USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

IŞİD, Irak Türkmenlerine emanet!

IŞİD, Irak Türkmenlerine emanet!
14-03-2022

Radikal dinci terör örgütü DAEŞ/IŞİD'in uluslararası bir yapısı olsa da çekirdek kitlesini Iraklı askerler oluşturuyor. Hemen her batılı ülke istihbarat servisinin sızdığı, eleman gönderdiği bu terör örgütünün kullanılabilir imajı geçmişte kaldı.

Çünkü IŞİD üzerinden bölgenin dizayn edilmesi süreci başarılamadı. Dolayısı ile örgütü tasfiye ederek izlerini silmeye başladılar. Önce örgüt içine sızdırdıkları elemanları, kriz bölgesinden geri çektiler. İrtibat kurdukları örgüt elamanlarını infaza başladılar.

Örgüt, kontrol edilemez olduğunda liderlerine suikast düzenlediler. En son IŞİD lideri Emir Muhammed Abdurrahman el-Mevli es-Selbi/ Abdülrahman el Mavli el Selbi örgütteki adı ile Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi, 3 Şubat 2022'de ABD Özel Kuvvetleri tarafından, Türkiye’yi düşman olarak gören Huraseddin grubunun kontrolündeki İdlib’deki Barişa köyü bölgesi kırsalında düzenlenen harekâtta öldürülmüştü.

Kureyşi’nin yerini alması muhtemel 4 adaydan söz ediliyordu!..

Kureyşi’nin yerini alması muhtemel 4 aday olduğu belirtilmişti. Bunlar DEAŞ’ın Irak liderliği rolünü üstlendiği bilinen Ebu Hatice, örgütün Anbar komutanı Ebu Müslim ve hakkında çok az bilgi bulunan ancak Bağdadi ve Kureyşi’ye yakın olan Ebu Salih isimli biri. Ayrıca örgüt, yasını tutsa da hayatta olduğundan şüphelenilen Ebu Yasir el-İsavi var. Uzun askeri deneyime sahip olduğu için örgüt içinde oldukça önemli bir pozisyona sahip.

Yeni IŞİD emiri de Iraklı olmak zorunda! Çünkü…

IŞİD, Irak'ın kuzey ve kuzeybatısı ile Suriye'nin doğusunda aktif olmaya devam ediyor. Ancak yakın geçmişte özellikle Suriye'de kuzeydoğudan, yani özerk Kürt yönetim bölgesinden doğru faaliyette bulundu.

Nitekim 13 Şubat 2022 Pazar günü ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu ve çevresine füze saldırısı düzenlendi. Erbil, Irak dışından 12 balistik füzeyle saldırıya uğradı. Örgütün takip ettiği saldırı stratejisine göre, Irak özellikle Kuzey Irak bölgesinde yeni  kitlesel eylemler ortaya çıkabilir. Örgütün yeni yol haritası yeni liderinin  Iraklı olması gerektiğini gösteriyor.

Bazı uzmanlar örgütün 4 bin ile 6 bin kadar savaşçıya sahip olduğunu tahmin ederken, kimi kaynaklar Suriye ve Irak'ta yaklaşık 10 bin kadar IŞİD milisinin bulunduğundan hareket ediyor. Suriye ile olan 600 kilometre uzunluğundaki sınırın, Iraklı güçlerin teröristlerin yeraltı tünellerinden sızmasını engellemesini çok zorlaştırıyor. 

Bunun yanı sıra Suriye ve Bölgesel Kürt Yönetiminin kontrolündeki kamp ve hapishanelerde bulunan IŞİD mensubu binlerce tutuklu ve bunların on binlerce aile üyesi de hesaba katıldığında, örgütün potansiyel gücünün aslında daha büyük olduğunun göstergesi.

IŞİD’in yeni Emiri Ebu Hasan el Haşimi el Kureşi…

Daha sonra Ebu İbrahim el-Haşimi el- Kureyşi’nin yerine IŞİD meclisi  tarafından Ebu Hasan el Haşimi el Kureşi seçildi. Öldürülen el-Kureyşi’yi, Irak’tan 950 kilometrelik uzaklıktaki İdlib’e kilolarca altın karşılığında rüşvet verdiği PKK getirmişti. Sözde birbirine düşman örgütlerin  dayanışması sizleri şaşırtabilir. 

Yakın tarihten bir örnek vereyim.

Asıl adı Ahmet Zeki olan Başkurt devrimi ve bağımsızlık hareketi önderi, Rusya'da iken Validov soyadını kullanan Zeki Velidi Togan, Rusya’daki iç savaş yıllarında Çarlık generallerinin baskısına karşı Sovyetler’le iş birliği yaptı; bu yıllarda birkaç defa Lenin, Troçki ve Stalin gibi önderlerle görüştü.

-Zeki Velidi Togan-

Bolşevik liderler ile anlaşamayınca peşine Sovyet istihbaratı ÇEKA düştü. O ise Bakü'de Türkiye Komunist Partisi’nin lideri Mustafa Suphi Yoldaşın evinde saklandı. Düşünsenize Turancı Zeki Velidi Togan'ı, Komünist Mustafa Suphi korumuş, kollamıştı. 

Eğer iltisak noktanız aynı ise düşman da olsanız birbirinize yardım ediyorsunuz.

IŞİD’in Telafer Türkmeni Emiri…

Türkiye sınırına yakın İdlip'te öldürülen IŞİD Emiri Muhammed Abdurrahman el-Mevli es-Selbi, Irak'ta Telafer'de Türkmen bir ailede doğdu. Musul Üniversitesinde şeriat hukuku üstüne eğitim aldı. Üniversiteden mezun olduktan sonra Irak'ın eski diktatörü Saddam Hüseyin döneminde Irak ordusunda subay olarak görev yaptı.

Irak Savaşı sırasında Saddam'ın devrilmesiyle birlikte ülkesini işgal eden ABD güçlerine karşı savaşmak amacıyla El-Kaide'ye katıldı. El-Kaide'de dini bir vekil ve genel şeriat hukukçusu olarak görev aldı. 2004 yılında Amerika Birleşik Devletleri kuvvetlerince  yakalandı ve Bucca Kampı'na götürüldü.

Bucca Kampı, İzmir Buca'da değil!..

Bucca Kampı, Irak'ın Kuveyt sınırında, Amerikalıların 2003 yılında kurduğu büyük bir hapishane. Bucca Kampı, “Irak ve Şam İslam Devleti”nin "temellerinin güçlendirildiği yer” olarak da biliniyor. 

Bunun sebebi el-Kaide'ye bağlı bazı militanların ve Saddam'a bağlı Baasçı subayların bu kampta bulunması, burada birbirleri ile ve “Irak ve Şam İslam Devleti”nin kurucusu Ebubekir el-Bağdadi ile tanışmaları ayrıca da hem ABD işgaline hem de Şii gruplara karşı ortak planlar çizmeleri olarak gösterilir.

Diğerleri gibi Muhammed Abdurrahman el-Mevli es-Selbi de, burada Ebu Bekir el- Bağdadi ile tanıştı. Bucca Kampı'ndan çıktıktan sonra El-Kaide'ye yeniden katıldı. El Kaide'den ayrılma sürecinde Ebubekir El Bağdadi'nin yanında yer aldı.

Bağdadi’nin yerine ‘Emir’ seçilmişti…

Ebu Bekir el-Bağdadi'nin ölümü ile birlikte Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi gerçek ismi ile Abdülrahman el Mavli el Selbi’nin Irak Türkmen Cephesi'nin Türkiye temsilci yardımcısı Adil Selvi'nin kardeşi olduğu iddia edilmişti. IŞİD meclisinde Suriye ve Irak'ta tüm toprakların kaybedilmesine rağmen "halife" unvanıyla seçildi. IŞİD liderleri arasında Arap asıllı olmayan birkaç kişiden biriydi.

Haşimi, IŞİD'in lideri olduktan sonra 2 Kasım'da Sina ve Bangladeş vilayetleri; 3 Kasım'da Somali vilayeti; 4 Kasım'da Pakistan ve Yemen vilayetleri; 5 Kasım'da Havran ve Horasan vilayetleri; 6 Kasım'da Tunus vilayeti; 7 Kasım'da Kuzey Afrika, Humus, Rakka, Al Khair, Doğu Asya ve Orta Afrika vilayetleri; 8 Kasım'da Batı Asya vilayeti; 9 Kasım'da Batı Afrika, Mali, Burkina Faso ve El-Baraka vilayetleri; 12 Kasım'da Halep vilayeti; 14 Kasım'da Bağdat vilayeti; 15 Kasım'da Libya vilayeti; 16 Kasım'da Dicle vilayeti; 17 Kasım'da Diyala vilayeti; 18 Kasım'da Salah al-Din vilayeti; 19 Kasım'da Kerkük vilayeti; 22 Kasım'da Endonezya vilayeti, 29 Kasım'da Azerbaycan vilayeti Haşimi'ye biat ettiğini bildirdi.

Yeni lider Ebu Hasan el Haşimi el Kureşi’nin, uzun süredir grup içerisinde faaliyet gösterdiği belirtiliyor. Yeni liderin gerçek ismi bu değil. Bağdadi ve Kureyşi’ye yakın olan Ebu Salih isimli biri. Bu isim, örgütün kendisine verdiği ve örgüt içinde kullandığı isim. Önceki liderin Iraklı bir Türkmen olduğundan hareketle yapılan değerlendirmelerde IŞİD terör örgütünün son üç yılda özellikle Irak'ta güç kazandığı için yeni liderin de Iraklı olması kuvvetle muhtemel tahmininde bulunuluyor. 

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://www.bbc.com/arabic/middleeast-50251980

https://tr.sputniknews.com/20220310/isid-oldurulen-kureysinin-yerine-yeni-lider-secti-1054620916.html

https://turkish.aawsat.com/home/article/3524646/deaş-kureyşinin-öldürüldüğünü-kabul-etti

https://www.basnews.com/tr/babat/739487

https://www.mirathaber.com/isidin-yeni-lideri-kim-olacak/

https://www.dw.com/tr/terörün-doğduğu--cezaevi-bucca/a-19182766

https://turkish.aawsat.com/home/article/3467301/deaş-lideri-kureyşi’nin-yerini-alması-muhtemel-4-aday-kim

https://www.mepanews.com/isid-liderinin-olumunu-dogruladi-51156h.htm

https://www.voanews.com/a/middle-east_supporters-begin-flocking-new-islamic-state-leader/6178642.html

https://www.nbclosangeles.com/news/national-international/islamic-state-group-names-successor-to-al-baghdadi/2063424/

https://www.theguardian.com/world/2020/jan/20/isis-leader-confirmed-amir-mohammed-abdul-rahman-al-mawli-al-salbi

https://www.gazeteduvar.com.tr/dunya/2020/01/21/

https://www.trthaber.com/m/?news=erbilde-fuze-saldirisi-duzenlendi&news_id=663234&category_id=4

https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/1203202211

https://www.counterextremism.com/extremists/amir-mohammed-abdul-rahman-al-mawli-aka-abu-ibrahim-al-hashimi-al-quraishi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
halit
halit 2 yıl önce
reis yorum yazmıyorum ama en çok seni okuyorum
Sedat Ergenç
Sedat Ergenç 2 yıl önce
Bakıyorum da birileri devlet kuruyor, onlarca ülkenin temsilcileri o kişiye biat ediyor, bu ara silah sahibi Egemen güçler sürekli bunlar ı yok etmeye çalışıyor...
Bizi enforma edenler bunları tam olarak bize aktarmıyor.
Ama ortada kesin bir doğru var. Kimin eli kimin cebinde olduğu belli değil.
Anlaşılan o ki; uzun vadede Organize olanlar iletişimi kuvvetli olanlar cesur olanlar yani güçlü olanlar kazanacak.