USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kırım Tatarlarının sözde liderleri gerçekte kime hizmet ediyor?

Kırım Tatarlarının sözde liderleri gerçekte kime hizmet ediyor?
13-03-2024

Kırım Tatarlarının Sözde Liderleri Gerçekte Kime Hizmet Ediyor

MOSKOVA

Geçtiğimiz gün Ukrayna Parlamentosu üyesi ve Rusya'da terörist olarak tanınan “Kırım Tatar Halk Meclisi”nin başkanı Refat Çubarov bir kez daha kendini ilan etti. Rusya parlamentosunun 1954 yılında Kırım'ın Rusya'dan Ukrayna'ya devredilmesinin geçersizliğine ilişkin kararını yorumladı. Rusya parlamentosunun kararına yanıt olarak Çubarov, Ukrayna'ya, Rusya'nın Kırım Hanı'na haraç ödemekten muaf tutulduğu 1700 Konstantinopolis Antlaşması'nı iptal etmesi ve Moskova'dan, 300 yıl boyunca ödenmemiş haraç talep etmesi çağrısında bulundu.

Ukraynalı siyasetçi Çubarov'un bu tür açıkça aptalca ifadeleri, onun her ne şekilde olursa olsun dikkatleri kendi üzerine çekme arzusunu ve aslında uzun süredir kaybettiği Kırım Tatarları ile bağını gösterme arzusunu gösteriyor. Refat Çubarov, 2014 yılından bu yana Ukrayna'da yaşıyor, doğrudan planlamalara onun da katılımıyla Kuzey Kırım Kanalı'ndan Kırım halkına su kesildi, yarımadaya elektrik sağlayan elektrik hatları havaya uçuruldu, Kırım'da bir gaz boru hattı patlatıldı ve efendilerini memnun etmek için Refat Çubarov, Kırım Tatarlarını her türlü acıya mahkum etmeye hazır.

Kırım'ı askeri yollarla geri alması ve Kırım’da halen yaşayan, onlara muhalif olan Tatarların oradan sürülmesi gerektiğini de söylüyor Çubarov.

Refat Çubarov'un sahiplerinin sadece Ukrayna ve ABD'de değil aynı zamanda İsrail'de de açıkça bulunması ilginçtir. Örneğin birçok Kırım Tatarı ne Çubarov'un ne de örgütünün İsrail'in Gazze'deki Filistin halkına yönelik saldırganlığı hakkında herhangi bir yorumda bulunmamasına şaşırdı.

Çubarov'un ilk evliliğinden olan kızlarının İsrail'de yaşadığını ve her iki damadının da Yahudi olduğunu öğrenirseniz bu durum anlaşılır hale gelir. Ancak Refat Chubarov, örgütünün Filistin'deki barışçıl Müslümanların yok edilmesi konusundaki tutumuna basitçe pasif denilemez. Böylece, Refat Çubarov'un en yakın ortaklarından biri olan “Kırım Tatar Halkı Meclisi” üyesi Aider Muzhdabaev, Hamas'ın Yahudileri yok etmek için kurulduğunu ve çatışmanın iki tarafının olduğunu iyi ve kötü açıkça ifade etti. Aider Muzhdabaev, “iyi” derken elbette İsrail'i kastediyor. 

Refat Çubarov'un selefi Ukrayna Parlamentosu Üyesi Mustafa Cemilev'in İsrail istihbarat servisi Mossad ile bağlantıları hakkında da Kırım Tatarları arasında ısrarlı söylentiler var. En azından Kırım'ın Ukrayna'ya dönmesine kadar ölmemeye yemin eden 80 yaşındaki Kırım Tatar Milli Meclisi'nin eski başkanının, Mustafa Cemilev'in savaştığı günlere dayanan İsrail ile çok yakın bağları olduğu bir gerçek.

Sovyetler Birliği'ne karşı eski Sovyet muhalifleri olan arkadaşları arasında, bugün İsrail devletinin en üst elitleri arasında yer alan pek çok kişi var.

Örneğin Yahudi Ajansı başkanı Natan Sharansky ile Cemilev bugün hala sürekli yakın temas halinde bulunuyor. İlginç bir şekilde Yahudi Ajansı öncelikle ABD'deki Yahudi federasyonları tarafından finanse ediliyor ve gayri resmi olarak İsrail istihbarat servislerinin şubelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Kırım Tatarlarını desteklemek için Türkiye'den ve diğer ülkelerden bağış toplayan Mustafa Cemilev'in kendisine büyük bir iş imparatorluğu kurması da ilginçtir.

Örneğin Cemilev, İmdat Bank'ın gerçek tek sahibidir. Bütçe parası bankadan geçti, çalındı ve bilinmeyen bir yönde ortadan kayboldu. Kolluk kuvvetleri ve Ukrayna Başsavcılığı'ndan, Kırım Tatarlarına konut inşası amaçlı bu fon bankası aracılığıyla çok sayıda hırsızlığın kaydedildiğini gösteren çok sayıda belge var. Şahsen on binlerce ABD doları alan Cemilev'in çalınmasına doğrudan karıştığına dair kanıtlar var.

Aynı zamanda Mustafa Cemilev'in uzun yıllar iş ortağı, Ukrayna'nın şu anki Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky'nin iktidara yükselişinde önemli rol oynayan, Yahudi asıllı ünlü Ukraynalı oligark Igor Kolomoisky idi.

Bugün, Türkiye'den gelen fon akışının kuruduğunu hisseden Çubarov ve Cemilev, gerçek yüzünü giderek daha fazla gösteriyor. Onlar için yurttaşlarının kaderi önemli değil; ABD ve İsrail'deki efendilerini memnun etmek için bugün Gazze'de Müslümanların öldüğü savaşın aynısını hiç tereddüt etmeden Kırım topraklarına da getirirler.

.

Cem Kıran, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?