USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Milli Marka: Elbüs

Milli Marka: Elbüs
14-08-2022

MİLLİ MARKA: ELBÜS

2005 yılında ABD'de GES projeleri, akabinde Tesla'nin üretileceğini gördükten sonra 2010 sonrasında Metrobüs hatlarının tamamen elektrikli olması ve hatların çift kat, çift yön olması üzerine yırtınmış idim. 

İlk elektrikli traktör yapılması için ASAM'da uzun uzadıya görüşmeler yaptık, akabinde süper beyin, girişimci uluslararası iş adamımız Dr. Önder Yol, dünyanın en nitelikli, verimli, uzun vadeli traktörünü birkaç yıl içerisinde seri üretime hazır hale getirdi.

Rahmetli İBB eski Başkanı Kadir Topbaş ile elektrikli otobüsler, metrobüsler üzerinde sürekli ters düştük, karbon emisyonları, dışa bağımlılık, zaman performans kaybı, akaryakıt kaybı vs.. vs.. derken yıllar geçti..

Fikirler fikirleri doğurdu.. 

TÜRKİYE'de üretilen ve ilk kez serisinde 18 metre uzunluğunda, körüklü, bataryalı, elektrikli ve sıfır emisyonlu otobüs (ELBÜS), Elazığ'da hizmete girdi.

Sadece Elazığ ve Türkiye'de değil dünyada ilk defa 18 metre uzunluğunda elektrikli, körüklü, sıfır emisyonlu, tamamen yerli ve milli olarak Bozankaya tarafından üretilen elektrikli otobüsler şanzımanı olmayan her biri 150 kişiyi taşıyabilecek kapasitede ve kilometrede 25 kuruş harcayarak geri dönüşlerinde kendi kendini şarj edebilen ve bir şarjla 400 kilometre yol yapabilen, Türk mühendislerince tasarım ve imalatı yapılmış olan özel bir otobüstür.

İstanbul, Ankara ve diğer tüm büyükşehirlerde de benzeri çalışmalar devam etmektedir ve teknoloji devrimi kaçınılmazdır.

Dünyada otomobil, otobüs kaportaları da artık KENEVİR'den yapılmakta ve “NCAP” dediğimiz en yüksek mukavemetli, güvenli, uzun ömürlü, tasarruflu malzeme seçilmiştir Kenevir.

Ülkemize bu kombinasyonların çok ciddi kazandırımları olacaktır.

.

Dr. Erdem Ulaş, dikGAZETE.com

-ASAM Kendir Enstitüsü Başkanı-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?