USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İngiliz destekli Suriye Huraseddin Örgütü ve Türkiye'deki bağlantıları!

İngiliz destekli Suriye Huraseddin Örgütü ve Türkiye'deki bağlantıları!
17-04-2023

Gün geçmiyor ki burnumuzun dibinde sınırlarımızın bitişiğinde yeni bir terör örgütünün ismini duymayalım? Bunlardan birisi de Haraseddin/ Huraseddin adını taşıyor. Kurucu başkanı Ürdünlü.

Durup dururken bu “haracılar-huracılar” nereden çıktı?

Ürdün demek Birleşik Krallık demek, İngiltere demek, Türklere başkaldıran Mekke Şerifi Haşimi Hüseyin demektir. O nedenle Ürdün menşeili ne kadar sözde İslami Örgüt varsa onlara mim koymak gerekir.

Örgütün Arapça olarak görünen ismi dahi neredeyse İngilizce benzer bir başka kelime ile tıpatıp aynı. İngilizce 'harased', 'harassed' sözcüklerinin Türkçede “bezdirmek, taciz etmek, rahatsız etmek, çok yormak” gibi anlamları var.

Harase; hurrâs koruyucu, koruyucular kökünden geliyor ve   “muhafaza eden” manasında. Huraseddin de “dinin koruyucuları” demek oluyor.

Örgütün baş harflerinden oluşan HAD ise İslâm hukukunun ceza hükümlerinin uygulanmasını ifade ediyor.

Amerikalılar, Huraseddin örgütünü takipte!..

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de bulunan Huraseddin örgütünün lideri Ürdünlü hadisçi Doktor Sami el-Uraydi Ebu Mahmud eş-Şamiyi “Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist” olarak ilan etti. 

Bu grup, dini azınlıkları hedef alan cinayet, adam kaçırma ve şiddet olaylarından sorumlu tutuluyor. El Kaide bağlantılı Huraseddin, Suriye iç savaşında savaşan silahlı bir örgüt. El Kaide'nin Suriye'deki resmi şubesidir ve bu rolü, Heyet Tahrir el Şam'ın (HTŞ) kendisini orijinal ana örgütünden alenen uzaklaştırmasının ardından üstlenmiştir.

ABD, önceki yıllarda örgütün bazı liderlerine karşı birçok hava saldırısı düzenledi. Uraydi’nin bulunduğu yer hakkında bilgi sağlayanlara 5 milyon dolar ödül verilecek.

Hurracı örgütün tarihçesi…

Tamziim gâidetul cihadı bilâdiş şâm / Şam bölgesi cihadı tanzim komutanlığı

Hurras al-Din (HaD), 27 Şubat 2018'de yedi radikal Suriyeli isyancı grubun birleşmesiyle Suriye'nin İdlib kentinde kuruldu. Kuruluşunu takip eden aylarda bu terör örgütüne, tümü El Kaide ile ideolojik ve liderlik bağları geçmişi olan isyancı gruplar da katıldı. 

Bu örgütler şunlar:

Jaish al-Malahim

Jaish al-Sahil

Jaish al-Badiyah

Saraya Kabil

Saraya al-Ghutah

Katibat Ebu Bekir es-Sadık

Katibat Ebu Ubeydah bin al-Jarah

Saraya el-Ghuraba

Katibat al-Batar

Saraya al-Sahil

Saraya Abd al-Rahman bin Avf

Kataib Jund al-Sham

Kataib Fursan al-Iman

Quwat al-Nuhbah

Majmuah Abdullah Azzam

Katibat Usud et-Tevhid

HaD açıkça El Kaide'ye sadıktır ve liderliğine El Kaide'nin savaş tecrübesi olan Suriyeli olmayan mensupları hâkimdir.

Birçok Avrupalı ​​yabancı savaşçı, kuruluşundan bu yana fraksiyona katıldı. Kuruluş, belirli bir arazi veya bölgede yerleşik değildir. AK-47 tüfekleri, havan topları ve roket güdümlü el bombaları gibi hafif silahlar, Hurraseddin tarafından Suriye rejim mevzilerine yönelik baskınlarında yaygın olarak kullanılıyor.

HaD, terör yöntemlerini ve silahlı mücadeleyi El Kaide'nin hedefleriyle uyumlu dini ve siyasi sonuçlara ulaşmak için temel bir taktik olarak teşvik eden şiddetli bir cihatçı ideolojiye bağlıdır.

2019'un ortalarında, HaD'nin yarısı yabancı savaşçılar olmak üzere 700 ila 2.500 savaşçıya sahip olduğu tahmin ediliyor. HAD'ın El Kaide'nin Suriye içindeki resmi kolu olduğuna inanılıyor.

Ruslara saldırmak örgütün birincil ödevi!..

HAD, Suriye'deki ABD, İngiliz, Fransız askerlerine yönelik herhangi bir saldırı gerçekleştirmedi. Eğer bu örgütün gerçek amacı cihad olsaydı, Irak'ta Afganistan'da, binlerce Müslümanın kanına giren bu ülkelerin askeri birliklerine saldırırdı. 

Örgütün İdlip'te faaliyette olan Duat al-Tawhid al-Dawai Merkezinde küçük çocuklara Arapça ile birlikte İngilizce öğretilmesi dikkat çekiyor. Arapçayı anladım da İngilizce ne oluyor?

Bir bakıyorsunuz 10 Mayıs 2020'de HAD savaşçıları, Sahl al-Gahb'daki Tanjarah kasabasına saldırmış. Çatışmada 30'dan fazla Suriye Ordusu askeri ve hükümet yanlısı savaşçı öldürülmüş HAD, 10 Haziran 2020'de Tanjarah'a ikinci bir saldırı düzenleyerek kasabanın kontrolünü geçici olarak ele geçirmiş.

4 Ağustos 2021'de HAD, Şam'da bir otobüse bombalı saldırı düzenleyerek en az dört kişiyi öldürmüş. 1 Ocak 2021'de HAD, Rakka Eyaletindeki bir Rus askeri üssüne araç kaynaklı doğaçlama patlayıcı cihaz ve hafif silahlarla saldırı düzenlemiş,  İki Rus askeri yaralanmış.

Örgütün lideri olan Ebu Mahmud eş-Şami - Şeyh Sami el-Uraydi…

Künyesi; Ebu Mahmud eş-Şami olan Şeyh Sami el-Uraydi, 1973'de Ürüün'un başkenti Amman'da doğdu. Şeriat lisesini bitirdikten sonra, 1994 yılında Ürdün üniversitesinde eğitimine devam etti. 1997 yılında hadis alanında mastırını yaptı. 2001 yılında hadis alanında Bağdat İslam Üniversitesi’nde Doktorasını tamamladı. Selefi değil. Geleneksel Sünnî İslâm anlayışına sahip.

Adam Rukye'ci

Rukye, hastalık ve kötülüklerden korunmak veya kurtulmak amacıyla dua okuyup üfleme anlamında bir terim. Türkiye'de bunlara “üfürükçü” deniliyor.

Türkçeye 'Kolay Meşru Rukye Ve Vesvesenin İlacı' ismiyle tercüme edilmiş bir kitabı mevcut. Kendisi de kitaplarının Türkiye'de neşredilmesinden memnun.

Dr. Sami el-Uraydi, 14. yüzyıl alimi İbn Teymiyye hakkında çok sayıda kitap yazmıştır. Al-Oraydi, 1970'ler ve 80'lerde Suriye hükümetine karşı savaşan Suriyeli cihatçı Ebu Musab el-Suri'nin öğretilerinden etkilenmiş. EAl-Oraydi/El Uraydi daha önce El-Nusra Cephesi'nin bir üyesiydi. Grubun baş şeriat otoritesi olarak hareket etti ve bildirildiğine göre grubun ikinci komutanı olarak görev yaptı.

Daha önce, eski dini lider ve askeri komutan Ebu Maria Al-Qahtani altında El-Nusra'nın ikinci en yüksek şeriat otoritesiydi. 

Al-Oraydi, 2014'te Irak İslam Devleti ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Doğu Suriye'deki Nusra Cephesi mevzilerini ele geçirmesinden sonra El-Qahtani'ye terfi etti. Tahrir el-Şam'ın oluşumundan sonra el-Oraydi, başka bir üst düzey El Nusra lideriyle birlikte gruptan ayrıldı.

Daha sonra gruptaki diğer birkaç El Kaide yanlısı unsurla birlikte HTŞ tarafından tutuklandı; tutuklamalar IŞİD tarafından kınandı.

Şubat 2018'de Din Muhafızları Örgütü'nün şura konseyine katıldı. Ve şimdi örgütün lideri. Türkiye'de tanınan ve takipçisi olan Sami El Uraydi ve grubunun ismini seçimlerden sonra çok duyacağız.

İnşaallah, İdlip'te başımızı ağrıtmaz.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://www.basnews.com/tr/babat/803072

https://tureng.com/tr/turkce-ingilizce/harassment

https://tr-ex.me/tercüme/ingilizce-turkce/harassed#gref

https://rewardsforjustice.net/rewards/sami-al-uraydi/

https://military-history.fandom.com/wiki/Sami_al-Oraydi

https://www.newarab.com/analysis/whos-who-nusra-front

https://www.counterextremism.com/extremists/sami-al-oraidi

https://www.state.gov/terrorist-designation-of-hurras-al-din-leader/

https://www.haksozhaber.net/kendi-dilinden-nusra-cephesi-42748h.htm

https://syrianwardaily.wordpress.com/2018/02/28/syrian-war-daily-28th-of-february-2018/

https://www.kitaptakipcileri.com/urun/kolay-mesru-rukye-ve-vesvesenin-ilaci-dr-sami-el-uraydi

https://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/huras-al-din-overlooked-al-qaeda-group-syria

https://www.longwarjournal.org/archives/2023/04/u-s-adds-al-qaeda-leader-in-syria-to-list-of-global-terrorists.php

https://turkish.aawsat.com/home/article/4271266/suriyenin-kuzeyindeki-huraseddin-örgütü-abd’nin-radarında

https://www.nationalsecurity.gov.au/what-australia-is-doing/terrorist-organisations/listed-terrorist-organisations/hurras-al-din

https://english.enabbaladi.net/archives/2022/06/al-jolanis-strategy-us-led-coalition-strikes-exhaust-hurras-al-din-group/

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Merve
Merve 1 yıl önce
Kadir geceniz mübarek olsun
federal
federal 1 yıl önce
Hesaplaşacağız az kaldı
 veritabanı
veritabanı 1 yıl önce
Bu eli kanlı katiller mi müslüman