USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Münbiç’te köşebaşları tutuldu! Operasyon başladı da haberimiz mi yok!..

02-03-2019

Nazım Hikmet, 'Güneşi İçenlerin Türküsü' şiirinde der ki; "Akın var güneşe akın! / Güneşi zaptedeceğiz / Güneşin zaptı yakın!" 

Rivayete göre Necip Fazıl da "Yeryüzü boşaldı habersiz miyiz? / Güneşe göç varda kalan biz miyiz?" dizeleriyle Bahriye Mektebinden arkadaşı Nazım Hikmet'e nazire yapar.

Ne güneşe akın oldu ne de güneşe göç? 

Ama bu iki güzel insandan bu unutulmaz dizeler Türk edebiyatına miras kaldı. 

Zaman zaman Suriye’de yürütülen askeri ve istihbarat faaliyetleri kamuoyunun dikkatinden kaçabiliyor veya ilgili ve sorumlu kurumlar tarafından konunun önemi nedeniyle kamuoyu ile paylaşılmıyor. 

Son günlerde ABD ve Rusya’ya gerçekleştirilen diplomatik ilişkiler, karşılıklı ziyaretler, gelenler gidenler, yaklaşan yerel yönetim seçimleri nedeniyle bazı ayrıntılarda gözlerden kaçabiliyor. 

Türk Ordusunun Suriye operasyonları hangi mevsimde yapıldı? 

Hatırlarsanız; Azez - Cerablus ve Mare - Cerablus hattını DEAŞ'tan temizleyen ÖSO, 24 Ağustos'ta başlayan Fırat Kalkanı Operasyonu’nda en kritik adımı atmış, TSK’ya bağlı özel birliklerin de katıldığı El Bab operasyonu da 9 Aralık 2016'da start almıştı. 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği bir haftalık sürenin dolmasının hemen ardından Afrin'e yönelik operasyonu 20 Ocak 2018 Cumartesi günü TSİ 17.00 itibariyle başlatmıştı.

Demek istediğim, El Bab ve Afrin harekâtı kış mevsiminde gerçekleştirilmişti. Mümbiç harekatı emri; hava sıcaklığının 15 derece civarında gerçekleşeceği Mart’ın ikinci haftası verilmiş olur. Meteoroloji raporlarına iyi bakın.  

TSK’nın yeni operasyon hedef bölgesi Kobani mi yoksa Mümbic mi?

Bugünlerde Türk Ordusunun, Suriye’de özellikle PYD/YPG işgalindeki terör merkezlerine operasyon düzenlemesi de an meselesi. Türk ve dünya kamuoyunda bu beklenti oluştu/oluşturuldu. 

ABD ile yapılan müzakerelerin sıklığına bakılırsa namlunun ucunda Mümbiç var.

PYD/YPG’nin işi zor. Çünkü Şam yönetimi ile bir türlü anlaşamadılar. 

Esat, kayıtsız şartsız bu kentlerin kendisine teslimini istiyor. 

Ruslar, Kürtleri, Amerikancı olmakla suçluyor.

Türkiye ise “Bir gece ansızın gelebilirim” diyor.

Kobani (Ayn el Arap) Operasyonu için "Adana Mutabakatı" işletilecek görüşmeler tamam…

Türkiye, neden bu Kobani operasyonunu istiyor? 

Birincisi, Süleymanşah Türbesi’nin eski yerine taşınması için alan güvenliğinin sağlanması, diğer bir neden de bu operasyon sırasında Mümbiç ve  Kobani arasında  karayolu bağlantısını koparmak.

TürkiyeSüleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nu Süleyman Şah'ın kabriyle Suriye'de sınıra mücavir Suriye Eşmesi köyünün kuzeyinde ve aynı büyüklükteki araziye geçici olarak taşıdı. 

Yanisi şu,TSK Süleyman Şah Türbesini, Kobani Kantonu sınırları içindeki Aşme (Eşme) köyüne taşımıştı!

Suriye toprakları içinde, 37 kilometre içeride bulunan ve IŞİD tehdidi nedeniyle 22 Şubat 2015’de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonuyla Türkiye sınırına taşınan Süleymanşah Türbesi nerede biliyor musunuz?

- Rojava’nın (Suriye Kürdistanı) Kobani Kantonu sınırları içindeki Aşme/Eşme’de. 

Türbe, halen Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) kontrolündeki Aşme (Eşme) köyünde bulunuyor. Süleyman Şah Türbesi ve güvenliğini sağlayan Saygı Karakolu, Kobani’de.

PYD, türbenin taşınması operasyonuna Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) de katıldığını açıklamıştı.

Terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan, 21 Mart’ta Diyarbakır’daki Newroz Bayramı kutlamasında okunan mesajında, “Hem bölgemiz, hem uluslararası dünya için büyük anlamı olan Kobani direnişini ve zaferini selamlıyorum. Bu temelde gelişen ‘Eşme ruhunu’ halklarımız arasında yeni tarihin sembolü olarak selamlıyorum…” demişti.

Süleyman Şah Türbesi’ni Türkiye sınırına yakın PYD kontrolündeki bölgeye, Suriye Eşmesi’ne taşıyan Türkiye’nin, bir zamanlar Mesut Barzani ve Celal Talabani’ye verdiği kırmızı pasaportu, Salih Müslim’e de verdiği söylentisi gündeme gelmişti. 

Türkiye/ABD/Rusya ve Suriye anlaştı, "Adana Mutabakatı" devrede…

ABD, Türkiye ile uzun süredir, Suriye’den çekilme sürecini koordine etmek amacıyla oluşturulan ortak görev gücünün görev sahasını, yetkilerini müzakere ediyor. 

Türkiye, NATO müttefiki ABD’nin, üslerden çıkması halinde bunların teröristlere geçmesini istemediğini ısrarla gündemde tutuyor ve üslerin kullanılmaz hale getirilmesini veya Türk ordusuna devredilmesi gerektiğini Amerikalıların anlayacağı her dilden söylüyor. 

Türk yetkililerin ABD’li muhataplarına Washington’ın, Ankara’nın güvenlik hassasiyetleri çerçevesinde ortak bir anlayışa varmadan çekilmesi durumunda, meşru müdafaa hakkını her daim saklı tuttuğunu gündeme getirdikleri biliniyor

ABD, yol ayırımında.

Türkiye ile anlaşmadan Suriye’den çekildiğinde güç boşluğundan yararlanmak isteyen Suriye ordusuyla birlikte İranlı paramiliter güçlerin ve Rus askeri polisinin bu bölgeyi ele geçireceğini çok iyi biliyor. 

ABD ile Mümbiç operasyonunda mutabakata varıldı mı?

Ankara’ya ABDli asker sivil heyetlerin, başkan danışmanlarının biri gidiyor diğer geliyor. 

Bu süreçte, her iki taraf ne istediğini anlattı. 

Münbiç yol haritası hazır. 

Şimdilik, Mümbiç yönetiminin nasıl olacağı gibi ayrıntılar konuşuluyor. 

Bu arada Özgür Suriye Ordusu, Mümbiç kuşatmasını başlattı.  

Askeri tahkimat tamamlandı. 

Silah ve mühimmat sevkiyatı gerçekleştirildi. 

Türk Özel Kuvvetleri çoktan poşuları çektiler, Mümbiç sokaklarında köşe başlarını tuttular. 

Geriye sadece televizyon ve gazete haberleri için görüntü malzemesi sunmak kaldı. 

Dedim ya Münbiç operasyonu başladı da haberimiz mi yok?

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Necdet Çelikdönmez
Necdet Çelikdönmez 5 yıl önce
Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz ve Türk Silahlı Kuvvetlerimiz dimdik ayakta onlara kolaylıklar dileriz ayaklarına taş değmesin.Dıştan yurt güvenliği savunmasını yapmaya mecburuz.Yazarımız bu konuyu Ele almakla önemli bir boşluğu doldurdu.Oralarda ne oluyor ne gidiyor bilmiyorduk.Hangi terör örgütü olursa olsun üzerine gidilmeli ve yok edilmelidirler.Dünyada terör örgütüterinin en tehlikelisi Din kılıflı dinci terör örgütütleridir.Çünkü Dinin özünde yayılmacılık olduğu için dinci terör örgütü bu hususu ideolojik olarak aynen uygular.Sonuçta cariye köle ganimet edinme kelle kesme ile en vahşi yüzünü bu dinci terör örgütleri gösteriyor.Din vicdan işidir o yüzden baskı ve dayatma ve zorbalikla güzellik olmaz.Yazarımıza teşekkür ederiz kslemine kuvvet yüreğine sağlık diyorum başarılar üstat...
Küskün Şair
Küskün Şair 5 yıl önce
Şiir seçiminiz güzelmiş Poetika ve politika iç içe geçmiş
Kefirci  polat
Kefirci polat 5 yıl önce
Tanrı Türk'ü korusun ve Yüceltsin
Germany
Germany 5 yıl önce
Yok artık