USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ekonominin manivelası - Devlet destekli kenevir ekimi

28-03-2021

2021 yılında devlet destekli kenevir ekimi yapmak isteyen kişilerin, İl Tarım Müdürlüklerine müracaat etmeleri gereklidir. 

Müdürlüklere yapılacak başvuru sonrasında kenevir ekimi olacağı takdirde uyuşturucu madde açısından en düşük yapıya sahip tohumlar ile ekimler gerçekleştirilecektir. 

Bu kenevirlerin lifleri, sapları ve tohumları üzerinden ticaret yapmak yasal sayılacaktır.

Çiftçiler, devlet destekli kenevir ekimi yapmak için proje kapsamında sayılan illerde ikamet ediyor olmalıdır. Kenevir ekimi gerçekleştirilecek arsanın 1 dekarına devlet tarafından 700 TL destek verilecektir.

Ekimin yapılacağı arsa şu şekilde olmalıdır;

Devletin yetkilendirdiği kişiler tarafından arsanın keşfi yapılmalı ve kenevir yetiştiriciliği için uygun olduğuna dair belge hazırlanmalıdır.

Arsaya ulaşımın rahat olması gereklidir.

Arsada sulama yapılmalıdır.

Söz konusu arsa, proje kapsamında belirtilen 20 vilayet içerisinde yer alıyor olmalıdır. (Resmi Gazete- 29842 Mevzuat)

Devlet Destekli Kenevir Ekimi İçi Aranan Şartlar Nelerdir?

Kenevir ekimi ve yetiştiriciliği yapacak çiftçilere sunulan şartlar şu şekildedir;

İlk şart olarak Valiliğe başvuru yapılması gereklidir. Çiftçiler İl Tarım müdürlüklerine müracaat etmeden önce yetiştiricilik belgesi almalıdır. (ÇKS )

Bu belgenin alınması için çiftçinin; Sivas, Zonguldak, Uşak, Yozgat, Kütahya, Ankara, İzmir, Bartın, Ordu, Malatya, Sinop, Samsun, Rize, Amasya, Antalya, Kayseri, Kastamonu, Burdur, Çorum, Karabük illerinde ikamet ettiğine dair belge şarttır.

Belirtilen bu iller dışında kenevir üreticiliği izni yoktur.

Yetiştiricilik belgesi alınabilmesi için kişinin sicil kaydı temiz olmalıdır.

Kenevir yetiştiriciliği yapılacak arsaya dair keşif raporu,

kimlik belgesi ve fotokopisi yeterlidir. 

Bu belgeleri tamamlayan kişiler Valiliklere giderek, kenevir yetiştiriciliği için izin başvuru formu doldurmalıdır. 

Form ve evrakların teslim edilmesi izin talebi işlemleri tamamlanmış olacaktır. Daha sonra Valilikler tarafından olumlu sonuç alan kişiler, kenevir ekimi izin belgesine sahip olacaklardır.

Bu belge ile İl Tarım müdürlüğüne başvuru yaparak devlet destekli kenevir ekimi yapılabilecektir.

Devletin sağlayacağı ekim desteği, arsanın her bir dekarı için 700 TL olarak yapılacaktır. 

Kredi başvurusu yapılmadan önce arsanın kenevir ekimine hazır hale getirilmiş olması gereklidir.

Kenevir Ekimi Denetlemeleri Nasıl Olacaktır?

Devlet destekli kenevir ekimi denetlemeleri yine yetiştiriciliğin gerçekleştiği yerlerde bulunan il veya ilçe müdürlüklerinin yetkilendirdiği teknik personeller tarafından yapılacaktır. 

Ekim zamanından başlayarak hasat zamanına kadar her ay bir kere arsa ziyaret edilecek; kontrol ve denetim sağlanmış olacaktır.

Kenevir, global pazarlardaki gelişmelerle birlikte ülkemiz için de ekonominin kaldıraçı olacak, endüstriyel binlerce ürün yapılabilen, yerli otomobilin tüm aksamlarının, her tip mobilya, kağıt-karton, binlerce çeşit biyo-polimer plastikler, hayvan yemleri slaç yerine, barınaklarda hayvan yatakları, depreme dayanıklı yüzde 40 tasarruflu inşaat malzemeleri, çiftçiler ve üreticiler için yüksek verimli ve tasarruflu biyo-dizel, mikro 7x24 çalışan biyokütle enerji santralları ve daha birçok alanda da ekonomimize uzun vadede her yıl 100 MİLYAR DOLAR getiri sağlayacak mucizedir.

Çiftci için, üretici için, sanayici için, tüketici için, ülkemizdeki her ferdini kalkındıracak, atmosferimizi de doğaya saldığı çok yüksek oksijen düzeyi ile mucize olan bitkinin üretimini yapmak için son izin tarihi 1 NİSAN 2021

Haydi buyrun toprak, tarım seferberliğine...

.

Dr. Erdem Ulaş, dikGAZETE.com

-ASAM Kendir Enstitüsü Başkanı-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Mustafa
Mustafa 3 yıl önce
Neden diger illerde yok! nedeeen?
Ismail gökçe narcin
Ismail gökçe narcin 3 yıl önce
InşAllah ülkemizin kalkinmasinda önemli bir yer alicak bir proje trakyadada ekim izni olursa hayvancılığın ve koydan kente göçün tersine dönmesine ekonomik katkıları büyük olur
Ömür Karabulut
Ömür Karabulut 3 yıl önce
Bu destek ile ilgili kaynak belirtebilir misiniz? Bu şekilde hiç doğru gözükmüyor maalesef. Böyle bir destek çeşidi yok.