Ekonomi

Selde zarar gören Kastamonu yollarında yenileme çalışmaları sürüyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 52 gün gibi kısa bir sürede tamamlanan Yeni Çatalzeytin Köprüsü'nün açılışını yarın yapacak.

Selde zarar gören Kastamonu yollarında yenileme çalışmaları sürüyor
27-10-2021 17:33

ANKARA (AA) - UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel MüdürlüÄŸünden yapılan yazılı açıklamada, 11 AÄŸustos'ta baÅŸlayan aşırı yağış sonucu oluÅŸan afet sonrasında Bartın ve Sinop ile birlikte Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilen Kastamonu'da, Karayolları Genel MüdürlüÄŸü sorumluluÄŸundaki toplam 553 kilometrelik yol ağının 59 kilometrelik kesiminde hasar oluÅŸtuÄŸu, Çatalzeytin ve Azdavay köprülerinin yıkıldığı, 9 köprüde hasar meydana geldiÄŸi hatırlatıldı.

Afete Karayolları ekiplerince anında müdahale edilerek hasar gören kesimlerin geçici olarak trafiÄŸe açıldığı belirtilen açıklamada, Çatalzeytin-Türkeli arasında bulunan 68 metre uzunluÄŸundaki Çatalzeytin Köprüsü’nün bulunduÄŸu kesimde, 72 saatlik çalışmayla 14 sıra 2x2 prefabrik menfez yan yana konularak 30 metrelik geçici ırmak geçiÅŸinin 12 metre platform geniÅŸliÄŸinde saÄŸlandığı, ayrıca geçiÅŸin giriÅŸ ve çıkışlarında 300 metrelik servis yolu inÅŸa edildiÄŸi bilgisine yer verildi.

İlk aÅŸamada, bölgede trafik akışının saÄŸlanmasının ardından kalıcı yapıların tesis edilebilmesi için Kastamonu'da toplam proje bedeli 546 milyon lira olan 6 yapım ihalesi gerçekleÅŸtirilerek çalışmalara baÅŸlandığı aktarıldı.

Bu kapsamda, yıkılan köprünün yerine 90 metre uzunluÄŸunda, 3 açıklıklı projelendirilen yeni Çatalzeytin Köprüsü'nün, 52 gün gibi kısa bir sürede tamamlanarak yol kullanıcılarının hizmetine sunulduÄŸu bildirildi.

İhale kapsamında ayrıca, Çatalzeytin-Devrekani Yolu’nun 6,1 kilometrelik kesimi ile Bozkurt-(Çatalzeytin-Devrekani) Ayrımı Yolu’nun 19 kilometrelik kesimi olmak üzere toplam 25,1 kilometre uzunluÄŸundaki kesimde bitümlü sıcak karışım kaplamalı tek yol çalışmalarına baÅŸlanacağı kaydedildi.

Çatalzeytin Köprüsü’nün yeniden inÅŸa edilmesiyle, Çatalzeytin’i Türkeli’ne, Kastamonu’yu Sinop’a baÄŸlayan güzergahta yol standardının artırıldığı, kesintiye uÄŸrayan mevcut sahil yolunda yeniden ulaşım bütünlüÄŸü saÄŸlandığı ifade edildi.

Projeyle köprünün uzunluÄŸu ve yüksekliÄŸi arttırılarak, oluÅŸabilecek bir aşırı yağışta, dere yatağının daha fazla miktarda suyun geçiÅŸine uygun hale getirildiÄŸine iÅŸaret edilerek, ÅŸöyle devam edildi:

"Ayrıca, proje kapsamında yer alan 25,1 kilometrelik yol yapımı ile Batı Karadeniz’deki yerleÅŸkeler arasında bitümlü sıcak karışım kaplamalı ulaşım imkanı saÄŸlanacak, Devrekani-Çatalzeytin ve Isırganlık-Bozkurt arasındaki küçük ve dar bir arazide devam eden, eÄŸim ve geniÅŸlik bakımından ihtiyaca cevap veremeyen mevcut yolun fiziki ve geometrik standartları yükseltilerek, ulaşım konforu artırılacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER