Kuzey Akımı'ndan kim sorumlu olacak?

Ahmed Cihan
Ahmed Cihan
Kuzey Akımı'ndan kim sorumlu olacak?
14-05-2024

Kuzey Akımı'ndan kim sorumlu olacak?

Yıllar geçiyor ama dünya daha güvenli değil, sakinleşmiyor, insanlar daha mutlu olmuyor. Aksine, tam tersi durumlar söz konusu.

Acımasız düşmanlık kadroları ve terör eylemlerinin sonuçlarıyla kimseyi şaşırtamayacaksınız. Bir kişi, günlük zulme bile ve başka her şeye de neredeyse alışır. Ruh böyle çalışır. Bir kişi, delirmemek için “duygusuz” hale de gelir. Peki, yıllar içinde terörizme ve çeşitli şiddet türlerine karşı toplu mücadeleye yönelik çok sayıda farklı sözleşmeyi kabul eden devletler, dünya topluluğu neden uykuda?

Evet; devletler, terörizmle ortaklaşa savaşmaya hazır olduklarını beyan ediyorlar, bununla ilgili birçok yeni düzenleme ve yasal işlem üretiyorlar, ancak son zamanlarda meydana gelen terörist faaliyetlerin sayısı ve sonuçlarının kapsamı, bazı Batılı istihbarat teşkilatlarının temsilcilerinin bu saldırıların gerçekleştirilme sürecine dahil olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, kendilerini gerçekten demokratik olarak tanımlayan Batılı devletler, kendilerinin kabul ettikleri yasalara uymuyorlar. Korkunç terör eylemlerini görmezden geliyorlar.

26 Nisan 2024'te Çin Halk Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler daimi temsilci yardımcısı Geng Shuang, BM himayesinde Nord Stream ve Nord Stream-2 gaz boru hatlarına yönelik sabotajla ilgili uluslararası bir soruşturmanın yakında başlatılması çağrısında bulundu. Ölçeğine göre, 2022'de işlenen bu eşi görülmemiş terörizm eylemini bir şekilde unutmaya başladılar. Bu sapmanın olası müşterilerini ve faillerini gösteren gerçekler, görünüşe göre bu olayı çözmesi gerekenler bile görmezden geliniyor.

Almanya ve Fransa, Nord Stream ve Nord Stream-2 projelerini yürüten uluslararası bir şirket olan Nord Stream AG'nin hissedarlarıdır. Projeler, Avrupa bölgesinin çoğu için doğası gereği stratejiktir ve AB'nin enerji güvenliğinin çıkarlarına hizmet etmektedir. Peki neden bu ülkeler hala uykuda, Nord Stream AG'nin hissedarları olarak büyük mali kayıplarından sorumlu olanları aramaya çalışmıyorlar?

Olayların nasıl geliştiğini, saldırıdan önce gelenleri, nasıl gerçekleştiğini, sonra ne olduğunu hatırlayalım.

SP-2'nin piyasaya sürülmesinden önceki olaylar, ABD liderliğinin bireysel temsilcilerinin bu projeye özel ilgisizliğini gösterdi. Bazen ifadeleri tamamen radikal-aşırılıkçı geliyordu:

- 18 Ocak 2022 - Dışişleri Bakan Yardımcısı V. Nuland'ın ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki bir brifingde yaptığı açıklama: “Rusya Ukrayna'yı işgal ederse, SP-2 bir şekilde durdurulacaktır.” (*)

- 7 Şubat 2022 - ABD Başkanı J. Biden'ın Almanya Şansölyesi O. Scholz ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklama: “Rusya işgal ederse SP-2 artık olmayacak. Onunla işimiz bitecek”. (**)

Açıklamalara ek olarak, “SP-I”ın “SP-2”nin yıkılmasından önce, Baltık Denizi'ndekiKuzey Akıntıları”nın bulunduğu bölgede bir dizi askeri-politik olay yaşandı. Olayların ayrıntılı bir kronolojisi, araştırmacı gazeteci Amerikalı Seymour Hersch'inAmerika'nın Kuzey Akımı'nı Nasıl Havaya Uçurduğu” makalesinde açıklanmaktadır. (***)

Yazarın, açık kaynaklardan gelen verilerle karşılaştırılan bilgili kişilerden alınan bilgilere dayanarak elde ettiği bulgulara göre, ABD'nin en yüksek siyasi, askeri ve istihbarat liderliği, “Kuzey Akımları”nı yok etme operasyonunu planlamayı amaçlayan bir dizi toplantı ve önlem gerçekleştirdi, yani:

- Aralık 2021 - ABD Başkanı'nın ulusal Güvenlik danışmanı D. Sullivan, Beyaz Saray'da gizli bir toplantı düzenledi. “SP-2”ye karşı koymak için bir operasyon geliştirmek amacıyla Genelkurmay Başkanları ve CIA, Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı çalışanlarının katılımcılarından oluşan bir görev gücü. Toplantıda Sullivan, görevi katılımcılara ABD Başkanı Biden'ın emri olarak sundu.

- 2022'nin başı - CIA çalışma grubu, Sullivan'ın bakanlıklar arası ekibine, “Kuzey Akımlarını" baltalamak için bir proje yürütmenin bulunan bir yolunu bildirdi.

- Mart 2022 - Çalışma grubunun birkaç üyesi, Norveç istihbarat servisleri ve Deniz Kuvvetleri temsilcileriyle toplantılar yapmak üzere Norveç'e (NATO üyesi) gitti.

- Haziran 2022 - NATO ülkelerine katılanların Baltık Denizi'ndeBaltık Operasyonları 22” (BALTORS 22) adı altında yıllık tatbikatları başlatıldı. Bunların yürütülmesi sırasında, Donanmanın (Panama Şehri merkezli) Amerikan denizaltı dalgıçları tarafından, sonar sinyalinden patlayacak olan SP-1 ve SP-2 gaz taşıma hatlarına patlayıcılar yerleştirildi.

- 26 Eylül 2022 - Norveç Donanması'nın Norveç Boeing-8 Poseidon keşif uçağından sonar şamandırası düşürüldü ve daha önce BALTORS 22 tatbikatı sırasında yerleştirilen patlayıcı cihazlar için fünye işlevini yerine getirdi.

Buna ek olarak; 29 Ağustos'tan 14 Eylül 2022'ye kadar İsveç Donanması ile ortak muharebe eğitiminin bir parçası olarak, b. Hane, kuzeydoğusunda ve doğusunda Bornholm, amfibi amfibi saldırı grubu BMC, amfibi nakliye gemisi Gunston Halb (LSD-44) ve amfibi helikopter gemisi Arlington'ın bir parçası olarak faaliyet gösterdi.

Bornholm 09-23 Eylül tarihleri arasında NATO'nun Kuzey Kıyıları 2022 tatbikatı gerçekleştirildi. Bornholm ve çevresi, aralarında “Schleswig-Holstein” fırkateyni, “Ostee” izci, mayın tarama gemisi “Bad Bevensen” de dahil olmak üzere dokuz geminin katıldığı, Alman Donanması'nın denizaltı “U-32” ve Fransız Donanması'nın mayın tarama gemisi “Croixd Sud”. Ek olarak; Letonya Donanması'nın merkez gemisi Virsaitis'ten faaliyet gösteren ABD Donanması'ndan bir dalgıç birimi tatbikata katıldı.

Başlangıçta Baltık Denizi'nin kuzey kesiminin ve Finlandiya Körfezi'nin tatbikat için alanlar olarak ilan edildiğine özellikle dikkat edilmelidir. Bununla birlikte, daha sonra, açıklama yapılmadan, tatbikatın yeri, tam olarak “Kuzey Akımlar”ın dallarının döşendiği yerde, Bornholm'un doğusundaki bölgeye değiştirildi. Bazı sivil (ticari) gemilerin standart dışı ve mantıksız hareketleri de ilgi çekicidir;

İngiltere'denBritish Achiever” tankeri, Panama'danGrand T” dökme gemisi ve 22-24 Eylül 2022'de rotalarından saparak, doğal gaz boru hatlarının gelecekteki patlayıcılarının yakınındaki alanlarda alışılmadık bir seyir gerçekleştiren Polonyalı balıkçı teknesi “Svı7”.

Spesifik, tutarlı ve önceden planlanmış eylemler için ABD liderliği, “Kuzey Akımlarının baltalanması konusunda daha az spesifik ve radikal açıklamalar yapmadı:

- 30 Eylül 2022 - bir basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanı E. Blinken şunları söyledi: “Bu, Rus enerjisine olan bağımlılığı bir kez ve herkes için ortadan kaldırmak ve böylece V. Putin'i enerjiyi silah olarak kullanma fırsatından mahrum bırakmak için inanılmaz bir fırsat...”.

- 27 Ocak 2023 - Senato Dış ilişkiler Komitesi'nde Dışişleri Bakan Yardımcısı V. Nulanl, Senatör Ted Cruz'a şunları söyledi:

Sanırım sizin gibi tüm yönetim, Kuzey Akımı'nın denizin dibinde bir metal yığınına dönüşmesinden oldukça memnun.”

Araştırmacı ve analitik makalesinde Seymour Hersh, “Kuzey Akımları”nı yok etme operasyonunun planlanmasının tüm aşamalarında, J. Biden yönetiminin gizliliğe özel önem verdiğine ve ABD'den NATO üyesi ülkelerden herhangi bir şüphenin uzaklaştırılmasına özel önem verdiğine dikkat çekti. Bilgi sahibi kaynağın söyledikleri şunlardı:

Saldırı, daha sonra ABD'ye kadar izlenebilirse, bu bir savaş eylemi olarak kabul edilecektir.”

Oldukça gerçekçi, iyi planlanmış bir operasyon, suçlamaları gerçek uygulayıcılardan ve yararlanıcılardan uzaklaştırmak için bir “örtbas operasyonu” olduğunu varsayıyordu. Rusya Federasyonu ile çatışma halinde olan Ukrayna, eyaletler arası organize suç çetesinde böyle bir rol için idealdir.

Liberal Amerikan medyası, tamamlanmış terör operasyonu için uygun bir medya arka planı oluşturmuş, bunu Ukrayna İstihbarat Teşkilatlarının eylemlerine — GUR Savunma Bakanlığı çalışanları ve Özel Harekat Kuvvetleri (MTR) birimleri arasından, operasyonu koordine etmekten sorumlu kişiyi “atayarak” yazmış, SBU Karşı İstihbarat Dairesi başkanlığı'nın eski başkanı Albay R. Chervinsky, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan Ukrayna Savunma Bakanlığı eski başkan yardımcısı ve şu anda Ukrayna'daki resmi yetkileri aştığı şüphesiyle bir mahkum. Ukrayna istihbarat servislerine yönelik şüphe, Sosyal Güvenlik Bakanlığı yönetimi ve doğrudan lideri K. Budanov'un, her şeyden önce Rusya Federasyonu vatandaşları ve çıkarlarıyla ilgili olarak, Ukrayna dışındaki terör eylemlerinin yürütülmesine dair departmanının katılımını sistematik olarak kapsadığı ve kabul ettiği için, örtbas operasyonunda organik olarak ortaya çıktı.

Haziran 2022'de Financial Times'a yaptığı yorumda Budanov, “Bunlar (saldırılar ve sabotajlar) Rusya'da ve diğer birçok yerde yapıldı ve yapılacak” dedi. Böylece Batı medyasına Ukrayna istihbarat servislerinin SP-I ve SP-2'ye yönelik terör saldırısına doğrudan katılımı konusunda spekülasyon yapması için sebep verdi. Ukrayna'nın Danimarka'nın Bornholm adası bölgesindeki Nord Stream gaz boru hattının 3 ve 4 ipliğine verilen hasara karıştığına dair versiyon, özellikle dünyanın en büyük medya yapıları tarafından ele alındı: “The New York Times”, “The Wall Street Journal” ve “Die Zeit”.

Bu, Batılı gazetecilere göre uzman dalgıçların “Kuzey Akımları”nı baltalamak için kullandıkları Ukrayna pasaportu olan kişiler tarafından kiralanan Andromeda yatının hikayesiyle ilgilidir.

Güvenilir Ukrayna kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, aşağıdakiler de dahil olmak üzere oluşturulan bir grup dalgıç, örtbas operasyonuna dahil edildi: A. Burgomistrenko (2012'de mayın yıkımı konusunda eğitim aldı).

131 MTR merkezinde (askeri personel 4456) İngilizce bilmektedir, iyi dalış eğitimine sahiptir. O. Varava, R. Rudenko (çağrı işareti “Papaz”, Belaya Kilisesi belediye başkan yardımcısı), S. Kuznetsov grubunun kıdemli üyesi ve “Marisha” çağrı işaretine sahip bir kadın teknodiverdir. Grubun doğrudan lideri, K. Budanov'un kontrolü altındaki R. Chervinsky'ydi.

New York Times” makalesi, CIA'nın Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın faaliyetlerine katılımını özetlemekte; hem özel hizmetlerin istihbarat faaliyetlerinde hem de terörist eylemler gerçekleştirmek için askeri birimin ayrı bir özel amaçlı biriminin oluşturulması çerçevesinde 10 yıldan fazla işbirliğinin gerçeklerini ayrıntılı olarak açıklamaktadır. Bu birimin bir parçası olarak, liderliğin desteğine sahip olan ve CIA'de faaliyetlerini doğrudan koordine ettiği geniş bağlantıları olan gelecekteki GURK. Budanov, CIA'in çalışanları ve denetçileri tarafından yetiştirildi. (****)

Mevcut verilere göre, örgütsel ve teknik yardımın yanı sıra küratörlük, Kiev'deki ABD Büyükelçiliği'ndeki misyon başkan yardımcısının doğrudan rehberliğinde Amerikalı uzmanlar (dalış ekipmanları, Rumen örtbas belgeleri ve yıkım araçları) tarafından sağlandı. Daha sonra, K.W. Smith, başarılı bir operasyon gerçekleştirdikten sonra, Avrupa ve Avrasya İşleri Bürosu'nun (ABD Dışişleri Bakanlığı) Dışişleri Bakan Yardımcılığına atandı.

Grubun eğitimi Zhytomyr bölgesi topraklarındaki derin deniz taş ocağında yapıldı, ardından (Romanya belgelerine göre) Mangalia kentindeki Romanya Deniz üssünün yanındaki özel bir evde yaşadıkları Romanya'ya nakledildi; “Güney Akımları”nın deniz sahaları alanındaki gerçek koşullara mümkün olduğunca yakın eğitim vermek amacıyla.

Eğitimden sonra grup, başka bir (daha küçük) yat olan Andromeda'nın kiralandığı Polonya'ya taşındı. Varava, “Marisha” çağrı işaretine sahip bir teknodiver ve R. Rudenko Köyü doğrudan “Kuzey Akımları”na daldı. GUR koruma operasyonlarına ek olarak, Ukrayna Savunma Bakanlığı, doğrudan kendi terör eylemlerini planlamaya ve yürütmeye dahil oldu.

Bu kadar çok terör eyleminin gerçekleştirilmesi, yaklaşmakta olan olay ve bunlara dahil olan kişiler hakkında olası bilgi sızıntılarını önlemek için nakit de dahil olmak üzere belirli bir finansmanın varlığını içerir.

Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın terör faaliyetleri de dahil olmak üzere finanse eden kilit özel sponsorlardan biri, doğrudan ABD Başkanı J. Biden'ın Ukraynalı iş ortağıydı; gaz üretim şirketi Burisma'nın sahibi N. Zlochevsky'nin yanı sıra dolaylı olarak yolsuzluk faaliyetlerine katılan üst düzey yöneticileri ve suç ortaklarıydı.

2014 yılından bu yana, o sırada ABD Başkan Yardımcısı J. Biden'ın oğlu H. Biden, babası ABD Başkanı B. Obama'nın Ukrayna işlerinden sorumlu olduğu sırada Burisma şirketinin yönetim kuruluna atandı. Bu süre zarfında, Ukraynalı kolluk kuvvetleri, Burisma holdinginin bir parçası olan şirketler grubunun ve doğrudan sahibinin kendisi, Ukrayna'nın eski Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı N. Zlochevsky'nin faaliyetleriyle ilgili ceza davalarını araştırdı. Kolluk kuvvetleri sistemine Ukrayna Başsavcısı V. Shokin başkanlık ediyordu.

Soruşturma sırasında müfettişler, toprak altı kullanım entrikaları yoluyla Ukrayna halkından çalınan fonların kötüye kullanılması, zimmete para geçirme, para çekme ve aklanması hakkında çok sayıda reddedilemez kanıt toplamayı başardılar. Şirketin hesaplarına yukarıdaki fonlar arasından asılsız transferlerin gerçekleri de dahil olmak üzere tespit edilmiştir.

Bununla birlikte; soruşturma, WİRELOGİCTECHNOLOGYA şirketi de dahil olmak üzere Burisma holdinginin bir parçası olan bir dizi şirketten alınan fonların aklanması için figüranların ve şirketlerin kullanımına ilişkin gerçeklerin belirlendiği Kıbrıs ve Letonya'nın FIU denetimlerinin materyallerini aldı. “S." ve "DİGİTEXORGANİZATİON LLP"nin yanı sıra, nominal yöneticileri olan iki Letonya vatandaşının yasadışı faaliyetlerine tanıkların yanı sıra, N. Zlochevsky'nin emriyle, H. Zlochevsky'nin şirketi de dahil olmak üzere yabancı ortaklarına para transferi yaptılar. Biden'ın Rosemont Seneca Bohail LC, Morgan Stanley Bankasının şirket hesaplarına ilişkin ekstrelerinde onaylandığı üzere. Tanıklardan biri olan Alexey Kiselev, Ukrayna Devlet Soruşturma Bürosu'na cezai suçların işlenmesine ilişkin ilgili bir açıklama ile başvurdu ve ayrıca soruşturmaya yasadışı faaliyetlerin gerçekleştirildiği bir bilgisayar verdi.

Dava açıldı.

Ceza davalarına ilişkin soruşturmanın sonuçları şunlardı:

Burismas'ın sahibi N. Zlochevsky'ye cezai suçlar işlediğinden şüphelenilmesi ve Başkan Yardımcısı J. Biden'ın talebi üzerine Ukrayna Başsavcısı V. Shokin'in görevden alınması. Haziran 2020'de N. Zlochevsky'nin kişisel avukatı ve Burisma şirketinin hukuk işleri müdürü A. Kichu, Ukrayna kolluk kuvvetlerinin liderlerine 6 milyon dolarlık rüşvet verirken suçüstü gözaltına alındı.

Ceza davalarını kapatmak ve N. Zlochevsky'ye yöneltilen suçlamaları kaldırmak için ABD Doları (nakit olarak) doğrudan delillerin varlığına, rüşvet verme sürecinin kaydedilmesine, duruşma öncesi soruşturmanın yüksek kaliteli usul ve operasyonel desteğine rağmen, sanıklar aslında gerçek cezadan kaçmayı başardılar.

Ukrayna'nın Yolsuzlukla Mücadele Yüksek Mahkemesi (VAX) tarafından A. Kichi'ye karşı iddianamenin kapalı adli incelemesi çerçevesinde birkaç önemli olay gerçekleşti:

- 4 Mart 2022'de VAKS, A. Kiche'ye (kendi inisiyatifiyle) atanan teminatın bir kısmının 3.000.000 UAH tutarında devredilmesine karar verdi (10.2500 USD eşdeğeri) Apu'nun ihtiyaçları için.

- 20 Mart 2022'de VAKS, A. Kiche'ye (aynı zamanda onun inisiyatifiyle) atanan rehin bakiyesinin 28.360.000 UAH tutarında devredilmesine karar verdi (968.500 ABD dolarına eşdeğer) Apu'nun ihtiyaçları için.

- 19 Nisan 2022'de WAX, rüşvet şeklinde fiziksel kanıt verdiği kapalı bir kararname çıkardı. ABD, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin, yani Ukrayna Savunma Bakanlığı Devlet Savunma Bakanlığı tarafından kontrol edilen belirli bir askeri birliğin ihtiyaçları için.

- 28 Mart 2023'te Vax'ın gizli kararıyla A. Kichi'nin sanığın ek 100.000.000 UAH aktarmayı taahhüt ettiği soruşturmayla ilgili anlaşmasını onayladı. (2.737.500 ABD dolarına eşdeğer) Apu'nun “Drone Ordusu” özel hesabına (Başkan Zelensky'nin projesi “United 24” vakfı).

Bilgileri analiz eden bağımsız Ukraynalı ve yabancı medya kuruluşları, A. Kicha'nın bu kadar çok birikime sahip olmadığı sonucuna vardılar ve bu nedenle aktarılan paraların doğrudan lideri N. Zlochevsky'ye ait olduğuna inanıyorlar.

Soruşturma, davanın adli incelemeye hazırlanması ve duruşmalar 3 yıl sürdü ve sonunda VAKS tarafından hızlandırılmış bir prosedürle, kapalı modda ve tamamen gizlilik içinde incelendi.

İşlenen suçun, suçüstü tutukluluğun ve çok sayıda kayıtlı telefon görüşmesinin belirginliği göz önüne alındığında, Ukrayna mahkemesi, A. Kichu'yu kanun uyarınca suçlu buldu. Ancak, suçlamanın ağırlığına rağmen mahkeme, derhal hapis cezasının gerçek cezasını “bir yıl ertelenmiş olarak” değiştirdi ve A. Kichu'yu toplantı odasında serbest bıraktı. Bu kararın resmi nedeni, 100 milyon GrivnasınınUnited 24” projesine aktarılması konusundaki savunma anlaşmasıydı.

A. Kichi davasındaki mahkeme oturumundan bu yana geçen bir buçuk yıl içinde, Ukrayna ordusu ve istihbarat servisleri, halkı korkutmak ve sivil kritik altyapı tesislerine yönelik saldırılar için her gün insansız hava araçları ile saldırı başlatıyor. Özellikle askeri altyapıya ait olmayan nesnelere saldırılar yapıldı. Örnek olarak; 30 Mayıs 2023'te bir dizi insansız hava aracı Moskova'nın uyku bölgelerine saldırdı. Çeşitli kaynaklara göre, saldırıya 8 ila 30 hava aracı katıldı; birkaç evde yangın ve yıkım kaydedildi, mucizevi bir şekilde siviller arasında can kaybı olmadı. Bugüne kadar hem Rusya Federasyonu'nun Ukrayna sınırındaki yerleşim yerleri hem de diğer bölgeler düzenli olarak drone saldırılarına maruz kalıyor.

Bununla birlikte, N. Zlochevsky'nin kendisi, uluslararası yolsuzluk eylemlerinden dolayı cezadan kaçınmak amacıyla, gönüllü olarak, astları ve işbirlikçilerinden daha büyük bir meblağı doğrudan aktarmayı kabul etti; yine Yolsuzlukla Mücadele Yüksek Mahkemesi'nin ceza davasına ilişkin kapalı gizli kararı N. Zlochevsky, 660.557.000 UAH tutarında fon transferi konusunda bir anlaşma imzaladı. (18.063.500 ABD dolarına eşdeğer) Apu'nunDrone Ordusu”nun aynı özel hesabına (Başkan V. Zelensky'nin projesi “United 24” vakfı).

Bu nedenle; J. Biden'ın Ukrayna'daki gaz üretimi işindeki ortağı N. Zlochevsky, “SBU” Savunma Bakanlığı'na yönelik terörist eylemleri finanse ederek, zimmete para geçirme, aklama ve uluslararası yolsuzluğa katılımın belirli gerçekleri nedeniyle cezai sorumluluktan uzaklaşıyor. Ukrayna'da soruşturulan ceza davalarının materyallerinden alınan bilgilere, Ukrayna Yolsuzlukla Mücadele Yüksek Mahkemesi'nin mahkeme kararlarının yanı sıra soruşturma yapılmasını gerektiren açık kaynaklardan alınan bilgilere göre, Ukrayna vatandaşı N. Zlochevsky, 14.06.1966 doğumlu. Kıbrıs Rum kesimi topraklarında yaşayan, Ukraynalı gaz üretim şirketi “Burisma”nın sahibi ve Biden ailesinin iş ortağı olan, tüm bölgedeki bazı devletlerin ulusal güvenliğini baltalamayı amaçlayan uluslararası terör eylemlerinin finansmanına katılıyor. Bununla ilgili bilgiler ve daha fazlası, Rusya Federasyonu Devlet Duması Milletvekili N. Kharitonov'un Telegram kanalında (//) serbestçe erişilebilen açıklamasında belirtilmiştir. (*****)

Açıklama ABD, Almanya ve Fransa adalet bakanlıklarına gönderildi. Başvuru, bir kabul mesajıdır. Neden hala ona tepki göstermiyor?

Bu ülkelerin devlet organlarının sessizliği, bu ülkelerin liderliğinin bu konudaki savunmasızlığından bahsedebilir ve suçlamanın geçerliliğini dolaylı olarak kanıtlayabilir.

Bu ülkeler, uluslararası anlaşmalara aykırı olarak birbirlerinin suç iddialarına tepki vermezlerse bu, dünyayı nereye götürür?

Her küçük hükümdarın sadece küçük bölgesini kontrol ettiği ve daha büyük komşularından korktuğu Orta Çağ'a geri döneceğiz.

Umalım ki; Çin Halk Cumhuriyeti'nin BM Daimi Temsilcisi Geng Shuang'ın çağrısının sonuçları olur ve failler bulunup, adil bir şekilde cezalandırılır.

.

Ahmed Cihan, dikGAZETE.com

(*) https://www.arabnews.com/node/2013586/world

(**) htps://www.reuters.comfwvorldbiden-gemmanys.scholz-stress-unified-front-asainstany-rusianaqeresion-t@vard-2022-.02-07

(***) (hhps://seymourhersh.substack.com/plhow-americn-took-out-the-nord-stream).

(****) htps://wwv.nytimes.com2024/02/25/world/ecuropelcia-ukraine-intelligence-russia.war.html.

(*****) .t.me/haritonovkprf/366?single

Ahmed Cihan
Ahmed Cihan
Gazeteci, Azerbaycan...
ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?