USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Darya Dugina suikasti faillerinin şifreleri

Darya Dugina suikasti faillerinin şifreleri
23-08-2022

MOSKOVA

Rus ideolog Aleksandr Dugin’in gazeteci kızı Darya Dugina, aracına bomba düzeneği yerleştirilerek katledildi. 

Önceden planlanmış olan bir terör saldırısı olduğu görülen olayın ardından gözler Kiev rejimine çevrildi. 

Kiev rejimi, yine pişkince ifadelerin arasında böyle bir saldırıyı organize etmediklerini duyurdu.

Olayın hemen ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e muhalif bir oluşum olduğu öne sürülen Rusya Ulusal Cumhurı̇yet Ordusu (NRA) tarafından bir “Manifesto” yayınlanarak bu terör saldırısı üstlenildi.

Açıklamada, doğrudan Darya Dugina cinayetini kendilerinin işlediğini belirtmeyen grup, ancak cümle aralarında bunu ima edip, aynı zamanda bundan sonra da Rusya’nın önemli kişilerine saldırılar düzenleyeceklerini söylüyor.

Aslında bu grubun benim için hiçbir önemi yok. Sadece ‘Telegram’ üzerinden yayınlanan bir yazı ile saldırının sorumluluğu üstleniyor. Daha önceki paylaşımlarda, Darya Dugina ve Aleksandr Dugin’in, Ukrayna operasyonlarını savunan ifadelerine yer veriliyor.

Rusya Ulusal Cumhurı̇yet Ordusu hakkında internet üzerinden araştırmalar yaptığımda karşıma hiçbir bilgi çıkmadı. Daha önce yayınladıkları bir açıklama veya sosyal medya hesaplarının oluşturulması… Rus arama motorları da dahil olmak üzere hiçbir bilgi yok.

Rusya Ulusal Cumhurı̇yet Ordusu isimli grup, bu açıklamayla faaliyetlerine yeni başlamış gibi bir hava oluşturmuş. Açıklamanın başında, “Bizler, Rus aktivistler, askerler ve politikacılar, şimdi Ulusal Cumhuriyet Ordusu’nun partizanları ve savaşçıları, savaş çığırtkanlarını, soyguncuları ve Rusya halklarının zalimlerini yasadışı ilan ediyoruz!” ifadesi kullanılmış. 

Yani halka dönük bir yapılanmadan bahsetmiyoruz. Örnek olarak Aleksey Navalny çizgisinde dış destekli bazı üst düzey isimlerin oluşturduğu bir grup olabilir.

Bu grup, açıklamasında Ukrayna savaşına vurgu yapıyor; “Başkan Putin’i, Anayasayı değiştiren, Slav halkları arasında kardeş kavgasına yol açan ve Rus askerlerini gerçek ve anlamsız ölüme gönderen otorite gaspçısı ve askeri suçlu ilan ediyoruz” derken, Ukrayna savaşından Putin sorumlu tutuluyor. 

Bu gibi ifadelerin sürekli vurgulandığına dikkat çekmek gerekirse Ukrayna ile irtibatlı bir grup olduğu da anlaşılabilir.

Başka bir ifadede, “Rus ordusu askerlerini Gürcistan, Suriye ve diğer ülkelerden gelen kardeşlerimizi vurmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz” denilmiş. Bu cümle, kritik bir cümle. 

Ukrayna savaşında Kiev rejiminin yanında yer alan Gürcistan aynı zamanda paralı askerlerini de Rus ordusuna karşı savaşması için gönderiyor. Aynı zamanda Suriye’den özellikle bazı cihatçı paralı askerler de Kiev rejimi için Rus ordusuna karşı savaşıyor.

Rusya’daki üst düzey bürokrat ve askerlerden oluşan bir grupsa Rusya Ulusal Cumhurı̇yet Ordusu muhtemelen aynı zamanda Ukrayna yanlısı paralı askerlerin de finansörü bu gruptu. 

Ekonomik ve siyasi temelli bir yapılanmadan bahsediyorsak muhtemelen Ukrayna’daki çatışmalarda da etkinliği var. Aynı zamanda Kiev rejimi ile doğrudan veya dolaylı yollarla bağlantıları da var.

Manifestonun tamamına baktığımızda, bu grubun batı destekli bir grup olduğunu da anlayabiliriz. Ancak kafası karışık bir gruptan bahsediyoruz.

Açıklamada Slav milliyetçiliğinden bahsedip, nasıl olur da batı destekli Kiev rejimine karşı “Saldırılardan vazgeçin” denilebilir onu asla anlamadım. 

Örneğin; “Tüm Rusları, saflarımıza katılmaya ve Putin hükümetinin rezil ettiği üç renkli bayrak yerine yeni Rusya’nın beyaz, mavi ve beyaz bayrağını dalgalandırmaya çağırıyoruz” denilirken, milliyetçilik vurgusu, açıklamanın tamamında batı yanlısı bir yaklaşım görüyoruz.

Putin’in başkanlığı dönemindeki ilk zamanlarda birçok evdeki bombalı patlamalar hatırlatılmış; “Putin’i iktidara getiren Rusya’daki evlerin bombalanmasını hatırlıyoruz. Rejimin en iğrenç suçlarının hiçbirinde durmayacağını biliyoruz. Ve ilan ediyoruz; sadece bu hükümete karşı eylemler düzenleyeceğiz” denilerek aslında 2000’li yılların başındaki Rusya’daki iktidar kavgasının devam ettiği vurgulanmış. Ancak bu benim için geçerli değil.

Öncelikle Putin, 20 yılı aşkın bir süredir başkanken bu gruplar, Putin’e karşı direnmezken neden bugün ortaya çıktılar? 

Ukrayna’daki çatışmalar nedeniyle Putin’in zayıfladığını ve bugün saldırıya geçmek için tam zamanı olduğunu düşünüyorlarsa bu yanlış bir düşünce. 

Putin, Ukrayna’daki askeri operasyonlarından sonra daha da güçlendi. Hem Rusya hem de Putin, tüm dünyada batıya teslim olmayacaklarını gösterdi. 

Ukrayna’da batının aktardığı gibi ‘hezimet’ değil uzun vadede ‘zafer’ olduğu çok açık. 

Kaldı ki eğer Ukrayna’da işler kötü gitseydi Rusya’nın her toprağında Putin’e karşı ayaklanan bir halk görürdünüz.

Sonuç olarak;

Rusya Ulusal Cumhurı̇yet Ordusu’nun açıklaması, baştan aşağıya amatörlük barındıran bir açıklama. 

Bu saldırının sorumluluğunun Kiev ve batıya kalmaması için saldırıyı “Rus iç meselesi” olarak lanse etmeye çalışanların bir açıklaması. 

Eğer doğrudan böyle bir oluşum varsa bile doğrudan Kiev ve batılı ülkeler ile irtibatlı bir grup. 

Eğer bu grup, daha önce de hareketlilik başlattıysa Rus istihbaratının kontrolüne takılabilecek bir grup. Çünkü bu grubun yöneticilerinin de halktan isimler değil, üst düzey bürokrat ve askerler olduğu anlaşılıyor.

Bombalı saldırı ile ilgili yakın zamanda gerçekler ortaya çıkacaktır. Ancak Rusya’nın çıkan sonuçlara göre hareket edeceğini kestirmek zor değil. 

Bu terör saldırısının altından basit bir grup değil Kiev destekli bir terör grubu çıkacağını düşünüyorum. 

Eğer Kiev’in bu saldırıyla ilgili çok az da olsa bağlantısı varsa Ukrayna, kendi imajına zarar verecektir.

Bu nedenle ortadaki şüphelerin ve delillerin uluslararası uzmanların da katılımıyla incelenmesi, haliyle çıkacak tüm sonuçların politize edilmemesi gerekir. 

Objektif verilere dayandırarak bu saldırıyla bağlantılı kimler, hangi örgütler ve ülkeler var uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır.

.

Erhan Altıparmak, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?