USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Fransız Askeri İstihbaratı Ukrayna’da nasıl çuvalladı?

Fransız Askeri İstihbaratı Ukrayna’da nasıl çuvalladı?
03-04-2022

Fransa Askeri İstihbarat Müdürlüğü/ Direction du renseignement militaire /DRM;  Fransız Silahlı Kuvvetleri için askeri istihbarat bilgilerini toplama ve merkezileştirme görevine sahip gizli servistir.

DRM kuruluşunda, François Mitterrand'a yakınlığıyla da bilinen Sosyalist Partili Savunma Bakanı Pierre Joxe'un izlerini taşır. 29/01/1991 - 09/03/1993  tarihleri arasında Savunma Bakanı olan Pierre Joxe; Körfez Savaşı sırasında, ABD'nin yanında Irak işgaline katılan Fransız askeri birliklerin karşılaştığı sorunlar ekseninde gözlemlenen istihbarat eksikliklerini çözmek için DRM yapılanmasına gidilmesini istedi.

Fransa Askeri İstihbaratının II. Başkanı trafik kazası/suikastı ile öldürüldü…

1992'de Tuğamiral Yves de Kersauson, hükümet tarafından Askeri İstihbarat Müdürlüğü'nü kurmakla görevlendirilen General Jean Heinrich'e bu konuda yardımcı oldu. Ama ölürken kimse ona yardımcı olamadı, 30 Ekim 2001'de Carnac'ta (Morbihan) arabasından inerken kalp krizi geçirerek öldüğünde, 59 yaşındaydı.

Protestan inançlı Yves de Kersauson de Pennendreff, General André Ranson'ın yerine geçtiği 1998'den Mayıs 2001'e kadar Askeri İstihbarat (DRM) Direktörüydü. Bazı kaynaklarda ailesinin Fransız Yahudisi olduğu belirtilir. Kergarec adlı bir yerde durduğunda, 186 numaralı karayolu üzerinde Trinité-sur-Mer'e doğru gidiyordu. Düşmeden önce, aracından çıkmak için zamanı vardı. Ama kader işte.

General Jean Heinrich Sırpça, Hırvatça ve Arnavutça biliyordu.  Bu dillerle ilgili özel eğitim almıştı. Halen yaşıyor.

DRM, CERM- Centre d'Exploitation du Renseignement Militaire / Askeri İstihbarat Alma Merkezi ile  CIREM - Centre d'Information sur les rayonnements Electrotmagnétiques Elektro manyetik Radyasyon   Bilgi Merkezi'nin  ilk çekirdeğini oluşturan karmaşık yapıdan oluşturuldu.

1992'de Körfez Savaşı'ndan sonra oluşturulan DRM'nin görev tanımı ve görev alanı, misyonu, DIA-Amerika Birleşik Devletleri ile DI- Birleşik  Krallık/İngiltere veya Rus askeri haber alma teşkilatı GRU'nun rolüne benzer.

DRM doğrudan Genelkurmay Başkanına bağlıdır ve Fransız İstihbarat Topluluğunun bir parçasıdır.

CERM, Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı'na (CEMA) bağlı bir taktik istihbarat birimiydi. CERM, Fransız taktik istihbaratının en küçük ve en gizli birimiydi. Silahlı Kuvvetler taktik istihbaratı koordine ediyordu, ayrıca Fransız ordusunun operasyonel ve stratejik istihbarattan sorumluydu. CERM, Strazburg'daki Ordular Arası İstihbarat Merkezinde  irtibatı sağlıyordu.

1974'te oluşturulan CIFR - Centre de Formation Interarmées du Renseignement/Ortak İstihbarat Eğitim Merkezi de  DRM'ye entegre edildi.

Bu bilgiyi neden veriyorum?

Bu birim, Fransız askerlerine yabancı dil öğreterek ve istihbarat konusunda önleyici eğitimler vererek Fransız askerlerini uluslararası dünyaya hazırlamakla meşguldü. Elçilikte veya müttefikler arasında görev yapacak tüm Fransız askerleri, orada görevlerine hazırlanıyordu. Özellikle Rusça, Sırp-Hırvatça, Türkçe ve Arapça dillerinde dinleme dilbilimcileri yetiştiriliyordu.

DRM'nin 16 Haziran 1992 tarihli kuruluş kararnamesine göre DRM direktörü "soruşturmaları  planlamak, koordine etmek ve yönlendirmek ve askeri istihbaratın kullanılması" ile görevlendirilmiştir. Ancak zamanla direktörlüğün sorumlulukları, tamamen askeri istihbarattan, DGSE'nin birincil sorumluluğu olan askeri çıkarlara yönelik istihbarata ve siyasi ve stratejik istihbarata doğru yavaş yavaş evrildi. 

DRM bir gizli servis değildir, iç güvenlikten sorumlu değildir ve çalışanları casus değildir ve DRM'nin DGSE "eylem" departmanıyla karşılaştırılabilecek hiçbir "operasyon" şubesi yoktur. Müdürlüğün faaliyetleri, uydu ve diğer elektromanyetik görüntülerin analizini içerir ve büyük ölçüde Silahlı Kuvvetlerin toplama kaynaklarına bağlıdır. Ama gelen bilgilerin işlenmesi aşaması ile son noktayı bu birim koyar.

Fransız İstihbaratı, CIA'nın gölgesinde…

Amerikalılar olmasaydı halen Paris'te Alman SS subayları Şanzelizede Bordeaux şarabını yudumlarken Fransız kızları çizmelerini parlatıyor olacaktı. İngilizleri de unutmayın.

CIA’de kültürel aktiviteler bölümü eski sorumlusu Thomas W. Braden, İstihbarat Servisi’nin kültürel saldırı konusundaki gücünü 1967’de içeriden birisi olarak şöyle açıklamıştı:

Paris’te (CIA tarafından desteklenen) Boston Senfoni Orkestrası’nın John Foster Dulles ya da Dwight D. Eisenhower’ın yüz konuşma ile kazanabileceğinden daha fazla övgü toplaması sonrasında yaşadığım müthiş sevinci unutamıyorum.”

Bu kuşkusuz çok küçük bir operasyondu. Aslında, Wilford’un haklı bir şekilde ileri sürdüğü gibi, merkezi Paris’te bulunan ve kültürel Soğuk Savaş sırasında CIA’in paravan örgüt olarak kullandığı sonradan ortaya çıkan Kültürel Özgürlük Kongresi (CCF), inanılmaz geniş bir yelpazede sanatsal ve düşünsel etkinliklerin dünya tarihindeki en önemli hamilerden biriydi. Otuz beş ülkede ofisi vardı, onlarca prestijli dergi yayımladı, kitap endüstrisinde yer aldı, yüksek profilli uluslararası konferanslar ve sergiler düzenledi, performans ve konserler koordine etti, çok çeşitli kültür ödülleri ve ödeneklere –ve tabii Farfield Vakfı gibi paravan kuruluşlara- önemli miktarlarda kaynak sağladı.

İstihbarat toplulukları içinde ve diğer gizli servislerle kıyaslandığında Fransız İstihbarat Servisi’nin başarısız olduğu söyleniyor. Fransa yeni sömürgeci çağına hazırlanıyor. Genarelleri İslam ülkelerine karşı daha sert bir dış politika uygulanmasında ısrarcılar.  

Fransız stratejistler, ABD’nin yeni dünya düzenini devam ettiremeyecek sürece girdiğini düşünüyorlar. Bu nedenle Fransa, Avrupa Birliği Ordusu kurulmasına taraftar. Onlara göre, Pandemi kaynaklı küresel ekonomik sıfırlanma, Londra Bankerlerinin güçlü Çin hegemonyasını inşa etmesi gibi faktörler, devasa savaş makinesi Amerika’yı sendeletiyor. 

Sömürgeci Fransız derin devleti, selden kütük kapmanın peşinde. 

ABD - Çin kapışmasını dört gözle bekledikleri kesin. Fransızların kendi küresel egemenlik projesi önünde ABD, Almanya ve İngiltere’yi ilk elden rakip gördükleri kesin.

Fransız üst aklı, Londra /Pekin hattında pişirilen “One Belt One Road-OBOR /Bir Kuşak, Bir Yol” alternatifi arayışlara kapı aralıyor.

Tam da bu noktada Fransız istihbaratı, yeni sürece uygun adımlar atıyor olabilir. 

Silahlı Kuvvetler Bakanlığına bağlı olarak çalışan Direction Générale de la Sécurité Extérieure  kendisini Fransa’nın egemenliğinden sorumlu  tutuyor. Zaten internet sitesinde amaçlarını, görev tanımlarını; “Fransa devletinin en yüksek makamlarını aydınlatmak için dünyanın her yerinden istihbarat toplamak” olarak belirtmişler.

Resmi açıklamaya göre Dış Güvenlik Genel MüdürlüğüFransa’da ve ülke dışında Fransızları korumak için 7.000 ajanları ile faaliyet gösteriyor. Bu ajanlar, Fransa’yı hedef alan her türlü tehdidi bilmek ve öngörmek için perde arkasında çalışır. Terörle mücadeleden siber savunmaya, Fransa ve Fransızları korumak için hareket ediyorlar.

Müstafi istihbaratçı General Eric Vidaud…

Bertrand Toujouse, Fransız askeri istihbarat servisi DRM'nin eski müdür yardımcısı. Avrupa Birliği Deniz Kuvvetleri (EU NAVFOR) Somali/Twitter Askeri istihbarat müstakbel müdürü Bertrand Toujouse, Eric Vidaud tarafından kenara çekildi.

-Bertrand Toujouse-

Fransa'nın askeri istihbarat servisinin başına geçmek üzere belirlenen Bertrand Toujouse, Fransa cumhurbaşkanlığı da dahil olmak üzere beklenmedik bir muhalefetle karşılaştı. Sonuç olarak, işini Eric Vidaud'a kaptırdı.

Fransız özel kuvvetleri komutanı General Eric Vidaud, Toulouse  bağlı Haute-Garonne’de 3 Nisan 1966’da doğdu. Haute-Garonne Sol eğilimli bir bölge olması ile tanınıyor. Muhtemelen General Eric Vidaud da sol eğilimli birisi. 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde  Emmanuel Macron  bu seçim bölgesinde en çok oy alan isimdi.

Eric Vidaud; 1802 yılında Napolyon tarafından Fontainebleau'da kurulan daha sonra Fransa'nın kuzeybatısında Morbihan'daki Coetquidan   askeri kampında bulunan École spéciale militaire de Saint-Cyr Fransız askeri akademisi’ne 1986’da 21 yaşında girdi ve üç yıl eğitim aldı. Daha sonra donanma özel piyade birliklerinde görevlendirildi. 1990 yılında Bayonne'deki 1. Deniz Piyade Paraşüt Alayı'na atandı.

İşletme Yüksek Lisansı ve yüksek askeri eğitim sertifikası var. Maliye Bakanlığı bünyesinde Hazine Departmanında görevlendirildi, 2004'ten 2006'ya kadar Batı Afrika'da Chartered Financial Analyst /CFA  analisti olarak ekonomi politikasından sorumluydu.  Fransa Parlamentosu ile Fransa ordusu Armée de Terre  Kara Kuvvetleri Komutanlığı arasında  irtibat subayı  olarak görev yaptı.

Parlamentodan sorumlu Army de Terre (EMAT) Genelkurmay Başkanlığı'na atandı. Temmuz 2011'de Özel Harekat Komutanlığı'nda (COS) operasyon direktörü oldu. Daha sonra Ekim 2012'den Eylül 2017'ye kadar Savunma Bakanı'nın ofisine atandı. 2017 yılında tümgeneralliğe terfi etti, güney Hint Okyanusu bölgesindeki (FAZSOI) silahlı kuvvetlerin kıdemli komutanı ve La Réunion-Mayotte savunma üssünün komutanıydı.

Temmuz 2019'da Özel Harekat Komutanlığı'nın (COS) yönetimini devraldı. 1 Eylül 2021'den itibaren Askeri İstihbarat Direktörü olarak atandı ve aynı gün Korgeneral rütbesine yükseldi. Korgeneral Éric Vidaud birkaç kez Balkanlar, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Brazzaville, Fildişi Sahili Cumhuriyeti, Haiti ve Afganistan'da dış operasyonlarda görev aldı. Legion of Honor Subayı, Ulusal Liyakat Nişanı Komutanı Korgeneral Éric Vidaud, Askeri Yiğitlik Haç madalyası var.    

O sadece Sahel'deki Fransız özel kuvvetlerinin komutanı değil, çünkü Temmuz 2019'dan beri Fransız ordusunun öncüsü olan çok güçlü COS, Özel Harekat Komutanlığı'na ve Afrika'daki atılımlarına Ruanda'da liderlik ediyordıı. Fildişi Sahili, El Kaide'nin İslami Mağrip'teki eski başkanı Abdelmalek Droukdel'in Haziran 2020'de etkisiz hale getirilmesi operasyonunu yönetmişti.

Ukrayna savaşını öngöremedi…

Fransız Askeri İstihbaratı (DRM) Direktörü Eric Vidaud, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile bağlantılı olarak ‘ihmalkârlığı’ sebebiyle görevden alındı.

Vidaud’un görevden alınma gerekçesinin “yetersiz brifingler” ve “konulara hâkimiyetinin zayıf” olması olduğu belirtiliyor.

“Askeri istihbarat” dedikleri delikli kalbur…

Ağustos 2020’de Fransa’da Soğuk Savaş dönemini aratmayan bir casusluk skandalı patlak verdi. İtalya'nın Napoli kentinde, NATO üssünde görevli Fransız ordusuna mensup beş çocuk babası bir üst düzey subay, yabancı bir ülke lehine casusluk yapma iddiasıyla tutuklanarak hapse atıldı. Fransız subay, Rus askeri istihbaratına, NATO ve üyelerinin faaliyetlerine ilişkin gizli belge ve materyaller sağlamakla suçlanmıştı. İtalyan gizli servisinin, "Rusça bilen bu Fransız NATO subayının, Rus gizli servisi FSB'den bir ajanla görüştüğünü tespit etmesi sonucu" Fransız Savunma Bakanlığı harekete geçmişti.

General Vidaud, Özel Harekât Komutanlığı’ndan bu göreve atanması askeri çevrelerde tartışmaya neden olmuştu. Bazıları bunun generaller arasında görev değiştirme süreci çerçevesinde değerlendirmişti.

Mart ayı başlarında, Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonunun başlamasından kısa bir süre sonra, Genelkurmay Başkanı General Thierry Borcard, Le Monde gazetesine yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın olası işgali konusunda Fransızlar ve ABD’liler arasında analiz farklılıkları olduğunu belirtti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali Fransa'nın pek de beklemediği bir durum. Genelkurmay Başkanı Thierry Burkhard,  Fransız istihbarat servislerinin (DRM dahil) ABD istihbaratının aksine Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tehditlerini yanlış beyan ettiğini açıkça kabul etti. Türkçesi 'çuvalladık' dedi.

Borcard, o dönemde, “ABD’liler Rusların saldıracağını söylediler ve haklı çıktılar. Buna karşılık, bizim istihbaratımız Ukrayna’ya yönelik işgalin çok maliyetli olacağına ve Rusların, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i devirmek için başka seçenekleri olduğuna inanıyordu” dedi.

Amerikalılar, Rusya’nın saldırı hazırlıkları hakkında oldukça güvenilir istihbaratlar elde ettiler.

Savaş başlamadan birkaç hafta önce, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e baskı yapmak amacıyla bu istihbaratların bir kısmını yayınlamaya karar verdiler.

Türk istihbaratı ne yaptı sizce?

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

 

Seçilmiş Kaynakça

https://www.defense.gouv.fr/notre-directeur

https://www.lemonde.fr/international/article/2022/03/31/le-chef-du-renseignement-militaire-francais-quitte-son-poste-faute-d-avoir-suffisamment-alerte-sur-le-risque-de-guerre-en-ukraine_6119862_3210.html#xtor=AL-32280270

https://www.letelegramme.fr/ar/viewarticle1024.php?aaaammjj=20011031&article=3492173&type=ar

https://medyascope.tv/2017/04/29/sartrea-karsi-foucault-fransada-radikal-solun-cia-destekli-tasfiyesi/

https://turkish.aawsat.com/home/article/3564206/‘ukrayna-dosyası’-fransız-askeri-i̇stihbarat-direktörü’nü-görevinden-etti

https://www.savunmatr.com/gundem/ukrayna-dosyasi-fransiz-askeri-istihbarat-direktorunu-h17215.html

https://www.amerikaninsesi.com/a/fransiz-nato-subayi-rusya-adina-casuslukla-suclandi/5565048.html

https://guerremoderne.com/le-general-eric-vidaud-sur-france-24-une-interview-tres-speciale/

https://www.lesbiographies.com/Biographie/VIDAUD-Eric,218159

https://www.france24.com/fr/%C3%A9missions/l-entretien/20210603-général-éric-vidaud-commandant-des-opérations-spéciales-innover-pour-surprendre-l-ennemi

http://defense.blogs.lavoixdunord.fr/apps/m/archive/2019/06/25/le-general-eric-vidaud-prochain-commandant-des-operations-sp-15986.html

https://theatrum-belli.com/cos-forces-speciales-audition-du-general-eric-vidaud-a-la-commission-defense-de-lassemblee-nationale-13-janvier-2021/

https://www.intelligenceonline.com/government-intelligence/2021/08/23/director-of-military-intelligence-to-be-bertrand-toujouse-sidelined-by-eric-vidaud,109686321-art

https://english.almayadeen.net/news/politics/french-military-intelligence-chief-sacked-over-ukraine-asses

https://california18.com/the-director-of-military-intelligence-dismissed-7-months-after-his-appointment/3990552022/

https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25468533-seful-informatiilor-militare-franceze-demisionat-admitand-analizele-privire-rusia-ucraina-fost-eronate.htm

https://www.legifrance.gouv.fr/loda/id/JORFTEXT000000357733/

https://irp.fas.org/world/france/defense/drm/index.html

https://satelliteobservation.net/2020/10/05/geoint-at-drm-the-french-military-intelligence-agency/

https://www.dikgazete.com/yazi/turkiye-den-yolu-gecmeyeni-fransa-da-istihbarat-baskani-bile-yapmiyorlar-4072.html

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Bilge
Bilge 2 yıl önce
Desenize bu frenkler olaya fransız kalmış
numanist
numanist 2 yıl önce
Ne mutlu Türküm diyene