Rusya ve İslami Finans Sistemi

İlber Vasfi Sel
İlber Vasfi Sel
Rusya ve İslami Finans Sistemi
14-02-2024

Rusya ve İslami Finans Sistemi 

ST. PETERSBURG

Rusya Federasyonu vatandaşı 20 Milyondan fazla Müslüman, İslami Finans araçlarına erişim sağlayarak “Helal Finans” işlemlerini gerçekleştiriyor.

Rusya, 2023 yılında İslami Bankacılık ile ilgili bir yasayı kabul etti ve önümüzdeki 2 yıl boyunca ülke ve dünya genelinde bu sistemin kullanımına ilişkin çeşitli denemelerde bulunacak.

Rusya içerisinde birçok federal yapı, içerisinde İslami Bankacılığın başlatılmasına yönelik çalışmalara 2025 yılının Eylül ayına kadar iştirak edecek.

Bu çalışmalar sırasında katılım gösterenler, işlem yapılırken faiz oranı şeklinde ücret belirleme hakkına sahip değiller. Ancak belirtilen işlemlerin sonuçlarına bağlı olarak ödemeleri değişken tutarlar şeklinde ayarlayabilecekler.

Ek olarak tütün, alkol, silah, mühimmat ve kumarla ilgili faaliyetlerin finansı da yasaklı olacak.

Rusya’daki İslami Finans piyasasının potansiyelinin 11 Milyar ABD Doları olduğu söyleniyor. Bu rakam, Rusya Devlet Duması Finansal Piyasalar Komitesi Başkanı Anatoliy Aksakov tarafından Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkentinde 2023 yılında düzenlenen Kazan Forum 2023’te açıklandı.

Rusya Federasyonu Parlamentosu Üst Kanadı Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Nikolay Juravlev’in 2023 yılında yine bahsi geçen forumda yaptığı tahminlere göre İslami Finans, küresel finans piyasalarından bağımsız ve tam teşekküllü bir ağ olarak ortaya çıktı.

500’den fazla İslami bankacılık ve finansal kuruluşun toplamda 2 Trilyon ABD Doları’nı aşan toplam varlıkları, 105 farklı ülkede faaliyet gösteriyor.

Uzmanlara göre Rusya’da ortak finansman fırsatlarını değerlendirmek ve Rusya’nın tanımladığı dost ülkelerden sermayelerin çekilmesi ihtimali de bulunuyor.

Bahsedilen “Helal Finans” denemeleri, her yıl İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin de katılımıyla Uluslararası Rusya – İslam Dünyası Kazan Ekonomi Forumu – KAZAN FORUM’da gerçekleştirilecek.

Zaten 2 sene önceki forumda, uzmanların müzakereler sonucu ortaya koyduğu eylem planı dahilinde Rusya Federasyonu’nun çeşitli federal bölgelerinde ortak finansman mekanizması başlatılmasına ve yasal düzenleme yapılmasına ilişkin Kazan şehrinde bir pilot uygulama başlatıldı.

Öte yandan Rusya Federasyonu Maliye Bakanlığı ve Rus Merkez Bankası tarafından desteklenen ilgili yasa tasarısı, parlamentoya sunuldu.

Aynı dönem içerisinde Tataristan’da Rus ulusal ödeme sistemi MİR’e dayalı ilk İslami Banka Kartı ortaya çıktı.

Önde gelen Rus bankaları, Kazan’da ortaya çıkan bu, onlar için, yeni İslami Finans sistemine entegre olmak için tüzüklerinde değişiklikler yapmaya hazır olduklarını belirtiyorlar.

Geçtiğimiz sene de yine Kazan Forum’da katılımcılar, Rusların ve başka ülkelerin deneyimlerine dayanarak bu tür işlemlerin tam kapsamlı yasal düzenlemesiyle birlikte pilot projenin ülkedeki diğer bölgelerine de genişletilmesi üzerine çalışmalar yürüttüler.

Uzmanlar, İslami Finans Piyasasının geliştirilmesi açısından İslam ülkelerinin deneyimlerinin uyarlanması olasılığını da değerlendirdi.

Yine nitekim 14-19 Mayıs 2024 tarihleri arasında Kazan şehrinde düzenlenecek olan Kazan Forum’da bu konular tekrardan ele alınacak.

Belki de Tataristan’da İslami Bankacılık Geliştirme Merkezi kurulabilir.

Ortak finansman sisteminin yaygın olarak kullanıldığı ve Helal Ticaret konusunda geniş bir deneyime sahip olan Malezyalı uzmanların da katılacağı bu etkinlikle Rus ve yabancı yatırımcılar, ortak finans deneyimini de dikkate alarak vergilendirme, muhasebe ve ürün oluşturma konusunda uzmanlara danışabilecek.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

İlber Vasfi Sel
İlber Vasfi Sel

@kirimkalkinma Genel Sekreteri, @ajanskirim Editörü, @Rusvesna1 Yazarı, @phoenixmedia11 Yardımcı Editörü #Kırım #Tatar #СПБГУ Санкт-Петербург, Россия

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?