Soçi, Dünya Gençlik Festivali’ne hazırlanıyor

İlber Vasfi Sel
İlber Vasfi Sel
Soçi, Dünya Gençlik Festivali’ne hazırlanıyor
17-02-2024

Soçi Dünya Gençlik Festivali’ne hazırlanıyor

ST. PETERSBURG

Hatırlarsınız 2014 yılında Rusya Federasyonu’nun gözbebeği Soçi şehrinde 22. Kış Olimpiyatları düzenlendi. Bundan tam 10 yıl sonra, bu güzel tatil beldesinde bir kez daha uluslararası ölçekte bir etkinlik olan Dünya Gençlik Festivali, 1 ile 7 Mart 2024 tarihleri arasında Soçi Sirius Federal Eğitim Merkezi yerleşkesinde gerçekleşecek.

Bu büyük festivale 180’den fazla ülkeden 18 ile 35 yaş arasındaki 10.000’i aşkın genç katılacak. Bunların arasında birçok alanda faaliyetlerini sürdüren aktivistler de yer alacak: Gençlik STK’larının yöneticileri, siyasi partilerin genç yetkilileri, genç diplomatlar, genç bilim adamları, uluslararası ilişkiler uzmanları, gazeteciler, girişimciler, kültür insanları, öğrenciler, bloggerlar, Youtuberlar ve diğer gönüllüler…

Festival kapsamında birçok münazara, konferans, spor yarışmaları, sosyal sorumluluk etkinlikleriyle birlikte sergi ve geziler de olacak.

Küresel ölçekte kitlesel ve uluslararası etkinlikleri düzenleme konusunda Rusya, oldukça başarılı bir deneyime sahip. Bu herkes tarafından kabul edilir. 1957’de Moskova’da düzenlenen 6. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali, 1980’de yine Moskova’daki 22. Yaz Olimpiyat Oyunları, 2014 yılındaki Soçi’de gerçekleşen 22. Kış Olimpiyat Oyunları ve tabi 2018 Dünya Futbol Şampiyonası tüm otoritelerin hafızalarında sıcaklığını koruyor.

Bugünlerde uluslararası kamuoyunda durumun kötüleşmesi ve Batı ülkeleri tarafından “iptal kültürü” agresif bir şekilde desteklenmesine rağmen, küresel ölçekte gençliğin gelişimine katkıda bulunmak ve ileriki yaşamlarının güçlü hale getirilmesine devlet olarak özel önem veren Rusya’nın böylesi büyük çaplı bir etkinliğe daha ev sahipliği yapması oldukça önemli.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, görev süresi boyunca yaptığı konuşmalarda defalarca kamuoyunun dikkatini gençlik politikalarına yönlendirdi. Rus Lider Putin’e göre ülkelerin geleceği, toplumların değerlerini ve geleceklerini şekillendiren gençleri istek ve düşüncelerine bağlı.

Küresel çaptaki tartışmalı siyasi, ekonomik ve kültürel süreçler bağlamında Türkiye ve Rusya, gençlik politikalarının uygulanması konusunda ortak bir tavır aldığını belirtmek gerekir.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz yıl gençlere hitaben yaptığı konuşmada; Türk gençliğinin, genç neslin çabalarıyla mutlak bir biçimde sağlanacak parlak bir geleceğin umudu ve garantörü olduğunu vurguladı.

Dünya Gençlik Festivali’nin Soçi’de düzenlenmesi, Batılı ülkelerin Rusya’yı uluslararası arenadan izole etme girişimlerinin başarısız olduğuna dair ikna edici bir nitelik de taşıyor.

Rusya, bugün tüm dünyayla işbirliğine açık olmaya devam ediyor. Batılı politikacılar 21. Yüzyılda istemedikleri bir devleti izole ederek “ortadan kaldırma”nın mümkün olduğuna inanmakta ısrar etseler bile; bunun büyük bir yanılgı olduğu artık açıktır.

Karadeniz kıyılarının nadide güzelliklerinden biri olan Soçi şehrinde düzenlenecek Dünya Gençlik Festivali’ne yerkürenin her köşesinden katılım gösterecek gençler, ilerici ve aktif bir diyalog kurarak; karşılıklı anlayış, dostane ilişkiler, entelektüel ve kültürel alışveriş arayışında olacaklar. Bu durum, dünya üzerindeki herkesin geleceğe umutla bakmasına sebep oluyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençlerimiz de bu etkinlikte ülkemizi temsil ederken; uluslararası barışın yeniden tesisi için ellerinden gelenin fazlasını yapacaklardır.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

 

 

İlber Vasfi Sel
İlber Vasfi Sel

@kirimkalkinma Genel Sekreteri, @ajanskirim Editörü, @Rusvesna1 Yazarı, @phoenixmedia11 Yardımcı Editörü #Kırım #Tatar #СПБГУ Санкт-Петербург, Россия

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?