İsrail’in Gazze’ye saldırıları, Avrasya’nın da güvenliğini tehdit ediyor

Erhan Altıparmak
Erhan Altıparmak
İsrail’in Gazze’ye saldırıları, Avrasya’nın da güvenliğini tehdit ediyor
28-10-2023

MOSKOVA

Gazze’de Hamas’ın silahlı kanadı tarafından geçtiğimiz 7 Ekim tarihinde İsrail kontrolündeki topraklara ani saldırıların ardından bir anda Ortadoğu’da büyük bir kaos başladı.

İsrail aynı şekilde Filistin topraklarına füze saldırıları başlatırken bu saldırılarda yüzlerce sivil öldü, binlerce sivil yaralandı.

İsrail, Gazze Şeridi’ne resmen kara harekâtı da başlatırken bu bölgedeki sivil alanlar tahrip edildi. Filistinli siviller bu savaşta zarar görmeye devam ederken çatışmaların bölgesel savaşa gitme olasılığı çok yüksek.

Başta İran olmak üzere, Suriye, Irak, Mısır ve Ürdün gibi ülkeler, İsrail’e karşı teyakkuz halinde. İsrail, Gazze operasyonlarına başlayarak aslında büyük bir bölgesel savaşın fitilini ateşledi.

İsrail’in başlattığı saldırılar, Rusya’dan tepki görürken başta ABD ve batılı ülkeler İsrail’e lojistik, silah ve diplomatik destek vermeye devam ediyor. Özellikle dünyanın her bölgesinde kriz çıkaran ABD, Akdeniz’e de savaş gemilerini gönderdi.

ABD sadece Ortadoğu’da değil, AsyaPasifik’te de aynısını yaptı. Tayvan açıklarına savaş gemilerini gönderen ABD, aynı zamanda Avrupa’ya, NATO eliyle füzelerini yerleştirdi, hemen hemen her Avrupa ülkesine üslerini kurdu. Ayrıca Ukrayna’yı Rusya’ya karşı kışkırtan ABD, Kiev rejimine yasaklı mühimmatlar da dahil olmak üzere silah desteğine devam ediyor.

Afrika’daki karmaşanın da sebebi olan ABD, aynı zamanda Amerika kıtasında da çatışmaların öncüsü oldu.

Şimdi sırada Orta Asya ve Güney Kafkasya var. ABD, Ermenistan’da Paşinyan yönetimini yanına çekmeye çalışarak kendi askerlerini tatbikat için gönderdi. Orta Asya’daki birçok ülke de şu an ABD’nin radarında.

ABD’nin bu hamleleri nedeniyle sadece Ortadoğu’da değil dünyanın birçok bölgesinde gerilimler yaşanıyor.

Ortadoğu’daki çatışmalar, bölgesel çatışmaya dönerse Avrasya’da da aynı risk mevcut. Çünkü İran başta olmak üzere birçok ülke Rusya ile ortak tavır sergiliyor; olası çatışma ve gerilimlerin önüne geçmeye çalışıyor.

Belarus da yine ABD’nin radarında olan ülkelerden.

İsrail’in Filistin topraklarına başlattığı saldırılar nedeniyle Filistinli sivillerin özellikle Avrasya bölgesindeki ülkelere sığınması tahmin ediliyor.

Başta Türkiye olmak üzere birçok ülke olası mülteci akınına hazırlığını yapıyor.

ABD’nin, Suriye başta olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki birçok ülkede başlattığı çatışmalar nedeniyle Türkiye ve Avrupa’daki birçok ülkeye mülteci akını yaşanırken bu mülteci akınları nedeniyle hükümetler büyük zorluklar yaşıyor. Artık Avrasya’da mülteci akınını kaldırabilecek bir ülke daha kalmadı.

Hal böyleyken Avrasya bölgesinde iç çatışmalar ve ülkeler arası krizler baş gösterebilir. ABD ve taşeronları, bu büyük krizlerden sonra hiçbir sorumluluk almazken maalesef bölgesel iktidarı korumaya çalışanlar bu krizlerin yükünü taşımak zorunda kalıyor.

Rusya’nın da çekindiği konu tam da bu.

Rusya, Avrasya bölgesinde olası çatışmaların başlayabileceği uyarısını sürekli yapıyor. Ancak Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı özel askeri operasyonların ardından tüm dünyada ‘Öcü’ gibi gösterilen Rusya’nın hiçbir uyarısı dikkate alınmadı. Aynı zamanda ABD’nin maşası haline gelen Kiev rejiminin, Gürcistan’ın Abhazya’ya saldırması talebi de Kafkasya’da başka bir gerilime sebep olabilir.

Ancak çok yakın zamanda Rusya’nın öngörüleri gerçekleşebilir. Eğer ABD, İsrail’i kışkırtmaya devam ederse Ortadoğu’da ateşkes hayal olacak.

Ortadoğu’daki çatışmalar Avrasya Bölgesi’ne yayılabilir.

Şimdi artık tek çözüm var. Ortadoğu’da acil bir ateşkes, Ukrayna’da da müzakerelerin başlaması. Eğer bunlar kısa süre içerisinde gerçekleşmezse Ortadoğu ile beraber Avrasya’daki kriz büyüyebilir.

.

Erhan Altıparmak, dikGAZETE.com

 

 

 .

Erhan Altıparmak
Erhan Altıparmak

Rusya Federasyonu ve Kafkasya Muhabiri - Russia - Kavkazia Correspondent...

ИХА Россия корреспондент... İG: erhan6parmak

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?