ta, Donbass halkının direnişine karşı savaşta yer alan, bir süre Zelenskiy gibi oyunculuk yapan Arestoviç güçlü duruşuna rağmen siyasi savaşın ilk yemi olacak.

Geçtiğimiz günlerde Rus ordusu, Dnipro'da Ukrayna ordusuna ait stratejik tesislere füze saldırıları düzenledi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başdanışmanı Oleksiy Arestoviç, Ukrayna hava savunma sistemleri tarafından vurulan bir füzenin sivillerin yaşadığı bir binaya düştüğünü itiraf ederek, sivil can kayıplarının sebebinin kendi füzeleri olduğunu söyledi.

Daha önce gün yüzüne çıkmayan siyasi savaş, işte tam da bu an başladı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Arestoviç'i yalanladı, Ukrayna parlamentosunda Zelenskiy'in bir numaralı adamının görevden alınması için imza toplanmaya başlandı.

Ukraynalı Milletvekili Oleksiy Goncharenko, Oleksiy Arestoviç'in görevden alınması için topladıkları imzaları, Ukrayna Güvenlik Servisi başkanına teslim ettiklerini söyledi. 

Goncharenko ayrıca bazı milletvekillerine karşı adımlar attıklarını da belirtti.

Arestoviç, savaşın kritik figürlerinden biri.

Zelenskiy'den sonra en popüler olan isim. 

Eğer Ukrayna'da başlayan siyasi krizde Arestoviç görevden alınırsa sıra başkasına gelmeyecek. 

Hararetlenen siyasi atmosferde hedefin Zelenskiy olacağı açık. 

Bu nedenle Zelenskiy, Arestoviç'in görevden alınması için yapılan müracaata itiraz ederse kriz şimdiden derinleşecek. Ancak, Arestoviç'i teslim ederse bir süre daha krizi öteleyebilir.

Ancak Zelenskiy, Arestoviç'i teslim ederse bu siyasi krizin başında kendi teslimiyetini de ilan eder. 

Bu nedenle Zelenskiy, Arestoviç'i hemen teslim etmeyecektir. Muhtemelen bu siyasi kriz, kanlı bir siyasi krize belki de Ukrayna'nın batısında savaşa neden olabilir.

Bu yüzden Oleksiy Arestoviç hadisesinin dikkatlice takip edilmesi gerekiyor. 

Ukrayna ordusu üzerinde kontrolünü çok güç tutmaya çalışan batılı ülkeler, başlayan siyasi krizi çözme yönünde de yetersiz kalabilir. Çünkü, Rusya'nın ekonomik savunma stratejileriyle mağlubiyet yaşamaya devam eden batılı ülkelerin, Ukrayna'daki krizi çözmek için yeterli enerjileri kalmadı.

.

Erhan Altıparmak, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?