USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ganira Alasgar Gızı Pashayeva’nın ardından!.. Zehirlendi mi?

Ganira Alasgar Gızı Pashayeva’nın ardından!.. Zehirlendi mi?
05-10-2023

Merhume Ganire Paşayeva, Türk kamuoyunda tanınan ve sevilen bir şahsiyetti. Dokunmadığı kimse yok gibiydi. Güzelliği, endamı, hitabeti ile dikkatleri topluyordu. Sağdan-soldan, muhafazakâr dini kesimlerden, hatta Ajda Pekkan gibi sanatçılardan hemen herkes ölümünden sonra taziye mesajları yayınladılar.

Sosyal medya adeta yıkıldı. Lakin bu karizmasına rağmen ülkesinde resmi cenaze töreni düzenlenmedi ve Türkiye'den üst düzey katılım olmadı.

Paşayeva'yı son yolculuğuna uğurlayanların arasında AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım ile Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı da yer aldı. Şamil Ayrım’ın, partisini temsilen katıldığı söylenemez. Kendisi İran, Azerbaycan ve Ermenistan'a bağlanan kara yolunun geçtiği Iğdır Tuzluca (Kulp), doğumlu ve Sinan Oğan gibi Caferi mezhebinden. Ayrıca Şamil Ayrım'a 1 Nisan 2020’de Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının "Dostluk Nişanı" verilmişti.

Ganira Paşaeva’ya veda töreni 2013-2015 yılları arasında inşa edilen Bakü'deki Haydar Camii'nde yetkililerin, milletvekillerinin, aile bireylerinin ve yakınlarının yanı sıra halktan temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti. Veda töreninin ardından cenaze II. Fahri Hiyabanı Mezarlığında defnedildi. Ganira Paşayeva, sadece memleketi Tovuz'un değil tüm Azerbaycan'ın milletvekiliydi.

14 Mayıs 2023’te Cumhurbaşkanlığı seçiminde Ata İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın da Ganire Paşayevanın cenazesine katıldığı ve gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Ne de olsa yıllar öncesine dayanan dostlukları var.

Sinan Oğan; kendisini 30 sene önce TİKA temsilcisiyken tanıdığını, o zamanlar Ganire Paşayeva’nın genç bir gazeteci olduğunu belirtti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise yayınladığı mesajında hayatını kaybeden Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva'ya Allah'tan rahmet dilemekle yetindi.

Ancak sosyal medyada çok farklı iddialar havada uçuştu.

.

.

Evet, Azerbaycan Republikası Presidenti İlham Aliyev'in eşi Mihriban Paşayev Aliyeva, Ganire Hanımın  hastane ve cenaze masraflarını üstlendi, mezarlığa çelenk gönderdi ama  maalesef  cenaze törenine ailecek iştirak etmediler.

Ganire Paşayeva'nın ailesi…

Baştan belirtelim… Ganire Paşayeva'nınHazarın Sultanı" olarak tanınan Azerbaycan Republikası Presidenti İlham Aliyev'in eşi Mihriban Paşayev Aliyeva ile genetik bir yakınlığı yok. Paşayeva soyadı ile sadece benzerlik söz konusu. Mihriban Aliyeva'nın biricik atası Arif Pashayev. Aileye soyadını veren Prof. Dr. Mir Celal Paşayev (1908-1978); bir rivayete göre İran Erdebil doğumlu. Ganire Paşayeva'nın babası ise Alasgar Paşayev.

Ganire Paşayeva, 24 Mart 1975'te Azerbaycan'ın Tovuz rayonundaki Düz Kırıklı köyünde doğdu.

Paşayeva'nın babası 63 yaşinda vefat eden Alasgar Paşayev, Azerbaycan'ın bağımsızlığı için mücadele eden bir siyasetçi ve Edebiyat muallimi. O nedenle Bakhtiyar Vahabzadeh, Hüseyin Arif, Abbas Zamanov gibi isimleri evlerinde konuk etmişler.

Öyle ki babası, Bahtiyar Vahabzade'nin şiirini okuduğunda şairin içi ağlardı. Alasgar Paşayev, uzun yıllar Düz Kırığı köyü ortaokulunun müdürlüğünü yapmış.

Annesi Tehran Hanım ise kimya öğretmeni. İkisi kız ikisi erkek olmak üzere dört kardeşler. Amcası Prof. Dr. Gazanfer Paşayev tanınmış bir halk bilimci. Kerkük Türkmenleri üzerine çalışmaları var. Ganire Paşayeva’nın kız kardeşi Kemale Pashayeva 30 Ağustos 2021’de İstanbul’da yapılan bir düğünle evlenmişti.

Milletvekili Ganira Pashayeva'nın kız kardeşi Kemale Pashayeva, 17 Eylül 2012’de Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi'nin (SOCAR) bünyesinde kurulan Bakü Yüksek Petrol Okulu'nun Halkla İlişkiler Dairesi başkanlığına atanmıştı. Hazar Üniversitesi mezunu Kemale Pashayeva, bu göreve gelmeden önce “Avrasya Uluslararası Çalışmalar EnstitüsüKamu Birliği'nin başkanlığını yapmıştı. SOCAR'daki göreve atandıktan sonra kamu sendikası başkanlığından ayrıldığı biliniyor.

Bir diğer kardeşi ise Aslan Paşayev…

Azerbaycan kamuoyunun yakından tanıdığı diğer kardeşi ise Hüseyin Alasgar oğlu Paşayev, 12 Kasım 2012’de Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'nın aşağıdaki çalışanları, Azerbaycan ekonomisinin gelişmesinde yaptıkları hizmetlerden dolayı ödüllendirilmelidir:

Ganira Paşayeva'nın kardeşi, Hüseyin Alasgar oğlu Paşayev'e ait şirketlerin belgelerini sosyal ağda paylaştı.

Habib Muntezir'in iddiasına göre bu şirketler, Ekonomi Bakanlığı'nda yüksek mevkilerde bulunan Milletvekili Ganira Paşayeva'nın kardeşi Hüseyin Alasgar oğlu Paşayev'e ait.

Habib Nüntezir şöyle yazıyor: Ganira Pashayeva'nın kardeşi, Ekonomi Bakanlığı'nın üst düzey bir çalışanı. Hüseyin Alasgar oğlu Paşayev'e ayrıca İlham Aliyev tarafından "Kamu hizmetinde üstün başarı" madalyası verilmiş. Vergi Bakanlığı devlet sicilindeki bilgilere göre "HR" LLC adında bir şirketi var.

Ekonomi Bakanlığı çalışanı olan Hüseyin Paşayev'in Türkiye'de madeni yağ şirketi var. Adı "Murad" LUB Madeni Yağ Pazarlama Limited Şirketi'dir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin resmi bilgilerine atıf yapılıyor.

"Cheburashka" bebekleri ve anaokulu Bayan Ganira'nın kontrolü altındadır. Yani devlet siciline göre LLC'nin sahibi Nargız Pashayeva Mutallım'in kızıdır. Nargiz Hanım, Ganira Hanım'ın kardeşi Hüseyin Paşayev'in karısıdır.

Sadece Türkiye'de değil, demek ki Azerbaycan'da da bal tutan parmağı yalıyor.

Ganire Paşayeva'nın hayatından kareler…

İlk ve ortaöğreniminin ardından Azerbaycan Tıp Üniversitesi Pediyatri Bölümünü ve Bakü Devlet Üniversitesi Uluslararası Hukuk Bölümünü bitirdi. 1998 yılında ANS televizyonunda muhabir olarak çalışmaya başladı ve burada çok çeşitli görevlerde bulundu. 2005 yılında Haydar Aliyev Vakfı'nın halkla ilişkiler bölüm başkanı oldu. 6 Kasım 2005 günü yapılan genel seçimlere bağımsız aday olarak katıldı ve Tovuz Milletvekili olarak Azerbaycan Millî Meclisi’ne girdi.

Millî Meclis'teki Uluslararası ve Parlamentolar Arası İlişkiler Daimî Komisyonunun üyesi olan Ganire Paşayeva, aynı zamanda Azerbaycan- Gürcistan Parlamentolar Arası Çalışma Grubunun Başkanı ve Azerbaycan-Türkiye, Azerbaycan- Hindistan ve Azerbaycan-Japonya Parlamentolar Arası Çalışma Gruplarının üyesiydi.

Ganire PaşayevaAvrupa Konseyi Parlamenter Asamblesinde Azerbaycan Cumhuriyeti'ni temsil eden kurulun da üyesiydi. Paşayeva, Azerbaycan Milli Meclisi Kültür Komisyonu Başkanı olarak da görev yapıyordu.

Bekâr olan Ganire Paşayeva, Türkçenin yanı sıra Rusça ve İngilizce bilmekteydi. Astana Yayınları tarafından yayımlanmış “Aşk Başka” adlı bir şiir kitabı ve Tuti Kitap’tan çıkan “Allah Seven Kalplerdedir” adlı kitabı ile başkaca kitaplarda da imzası bulunmaktadır. 7 Ocak 2017 tarihten itibaren Dünya Alpagut Federasyonu As Başkan Yardımcısı görevinde bulunmaktaydı.

PaşayevaTürkiye'de sayısız etkinliklere katıldı. Birçok kent yonetimleri tarafından fahri hemşehri ilan edildi, kendisine berat verildi. Türk dünyası üzerine çok sayıda yazı ve konuşmaları bulunan Paşayeva, "Türkiye'nin güçlü olmasının Türk dünyasının güçlü olması" anlamına geldiğini savunuyordu.

Paşayeva, başta Ermeni Soykırımı Yalanı olmak üzere Türklerin emperyalizme karşı mücadelesinde yer alan isimlerden birisiydi. Ganira Pashayeva aynı zamanda Gürcistan'ın fahri vatandaşıdır. Gürcistan'ın "Onur" Nişanı ile ödüllendirildi.

Ganire Paşayeva'nın sağlık sorunları…

Ganire Paşayeva, kilo aldığı için geçirdiği mide küçültme ameliyatı sonrası son aylarda yaşadığı hastalıklar ile gündemde yer almış ve son olarak hastaneye kaldırılmıştı.

-Ganire Paşayeva'nın son görüntülerinden biri...

23 Eylül günü saat 03:01 sularında, Tıbbi Bölge Birimleri Yönetimi Derneği'ne (TƏBİB) bağlı Abşeron Bölge Merkez Hastanesi Ambulans ve Acil Tıbbi Yardım İstasyonu, Pashayeva Ganira Alesker gizi için bir çağrı aldı. Ekip, kısa sürede ihbar edilen adrese gelerek gerekli ilk müdahaleyi yaptı. 23 Eylül'de hastaneye kaldırılan Ganira Paşayeva'nın tedavisine Central Clinic Hastanesi yoğun bakım ünitesinde devam edildi.

G. Pashayeva'ya nedeni bilinmeyen hipotonik bir durum teşhisi konuldu. Muayene sırasındaki göstergeler - arteriyel basınç 50/0 mm. C. süt, nabız 1 dakika 47 atım, SPO2 (doygunluk) yüzde 82 idi. İlk müdahalelerden sonra göstergeler arter basıncı 110/60 mm'dir. c.sut., nabız dakikada 68 atımdı, SPO2 (doygunluk) yüzde 97 idi.

Bu septomları Tıp literatürüne göre değerlendiren bağımsız hekimler, bayılma, zehirlenme, ishal, histeriye bağlı bir ölüm vakıası olabileceğini belirtiyor.

Kim zehirledi? Neden zehirlendi?

Hayatı boyunca sadece Ankara - Bakü arasında değil tüm Türk dünyasında Türklerin Birliği ülküsü için gecesini gündüzüne katan, deyim yerindeyse acıyı bal eyleyen Ganire Paşayeva'ya kim kast etmiş olabilir ki?

Sonuçta, kaynağı bilinmeyen hipotonik durum tanısı ile 24 Eylül'de başkent Bakü'de hastaneye kaldırılarak yoğun bakımda tedavi altına alınan Paşayeva, vefat etti.

24 Eylül 2023'te komaya girdikten 4 gün sonra tedavi gördüğü hastanede 28 Eylül 2023'te, 48 yaşında öldü.

Ulu tini Tengri katında kut bulsun.

Azerbaycan Respublikası Presidenti İlham Aliyev'in Birinci Yardımcısı Mehriban Aliyeva'nın kontrolündeydi…

Azerbaycan matbuatında yer alan haberlerde Ganire Paşayeva'nın sağlık sorunları ile Mehriban Aliyeva'nın yakından, ilgilendiği, tedavi ve cenaze masraflarını karşıladığı belirtilmişti. Azerbaycan'ın Birinci Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Haydar Aliyev Vakfı Başkanı Mehriban Aliyeva'nın talimatıyla Ganira Paşayeva'nın tedavisi, Vakıf tarafından üstlenildi. Türkiye Cumhuriyeti'nden son derece uzman bir resüsitasyon doktoru, bu proje kapsamında davet edildi.

Talimatı üzerine Azerbaycanlı doktorlar ve Türkiye'den gelen uzman doktorların aldığı tüm önlemlere rağmen, durumu kritik olduğu için yoğun bakıma yerleştirilen milletvekilinin hayatı kurtarılamadı. Henüz 48 yaşında olan Ganire Paşayeva bekardı. Firuza adında manevi bir kızı vardı.

Hatta Ganira Pashayeva, 2012 yılında Somali'de iki hafta boyunca çocuk doktoru olarak çalıştı ve bölge sakinlerine yardım ettiğinde yanında 10 yaşındaki manevi kızı Firuza vardı. Firuze ise babasının uzun yıllar öğretmenlik yaptığı Tovuz rayonundaki Düz Kırıklı köyünden fakir bir ailenin çocuğu idi.

Azerbaycan Republikası Presidenti mi olmak istedi?

Evet, Alasgar/Ali Asker kızı Ganire Paşayeva, kendini bildi bileli Azerbaycan Devleti için çalıştı. Aliyev ailesinin sadık bir dostu idi. Adeta kendisini Aliyev ailesine adamıştı. Ki onun bu Aliyev ailesine tartışmasız sadakati, Aliyev karşıtı Azerbaycan muhalefetinin en önemli eleştiri konusuydu.

-Mihriban Aliyeva, İlham Aliyev

Bu yakınlığının maddi manevi karşılığını gerek kendisi ve gerekse kardeşleri fazlası ile aldılar. Ancak Ganire Paşayeva, ülkesindeki, Türkiye'deki ve Turan coğrafyasındaki ilişkilerine ve yansımasına bakarak Azerbaycan Republikası Presidentii konumuna gelmek istemiş olabilir mi! Veya Azerbaycan içindeki bazı odaklar merhumeyi bu yola sevk etmiş olabilir mi?

Çünkü hayatını Azerbaycan'a adayan Mehriban Aliyeva fenomeni, sanırım onun bu hayali önündeki en önemli engeldi. Belki Ganire Paşayeva’nın gerek ülkesindeki gerekse ülke sınırları dışına taşan popülaritesi ile yüzleşmek istemeyen bir çok rakip ve rakibesinin olduğu söylenebilir.

Bakü'ye Ermeni asıllı İsrail Büyükelçisi neyin kafası?

İsrail'in Azerbaycan Büyükelçisi George Deek'in, “Ganira Pashayeva Azerbaycan'ın sevgi dolu bir kızı ve İsrail'in değerli bir dostuydu ifadelerini kullanması biraz düşündürücü. Çünkü George Deek, İsrailli diplomatlar arasında büyükelçi olan ilk İsrailli Arap Hıristiyandır. Bizzat kendi ifadesine göre Deek, baba tarafından Ermeni kökenli.

Ermenistan'la savaşan Azerbaycan'a Ermeni kökenli olduğunu açıkça söyleyen bir diplomat göndermek nasıl bir dış politikanın ürünü acaba?

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://modern.az/az/news/33153

http://ucar-ih.gov.az/az/news/299.html

https://axar.az/news/toplum/787759.html

https://meclis.info/deputy/qnir-pasayeva/

https://president.az/az/articles/view/36299

https://en.axar.az/news/society/789150.html

https://tehsil.com.az/qenire-pashayeva-kimdir/

https://publika.az/news/magazin1/367606.html

https://turkic.world/en/articles/politics/149490

https://president.az/az/articles/view/6588/print

https://www.kaspi.az/az/dost-szu/?action=disablemobile

https://www.yeniazerbaycan.com/SonXeber_e34473_az.html

https://azertag.az/xeber/qenire_elesger_qizi_pasayeva-2767909

https://modern.az/qenire-pasayevanin-bacisi-vezifeye-teyin-olundu/28721

https://www.kapsamhaber.com/ganire-pasayeva-kimdir-neden-oldu/73816/

https://www.silkway.news/azerbaijani-parliamentary-deputy-ganira-128363/

https://www.aydinlik.com.tr/haber/ganire-pasayeva-hayatini-kaybetti-420907

http://azadmedia.az/sosial/1179-bu-gun-qenire-pashayevanin-dogum-gunudur.html

https://www.azerbaycan24.com/qenire-pasayevaya-qoyulan-diaqnoz-aciqlandi/

https://www.azerbaycan24.com/qenire-pasayevanin-bacisinin-istanbulda-toyu-oldu-foto/

https://musavat.com/news/qenire-pasayevanin-kitabdan-horulen-evi-fotolar_211906.html?d=1

https://twitter.com/GeorgeDeek/status/587279848894296064?t=bfragt6WgUqdvItjKHdJtw&s=19

http://azadmedia.az/cemiyyet/84135-qnir-xanm-tk-tovuzun-yox-butun-azrbaycann-deputat-idi.html

https://news.az/news/azerbaijani-mp-ganira-pashayeva-laid-to-rest-in-second-alley-of-honor

https://twitter.com/VedatYenerer/status/1708392477915218428?t=OEBmc3mxwPsGxuEpauXxsA&s=19

https://qafqazinfo.az/news/detail/qenire-pasayevanin-bacisinin-istanbulda-toyu-oldu-foto-334497

https://qafqazinfo.az/news/detail/qenire-pasayeva-ile-vida-merasimi-basladi-fotolar-yenilenir-413767

https://qafqazinfo.az/news/detail/prezident-qenire-pasayevanin-vefati-ile-bagli-nekroloq-imzaladi-413800

https://www.ensonhaber.com/politika/ganire-pasayevanin-cenaze-torenine-katilan-sinan-oganin-duygusal-anlari

http://teref.az/manset/145091-deputat-qenire-pasayevanin-qardasina-mmexsus-sirketler-askar-edildi-senedler.html

https://1news.az/news/20230924121214669-Deputat-Milli-Medzhlisa-Ganira-Pashaeva-vpala-v-komu-OBNOVLENO

https://kulis.az/index.php/xeber/edebi-tenqid/xeber-3620

https://modern.az/news/30621/qenire-pasayevanin-anasi-badaddan-canli-yayima-cixdi-onda-bildik-ki-bize-yalan-deyib-msahibe/

https://www.azerbaycan24.com/en/envoy-ganira-pashayeva-was-loving-daughter-of-azerbaijan-and-cherished-friend-of-israel/

https://cbctv.az/news/86319/pervyi-vice-prezident-mexriban-alieva-vzyala-pod-kontrol-voprosy-svyazannye-s-poxoronami-ganiry-pasaevoi

https://www.dikgazete.com/yazi/azrbaycan-respublikasinin-gelecek-prezidenti-hazarin-sultani-mehriban-arif-qizi-liyeva-makale,2577.html-2577.html

https://musavat.com/mobile/news/bu-dunyadan-bir-qenire-pasayeva-kecdi-azerbaycanin-millet-vekili-48-yasinda-vefat-etdi_1009668.html?d=1

https://www.hurriyet.com.tr/galeri-ganire-pasayeva-kimdir-hastaligi-neydi-ganire-pasayeva-oldu-mu-neden-oldu-hastaneye-kaldirilmisti-aci-haber-geldi-42337726/3

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Nazlı
Nazlı 7 ay önce
Aklım karisti