USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kırım’ın yeniden Rusya’ya katılmasının 9. Yıl dönümü

Kırım’ın yeniden Rusya’ya katılmasının 9. Yıl dönümü
18-03-2023

KIRIM’IN YENİDEN RUSYA’YA KATILMASININ 9. YILDÖNÜMÜ

Kırım’ın yeniden Rusya’ya katılmasının 9. yıldönümünde, Türkiye ve Karadeniz bölgesi, büyük değişimlere gebedir.

Batı yanlısı Turuncu Devrim’in ardından Ukrayna’da gücü eline geçiren Nazilerin, ülkenin pek çok bölgesinde yarattıkları terör ve katliamların Kırım’a uzanması üzerine, tarihi bir medeniyet kavşağı olan yarımadadaki halklar, güvenliklerini, Rusya’ya katılmakta buldular.

Tam 9 yıl önce yapılan referandum ile Kırım yeniden Rusya’ya bağlandı.

O günden itibaren yapılan düzenlemelerle Ukrayna döneminde verilmeyen ekonomik, idari, dini ve kültürel hakları iade edilen Kırım Tatarları, yarımadanın asli halklarından biri olarak kabul edildi.

Uygulanan haksız ambargolara rağmen Kırım halkı, o günden bu yana barış içinde yaşamaya, kendi dillerinde eğitim almaya, ibadetlerini özgürce yerine getirmeye, ekonomik faaliyetlerini yürütmeye ve yönetime katılmaya başladı.

Bugün doğu Ukrayna’da devam eden savaşın esas gerekçelerinden biri de Kırım’ın bu huzur ortamına batıdan yönelen tehditleri ortadan kaldırmaya yöneliktir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın barışçı tutumu ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile geliştirdiği bölgesel diplomasi, Karadeniz ile Kırım’ı bir çatışma ortamından uzak tutmaktadır.

Bu vesileyle Kırım’ın Rusya’ya katılmasının 9. yıldönümünün başta Kırım Tatar halkı olmak üzere tüm bölgeye hayırlı olmasını diliyoruz.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı

Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı

Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?