Özel Haber

Rusya Merkez Bankası Başkanı daha fazla para basarak halka dağıtmaya karşı çıktı

Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina, daha fazla para basmaya ve bu paranın halka dağıtılmasına karşı çıktı

Rusya Merkez Bankası Başkanı daha fazla para basarak halka dağıtmaya karşı çıktı
22-06-2021 09:03

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, daha fazla para basmaya ve bunu halka dağıtmaya karşı çıktı.

Rus Komsomolskaya Pravda gazetesine konuşan Nabiullina, "Daha fazla para basarak vatandaşlara dağıtırsanız, piyasada talep artacak, ancak arz artmayacak, bu da mal fiyatlarının artmasına neden olacak. Ve ekonomi üzerinde olumlu bir etkisi olmayacak," dedi.

Rusya Merkez Bankası Başkanı sözlerine şöyle devam etti: "Para-kredi politikası sadece talebi etkiler. Bu arada, ekonomik büyüme adına neden herkese para basıp dağıtmadığınız sorusunun cevabı budur. Talep artacak ama arz artmayacak ve ekonomik büyüme yerine sadece enflasyonda artış olacak”.

Nabiullina'ya göre, Merkez Bankası enflasyonu kilit oran aracılığıyla etkileyebilir. Yükseldiğinde, mevduat oranları artar, vatandaşlar için daha çekici hale gelirlerse, daha az kredi alır. Ki bu da talebi etkiler.

Rusya Merkez Bankası Başkanı'nın sözlerine göre, ayrıca, enflasyon arzın büyümesi için koşullar yaratılarak kontrol edilebilir. Ve fiyat artışlarını yavaşlatmada rekabetin önemine dikkat çekerek, "Rus hükümeti bu konuda çalışıyor" dedi.

Nabiullina', “Fiyatların yükseldiği bir pazar varsa, yeni üreticilerin bu pazara girmesine ve eski üreticilerin üretimi genişletmesine engel olmamalı. O zaman daha fazla kazanacaklar ve fiyatlar mütevazı bir hızla yükselecek. Ancak herhangi bir engel veya tekel varsa, bu olmaz ve fiyatlar yüksek kalır" şeklinde değerlendirdi.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER