USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kırım Haber Ajansı'nda esrarengiz ölüm!

10-08-2021

ABD ile İngiltere'nin Ukrayna üzerinden provakatif terörist eylemlerle karıştırdıkları, Kırım meselesi can almaya devam ediyor. 

Rusya’nın Rostov bölgesindeki 5 numaralı tutukevinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsakları Cemil Gafarov ve Servet Gaziyev, İngiliz istihbaratının kontrolünde olduğu iddia edilen “Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde 27 Mart 2019 tarihinde, 25 Kırım Tatar ailesinin evine toplu baskın düzenlenmesi sonucu gözaltına alınmışlardı.

Rusya'nın Güney Askeri Bölge Mahkemesi, 'Hizb-ut Tahrir' adı verilen dava çerçevesinde 7 Kırım Tatarı hakkında mahkumiyet kararı vermişti.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Kırım’da Hizb-ut Tahrir/Kurtuluş Partisi'nin faaliyetlerini yakından izliyor. 

Türkiye’de bazı Kırım derneklerinin Ukrayna ile irtibatlı şekilde geçmişte  DAEŞ/IŞİD terör örgütüne, Kırım Tatar Türklerini yönlendiren faaliyetlerde bulundukları Türk ve Rus istihbarat başkanlarının toplantısında gündeme gelmişti. 

Aydın Taş, intihar mı etti öldürüldü mü?

Hazar enerji havzasını kontrol etmek isteyen Batı emperyalizminin örtülü destek verdiği Çeçenistan Savaşı sırasında, Türkiye’deki yardım faaliyetlerini organize eden isimlerden, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Medet Ünlü'nün silahlı saldırı sonucu öldürülmesi üzerinden hayli zaman geçti. 

Aydın Taş'ın da ofisinde ölü bulunması, iki olay arasında benzerlik açısından ilginç.

Bir farkla. Medet Ünlü etnik olarak savaşın verildiği topraklara aitti. Aydın Taş ise Kırım Tatar Türkü değildi. 

Kırım Haber Ajansı neyin nesi?

Başta Kırım ve Ukrayna’daki Kırım Tatarları ile dünyadaki Kırım Tatar diasporalarıyla ilgili olayları yerel ve yabancı basın kuruluşlarına haberlerini Ukraynaca, Rusça, Türkçe ve İngilizce servis eden Kırım Haber Ajansı, 2006 tarihinde Akmescit'te faaliyetlerini başlattı. 

Kırım'ın 2014 yılında  yapılan referandum sonucu Rusya'ya bağlanmasının ardından ajans, Haziran 2015'te merkezini Kiev'e taşıdı ve 2016'da Ankara'da irtibat bürosunu açtı. 

2016 Ağustos ayında Ankara’da irtibat ofisi kurma kararı alan QHA, Muhammed Bahadırhan Dinçarslan’ı “QHA Türkçe Yayın Yönetmeni” görevine getirdi. 

15 Şubat 2018 tarihinde QHA Türkçe Yayın Yönetmenliğine ve Türkiye Temsilciliğine gazeteci Aydın Taş getirildi. Bu dönemde QHA Türkçe için 10 personel çalışıyordu. Türkçe yayınlar için QHA’nın yayın politikası ve ilkeleri İsmet Yüksel, Gayana Yüksel ve Aydın Taş tarafından hazırlandı. 

Halen adı geçen ajans, Ukrayna’da yaşayan, Mustafa Abdülcemil ile Refat Çubarov’a bağlı olarak çalışıyor. 

Aydın Taş sizlere ömür…

15 Şubat 2018 tarihinde QHA Türkçe Yayın Yönetmenliğine getirilen ve Türkiye Temsilciliğinde bulunan, Balıkesir Ayvalık doğumlu, Kırım Haber Ajansı Türkiye Müdürü Aydın Taş, şüpheli bir ölümle hayatını kaybetti.

Evli ve bir kız çocuğu babası olan Aydın Taş’ın babası Haydar Taş, 20 Haziran Pazar günü vefat etmiş, Kocatepe Camisi’nde cenaze namazı kılınan Haydar Taş’ın cenazesi,  bir gün sonrada, Ayvalık’ta Hayrettin Paşa Camisinde tekrar kılınan cenaze namazından ardından Ayvalık Kabristanlığında toprağa verilmişti. 

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov ile Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar, Aydın Taş'a babasının ölümü dolayısıyla taziye mesajı yayınlamışlardı.

Aydın Taş'ın Ankara’da QHA Türkiye Temsilciliğinde sicimle boğulmuş olarak ölü bulunmasının ardından yapılan otopside intihar ettiği belirlendi.  Turan Coğrafyası ile ilgili hemen her konuda yayınları ile dikkat çeken Aydın Taş, Azerbaycan'a giremiyordu.

Lise  mezunu olan Aydın Taş'ın, Ocak 2019'da Nizamiye Akademi Yayınlarının neşrettiği “İmam Muhammed'in Usul Anlayışı kitabının yazarı, Dicle Üniversitesi Temel İslam Bilimleri Bölümü İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Aydın Taş ile sadece isim benzerliği mevcut. 

Otopsi raporu öncesinde açıklama yapan İyi Parti Kurucular Kurulu Üyesi Gazeteci Vedat Yenerer, sosyal medya paylaşımında Taş'ın öldürülmüş olabileceğini iddia etti.

Bazı siyasilerin ve sosyal medya fenomenlerinin iddiasına bakılırsa, son zamanlarda Kırım Türklerine yönelik sistematik şekilde yok etme operasyonu yapılıyor. 

Hatta bununla yetinmeyerek Kırım Türkü olmamasına rağmen QHA için bir çok Kırım Türkü’nden daha özverili çalışan Aydın Taş'ın ölüm nedeninin araştırılması için Ukrayna’dan da bir heyetin gelmesini talep edenler dahi çıkabiliyor.

İyi de Aydın Taş, Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı, Ukrayna vatandaşı değil ki? Hani deseler “FBI bu işe el atsın”, anlarım. 

Sevenlerinin başı sağolsun, Tanrı taksiratını affetsin.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça;

https://t.co/sLdlW6pTcZ

https://t.co/eElqn7tGVG

https://t.co/7wJaC96TEu

https://qha.com.tr/kirim/kirim-tatar-siyasi-tutsaklar-gaziyev-ve-cemilev-in-saglik-durumlari-ciddiyetini-koruyor/334946/

https://tr.sputniknews.com/rusya/202003121041579116-kirimda-hizb-ut-tahrir-uyesi-4-kisi-gozaltina-alindi/

https://www.google.com/amp/s/www.trthaber.com/haber/gundem/disisleri-bakanligi-tatar-turk-toplumunun-baski-altina-alinmasi-esef-verici-517218.html/am

https://www.tamgaturk.com/mobil/haber/qirim-haber-ajansi-turkiye-ofisi-muduru-aydin-tas-vefat-etti-35756.html

https://www.veryansintv.com/qha-turkiye-ofisi-muduru-aydin-tas-hayatini-kaybetti

https://www.indyturk.com/node/396921/medya/k%C4%B1r%C4%B1m-haber-ajans%C4%B1n%C4%B1n-t%C3%BCrkiye-m%C3%BCd%C3%BCr%C3%BC-ofisinde-%C3%B6l%C3%BC-bulundu

https://www.google.com/amp/s/qha.com.tr/haberler/qha-turkce-yayin-yonetmeni-aydin-tasin-babasi-hayatini-kaybetti/328939/amp/

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
demircan
demircan 3 yıl önce
Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun