2024 Ukrayna’nın kader yılı

Erhan Altıparmak
Erhan Altıparmak
2024 Ukrayna’nın kader yılı
07-01-2024

2024 Ukrayna’nın kader yılı

MOSKOVA

Batılıların Rusya’ya karşı başlattığı savaş, Ukrayna cephesinde hala devam ediyor. Batılıların taşeronu olma görevini üstlenen Kiev rejimi, cephedeki başarısızlıkların ardından Rusya kentlerine terör saldırıları sürdürmeye devam ediyor.

Kırım’ı askeri yolla almayı amaçlayan Kiev rejimi, taktik değiştirip Kırım topraklarına ‘drone’larla saldırılar düzenlemeye başladı. Elbette Kiev rejimi Kırım’daki Rus askeri-stratejik noktaları değil de sivil alanları hedef almaya devam ediyor.

Batılılar dahil neredeyse tüm dünyanın destek verdiği Ukrayna ordusu, kendilerine verilen modern silahları dahi kullanamadı.

Özellikle Polonya üzerinden Ukrayna’ya teslim edilen NATO silahları, anında Rus roketleriyle imha edildi ve edilmeye de devam ediyor.

Batılılara ait paralı asker şirketleri artık Kiev rejimine desteğini kesmeye başladı. Çünkü bu şirketler, sahiplerine zafer bayrakları değil ancak cesetler taşıyabildi.

Ukrayna ordusunun durumu içler acısı. Cephedeki göğüs göğüse çarpışmadan mağlup ayrılan Ukrayna ordusu ancak paramiliter grupların destekleriyle Rus topraklarına terör saldırıları düzenliyor.

2023 yılını geride bıraktık. Artık 2024 yılındayız…

2024 yılı, Ukrayna’nın kader yılı olacak.

Kiev rejimi kendilerine verilen NATO’ya katılım ve AB’ye katılım konusunda çok istekli. Cephede Rusya’ya karşı başarısız olan Kiev rejimi, NATO ve AB’ye katılım ile birlikte kendisini güvene almak, Rusya’ya karşı en azından masada kazanmak istiyor. Ancak gerçekçi olmak lazım, 2024 yılında Ukrayna’nın NATO ve AB’ye katılımı konusunda ancak müzakere süreçleri başlar.

AB ve NATO bu yıl da Kiev rejimini kontrol altında tutmayı sürdürmeyi amaçlayabilir. Yani 2024 yılı, Kiev rejimi için çok dramatik yıl olabilir. Gerçekçi olmak gerekirse batılılar Ukrayna’yı hiçbir küresel topluluğa dahil edemez.

NATO bu yıl da Ukrayna’ya, Rusya’ya karşı güvenlik garantileri verebilir ancak asla Ukrayna’yı kendi grubuna dahil edemez. Bu da Vilnius'taki NATO zirvesinde hayal kırıklığına uğrayan Kiev rejimi için aynı türde bir hayal kırıklığı olabilir.

2024 yılında Avrupa Parlamentosu’nda da seçimler düzenlenecek. Bu seçimlerin de Ukrayna için önemi çok büyük.

AB’den de beklentileri artan Ukrayna, yeni oluşacak olan parlamentodan öncelikli destek isteyecektir. Ancak parlamentonun ancak Ukrayna’ya karşı sözlü desteği olacak, Ukrayna’nın kaderini değiştirecek bir adımı olmayacaktır.

ABD’deki seçimlerde çanlar Ukrayna için çalıyor!..

Ukrayna’daki çatışmaların başrol oyuncusu olan ABD’de bu yıl seçimler düzenlenecek. Eğer seçimleri Kiev rejiminin istediği gibi bir aday kazanırsa belki mevcut destek sürdürülebilir. Ama ABD’nin Kiev’e desteği hissedilir bir oranda artamaz.

Eğer seçimleri Donald Trump kazanırsa Kiev rejimi için hayal kırıklığıyla geçecek bir yıl olabilir. Böyle bir durumda Trump’ın yapacağı ilk iş, Ukrayna’ya verdikleri desteği tamamen kesmek ve bu aynı zamanda bu Avrupa ülkelerinin de desteği kesmesi anlamına gelir.

Her politik hamlesinde Washington’ın iki dudağının arasından çıkan sözlere bakan Avrupa ülkeleri, Kiev rejimine askeri ve mali yardımları sürdüremez. Ancak zaten Trump’ın karşısındaki bir aday kazansa dahi Avrupa’nın da Ukrayna’ya vereceği bir desteği kalmadı.

Batılıların tüm enerjisi 2023 yılında bitti. Ancak küçük yardımlar ile Kiev rejimini desteklemeye devam etmeye çalışacaklardır. Bu anlamda da 2024 yılında Ukrayna için dramatik bir yıl olabilir.

Rusya’daki seçimler ve Ukrayna…

Önümüzdeki Mart ayında Rusya’da devlet başkanlığı seçimleri düzenlenecek. Çok büyük bir sürpriz olmazsa zaten seçimleri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kazanacak. Bu, Ukrayna’daki durumu değiştirir mi değiştirmez mi konusu bugüne kadar hiç tartışılmadı. Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tekrar seçildikten sonra politikasını değiştirebilir.

Bu da Ukrayna’nın kaderine doğrudan bir etki oluşturacaktır. Tüm amaçlara ulaşana kadar özel askeri operasyonların süreceğinden bahseden Vladimir Putin, Kiev rejiminin müzakere masasına oturma konusundaki samimi bir hamlesine muhtemelen olumlu yanıt verecektir.

Sert görünümüyle dikkat çeken Vladimir Putin, Ukrayna halkının daha fazla bu çatışmalardan zarar görmesini istemeyerek Rus heyetini müzakere masasına gönderebilir.

Bunun da Trump’ın ABD seçimlerini kazanmasıyla doğrudan bağlantısı olacaktır. Eğer Trump, ABD’deki seçimleri kazanırsa Kiev rejiminin müzakere masasından başka alternatifi kalmayacaktır.

Zaten cephede zaferini ilan etmeye yakın olan Rusya, müzakere masasına da güçlü oturacak ve ateşkeslerle birlikte taraflar, çıkarları doğrultusunda taleplerini sunacaktır. Ancak bu kez Ukrayna’nın masadan kalkması gibi bir şansı olmayacaktır. Çünkü Trump’ın olası zaferi sonrasında Washington’dan müzakere heyetine telefonla talimatlar gitmeyecektir. Böyle bir müzakere sürecinden sonra da mutlaka Ukrayna için güzel kararlar alınacaktır.

Ancak tüm bunların tersi olursa Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki stratejik hedeflerin vurulması ve güçlü bir taarruz emri verebilir. Böyle bir olasılıkta da Ukrayna’nın şansı çok az.

2024 yılında her koşulda, Ukrayna’nın kaderi değişecek ve bu yıl Ukrayna’nın kader yılı olacak.

.

Erhan Altıparmak, dikGAZETE.com

Erhan Altıparmak
Erhan Altıparmak

Rusya Federasyonu ve Kafkasya Muhabiri - Russia - Kavkazia Correspondent...

ИХА Россия корреспондент... İG: erhan6parmak

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?