USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İran Devrim Muhafızları İstihbarat Başkanı Hüseyin Tayeb’in ayağını MİT nasıl kaydırdı?

İran Devrim Muhafızları İstihbarat Başkanı Hüseyin Tayeb’in ayağını MİT nasıl kaydırdı?
24-06-2022

Aslında bu çok iddialı bir başlık. Lakin bir o kadar da gerçekçi. Ortada sabık İran Devrim Muhafızları İstihbarat şefi Hüccetülislam Hüseyin Tayep’in başarısızlıkları, kırık notları ile dolu bir görev karnesi var. En büyük hezimeti; Kasım Süleymani’nin vitrine konulduğu, İran, Irak, Suriye ve Lübnan’ı kapsayan Akdeniz’e açılan Şii Kuşak yani Şii Koridoru projesinin hükmünü yitirmesiydi.

Türk istihbaratı ile uğraşmaması gerektiğini unutan bu Farisi; dost bir ülkede boyunu aşan operasyonlara kalkışmış, İran rejim muhaliflerinin öldürülmesi ve kaçırılması ile İsrail vatandaşlarına yönelik terör eylemlerini planlamıştı. İsrail gizli servisi MOSSAD, Kasım 2020'de İran'ın nükleer programının mimarı Muhsin Fahrizade'yi aracında öldürmüştü.

İran’ın bu suikasta misilleme için aynı zamanda Türk vatandaşı da olan İsrailli işadamı Yair Geller'i hedefine koyduğu ve planın amacının son dönemde olumlu adımlar atılan Türkiye-İsrail ilişkilerini rayından çıkarmak olduğu iddia edilmişti.

İran İstihbarat Servisi'nin 9 kişilik suikast hücresinin, Geller'i evinde ve işyerinde adım adım izlerken MİT’in de onları takibe aldığı ve işadamının güvenli bir eve alınarak, suikast hücresinin çökertildiği bildirilmişti. Gün geçmesin ki Türkiye'nin bir çok ilinde Ankara, Antalya, Bursa,  Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Van gibi yerlerde, İran gizli servisinin hücreleri çökertilmesin?

Hüseyin Tayeb’in günah galerisi…

Türkiye’nin İran’a dostluk eline uzatmasına rağmen Tahran yönetiminin Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden ülke ve terör örgütleri ile temastan geri durmaması, bardağı taşıyan son damla oldu. Türkiye’nin Kuzey Irak’ta aktif bir şekilde Barzani ile birlikte PKK ile mücadele verdiği  süreçte PKK’nın da Tahran’ın desteklediği Şii gruplarla ilişki içinde olduğu  biliniyor. İran sınırlarındaki PKK kampları, Ermenistan’a Dağlık Karabağ’da verilen destek, Irak ve Suriye’de hatta Lübnan’da Türkiye’ye yönelik aleni saldırılar İran - Türkiye dostluk ilişkilerini büyük ölçüde baltaladı.

İran/PKK işbirliğinde onun imzası var. Sınır karakollarımıza saldıran çapulcular, onun adamlarıydı. Son zamanlarda gelen şehit haberlerini bir de bu bakış açısıyla değerlendirin. Ayrıca Dağlık Karabağ, Irak, Suriye ve Lübnan vs. ülkelerde Türkiye karşıtı operasyonlara start vermişti.

Hatırlarsanız Mayıs 2022’de İran Devrim Muhafızları Ordusu İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hüseyin Tayeb'in kardeşi muhafazakâr siyasetçi Mehdi Tayeb, Irak'taki Türk mevzilerinin vurulmasının ardında İran'ın olduğunu söylemişti. O şimdi sadece feleğin sillesini değil MİT’in sillesini de yedi. Umarım arkasından gelenlere ders olur, onlar da aynı hataya düşmezler. 

Hiç şüpheniz olmasın Türkiye’nin hinterlandında casusluk başta olmak üzere terör ve sabotaj eylemlerini sürdürdüğü dönemde, attığı her adımın boşa çıkmasında ve bugünkü duruma düşmesinde, istihbarat başkanlığından azledilmesinde, Türk İstihbarat birimlerinin başarılı ve destansı faaliyetlerinin rolünü anlatmakta kelimeler kifayetsiz kalır.

Daha bir kaç ay önce İran, Erbil’deMOSSAD üssü” diye Türkiye’ye doğal gaz getiren şirket yöneticisinin evini vurdurttu!.. Devrim Muhafızları Özel Birliklerini kullanarak Kuzey Irak’ta mevcut 15 civarında Türk askeri üslerine keskin nişancı atışları ve havan topları ile saldırılar başlattı. Türkiye'nin İstanbul başta olmak üzere bir çok şehrinde İsrailli turistlere yönelik suikastler düzenletti.

Ruhban istihbaratçı Hüccetülislam Hüseyin Tayeb…

Ülkesinde Başkentin göbeğinde üstdüzey Devrim Muhafızlarının keklik gibi avlanmasına engel olamayan Devrim Muhafızları İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hüccetülislam Hüseyin Tayeb’in koltuğu sallanmakla kalmadı, koltuk altından da kayıp gitti.

Bazı haber kaynaklarında Devrim Muhafızları istihbarat şefinin Tahran'da düzenlenen suikast sonucu ağır yaralandığı ve kaldırıldığı Devrim Muhafızlarına ait hastanede tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybettiği iddia edilmişti.

23 Haziran 2022 Perşembe günü yani dün, Devrim Muhafızları Komutanı Serdar Tümgeneral Hüseyin Selami'nin emriyle Devrim Muhafızları İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hüccetülislam Hüseyin Tayep bu görevinden alındı. Boş kalmasın diye de "Devrim Muhafızları Komutanlığı başkomutanının danışmanı" olarak atandı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu İstihbarat eski başkanı Hüccetülislam Hüseyin Tayep, Seyyid Ali Ekber Musavi Hüseyni’nin damadı. Kardeşi kim biliyor musunuz? Türklere diş bileyen, muhafazakar siyasetçi Mehdi Tayep. Hani Mayıs 2022’de Irak'taki  Türk mevzilerinin vurulmasının ardında İran'ın olduğunu söyleyen müptezel.

Gerçek adı Hassan Abdullahi. Şimdi kullandığı Hüseyin ismi, İran-Irak savaşında öldürülen ağabeyine ait. Gizli serviste 'Meysam' mahlasını kullanıyor. 1982'de Devrim Muhafızları'na  katıldı. Razavi'nin 10. Mıntıkasında Devrim Muhafızları'nın istihbarat departmanında çalıştı. İstihbarat Bakanlığı'nın kurulması ve istihbarat kurum ve kuruluşlarının konsolidasyonundan sonra İstihbarat Bakanlığı'na geçti.

2005’teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce Hüseyin Tayeb'e "Meysam Tayeb" deniyordu. Mahmud Ahmedinejad'ın ofisinin başkanı Esfandiar Rahimoshaei, Hüseyin Tayeb'in 2005 yılında istihbarat bakanı olmaya çalıştığını, ancak Ahmedinejad'ın atanmasına karşı çıktığını söylemişti.

İran eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Devrim Muhafızları istihbarat servisi başkanı Hüseyin Tayeb'i "dengesi olmadığını, herkes biliyor, ülke yetkililerinin hepsi ne yaptığını biliyor. İşleri berbat ediyorlar. Onun işi dosya hazırlamak." sözleriyle eleştirmiş, cumhurbaşkanlığı döneminde Tayeb'e karşı olduğunu, kendisi ile tartıştığı için "İstihbarat Bakanlığı'ndan ihraç edildiğini” açıklamıştı.

İran rejim muhalifleri, Hristiyan rahiplerin öldürülmesinden ve İmam Rıza'nın türbesinin patlamasından Hüseyin Tayeb'i sorumlu tutuyor. Onun özellikle Rahip Hayek Hospian Mehr, Rahip Mehdi Dibaj ve Piskopos Michaelian suikastlarının beyni olduğunu söylüyorlar. 

Tayeb, 2005-2007 yılları arasında Devrim Muhafızları Müşterek Kurmay Başkanlığı' nın kültürel ve sosyal vekilliğini yaptı. 2007-2008 yılları arasında Basij/Besic Direniş Güçleri Komutan Yardımcısıydı. 2008-2009 yılları arasında Basij Direniş  Güçleri Komutanı oldu. Basij Direniş Güçleri komutanı ve Devrim Muhafızları istihbarat şef yardımcısı olarak 2009 protestolarının bastırılmasında önemli bir rol oynadı.

28 Ekim 2010'da ABD Hazine Bakanlığı  ciddi insan hakları ihlallerinden dolayı kendisine yaptırım uyguladı. 13 Nisan 2011'de Avrupa Birliği, İran vatandaşlarının haklarının yaygın ve ciddi şekilde ihlal edilmesindeki rolü nedeniyle kendisine yaptırımlar uyguladı.

Devrim Muhafızları İstihbarat Teşkilatı yeni Başkanı General Muhammed Kazemi…

-Devrim Muhafızları istihbarat teşkilatının eski başkanı sarıklı olan  Hüseyin Tayeb  ve yeni  başkanı  askeri üniformalı  Muhammed Kazemi-

Ruhban gitti asker geldi. 23 Haziran 2022'de İran topraklarında CIA /MOSSAD gibi yabancı düşman gizli servislerin eylemlerini engelleyemeyen, Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami'nin talimatı ile görevinden alınan Hüseyin Tayep'ten boşalan Devrim Muhafızları İstihbarat Teşkilatı Başkanlığına General Muhammed Kazemi atandı.

Devrim Muhafızları İstihbarat Teşkilatı'nın yeni başkanı, uzun yıllardır (Sahfasa) "Devrim Muhafızları İstihbarat Koruma Teşkilatı Başkanlığı"ndan sorumluydu, güvenlik ve istihbarat konularında geniş deneyime sahip.

Devrim Muhafızları İstihbarat Koruma Teşkilatı (Sahfasa) eski başkanı Tuğgeneral "Mohammad Kazemi",  Kasım Süleymani veya Hüseyin Tayeb gibi medyatik bir isim değil. TV ekranlarında görünmeyi gazete manşetlerine haber olmayı sevmiyor. Gizliliğe önem veren birisi.  Karekteri de soyadı gibi; tez – seri - aceleci.

Devrim Muhafızları'nın bir numaralı adamıdır. İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi' nin şahsi bilgisi dışında hiçbir  işlem yapmadı. Onun başkanlığı döneminde yumuşama, uzlaşma veya diyalog bekleyenler yanılıyor. Eski başkanı aratmaz. Devrim Muhafızları'nın tüm önemli ve gizli projeleri, denizaşırı misyonlar, denizaşırı suikastlar, gizli alımlar, komutanların görevden alınması ve yerleştirilmesi ve Devrim Muhafızları'ndaki herhangi bir kilit kişinin devri, bu kişinin doğrudan görüşü ile gerçekleştiriliyordu.

Yeni Başkan Muhammed Kazemi'nin, İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Özel Teftiş Ofisi ve Özel Askeri Takip Ofisi'ndeki bağlantıları çok geniştir. Dini Lider'in askeri ve istihbarat konularında danışmanlığını yapan "Mohammad Mohammadi Golpayegani"  ve "Vahid Hakkanyan" ile Tuğgeneral Mohammad Kazemi'nin sıkı bağlantıları mevcut.

Söylentilere göre Devrim Muhafızları Bilgi Koruma Teşkilatı başkanı Tuğgeneral Mohammad Kazemi, "Qassem Soleimani'nin  ön plana çıkarılmasında ve "Mohammad Ali Cafari'nin yerine geçirilmesine dair planlama yapmıştı. Ama  Tahran’daki pazarlık Bağdat'a uymadı.

-Gazeteci Arash Shoaa Shargh-

Tuğgeneral Kazemi, Devrim Muhafızları Harekat Başkan Yardımcısı Ahmed Haqtalab ile koordineli olarak, Türkiye'de serbest gazeteci "Arash Shoaa Shargh"ın kaçırılmasında rol oynayanlardan biri. Devrim Muhafızları komutanı Muhammed Ali Caferi,  doğrudan Tuğgeneral Muhammed Kazemi'nin komutanı altında faaliyet gösteren "IRGC komutanlarının ve yetkililerinin işlerinin denetimi" adlı özel bir birim kurdu.

Türk istihbaratı, şeytana pabucu nasıl ters giydirdi!.. ABD’nin Suriye’deki varlık gerekçesini nasıl ortadan kaldırdı?

Modern medyumların kehanetleri bazen tutmuyor. Asya ülkelerinin Rus petrolü alımında kaydedilen artışı, Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarının etkisini yumuşattı. Rusya'dan Asya bölgesine deniz yoluyla petrol ihracatı, 24 Şubat'ta Ukrayna'da başlayan özel askeri operasyondan önceki 1 milyon varilden günde 2 milyon varile yükseldi. Asya’daki petrol talebinde meydana gelen yükseliş, Rusya'nın petrol üretim seviyesini muhafaza etmesini sağladığı gibi Batılı analistlerin üretimin düşeceği beklentilerini de boşa çıkardı.

İran, Suriye'deki operasyonlara karşı koymak için yeni bir operasyon odası kurdu. İran Devrim Muhafızları (DMO), kısa bir süre önce Halep’te birleşik bir askeri yapı oluşturdu. DMO’nun, Suriye rejimi güçleri ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) unsurları, İran yanlısı milisler ve Rus uzmanların yer aldığı, ‘Kuzey Fırtınası’ adlı ortak bir askeri operasyon odası oluşturdu.

Operasyon odası karargâhı Halep'in kuzey kırsalındaki Hardatin bölgesinde ve Suriye’nin kuzeyindeki operasyonlara karşı koymak amacıyla kuruldu. İran tarafı, SDG yetkilileri ve rejim güçleri arasında bir ayı aşkın bir süre devam eden müzakerelerin ardından tüm kesimlerin birleşik bir askeri operasyon odası oluşturulması konusunda anlaşmaya vardı. Suriye rejimi güçleri ve İranlı askeri uzmanlar tarafından yönetildiği belirtilen operasyon odasında Rus subaylar da yer alıyor. Odada DMO unsurlarından ve aralarında Hareket En-Nuceba (Irak), Fatimiyun Tugayı (Afganistan), Hizbullah (Lübnan) güçlerinin olduğu İran yanlısı ve İran'a sadık yerel milislerin yanı sıra SDG ve rejimin güçlerinden 600 kadar savaşçı yer alıyor.

Operasyon odasının kurulmasındaki amacın, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriyeli muhalif grupların hazırlandığı askeri operasyona karşı koymak ve SDG’nin ve rejimin nüfuz alanlarını ve Halep'in kuzeybatısındaki Nebil ve ez-Zehra gibi İran yanlısı Şii bölgeleri bir birinden ayıran Tel Rıfat bölgesini ve çevresini kontrol etmek olduğu vurgulandı.

Kartların yeniden dağıtıldığı Ortadoğu coğrafyasında, jeopolitik dengeleri gözeten Türkiye, bölgede ittifak değiştirerek, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Sudan ve İsrail’e yaklaştı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelmesi, Ankara ve Riyad yönetimleri arasında Kuzey Irak’tan Yemen’e kadarki geniş coğrafyada büyük çaplı bir iş birliği, İran’ın müttefiklerini savunmasız kılabilir.

Denilebilir ki; Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki barış havası, kendi jeopolitik ve güvenlik faktörleri nedeniyle İran tarafında pek hoş karşılanmayan bir gelişme oldu.

İran genellikle Doğu Avrupa, Orta Asya ve Afrika gibi bölgelerde daha az gelişmiş güvenlik hizmetlerinden yararlanırken, Batı Avrupa ve Afrika gibi operasyon ortamının daha zor olduğu bölgelerde saldırılar planlamaya ve gözetleme faaliyetlerine katılmaya devam ediyor. 

ABD avucunu yalasın!..

DAEŞ’in yeni lideri Ebu Hasan el Kureyşi'nin Türkiye’de yakalandığı yerli yabancı bir çok kaynaktan teyit ediliyor. Bu çok önemli bir gelişme. MİT ile MOSSAD’ın bu sıralar arası epey iyi. Bu işbirliği, küresel çaptaki birçok gizli servisin papucunu dama atabilir.

MİT ve TSK’nın ortak operasyonunda Sincar'da teröristlerin toplantı halinde olduğu yer vuruldu. Sözde üst düzey yöneticilerinin de aralarında olduğu 6 terörist etkisiz hale getirilmiş.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

 

Seçilmiş Kaynakça

https://turkish.aawsat.com/home/article/3714631/i̇ran-sdg-ile-ortak-operasyon-odası-kurdu

https://www.debka.com/israeli-travelers-warned-to-leave-turkey-promptly-over-iranian-plot/

https://trendsresearch.org/insight/the-backstory-behind-the-killing-of-qods-force-col-khodaei/

https://www.odatv4.com/guncel/iran-israil-turkiye-hattinda-casuslar-savasi-242374

https://tr.sputniknews.com/20220621/nyt-asyada-rus-petrolune-artan-talep-bati-yaptirimlarinin-etkilerini-yumusatiyor-1057710474.html

https://tr.euronews.com/2022/06/14/istanbul-iran-ve-israil-ajanlar-n-n-hesaplasma-ussu-mu

https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/iranli-muhafazakar-siyasetciden-buyuk-tepki-ceken-sozler-irakta-turk-guclerini-biz-vurduk-1934380

https://iraniancongress.news/-/fa/iran/15137/

https://www.tabnak.ir/fa/tags/4131/1/

https://kayhan.london/fa/1401/03/30/289086/

https://www.irna.ir/news/83318648/ طائب-بار-دیگر-مسئول-اطلاعات-سپاه-شد

https://www.aa.com.tr/fa/ ایران/انتقاد-احمدی-نژاد-از-رئیس-سازمان-اطلاعات-سپاه-پاسداران-ایران/1256967

https://www.radiofarda.com/a/Analysis-assessment-of-several-claims-about-Hossein-Taeb/30234628.html

https://www.rfi.fr/fa/ ایران/20220623-گزارش-های-تأئید-نشده-از-ترور-حسین-طائب-خبر-می-دهند

https://www.mashreghnews.ir/news/959865/ یک-ادغام-در-سازمان-اطلاعات-سپاه

https://www.mehrnews.com/news/4674703/ رئیس-سازمان-اطلاعات-سپاه-از-اقدام-ضدجاسوسی-وزارت-اطلاعات-تقدیرکرد

https://www.khabaronline.ir/news/1600631/پیش-بینی-رئیس-سازمان-اطلاعات-سپاه-از-زمان-محو-اسرائیل

https://farsi.alarabiya.net/iran/2022/06/23/گزارش-های-تایید-نشده-از-ترور-نافرجام-رئیس-اطلاعات-سپاه-پاسداران

https://www.independentpersian.com/node/23676/یاسی-و-اجتماعی/برادران-طائب؛-چشم-و-گوش-و-زبان-خامنه%E2%80%8Cای-پدر-و-پسر

https://www.isna.ir/news/1401040201250/

https://justice4iran-org.translate.goog/persian/human-rights-violators-bank/hossein-taeb/?_x_tr_sl=fa&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr&_x_tr_pto=sc

https://www.bbc.com/persian/iran-61370077

https://www.khabaronline.ir/news/1644290/اعلام-مسئولیت-جدید-حسین-طائب-سردار-سرتیپ-کاظمی-رئیس-سازمان

https://fa.shafaqna.com/news/1395915/ رئیس-اطلاعات-سپاه-تغییر-کرد-طائب،-مشاو/

https://rasuyab.wordpress.com/2020/03/02/ مجرم-محمد-کاظمی/

https://www.borna.news/ بخش-سیاسی-3/1342838-با-حکم-فرمانده-کل-سپاه-سردار-سرتیپ-پاسدار-محمد-کاظمی-به-سمت-رئیس-سازمان-اطلاعات-سپاه-منصوب-شد

https://www.dikgazete.com/yazi/turkiye-iran-israil-istihbarat-savaslari-4594.html

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?