USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Şu Irak’ın işleri sırma altın dişleri!

Şu Irak’ın işleri sırma altın dişleri!
02-01-2024

Şu Irak’ın işleri sırma altın dişleri! 

18 Ağustos 1964 Bağdat doğumlu Irak Genelkurmay Başkanı Abdel Emir Rashid Yarallah üç yıl öncesinde Irak Ordusu ile Peşmerge’nin koordinasyon merkezinin Kerkük’e asayiş ve istikrarı geri döndüreceğini söylemişti.

Daha sonra da ordu ve Peşmerge'nin sınırdaki boşlukları doldurmak için ülkenin Türkiye ile sınır bölgelerine gitmesini, Türkiye'nin güçlerini, Irak Savunma Bakanlığı güçlerinin bulunmadığından dolayı Duhok vilayeti sınırındaki Zaho ve Amedi ilçelerinin sınır bölgelerine getirdiğine dikkat çekmişti.

Adamların sınırları kevgire dönmüş halâ Türkiye'nin sınırlarını koruma refleksini kafayı takmışlar.

Zaten Yarallah’ın yanından ayırmadığı Ortak Operasyonları komutan Yardımcısı Korgeneral Kays Halaf el-MuhammedaviIrak'taki NATO Misyonu Komutanı General Giovanni M. Iannucci ile eğitim dosyaları, kapasite geliştirme ve ortak hedefler hakkında sürekli işbirliği halindeler. Zira bunların derdi Türkiye ile.

Irak Genelkurmay Başkanı Korgeneral Abdulemir Yarallah, Ağustos 2023’te ABD’nin Ayn el-Esed Hava Üssü’nü ziyaret ettiğinde, ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon güçleri varlığının sınırlı sayıda ve eğitim amaçlı olduğunu söyleyerek işgal güçlerinin mevcudiyetini meşrulaştırıyordu.

İran’ın Iraka yönelik askeri politikası…

Tahran yönetimi, Irak konusunda işleri sıkı tutuyor. Çünkü Suriye'deki askeri güçlerinin misyonunu Irak Şii yönetimi ile birlikte götürüyor. Hem Arap yarımadasını hem de Lübnan’ı buradan kontrol ediyor.

Bağdat, İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri’nin 3 Aralık 2023’te gerçekleştirdiği Bağdat ziyaretinde Irak Genelkurmay Başkanı Abdulemir Yarallah ile bir araya gelmiş, görüşmede askeri işbirliği ve bölgesel konular ele alınmıştı.

Şimdi o konuların ne olduğunu, Abdel Emir Rashid Yarallah’ın ağzındaki baklayı çıkarması ile öğreniyoruz.

Irak Kürdistanı bölgesinde özellikle sınır bölgelerinde yaşayan İran karşıtı örgütlerin, terör saldırılarının artmasının ardından iki komşu ülke 2023 Mart ayında bir güvenlik anlaşması imzalamışlardı.

Bakıri, Yarallah’tan Irak Kürdistanı'ndaki kuzeybatı sınırlarına yakın terörist grupların varlığını ve operasyonlarını kabul etmeyeceklerini belirterek uyarmış, bu bölgelerin Tahran karşıtı teröristler için sığınak haline gelmesi durumunda güçlü bir karşılık vereceği tehdidinde bulunmuş.

Tahran ve Bağdat’ın ortak terör tehdidi PJAK…

İran’ın PKK ile çok yakın organik ilişkileri mevcut. PKK’nın İran - Türkiye sınırında üç kamp mevcut. Bunlardan Dole-Koge Kampı; Irak’ın kuzeyiyle İran sınır hattında yer alıyor ve daha çok örgütün ideolojik karargâhı durumunda.

PKK’nın siyasal çalışmaları kapsamında eğitimler bu kampta veriliyor. Ayrıca çatışmalarda yaralanan terörist unsurların tedavileri bu kampta kurulu hastanede yapılıyor. Hastane, okul ve elektrik santralinin bulunduğu kamp, kışları boş tutuluyor.

Bir diğer örgüt yerleşkesi Lolan Kampı; İran sınırına yakın Hakurk Vadisi yakınlarında, Lolan deresinin kıyısında. Kampta örgüte yeni katılan teröristlerin kaldığı belirtiliyor.

Kelereş Kampı ise Van Başkale’nin karşısında, İran-Irak sınırına yakın.

PKK’nın İran’daki uzantısı olarak bilinen PJAK, İran’da strateji değişikliğine gitti. Örgüt, yaptığı genel kurul sonrası bundan sonra siyasi alanda mücadele vereceklerini açıklayarak, bu amaçla Doğu Özgürlük Örgütü (KODAR) isimli yeni bir oluşum kurduğunu haber verdi.

KODAR’ın kuruluşu, PJAK yöneticileri tarafından Kandil Dağı’nda düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. Yerli ve yabancı gazetecilerin katıldığı toplantıda yeni oluşumun, PKK/KCK sistemi örnek alınarak kurulduğu belirtildi.

Kürt coğrafyasında tek başlı bir siyasal örgütlenmenin kurumsallaşması söz konusu değil. Irak Kürdistanı’ndaki politik oluşumlar aşiret bazında ve çok daha yerel özellikler taşıyor.

Bu açıdan bakıldığında Abdullah Öcalan’ın lideri olduğu PKK, rakibi ya da ya da muadili diğer Kürt örgütlerine göre Kürdistan coğrafyasında bölgesel bir kapsama alanına sahip.

Peşmerge’nin Suriye, İran ve Türkiye’de etkisinin sınırlı olduğu hepimizin malumu. Zaten Türkiye’deki Kürtlerin büyük çoğunluğu Peşmerge’ye; “Barzani ailesinin muhafız alayı” gözüyle bakıyor.

PKK, Türkiye, Suriye İran ve Irak Kürtlerinin bölgesel terör örgütü. En başarılı olduğu bölge Suriye’de Rojava.

Irak krizi, bugüne kadar görünürde düşman olan İran ve ABD arasında sürdürülebilir işbirliğinin kapısını araladı. İran-Irak savaşı sırasında ‘İrangate skandalı’ patlak verdiğinden bugüne, zaman zaman adı geçen iki ülkenin gizli dayanışma içinde olduğu ortaya çıktı. İran sempatizanlarına garip görünse de, bu iki düşman ülkenin daha önce Irak ve Afganistan krizlerinde de işbirliğinde bulundukları bir gerçek.

Yarallah ne demek istiyor?

-Abdel Emir Rashid Yarallah

2023‘ün son haftasında Irak Meclisi’ndeki bilgilendirme oturumunda konuşan Yarallah, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta 5 ana üssü bulunduğunu belirterek şunları söylemiş;

Bu detayların kamuoyu önünde konuşulmaması tavsiyelerine rağmen bunu söylüyorum. Üslerde 4 binden fazla personel bulunuyor.

Irak toprakları içindeki Türklerin operasyonları artabilir. Geçen yıl 40 askeri noktaları vardı, bugün ise 100 nokta bulunuyor ve Duhok’un Zaho ve El-İmadiye bölgelerine yakın mesafedeler. Söz konusu bölgelerin boşaltılması için sınırdaki boş bölgelere ordu ve Peşmerge güçlerini göndermeliyiz.”

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, ülkesinin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Duhok vilayetindeki turistik bölgede 9 kişinin hayatını kaybettiği ve 23 kişinin yaralandığı Türk saldırısı konusunda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’yle (BMGK) birlikte ilerleyeceğini bildirmiş, BM Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert’e de benzer şeyler söylemiş.

Jeanine Hennis Plasschaert de “Irak’a yönelik saldırı hakkında BMGK oturumunda ifade vereceğim” demiş.

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed es-Sahaf da “Irak’ın BMGK’ya gönderdiği mesaj bir dizi konu ile ilgili. Bu konuların başında 2018’den bu yana egemenliğine yönelik ihlalleri geliyor. Zira mektupta Türkiye’nin 22 bin 740 ihlalini belgeledik. Mektup ayrıca Irak toprakları içindeki nüfuslu şehirlere ulaşan son saldırının içerdiği riskler hakkında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne bilgi veriliyor. Bu durum terörle mücadele çabalarıyla ilgili riskler içeriyor. Mektupta ölenlerin ve yaralıların isimleri de yer alıyor.” ifadelerini kullanmış.

Geçici hafıza kaybı yaşayan Ahmed es- Sahaf, Ankara ve Bağdat arasında Türkiye’nin Irak toprakları içerisinde askeri harekat düzenlemesine izin veren bir anlaşma olduğu yönündeki açıklamaları yalanlamış.

Yakında aklı başına gelir veya getirirler.

Duhok’ta yaşananlar dolayısıyla Türkiye’de yapılması planlanan 5. İslami Dayanışma Oyunları’ndan çekilme kararı almışlar.

Tavşan dağa küsmüş dağın haberi yok!

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://alarab.co.uk/تسمية-رئيس-جديد-لأركان-الجيش-العراقي

https://nournews.ir/En/News/156369/Iraq-voices-readiness-to-hold-joint-exercises-with-Iran

https://kafkassam.com/turkiye-gormeden-pkk-pjak-hakkariden-irana-neden-saldirdi.html

https://sputniknews.com.tr/20231203/iran-genelkurmay-baskani-bakiri-irakta-1078030626.html

https://ina.iq/turkmen/33998-genelkurmay-bakan-nato-misyonu-komutan-ile-bir-araya-geliyor.html

https://turkmenelitv.com/yazilar/iran-ve-irak-genelkurmay-baskanlari-bagdatta-askeri-isbirligini-gorustu

https://www.tebaajansi.com/irak/genelkurmay-baskani-yarallah-iranli-mevkidasi-ile-gorustu-h316243.html

https://www.tehrantimes.com/news/492120/Military-chief-visits-Baghdad-says-Iran-ready-to-counter-threats

https://turkish.aawsat.com/home/article/3780376/irak-genelkurmay-başkanı-yarallah-türkiye’nin-irak-topraklarında-5-üssü-var

https://www.kurdistan24.net/tr/story/57034-Irak-Genelkurmay-Başkanı:-Peşmerge-ile-koordinasyon-Kerküke-istikrar-getirecek

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?