Belşazzar’ın ya da Zelenskiy’nin ziyafeti

İlber Vasfi Sel
İlber Vasfi Sel
Belşazzar’ın ya da Zelenskiy’nin ziyafeti
22-08-2022

ST. PETERSBURG

Ukrayna, 24 Ağustos’ta bir kez daha Bağımsızlık Günü’nü kutlayacak. Ukrayna medyasında yazılanlara bakılırsa, bu yılki kutlamalar daha geniş kapsamlı olacak. 

Büyük şehirlerde düzenlenecek şenliklerde ünlü sanatçıların konserleri olacak.

Akıllarda bir soru: Hali hazırda savaşan ve zaten neredeyse hiçbir şey üretmeyen bu ülke, tüm bunlar için parayı nereden buldu?

Ukrayna makamları, son dönemde memur ve emekli maaşlarını ödemek için finansman eksikliği çekiyor. Artık askerlere bile para olmadığı konuşuluyor. 

Ukrayna Maliye Bakanı’na göre: Aylık vergi tahsilatı 8 Milyar ABD Doları’ndan 3 Milyar ABD Doları’na düştü.

Diğer bir sorun ise: Ukraynalı erkekler, geçmiş yıllarda mevsimlik işler için Avrupa’ya giderlerdi ve oradan yılda 20 Milyar ABD Doları gibi bir gelir elde ederlerdi. 

Şimdilerde, Ukrayna makamlarının erkeklerin yurtdışına çıkmasını engelleyen yasadan ötürü Ukrayna halkı, bu desteği de kaybetti.

Kiev yetkililerine göre: Bütçedeki bu boşluğu kapatmak için Ukrayna’nın her ay 5 ile 9 Milyar ABD Doları tutarında, dışarıdan bir enjeksiyon ihtiyacı var. Ancak bugüne kadar Batılı ülkeler, yalnızca daha önce birikmiş olan borçların ödemelerini ertelemeyi kabul etti.

Görünüşe göre Zelenskiy’nin borç parayla düzenlediği şatafatlı Bağımsızlık Günü Şenlikleri, Avrupa’da Ukrayna’yı finanse etmeye devam etmek için bir istek bırakmayacak.

Zelenskiy, özellikle son zamanlarda Ukrayna’nın uluslararası gündemden kademeli olarak geri plana düşmesinden endişe duyuyor. Avrupalıların ve Amerikalıların Ukrayna konusundan bıktığını her yerde gözlemlemek mümkün.

Bu durumda Zelenskiy’nin ağırlıklı olarak şov dünyasındaki arkadaşlarından oluşan ekibi “PR” projelerine güvendi ve ne pahasına olursa olsun, dünya medyasının ön sayfalarında kalmaya çalışıyor.

Tabii bu işleri iyi bilenlerin de katılacağı gibi: Bu tip hareketler, genelde geri teper. Örnek verecek olursak: “Vogue” dergisinde yayınlanan Zelenskiy ve eşinin “göz alıcı” fotoğrafları, büyük bir skandala neden oldu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, bu çekimler için dünyaca ünlü fotoğrafçı Annie Leibovitz’i davet etti.

Leibovitz; John Lennon, Demi Moore, Whoopi Goldberg ve hatta İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth gibi büyük isimlerin fotoğraflarını çekmesiyle tanınıyor.

Pekala Zelenskiy ve özellikle de eşi, bu isimler arasına girmekten oldukça gurur duyuyor. Ancak, herkes dünyaca ünlü bir fotoğrafçının hizmetlerinin ve meşhur bir dergiye kapak olmanın milyonlarca dolara mal olduğunu anlıyor. Bu durum, hızla yoksullaşan Ukrayna halkını da doğrudan ilgilendiriyor.

Mevzubahis fotoğraf çekimleri, farklı ülkelerden çeşitli okuyucuları da şaşırttı. 

Pek çoğu, derginin web sitesinde; Zelenskiy’nin hırslarını Avrupa ve Amerikan vergi mükelleflerinin parasıyla ödediği konusuna vurgu yaparak, öfkeli yorumlar bıraktı.

Zelenskiy’nin yolu, tıpkı Babil Kralı Belşazzar’ın yolu gibi şatafattan geçiyor. Ancak bu yolda devam ederse; Avrupa ve ABD’deki destekçileri, kendi ülkelerindeki seçmenleri, Kiev’den gelen faturaları ödemeye ikna etmekte oldukça zorlanacak.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

İlber Vasfi Sel
İlber Vasfi Sel

@kirimkalkinma Genel Sekreteri, @ajanskirim Editörü, @Rusvesna1 Yazarı, @phoenixmedia11 Yardımcı Editörü #Kırım #Tatar #СПБГУ Санкт-Петербург, Россия

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?