İngiltere, Ukrayna’nın NATO’ya dahil olamayacağını ilan etti

Erhan Altıparmak
Erhan Altıparmak
İngiltere, Ukrayna’nın NATO’ya dahil olamayacağını ilan etti
14-01-2024

İngiltere, Ukrayna’nın NATO’ya dahil olamayacağını ilan etti 

MOSKOVA

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kiev'de iki ülke arasında güvenlik alanında anlaşma imzaladı.

Bu anlaşmaya göre; İngiltere, Ukrayna'ya uluslararası tanınmış sınırları dahilinde toprak bütünlüğünü koruma ve yeniden tesis etme, ekonomisini yeniden inşa etme, vatandaşlarını korumak için kapsamlı yardım sağlama, Rusya'nın herhangi bir askeri tırmanışını veya yeni saldırganlığını önleme ve aktif bir şekilde caydırma ve karşı koyma, Ukrayna'nın reform planlarını ve NATO uyumluluğunu desteklemek suretiyle Ukrayna'nın gelecekte Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesini desteklemenin Kiev'e verilen güvenlik taahhütlerini yerine getirme sözü verildi.

İngiltere ve Ukrayna arasında imzalanan bu anlaşma, 10 yıl boyunca yürürlükte olacak ve İngiltere ayrıca Ukrayna’ya 2024'te 2,5 milyar sterlin daha destek verecek.

Batılı ülkelerin kışkırtmasıyla Rusya’ya tehdit oluşturan ve Donbass Bölgesi’ndeki sivil halka saldırılar başlatan Kiev rejimine karşı Rus ordusunun başlattığı askeri operasyonlar hala devam ederken bugüne kadar ABD, Ukrayna’ya 45 milyar doların üzerinde askeri destek verdi. Ayrıca AB ülkeleri de 18 milyar doların üzerinde destek paketini sunmaya devam ediyor.

İngiltere, bugüne kadar 3 milyar dolar düzeyinde Kiev’e askeri destek verirken, yapılan yeni sözde güvenlik anlaşmasıyla 2024 yılında Kiev’e 3 milyar doların üzerinde bir askeri destek sağlanacak.

Rusya’nın başlattığı askeri operasyonların başından beri ABD, İngiltere ve AB ülkelerinin Kiev’e verdiği desteklerin tümü bertaraf edildi.

Ukrayna, cephede bile Rus ordusuna karşı başarısız olurken batılı ülkelerin gönderdiği silahlar henüz Ukrayna topraklarına girdiği anda Rus hava güçleri tarafından imha ediliyor. Yani batılı ülkelerin tüm destekleri yok oluyor.

Ukrayna’nın NATO’ya katılma isteğini biliyoruz…

NATO’nun da Ukrayna’ya sırf Rusya’ya saldırması için verdiği sözleri hatırlıyoruz. Ancak işler değişti.

Batılı ülkeler Ukrayna’yı NATO’ya dahil edecek cesareti elde edemiyor. Cephede desteklenen Ukrayna ordusu, başarısız olunca batılı ülkelerin Kiev’e karşı panik destekleri başladı.

Örneğin İngiltere’nin Ukrayna ile yaptığı sözde güvenlik anlaşması, “Sizi NATO’ya dahil edemeyeceğiz ancak desteğimiz sürecek. Rusya’ya karşı biraz daha direnin” mesajıdır.

Kaldı ki Kiev rejiminin geleceği bile belirsizken, imzalanan güvenlik anlaşmasının 10 yıl ömrü dahi olmayabilir.

Gelelim ABD’ye

Kiev’e bugüne kadarki en büyük desteği veren ABD’de işler karışık.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya yeni destek paketi hazırlarken Cumhuriyetçiler bu pakete itiraz ediyor.

Donald Trump’ı destekleyen cumhuriyetçileri tehdit eden Joe Biden son mesajında, “Cumhuriyetçi dostlarımız Ukrayna’ya mali desteği kabul etmezse bunun bedelini öderler” dedi.

Muhtemelen cumhuriyetçiler bu tehdidi unutmayacak ve ABD’deki başkanlık seçimlerinin ardından “Karşı bedel” hamlesine girişebilirler. Bu nedenle Joe Biden aslında yanlış bir topluluğu tehdit ederek kendi sonunu da hazırlamaya başladı.

AB ülkelerine bakarsak, Ukrayna’ya her ne kadar büyük destekler de verseler, kendi aralarında bölünmeler yaşıyorlar.

Son olarak Kiev’e desteğe itiraz eden Macaristan’ın kararlarını tanımama gibi demokratik olmayan bir öneri ile modern dünyanın sahte demokratları olduklarını tüm dünyaya ilan ettiler. Ancak bunu sürdürürlerse bölünmeleri daha da hızlanarak artacak.

Gelelim Ukrayna’ya;

Ukrayna aldatılmaya devam ediliyor. Kendilerine verilen destekler azaldı. Sadece taşeronu olduğu batılı ülkeler, küçük askeri ve mali desteklerle ‘ihanet etmeyeceklerine’ inandırmaya çalışıyor. Ancak oyun bitti.

Ukrayna halkını da kandıran batılılar, bunu daha fazla sürdüremeyecek. Çünkü bu oyunu sürdürmek için ne Ukrayna’nın gücü kaldı ne de kendilerinin enerjileri kaldı. Batılı ülkelerin halkları da artık hükümetlerinden bu oyunun sonlandırılmasını bekliyor.

Krizin tek aktörü Vladimir Zelenskiy kaldı.

Batılıların küçük destekleriyle koltuğunu sağlama almaya çalışan Zelenskiy, belki de gelecekte bu küçük hesapların bedelini çok büyük ödeyecek.

Anlaşılan o ki ne Ukrayna NATO’ya dahil olacak ne cephede Rusya’ya karşı zafer ilan edilecek ne de batılılar Rusya’yı güçsüzleştirip çökertmeyi başarabilecek.

Onlar için hiçbir şey yolunda gitmiyor.

Yapılan tüm panik destekleri ancak batılılara mali yük, Ukrayna’yı ise küçük düşüren hamleler olacak.

.

Erhan Altıparmak, dikGAZETE.com

Erhan Altıparmak
Erhan Altıparmak

Rusya Federasyonu ve Kafkasya Muhabiri - Russia - Kavkazia Correspondent...

ИХА Россия корреспондент... İG: erhan6parmak

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?