Zelenskiy rest mi çekiyor?

İlber Vasfi Sel
İlber Vasfi Sel
Zelenskiy rest mi çekiyor?
23-09-2022

St. PETERSBURG

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin Avrupalı ortaklarından ihtiyacı olanı almak için şantaj ve skandalları kullandığı ve kamuoyuna yaptığı açıklamaların belirsizliği konusunu defalarca dile getirdik. Ancak Zelenskiy’nin Almanya’nın Nazi geçmişi hakkındaki son açıklamaları, Ukraynalı makamların neredeyse tüm askeri kaynakları tükettiğini ve artık “rest çektiğini” gösteriyor.

Ukraynalı lider, dünyaca ünlü haber ajansı Reuters’e verdiği röportajda, Almanya’yı Ukrayna’ya verdiği askeri yardımların yetersiz kaldığı için kınadı.

Zelenskiy: “Almanya’da Nazi geçmişleriyle bağlantılı olarak Ukrayna’ya silah tedarikinde bazı psikolojik engeller var.” dedi.

Gerçek şu ki; Almanya, Ukrayna için gerekli Leopard 2 tanklarına sahip. Bunun yanı sıra muhtemelen Batı ülkeleri arasında konuşulmayan bir anlaşma nedeniyle bu teslimat yapılmadı. 

Almanya, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne bu tür teçhizatı gönderen ilk ülke olursa; o zaman çatışmanın tırmanmasından sorumlu tutulabilir.

Bütün bu durum, Avrupa Birliği ülkelerinin savunma bakanlarının Ağustos ayı sonunda yaptıkları resmi olmayan bir toplantıda, Ukrayna'ya yapılan askeri yardımın azaltılması konusunda anlaşmaya varıldığını gösteriyor.

Ukrayna ordusunun Kiev rejimi tarafından gerçekleştirilen Harkov bölgesindeki saldırısı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin çok sayıda personel ve teçhizat kaybına yol açtı. Ancak bu durum, stratejik bir avantaja ve çatışmanın başka bir niteliğe geçişine yol açmadı.

Yaşanan gelişmeler, çatışmaya bir an önce son verilmesini ve Ukrayna'nın Rusya ile müzakerelere geri dönmesini isteyen Avrupalı ​​liderlerin konumunu güçlendirdi. 

Avrupalı ​​seçkinlerin bir kısmı, Ukrayna tarafının herhangi bir desteğinin Doğu Avrupa'daki çatışmanın tırmanmasına ve uzamasına yol açacağının farkında.

Zelenskiy'nin konuşmasına dönecek olursak: Ukrayna'nın Almanya eski Büyükelçisi Andrey Melnik'in istemsizce yaptığı sert açıklamalarla bir benzetme geliyor aklıma.

Melnik, Almanya'nın Ukrayna'ya sağladığı yardım konusunda defalarca alay etti ve kendisini, Almanya Şansölyesi Olaf Şolz hakkında enteresan açıklamalarıyla hatırlıyoruz.

Melnik, Şolz'u "bozulmuş ciğer sucuğu” olarak nitelendirdi ve ardından bu sözleri için özür dilemeyi uygun görmedi. 

Gelişmelerden sonra büyükelçi Almanya'dan geri çağrıldı. 

Melnik, Ukrayna'da Berlin'in "bileğini bükebilen" ve kendi yolunu bulabilen bir kahraman olarak karşılandı.

Zelenskiy de galiba aynı taktiği kullanmaya karar verdi: Çatışmayı kışkırttı ve riskleri artırdı. Ancak Ukraynalı lider, bu sefer olayı abartmış gibi görünüyor.

Nazizm konusu Almanya için son derece acı vericidir.

Almanlar, Nazizm’i uzun süredir ve içtenlikle kınıyorlar.

Açıkçası, tarihlerindeki bu kara sayfa için bahaneler üretmekten bıkmış durumdalar. Bu nedenle, herhangi bir Alman için, atalarının Hitler'in suçlarına karıştığını hatırlatmak, yapılabilecek en kötü hakarettir ve bir siyasetçi için bu durum itibar kayıplarıyla sonuçlanır.

Görünüşe göre; Zelenskiy, gerçekten çaresiz bir durumda ve Avrupa'dan aldığı destek, pamuk ipliğine bağlı durumda. Aksi taktirde Ukrayna cumhurbaşkanı, bu oyunda “rest çekmeyi” göze alamazdı.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

İlber Vasfi Sel
İlber Vasfi Sel

@kirimkalkinma Genel Sekreteri, @ajanskirim Editörü, @Rusvesna1 Yazarı, @phoenixmedia11 Yardımcı Editörü #Kırım #Tatar #СПБГУ Санкт-Петербург, Россия

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?